Etničko porijeklo Albanaca

....зачетник албанологије био је Јохан Георг фон Хан (1811-1869), аустријски конзул у Јањини, познавалац албанског језика и аутор „Албанских студија“

Он је заиста ревносно истраживао Шћипетаре и Шћипе , по налогу своје владе, и записао је све што чини њихову традицију :

Of all the marvelous things which these pages relate, perhaps nothing will surprise the reader so much as that there is in Europe a country in which Dorian boy-love still flourishes today, just as the ancients describe it to us, and is most intimately connected with the customs and way of life of its inhabitants. This country is the land of the Ghegs [Moslems of northern Albania]. ....
The Tosk sings more of sexual love. Boy-love does not influence him deeply in his customs, but is come across more usually as a vice. The pure exists, but only rarely. It is not nationwide, as with the Gheg, whom, I have often been assured, never sings the equivalent to the female sex.

****** albo.png

https://books.google.rs/books?id=2U...epage&q=кроз поречину дрима и вардара&f=false

Такође: Dr. Paul Adolf Näcke (1851-1913) of Hubertusburg in Saxony....under the title "Über Homosexualität in Albanien," in the Jahrbuch für sexuelle Zwischenstufen. 9:325-37 (1908)

Otkrij nam činjenice.
Pa evo ovo su albanska plemena:
Screenshot (198).png

Ako podjemo od pretpostavke da su Albanci Iliri ne bi li bilo logicno da se i albanska plemena etimoloski mogu povezati sa ilirskim plemenima?

Osim plemena Darda nijedno drugo pleme nema nikakve veze sa ilirskim plemenima- etimoloski......

Ako sam nesto propustila navedite ja nisam naucnik i nisam se ovim bavila na nekom dubljem nivou.

Zapravo imate plemena koja su povezana sa slovenskom osnovom (pr. Toplana, Krasnici)

Jel zna neko bilo sta o SHKRET-ma??? Jel su to Makedonci koji govore albanski ili Albanci pravoslavci? (ne mislim na toske sa juga albanije) Ili sloveni na albanskom?
Šiptari i pravoslavce i muslimane nazivaju Škretima, a suština je da je to albanizovani slovenski živalj istog porekla kao i Torbeši koji nisu albanizovani. Sve u svemu Mijaci.

Ovde više odgovaraju ove objave:

Arbanase sa Ilirima poistovećuju Georgije Pahimer (1242-1310), Toma (Teodul) Magistar (kraj XIII st. -1330), Nićifor Grigora (1295-1360), Jovan (VI) Kantakuzen (1292-1383), (Mihailo) Kritovul sa Imbra (oko 1410 - oko 1470), Genadije (Georgije) Sholarije (ca. 1400-1473) i jedan anonim u panegiriku carevima Manojlu II i Jovanu VIII Paleolozima iz sredine XV stoleća. Albance naziva Ilirima i lično u jednom govoru car Manojlo II Paleolog (vl. 1391-1425), a posredno to čini i Laonik Halkokondil (oko 1430 - oko 1470; dodajući na jednom mestu da se ne slaže, tj. svoje izdvojeno mišljenje, jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).

To svakako nije celi spisak...za druge ne znam, verovatno ih ima još zato što u literaturi uglavnom stoji da to vezano za Albance čini velika većina relevantnih srednjovekovnih pisanih izvora (a objašnjava i kontekst Halkokondilovog izolovanog komentara).
Dosetih se još dva srednjovekovna izvora koji su Albance kitili ilirskim imenom. Jedan od njih je Georgije Gemist Pliton (1355-1452), o kojem je nedavno bilo govora na temi. PG 156, str. 177:

Pogledajte prilog 624154

Str. 90 iz George Gemistos Plethon. The Last of the Hellenes, C. M. Woodhouse:

Pogledajte prilog 624155
Drugi je od Mazarisa, koji je do 1415. godine završo delo Putovanje u Had. U njemu opisuje etničku strukturu Peloponeskog poluostrva:

Εν Πελοποννήσω, ως και αυτός οίδας, ξείνε, οικεί αναμίξ γένη πολιτευόμενα πάμπολλα, ων τον χωρισμόν ευρείν νυν ούτε ράδιον, ούτε κατεπείγον. α δε ταις ακοαίς περιηχείται, ως πάσι δήλα και κορυφαία, τυχγάνει ταύτα. Λακεδαίμονες, Ιταλοί, Πελοποννήσιοι, Σθλαβίνοι, Ιλλυριοί, Αιγύπτιοι και Ιουδαίοι (ουκ ολίγοι δε μέσον τούτων και υποβολιμαίοι), ομού τα τοιαύτα επαριθμούμενα επτά.

Navodi se da sedam različitih narodnosti nastanjuje taj kraj:
- Lakedajmonci
- Italijani
- Peloponežani
- Sloveni
- Iliri
- Egipćani
- Jevreji

Arbanase sa Ilirima poistovećuju Georgije Pahimer (1242-1310), Toma (Teodul) Magistar (kraj XIII st. -1330), Nićifor Grigora (1295-1360), Jovan (VI) Kantakuzen (1292-1383), (Mihailo) Kritovul sa Imbra (oko 1410 - oko 1470), Genadije (Georgije) Sholarije (ca. 1400-1473) i jedan anonim u panegiriku carevima Manojlu II i Jovanu VIII Paleolozima iz sredine XV stoleća. Albance naziva Ilirima i lično u jednom govoru car Manojlo II Paleolog (vl. 1391-1425), a posredno to čini i Laonik Halkokondil (oko 1430 - oko 1470; dodajući na jednom mestu da se ne slaže, tj. svoje izdvojeno mišljenje, jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).
Па јесу ли Илири шта кажеш?
Откуд Халкокондил зна како су причали Илири?

Ja sam amater - ali nisam mogao a da ne primetim sledece. Ovde se moze videti tabela poredjenja iranskih jezika:
https://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_languages

Rec za "prst" je identicna na albanskom (= gisht) i na zaza jeziku (= gışte), koji je kurdski dijalekat.

Naravno, ovo je samo jedan primer. S obzirom na promene koji je albanski pretrpeo od svoje "prvobitne"-"proto" faze ovaj primer sigurno deluje kao slucajnost.

Pitanja:
- Koji drugi jezici, osim albanskog i zaza, koriste rec gisht/gışte za prst?
- Kako je doslo do ove slucajnosti, i koja su to pravila/promene u lingvistici koja je rec gisht/gışte pretrpela?

Ja sam amater - ali nisam mogao a da ne primetim sledece. Ovde se moze videti tabela poredjenja iranskih jezika:

Rec za "prst" je identicna na albanskom (= gisht) i na zaza jeziku (= gışte), koji je kurdski dijalekat.

Naravno, ovo je samo jedan primer.
A ovo je samo drugi primer:

Odakle si? Alb: Nga jeni? Zazaki: Ti kotî ra yena?

Ni od kojih. On poredi albanski sa slovenskim jezicima.
Славене да се не јуримо по теми:
Albance naziva Ilirima i lično u jednom govoru car Manojlo II Paleolog (vl. 1391-1425), a posredno to čini i Laonik Halkokondil (oko 1430 - oko 1470; dodajući na jednom mestu da se ne slaže, tj. svoje izdvojeno mišljenje, jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).
:dontunderstand:.
На основу чега човек из 15. века зна да су баш Албанци Илири а Словени нису, можда је обрнуто?

Славене да се не јуримо по теми:

:dontunderstand:.
На основу чега човек из 15. века зна да су баш Албанци Илири а Словени нису, можда је обрнуто?

Ti mene zbunjuješ :D ; mislim da nisi pažljivo pročitao šta sam napisao. :lol: Ne znam uopšte šta me pitaš niti vezano za kog autora.

Naravno, ovo je samo jedan primer. S obzirom na promene koji je albanski pretrpeo od svoje "prvobitne"-"proto" faze ovaj primer sigurno deluje kao slucajnost.

Pitanja:
- Koji drugi jezici, osim albanskog i zaza, koriste rec gisht/gışte za prst?
- Kako je doslo do ove slucajnosti, i koja su to pravila/promene u lingvistici koja je rec gisht/gışte pretrpela?

Etimološki rečnik albanskog jezika Vladimira Orela. Može videti paralele u praslovenskom, sanskritu, jermenskom, keltskom i litvanskom.

gisht m, pl. gishta, gishtëra ~ gishtna, gishtërinj 'finger, thumb'. The Greek-Albanian and South Tosk form glisht leads to the reconstruction of PAlb *glista. Related to Lith gėlti 'to prick, to sting', galas 'end, tip' and the like (PEDERSEN KZ XXXIX 393; JOKL IF XXXVI 125). BOPP 498 (to Skt aṅguṣṭha- `thumb'); MEYER Wb. 141 (follows BOPP); BRUGMANN IF XI 285-286 n. 1 (to Gk βλιμάζω 'to feel hens to see if they are fat'); BUGGE BB XVIII 167 (to Skt aṅguli- `finger, thumb'); PEDERSEN KZ XXXIII 547 (to Slav *gъrstь `handful'), Kelt. Gr. I 79 (to Arm čiwł `twig, finger'); TAGLIAVINI Dalmazia 123, Stratificazione 88-89; PISANI Saggi 132; CAMAJ Alb. Worth. 124; OREL ZfBalk XXIII 147, Etimologija 1986-1987 222-224 (reconstructs *glista but connects it with ngjis); ÇABEJ St. VII 200; KORTLANDT Arm-IE 40; DEMIRAJ AE 178-179 (to W bys, OCorn bis, bes `finger').

Etimološki rečnik albanskog jezika Vladimira Orela. Može videti paralele u praslovenskom, sanskritu, jermenskom, keltskom i litvanskom.

gisht m, pl. gishta, gishtëra ~ gishtna, gishtërinj 'finger, thumb'. The Greek-Albanian and South Tosk form glisht leads to the reconstruction of PAlb *glista. Related to Lith gėlti 'to prick, to sting', galas 'end, tip' and the like (PEDERSEN KZ XXXIX 393; JOKL IF XXXVI 125). BOPP 498 (to Skt aṅguṣṭha- `thumb'); MEYER Wb. 141 (follows BOPP); BRUGMANN IF XI 285-286 n. 1 (to Gk βλιμάζω 'to feel hens to see if they are fat'); BUGGE BB XVIII 167 (to Skt aṅguli- `finger, thumb'); PEDERSEN KZ XXXIII 547 (to Slav *gъrstь `handful'), Kelt. Gr. I 79 (to Arm čiwł `twig, finger'); TAGLIAVINI Dalmazia 123, Stratificazione 88-89; PISANI Saggi 132; CAMAJ Alb. Worth. 124; OREL ZfBalk XXIII 147, Etimologija 1986-1987 222-224 (reconstructs *glista but connects it with ngjis); ÇABEJ St. VII 200; KORTLANDT Arm-IE 40; DEMIRAJ AE 178-179 (to W bys, OCorn bis, bes `finger').

Dobro:

1) Da li to znaci da zazaki takodje ima paralele u praslovenskom, sanskritu, jermenskom, keltskom i litvanskom posto je indo-evropski jezik?
2) Koji drugi jezici, osim albanskog i zaza/zazaki, koriste rec gisht/gışte za prst DANAS? Kako je doslo do slucajnosti da albanski i zazaki imaju 'istu rec' za prst?
3) Kako je doslo do promene/razvoja iz PAlb *glista u gisht?

Ti mene zbunjuješ :D ; mislim da nisi pažljivo pročitao šta sam napisao. :lol: Ne znam uopšte šta me pitaš niti vezano za kog autora.
Навео си Халкокондила као једног од аутора који каже да су Албанци Илири, а за то си навео његов цитат где каже да Албанци и Словени не говоре истим језиком.Ја питам одакле извлачиш тај закључак јер може да буде по томе да су Словени Илири а не Албанци?Да не говорим да је помена Илира анахронизам вероватно, а и не знам на које Словене мисли Србе, Бугаре, Хрвате или неке друге који су у његово време већ дефинисани као народи.

Poslednja izmena:
Студија објављена у часопису "Nature" 2003. године, сврстала је албански у индо-иранску грану, али са високим степеном неизвесности.

Gray RD, Atkinson QD (2003) Language-tree divergence times support Anatolian theory of Indo-European origins. Nature 426:435-439 -- URL:
https://www.academia.edu/5081213/La..._the_Anatolian_theory_of_Indo-European_origin

FxR0cEB.png

ODDEL4k.png

Навео си Халкокодила као једног од аутора који каже да су Албанци Илири, а за то си навео његов цитат где каже да Албанци и Словени не говоре истим језиком.Ја питам одакле извлачиш тај закључак јер може да буде по томе да су Словени Илири а не Албанци?Да не говорим да је помена Илира анахронизам вероватно, а и не знам на које Словене мисли Србе, Бугаре, Хрвате или неке друге који су у његово време већ дефинисани као народи.

Ne, nisam.

Halkokondil kaže da Albanci nisu Iliri, jer prepoznaje značajne razlike između albanskog i slovenskih jezika. Za njega Iliri su, striktno Bosanci, a onda ponekad to proširuje i na celi slovenski rod.

Back