Etničko porijeklo Albanaca

Ovo je dokaz svih dokaza sta se tice tog je*enog Kavkaza , znaci pisano je u godinu 1308 i nije od danas vec 700 godina prije !
Dalje ima dosta drugih dokaza pa ako imate interese imate link gore .
Toliko oko Kavkaza .

"oni su beli ljudi sa plavim ocima " :)
Ne vidim da danasnji Albanci imaju te karakteristike , cak ni svaki 20-ti .

- - - - - - - - - -

Kako taj popis može biti dokaz o poreklu Albanaca ?

Pa lepo , znaci da se ne radi o nekom brojnom narodu koji je naseljen svuda sirom Balkana ( kako neki ovde prezentuju) , vec na samom Kosovu ih nema u 15 veku u znacajnom broju .
Tek kada Turci preovladaju onda sa njima dolaze i Albanci .

- - - - - - - - - -

Ovo je dokaz svih dokaza sta se tice tog je*enog Kavkaza , znaci pisano je u godinu 1308 i nije od danas vec 700 godina prije !
Dalje ima dosta drugih dokaza pa ako imate interese imate link gore .
Toliko oko Kavkaza .

To je opet isti autor sa kojeg si i prosli put citirao .

"oni su beli ljudi sa plavim ocima " :)
Ne vidim da danasnji Albanci imaju te karakteristike , cak ni svaki 20-ti .

- - - - - - - - - -

Pa lepo , znaci da se ne radi o nekom brojnom narodu koji je naseljen svuda sirom Balkana ( kako neki ovde prezentuju) , vec na samom Kosovu ih nema u 15 veku u znacajnom broju .
Tek kada Turci preovladaju onda sa njima dolaze i Albanci .

- - - - - - - - - -

To je opet isti autor sa kojeg si i prosli put citirao .

Koliko puta bude trebalo , postiracu taj gornji post jer ocigledno stare dokaze koji fali drugim narodima i koji se tesko nalaze po netu , nekoliko vas ne uzimate ih za ozbiljno !!!
Inace taj popis sta si ga gore spomenuo nije relevantan !

Poslednja izmena:
Koliko puta bude trebalo , postiracu taj gornji post jer ocigledno stare dokaze koji fali drugim narodima i koji se tesko nalaze po netu , nekoliko vas ne uzimate ih za ozbiljno !!!
Inace taj popis sta si ga gore spomenuo nije relevantan !

Zasto nije relevantan ?Zato sto se ne uklapa u politicke ambicije albanskog naroda ?
Pa postavljaj , to je isto kao da Srbi masovno postavljaju Porfirogenita .
U stvari nije isto , taj tvoj nema istu tezinu .

Arbanasi je ima dato od strane Srba Albancima , Srbi su ih nazivali Arbanasima ili Rabanasima (po mestu Raban).
Da li je tacno da su se kavkaski Albanci nazivali Sscipetarima ???

Рабанашима се звало становништво око Рабана, малог места, али старији је назив него ширење Шћипетара по терену који је данас средња Албанија..значи Рабанаш/Арбанаш може бити у средњевековној Србији и Србин и Влах који живи и долази са тог терена.

Има на Кавказу Гога, слично је име Гегима који су запосели терен данашње северне половине Албаније: Tо су они (са додатком потомака мухамеданских Срба, мухамеданских Црногораца и мухамеданских Македонаца, мухамеданских Цинцара и Влаха, као и Цигана а вероватно и остатака Турака) што су се, захваљујући Титовој политици у СФРЈ, насељавали и на Косово и у Метохију после чувених Титових мера из 1974.године. Наравно и комунистичка забрана 1946. да се избегли Срби после рата врате на завичајно Косово и у завичајну Метохију, имала је велики значај за демографске промене и тиху окупацију дела Старе Србије.

Поводом сродника шћипетарских (балканских) Гега -Гега на Кавказу :

Постоји племе у Грузији које себе назива SHÜANÄR (чита се Шјоанар или слично Швјан , не знам тачно), а у једнини је припадник племена MSHÜAN (Шјојан или Швјан напр) , што можда може да се повеже са Щипима и Щипетарима. Али још је сличније назив GOG,GOGUÄR,GEGERAAL којим се одређују становници те северне SHÜANÄR -ије

Други их називају:
SVANI-Georgians
ASHUAN,ASANN-VA,AS-VANKVA,ASHEUA,SHEANI,­ASHAN´KUA,ASHANUUA--Abkhazians
SONE--Adyghe people
SHON--Mingrelians
EBZE,IBSA,SHARI-EBZE,TAU-EBZE,SHKULA--Ka­rachay-Balkarians
SOANE--Greeks
SARI--Ossetians
SHOAN,SHOI--Ingush people
SHONOI-Chechens
SHUANO,SUANO--kists
GINAÜ--Latalians
MGOG,GOGUÄR,NAMGOOGRA,GEGERAAL--Upper Svanetians
MAABI/MAABIÄR--Low Svanetians
DIDÜARU --Ushgulians

Али није само сличност имена у питању, већ и језик и одећа, као и типично Щипетарско капче.
Чућете језик кроз песму на јутубу о тим "Шванима"- Гегама, много слова ш и љ, као и код балканских Щипетара, чак чини ми се и недостатак слов л (свако је љ), као и недостатак самоглсника у речима, па језик звучи оштро, исто као и код балканских Щипетара.

Припадник етничке групе Швана/Гега из Местија на Кавказу (~1888–1900).
Svanetia_Georgia.jpg

Код Швјана се чак и данас задржао обичај крвне освете (упркос драконским законским казнама), још једна блиска вза са балканским Щипима.

Са шарених нет-извора , шта сам могла да сазнам о њима, јесте да у прошлости Кавказа нису били у оквиру држава Авара и Хазара, већ су ратовали на страни Арапа против истих,(што је опет једна блиска веза ) да би после пораста моћи Хазарског каганата (650-969) били принуђени да се већим делом одселе.
Морали су да буду муслиманске вере већ тад, ако су се везали за Арапе.
То би дала основа еоријама да су Арапи, када су потиснути са Кавказа, они и своје савезнике Геге повлаче са собом, да би их касније населили на опустелу Сицилију и југ Италије, које су у то време држали под окупацијом.Нашла сам и име тог наводног вође, који их је довео на Сицилију, али нисам проверила колико може да буде тачно, име гласи Азрети Имер. Наводи га, према нету, Атанасије Урошевић: Једна традиција о пореклу Арбанаса, ГЛАСНИК скопског научног друштва, Скопље, 1929. Т. 2, с. 311.

Атанасије Урошевић је испитивао 1929. године арбанашка племена на Косову и Метохији у вези њиховог порекла према предању које код њих живи. Сви Арбанаси, без разлике, испричали су му исту причу, као и њихове хоџе такође. Предање које су му изнели било је следеће:
“Најчешће се оно састоји само у томе што за стару постојбину свих Арбанаса узима се Арабија.

И још је код тих кавкаских Гега, грузијских Швјана, раширена традиционална капица (као шћипетарско кече)
Svans_hat_Georgia.jpg

Poslednja izmena:
Zasto nije relevantan ?Zato sto se ne uklapa u politicke ambicije albanskog naroda ?
Pa postavljaj , to je isto kao da Srbi masovno postavljaju Porfirogenita .
U stvari nije isto , taj tvoj nema istu tezinu .

Nije to , nego svaki ne-srbin bi trazio isto jer postojano ste napisali kako je taj "turski tefter" kao i ti na gornjem postu , a stampano je 80-tih godina , znaci od originala nema traga..
U mojim proslim postovima samo dokazao tri (3) puta broj stnovnika srpske nacionalnosti prije 150-200 godina od neutralnih i razlicitih izvora , da vi niste bili vise od 1 milion Srba na ovim prostorima !!
I sa ovim danasnjem postu od prije 700 godina dolazi do sudir (link na prosloj stranici ), evo kako :

Now we come to speak of Albania, which, on its southern side, is right next to Greece and is situated between Rascia and the land of the Despot (2). Albania is a rather extensive and large region.

Ta drzim tu teoriju (ne moju) da grcki jezik je liturgijsko-religijski jezik stvoren od viazntijskih svestenika , kao sto je latinski jezik stvoren za Katolika i koji je dan danas zvanican jezik u Vatikanu , a to samo slepac ne vidi !!
А шта ћемо са грчким језиком пре Византије и појаве хришћанства?

Evo još nekih slika mogućih srodnika (ili predaka) balkanskih Šćipetara-kavkaskih Gega

A Funeral Wake in a Village in Svaneti
a-funeral-wake-in-a-village-in-svaneti.jpg

Svan people from the Latali community
pic_lip_group8_02_r.jpg

Сваны.
Иллюстрированная энциклопедия народов России. СПб, 1877.
svany.jpg

Elders of the village. 1890
01.jpg

Shepherds in Tviberi gorge. 1889.
04.jpg

Jezik im nije zapisivan sve do 19. veka (kao i kod balkanskih Šćipetara dok nisu došli austro-ugarski albanofili), ali Arber neka pomogne u određivanju da li jezika gega/Švana liči na balkanski šćipetasrki, talijanski arbereški i sl.

Naravno, treba uzeti u obzir u poređenju ova dva jezika, da je proteklo oko 1300 godina otkako je, hipotetički, bio zajednički

Poslednja izmena:
А шта ћемо са грчким језиком пре Византије и појаве хришћанства?

Nema Grka pre vizantije , sve je falsifikat ... mislim ovo je moje misljenje pa nemorate da se nervirate oko toga ... Kako sto si video da za nas ima dosta pozitivne stvari od vreme antike i antickih istoricara ali to je realnost (prema meni , a ja sam niko i nista ) sta u kratkoj buducnosti izacice na videlinu ...Napravili sto plemena u jednoj maloj grckoj i 1000 razlicitih jezika , kao normalno , zato se i pitamo danas , gde je Ilirski , Tracki , dorski , pelazgisjki , epirotski jezik itd :)
Takvih Grka kako ste navode anticke istoricare nema ih .

Istoriju antiku evo koje napisao u srednjem veku , a vi iako ne verujete bar uzimajte ih malo ozbilnije jer nisam ja napisao u vezi toga nego to stoji :
http://forum.krstarica.com/showthre...ka-ličnost?p=28441527&viewfull=1#post28441527
I mislim da je u vasu koristi ?

Poslednja izmena od moderatora:
Nema Grka pre vizantije , sve je falsifikat ... mislim ovo je moje misljenje pa nemorate da se nervirate oko toga ... Kako sto si video da za nas ima dosta pozitivne stvari od vreme antike i antickih istoricara ali to je realnost (prema meni , a ja sam niko i nista ) sta u kratkoj buducnosti izacice na videlinu ...Napravili sto plemena u jednoj maloj grckoj i 1000 razlicitih jezika , kao normalno , zato se i pitamo danas , gde je Ilirski , Tracki , dorski , pelazgisjki , epirotski jezik itd :)

Arber jel istina da je Taciju predak srpski pop ?
Fascinantno je da ti to sto ti tvrdis , da je to istina vi biste imali istoriju i kulturu 4x vecu nego Grci i bilo bi vas cirka 20miliona , ostali narodi bi bili asimilovani itd...
Ali vi do juce niste ni pisma imali :)

- - - - - - - - - -

Čak i radikalne "igre" albanskog reda Derviša mogu da se uporede sa igrama severnog Kavkaza, naravno u islamiziranoj i vrlo primitivizovanoj formi:
Sa Kavkaza
https://thenorthcaucasus.files.word...estan-ingushetia-circassia-georgia1.jpg?w=599
Sa Balkana
http://flickrhivemind.net/Tags/ruffai/Recent

Tvrdim da mora postojati veza , cak i objasnjenje Burovica ima dodirnih tacaka sa time da su danasnji Albanci barem delom u prolazu "zakacili" i kavkaske .

Шта рећи а не заплакати.
Ја сам те питао за грчки језик пре појаве Византије чини ми се, треба ли овде да ређам изворе од Номера па на овамо.
Дошао дан па смо ето сазнали и да Херодот, Аристол, Платон, Сократ нису Грци и да нису говорили грчким језиком.

Шта рећи а не заплакати.
Ја сам те питао за грчки језик пре појаве Византије чини ми се, треба ли овде да ређам изворе од Номера па на овамо.
Дошао дан па смо ето сазнали и да Херодот, Аристол, Платон, Сократ нису Грци и да нису говорили грчким језиком.

Pa bili su Albanci

I nema Srba na Kosmetu prije Miloševića... :roll:

albanci su starosedioci balkana, postoje neke recu u rumunskom koje su preuzete od albanaca. verovatno nisu iliri, ali postoji dovoljno drugih balkanskih naroda
https://translate.google.com/#sq/sr/BUKUR ESHT

Kako znas da nije . Joj bre covece to je turski izvor nije srpski
Ne bi ja o tome vise , znaci nemate dokaze za prisutnost Srba pre 1912 godine jer se ne javlja niko A SLAVEN NIJE ODGOVARAO :)
Sta se Tacija tice , neznam dali je poreklom Srbin ali uzmi ga ako oces koji ce mi ....

Koncentriši se malo na pitanje. Ako postoji spis koji govori o Arbanasima pre Manijakovog dovođenja Albana postavlja se pitanje na koga se misli pod tim Arbanasima ? da li su to;

- Albanci na Kavkazu
- Navodni Kavkaski Albanci na Siciliji koji su navodno nedavno nasilno preobraćeni .
- Balkanski Albanci

-Albanci na Kavkazu ne mogu biti jer tada nisu bili katolici
-Kavkaski Albanci na Siciliji ne mogu biti jer čak i da je takva skupina kavkaskih albanaca tu postojala radi se o malom broju ljudi a ne narodu. Pa onda pitanja kako je pisac mogao znati za njih i njihovo nedavno preobraćanje.
- Balkanski Albanci je jedino logično rešenje.

Apsolutno sam koncentrisan na pitanje, zato te i pitam. Na kom jeziku je napisam taj dokument. Kada su Bugari poceli govoriti taj jezik. Od koga su preuzeli termine. To je strasno bitno za ovo o cemu ti pricas.

Niko nije pokušao da uporedi albanski jezik sa drugim jezicima , majko mila kakve budalaštine :sad2: Bože s kim ja diskutujem . A tolike studije o albanskom jeziku još iz XIX veka , tolika trvenja , svađe naših i albanskih lingvista i onda dođe jedan genijalac i svima nam soli pamet kako se zapravo u lingvistici po pitanju albanskog jezika ništa nije radilo pa se tako ništa i ne zna , te albanski može biti i iz Afrike.

Ili citaj pazljivije sta pisem, ili cu ti reci da lazes. Nista slicno ja nisam rekao, i nemam pojma sta sad pricas.

Samo letimičan pogled na sistematizaciju IE jezika govori o položaju albanskog jezika kao srednjevropskog IE jezika i u poređenju sa kavkaskim autohtonim jezicima odnosi se kao nebo i zemlja. Za ljude koji danas žive na tom području a govore udi jezikom pretpostavlja se da su poreklom kavkaski Albanci. Udi jezik spada u grupu naško-dagestanskih kavkaskih jezika i nije uopšte IE jezik. Kolika bi ozbiljnost bila nekog lingviste da traži bliske veze albanskog i udi jezika mogla bi se porediti sa ozbiljnošću biologa da dokaže kako su afričke gazele nastale od bosanskih buša.
Ako pogledamo druge jezike na Kavkazu tu su još; iranski i turski. Albanski jezik nije iranski a turski je još manje. Druga je stvar što albanski ima generičke veze sa iranskim jezikom kao uostalom i grčki, jermenski i verovatno svi starobalkanski jezici, no te veze su iz dubljeg sloja.

Da, ali zato albanski ima slicnosti (na koje se svi stalno pozivaju i ukazuju na njih kao bitne) sa dorskim grckim koji je opet vrlo blizak sa staro-jermenskim, koji je eto vidis najblizi srodnik iscezlom kavkasko albanskom jeziku. Ako tebi to nije dovoljan motiv, ja ne ne znam sta je.

Da zaključim, ne postoji ni jedan jezik na kavkazu koji je u toliko bliskim odnosima sa albanskim jezikom da bi se mogla ostaviti mogućnost njihove identičnosti do XI veka. Prema tome takozvana kavkaska teorija je jedno najobičnije naklapanje.

Dakle tako zakljucujes... odokativno. Ovo jeste IE jezyk ovaj nije... znaci to je dokaz da ljudi nemaju veze?! Po toj logici bi i Americki Indijanci koji danas eto sticajem okolnosti govore Engelski, trebalo da ne budu ni u kakvoj vezi sa Eksimima, koji govore nekim drugacijim jezikom.

Nisam primetio da je bilo Srba na Kosovo pre 1912 godine , mislim kod neutralnih izvora .. Pitao sam ovde forumase ali niko nije odgovarao .

Imas li ti mozak? Kakav izvor ti treba pored onolikog kulturnog nasledja Srpskog? Ko sagradi onolike manastire? Jednom sam te pitao kako zovete Kosovo i Metohiju i Pristinu na vasem jeziku, valjda onaj ko vekovima tu zivi ima i svoje nazive naselja, planina, reka, suma, polja... Nista mi nisi odgovorio i sad se opet pravis pametan trazeci 'neutralne izvore'. Dakle da te cujemo?

Ok.
Nego mene interesuje jos samo jedna stvar , znamo da postoji turski popis stanovnistva na KiM negde sa kraja 14ili15 veka .
Jasno tamo pise da Albanaca gotovo da i nema , daleko je vise popisano Vlaha .
Mislim da je to relevantan dokaz za pricu o Albancima .

Da, taj popis postoji i sa njim nije problem. Albanaca zaista nije bilo na Kosovu u to vreme, i tamo su se pojavili tek kasnije. Na Kosovu su 1500 godina pre toga ziveli Dardanci, pleme diskutabilnog porekla (Ilirsko-Tracanskog?) ali su oni najverovatnije potpuno nestali sa mape zemlje, tokom Makedonskih i Rimskih osvajanja.

U svakom slucaju oni i nemaju veze sa danasnjom Albanijom, tako da ih se i ne mora mesati u pricu.

Back