Erotske scene u književnosti

Njegos u pesmi "Noc skuplja vijeka" :

" Sovrsenstvo tvorenija,tainstvene sile boze,
nista ljepse nit' je kada niti od nje stvorit moze !
Malena joj usta slatka, a angelski obrascici -
od tisuce sto cuvstvujem jednu ne znam sada reci !
Snjezana joj prsa krugla, a strecaju svetim plamom,
dv'je slonove jabucice na nji dube slatkim mamom;
crna kosa na valove niz rajske se igra grudi...
O divoto ! Cudo smrtni ere sada ne poludi !
B'jela prsa gordija su pod crnijem valovima
no planina gordeljiva pod vjecnijem snjegovima...

Igram joj se s jabukama - dva svijeta srecna vaze,
k voshistenju besmrtnome lisenika srece draze ;
znoj lagani s njenom kosom s zanese tarem glave...
Druge srece,malo vazne,za nju bi da,i sve slave.
Ne micu se usta s ustah - cjeliv jedan noci c'jele !

Postoji ta scena u Zločinu i kazni..izmedju Avdotje Romanovne (sestra od Raskoljnikova) i Svidrigajlova..oni ostaju sami u sobi,koja je zaključana..on joj predlaže slijedeće: pomoće Raskoljnikovu da pobjegne iz Rusije i tako izbjegne kaznu,a ona će zauzvrat da mu se poda..ona odbija,čak se brani i pištoljem..medjutim,na kraju ispušta taj pištolj..

Svidrigajlov je ukapirao da ga ona ne voli...možda i nije,možda ga je i voljela..na neki način..taj Svidrigajlov je uopšte vrlo interesantan lik..daleko kontroverzniji i zanimljiviji od Raskoljnikova..a čini se da je Avdotji Romanovni jedan takav lik, po svim njenim karakteristikama...ipak daleko privlačniji od bleskastog Razumihina,dobričine i šaljivdžije..

evo, dok trazim erotske "detalje" kod Crnjanskog
"Cvet bagremov bio je te godine dosao tako naglo da je te bedne kuce od blata pokrio kao neka bela, mirisna kisa od cvetova. I dok su se ljudi u Mahali pokrivali gunjevima i ponjavama, selo je bilo pokriveno, nocu, guberom od belog mirisnog cveca. Kao nekim vezom od nebeskog behara."

Njegos u pesmi "Noc skuplja vijeka" :

" Sovrsenstvo tvorenija,tainstvene sile boze,
nista ljepse nit' je kada niti od nje stvorit moze !
Malena joj usta slatka, a angelski obrascici -
od tisuce sto cuvstvujem jednu ne znam sada reci !
Snjezana joj prsa krugla, a strecaju svetim plamom,
dv'je slonove jabucice na nji dube slatkim mamom;
crna kosa na valove niz rajske se igra grudi...
O divoto ! Cudo smrtni ere sada ne poludi !
B'jela prsa gordija su pod crnijem valovima
no planina gordeljiva pod vjecnijem snjegovima...

Igram joj se s jabukama - dva svijeta srecna vaze,
k voshistenju besmrtnome lisenika srece draze ;
znoj lagani s njenom kosom s zanese tarem glave...
Druge srece,malo vazne,za nju bi da,i sve slave.
Ne micu se usta s ustah - cjeliv jedan noci c'jele !
Ако узмемо у обзир и поезију, имамо онда ту и доста из Шантићевог и Ракићевог стваралаштва, рецимо.

Dakle otpisujemo petparačke ljubavne romane, Isidoru B., onu Anabelu Basalo ili kako se već zove, Bukovskog i držimo se svetski priznatih i cenjenih klasika književnosti-npr. vaćarenje Vronskog i Ane, Balzak isl.
Da vidimo kako to rade majstori književnosti.
Koja scena vam je ostala u sećanju?
Šibnite i citat ako vam je pri ruci.
Ima li u tim scenama nešto da vas nervira?

molim te kako Basalo i Bukovski u isti koš
Bukovski je dobar pisac, čovek darovit, nikako Basalo i nije petparački. to što je vulgaran ne znači da je plitak. ne znači ni da je Dostojevski, ali ne mogu se baš uved porediti stvari u književnosti jer su kriterijumi različiti

Преферирам што имплицитније описе, наговештаје, или описе донете кроз истински уметички филтер. Тога има, на пример, код Боре Станковића, Андрића, М. Селимовића.

Bora Stanković je bogme prilično eksplicitan

Poslednja izmena:
Kad neko nije dovoljno obrazovan da je siguran u to sta znaci "klasici", na klizavom je terenu. Ja sam sigurna da su klasici samo za Dostojevskog, Tolstoja :lol: i ni za kog vise :rotf:
Sekspir mi nesto kao pre klasika, a Hese kao posle klasika (kog inace ne volim).
A pogotovo nisam sigurna jel su "Seobe" klasika.
Ostala mi je jedna scena u secanju. Kada mladji brat udje rano ujutro u sobu u kojoj su supruznici i dalje u krevetu i zena je skoro otkrivena. Taj je opis njenog tela bas jak, i on dalje vodi do prevare ... koja se mogla osetiti jos u toj sceni

naravo da su Seobe klasik - domaći

Ако узмемо у обзир и поезију, имамо онда ту и доста из Шантићевог и Ракићевог стваралаштва, рецимо.

Da, bas sam se setila Santica kad sam videla temu.

O kako me trese ovo gluho doba -
Mjsececina sjajna kao sedef susti,
i sedrvan sto mi pod pendzerom pljusti,
i duseci ovi i mirisna soba!...

Gdje si?...Tebe samo volim, rekla sam ti!
Ja sam tvoja basta i sve ljeto moje
ove noci, dragi, meni svjetlilo je,
i po mome granju toplo voce plamti...

Na te ceka...Hodi, hodi mi sto prije!
Hodi dokle hladna jesen dosla nije,
po plodove moje iz maglenih luka!

Moj bulbule, sleti u jabuke moje:
Selimino njedro gori, sazdrelo je -
Hoce tvoga stiska, hoce tvojih ruka...

"Ime joj je Marija, i on oseća kako se krevet pod njim uleže, i mora da se nasmeši, jer zna da mu se ona primiče, i usne mu se malo rastvaraju da ih prime - tri prsta malene ruke koji dodiruju njegove usne, dižu ga u neko toplo mesto u suncu, do nozdrva mu dopire blagi dah s njenih mekih usana. (...) On je voli takvom nežnom silinom, tako je ponosan na sebe, i sve vreme razmišlja: nije ona baš tako glupa, ova Marija, zna ona šta je dobro. Veliki balon koji su terali ka suncu raspukao se medju njima, i on ječi u radosnom oslobadjanju, kao čovek zadovoljan što bar na trenutak može da zaboravi tolike brige, a Marija, sasvim tiha na svojoj polovini kreveta, sluša lupanje svoga srca i pita se koliko je izgubio u Imperial Pulholu. Sigurno mnogo; možda čak deset dolara, jer Marija, mada nema diplomu srednje škole, zna da meri čovekovu bedu količinom njegove strasti."

Džon Fante "Čekaj do proleća, Bandini"

Poslednja izmena:
Ne treba zaboraviti da je narodno stvaralaštvo prepuno erotike...
(Isključujem ''Crvenog bana'' iz ovog osvrta, jer je to eksplicitna zbirka; mislim na ljubavne pesme, gde se erotsko javlja u simbolima i nagoveštajima, često vrlo skriveno.)

Nešto mi je ova pesma u glavi... iako sam malo ''pobegla'' od glavne linije teme, nećete mi zameriti. :)

Oj, golube, moj golube,
oj, golube, moj golube,
ne padaj mi na maline, goro zelena,
ne padaj mi na maline, ružo rumena!

Maline su još zelene,
maline su još zelene.
Kad maline budu zrele, goro zelena,
kad maline budu zrele, ružo rumena.

I same će opadati,
i same će opadati,
kao suze devojačke, goro zelena,
devojačke i momačke, ružo rumena!

"Ime joj je Marija, i on oseća kako se krevet pod njim uleže, i mora da se nasmeši, jer zna da mu se ona primiče, i usne mu se malo rastvaraju da ih prime - tri prsta malene ruke koji dodiruju njegove usne, dižu ga u neko toplo mesto u suncu, do nozdrva mu dopire blagi dah s njenih mekih usana. (...) On je voli takvom nežnom silinom, tako je ponosan na sebe, i sve vreme razmišlja: nije ona baš tako glupa, ova Marija, zna ona šta je dobro. Veliki balon koji su terali ka suncu raspukao se medju njima, i on ječi u radosnom oslobadjanju, kao čovek zadovoljan što bar na trenutak može da zaboravi tolike brige, a Marija, sasvim tiha na svojoj polovini kreveta, sluša lupanje svoga srca i pita se koliko je izgubio u Imperial Pulholu. Sigurno mnogo; možda čak deset dolara, jer Marija, mada nema diplomu srednje škole, zna da meri čovekovu bedu količinom njegove strasti."

Džon Fante "Čekaj do proleća, Bandini"

savrseno! cini mi se, ako se dobro sjecam da i u "Upitaj prah" ima jako dobrih scene neke lake prikrivene erotike....

Scena između Ane Đorđević i Miće u Pesmi, Oskara Daviča.. sve, od igre zavođenja i reči, naslućivanja šta će se desiti, samog čina, vremena i okolnosti u kojima se sve dešava, volje za životom i ljubavlju koja izbija iz svake rečenice. Neponovljivo z:).

Back