Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.248
Zahtevalo bi objašnjenje prelaska *h u *k, za šta nije bilo povoda niti drugih primera.речи попут букнути, разбуктати (се), буктиња заправо потичу од корена бух- .
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zahtevalo bi objašnjenje prelaska *h u *k, za šta nije bilo povoda niti drugih primera.речи попут букнути, разбуктати (се), буктиња заправо потичу од корена бух- .
Неколико чинилаца је вероватно посреди, најпре губљење гласа х од 17. столећа у већини штокавских говора, те даље вероватно контаминација с букати и(ли) уметање гласа к ради истицања ономатопеје.Zahtevalo bi objašnjenje prelaska *h u *k, za šta nije bilo povoda niti drugih primera.
Неколико чинилаца је вероватно посреди, најпре губљење гласа х од 17. столећа у већини штокавских говора, те даље вероватно контаминација с букати и(ли) уметање гласа к ради истицања ономатопеје.
Мали савет, звездице се се пишу испред непосведочених облика.
Видео си негде написано бухтиња, разбухтати се, бухнути ?
Водопад као бух ?
Неколико чинилаца је вероватно посреди, најпре губљење гласа х од 17. столећа у већини штокавских говора, те даље вероватно контаминација с букати и(ли) уметање гласа к ради истицања ономатопеје.
Мали савет, звездице се се пишу испред непосведочених облика.
Јеси видео моје јучерашње питање, Игоре ?
Видео си негде написано бухтиња, разбухтати се, бухнути ?
Водопад као бух ?
Ја то стварно не могу да поверујем, као ни у рогату срну, да кад неко падне и повреди се у 13.веку или 15. веку, каже "ух, ух" , а од 1601.године већина говорника штокавског изговара само "у, у ".. Или у народним песмама и при игрању кола чести, врло продоран, узвик "Ииииииииих" постане једно дуготрајно Ииииииииии. Нису ни хуктали "хуху" кад је хладно као што је било данас, него су само "уктали" - у,у,у,у до 1601.прве године.
Нема потребе траћити време и прилагати литературу некоме ко никада ничим не поткрепљује своје тврдње. О старијим облицима с основом бух- можеш читати у етимологијским речницима, имаш нпр. код Скока, а једноставна претрага на мрежи показала би ти да се и данас користе. Даље можеш отворити речник било кога другога словенскога језика и видети да се у њима чувају облици са х. К томе, нигде не написах да бук потиче од *бух, то је поствербал од глагола букати..
У штокавским говорима, како нам то писани споменици могу показати, почетком 17. столећа глас х већ је био изгубљен у многим источним штокавским говорима као и у једном делу средишње штокавице. Премда је Вуковом стандардизацијом било предвиђено враћање гласа х свугде где му је етимолошки место, то није доследно спроведено. Отуда у стандардном језику уместо старијих облика са х имамо речи у којима је тај глас потпуно изостављен (лапити) замењен гласом ј (кијати) или гласом в (мува). У народним говорима стање је много шареније и у њима налазимо и замене попут с, ф, г, к. Ово сам се потрудио што више поједноставити, подробније о овом можеш читати у литератури.
па си ме исправио јер сам схватила да говориш о ИЕ корену, написавши да не говориш о ИЕ коренуа речи попут букнути, разбуктати (се), буктиња заправо потичу од корена бух-
а сад је тек потпуно нејасно да ли и даље мислиш да је бух- корен (иако није ИЕ, како кажеш) као у првој објави, или , као у другој,Ја нисам говорио ни о каквом ие. корену
мислиш да бух- није уопште корен, него старији облик наведених речи ..већ о старијим облицима наведених речи с гласом [х] на месту данашњега [к]. =]
Премда је Вуковом стандардизацијом било предвиђено враћање гласа х свугде где му је етимолошки место, то није доследно спроведено. Отуда у стандардном језику уместо старијих облика са х имамо речи у којима је тај глас потпуно изостављен (лапити) замењен гласом ј (кијати) или гласом в (мува).
Ма могу и друге примере да набројим, они су ми први ономад пали напамет. Али узвици и ономатопеје су баш нешто што се није мењало.Скренуо бих пажњу на то да ти говориш о узвицима..
Poreklo nemacke reci Vaga nije bas nemacko (Waage) nego je iz sanskrita uzeta rec *u̯eg̑h koju bih ja na srpski prevela kao tegVažno
Da li je ovo moguće - da je reč postala od reči vaga, tj. od nemačkog die Waage?
HJP:
važan ✧ češ. vážný ≃ v. vaga; vaga ✧ njem. Waage
Ali reč nalazimo u svim slovenskim jezicima:
rus: важный
ukr. важливий
blr. важны
polj. ważny
češ. važný
bug. важен
mak. важен
slov. važen
lit. žymus
Izgleda da je vaga srpski izum.
Каквог санскритског, побогу? Говириш као да је санскритски прајезик свих индоевропских језика, а он нема везе ни са пола индијскик.Poreklo nemacke reci Vaga nije bas nemacko (Waage) nego je iz sanskrita uzeta rec *u̯eg̑h
Pa onda da se izvinim. Ni nemacki izvori ne govore o sanskritu nego indogermanskom, al eto ja cisto da ne bude bas germanskiКаквог санскритског, побогу? Говириш као да је санскритски прајезик свих индоевропских језика, а он нема везе ни са пола индијскик.
Мени стварно иде на живце начин на који се санскрит представља код нас, па донекле и у свету. Знаш ли да најстарији сачуван рукопис Панинијеве граматике потиче из 13. века? Да се санскрит појављује у писаном облику тек негде у 2. веку н. е. и да је најстарији сачувани рукопис Ригведе из 15. века? Да ли је теби заиста логично да су веде остале непромељене током периода од неких 2000-3000 година, од времена њиховог наводног настанка до појаве најстаријих сачуваних рукописа? Индолози се понашају као да су дрогирани. Њихове тврдње о наводној старости веда у потпуности се заснивају на претпоставци да су оне верно преношене усменим путем током више векова, па и миленијума, што је потпуна глупост.
Rostok
Rastoke, Slunj, Krajina
Значи, вода се растаче у бројне токове.
Pa onda da se izvinim. Ni nemacki izvori ne govore o sanskritu nego indogermanskom, al eto ja cisto da ne bude bas germanski![]()
Ајде да решимо ОБ-
Кад је ОБРЕД, могло би бити обавезни ред, али и кретање у реду (поворци).
Кад је ОБХОД, ваљда је полукружно или кружно.
ОБУЈМИТИ, загрлити..при чему правимо полукруг рукама око обујмљеног))
ОБЗИР - посматрање у круг, колико се пружа наше поље...
ОБУКА, обучити- учити неког , учити га опет и опет, вртети се у кругу тих учења
ОБРИС, то рис ми увек измиче схватању-треба да је врсте графике, цртежа, тако некако
ОБУХВАТ, као и обујмити
Mrzi me sada da prevodim, a i ne znam koliko je taj izvor validan, ali postoji jedan cikica koji ima istu teoriju kao i ti,Upravo.
Ob- je indoevopski prefiks.
Opsesija - opsednutost. Naravno, srpski, čije smo značenje obuhvata diskutovali i potvrdili u slučajevima kao otok, opšti-opći i još nekim (upravo zaboravih).
Да ли об- подразумева кружницу или полукруг, као обколити
Об-седнут , неко ко седи и не устаје дуго, присилно је сео, под теретом об- мисли, које иду стално по истом кругу, врте се стално исте мисли.
obsidere
A ovo opsedanje ne verujem da ima veze latinskim poreklom reci. Mada, ko ce ga znati, u psihijatriji je to i neka blokada
Srpski sigurno nije.
Pa ima veze ta opsada sa ovim blokiranjem iz psihijatrije. Postoji i dijagnoza "blokada". Valjda je to sve isti "moy".op-sesija svakako nije vezana za srpski jezik, ali meni je interesantno da postoji mogućnost da je op- i ob- vezano za kružni pokret, tok...
Op-strukcija u medicini je blokada, zatvaranje, zatvorenost.. a u srpskom je napr OPSADA kad se sa svih strana , znači "u krug" zatvori neprijatelj, a počinje op-kolavanjem ciljne lokacije.
Op- koračiti takođe podrazumeva polukružni pokret noge , u slovenačkom napr. "Ob korak z eno nogo naprej ...", vezano za neke baletske tehnike.