EPIDURAL...STA MISLITE O TOME...

E, pa meni u Misovicu rekose da ukljucuju na 4 cm.
Vec smo zakljucili da zavisi od bolnice, svaka ima svoju politiku, k'o da su u razlicitim drzavama...


e pa ja sam se porodila u misovicu i sa epiduralom nisam osetila ni napone niti bilove ali to je zato sto sam trazila da mi dopunjuju i dopunjavali su mi jedno 3-4 puta do kraja porodjaja tako da su mi reviziju radili a nisam osetila jer je epidural i dalje bio prisutan...dok zena preko puta mene osetila sve zivo sa epiiduralom ejr joj nisu dopunjavali...
 
Ne znam, nisam pristalica epidurala, osim eventualno ako treba uključiti indukciju ali i to je diskutabilno, jeste me bolelo kao ništa u životu ali evo me, živa sam i recimo zdrava. Epidural bez indikacija mi lii na jedan korak do carskog reza bez medicinskih indikacija koji mi opet liči na jedan korak do plaćanja surogat-majke a odgovorno tvrdim da bukvalno ništa u životu žene ne može da se meri sa onim prvim zagrljajem svoje tek rođene, još musave bebe, kad je zagledaš i pokušavaš da upiješ svaku sekundu i upamtiš svaku crticu lica i svaku loknicu na čelu...
 
..pre četiri meseca porodila sam se u Višegradskoj...porođaj je bio kratak i ubitačan,kontrakcije svaka 2 min i tako 4 sata...jednog momenta pomislih "ne mogu više,tražiću epidural ".Zvala sam babicu,ona dežurnu doktorku...Doktorka mi je skrenula pažnju da nije zdrav ni za bebu ni za mene..a mogla je da mi da i da uzmu pare...
 
Inace kod nas ep. kosta 20000,a nekoma ga preko veze urade i za dz....
Ma necu da lupam glavu,sada sam misljenja da bih za treci porodjaj sigurno uzela ep,ali s obzirom da trecu trudnocu planiram tek za nekih 7-8 godina,videcemo...Prvi porodjaj je trajao ukupno 6 sati,drugi mi je trajao ukupno 15 minuta,ali je boleo mnogo vise nego prvi i u jednom trenutku sam pomislila "evo sad cu umreti",i sve dok mi je secanje na tu bol sveze,zelecu epidural,ali vremenom se i ta bol zaboravi,pa ce se verovatno i moje misljenje promeniti :D...
 
ja bih se jedino bojalakako bih podnela sam epidural posle.....da li bih bila pospana, ošamućena i sl....
mislim da bih, posle dva prirodna porođaja opet izabrala prirodni....što manje hemije ako ne mora

U porodjaju nema vise nista prirodno.
Kakva priroda, bre, kad ti odmah ukljuce indukciju/stimulaciju, odnosno sintocinon?
Kontrakcije su jace nego prirodne, vise boli nego sto je prirodno, brze se otvaras nego sto bi prirodno...sve je sad hemija.
Porodicu se u maju, najverovatnije bez epiduralne, nisam jos odlucila, ali ne bih to bas nazvala prirodnim. :confused:
 
čini mi se što je kraći porođaj da više boli...prvi mi je trajao 12 sati,i nije bilo tako strašno...drugi 4...što kažeš,mislila sam da ću umreti :)

Hmmmm, pa to sve zavisi. :)
Moj je porodjaj, od prve kontrakcije i pucanja vodenjaka kod kuće, pa do prvog bebinog plača, trajao 2 sata i 15 minuta. :D Na porodjajnom stolu sam, pre bebinog rodjenja ( ne računajući, naravno, ono postporodjajno doba, ona obavezna dva sata posle porodjaja ) provela celih 15 minuta. :D
Bol... ma kakav bol ;) Malo krsta, tek da znam da se nešto tu dogadja :D Jedino što je zaista zabolelo je ono sečenje epiziotomije, tu sam poskočila od bola, mada svi kažu da se to čak ni ne oseti, ali eto, ja sam pošteno osetila :) Ostalo... jednostavno - nije bilo bola. :D

Što se epidurala tiče, nisam o tome razmišljala. Jednostavno nisam. Imala sam u mladosti gadnu povredu kičme, i dan-danas boliiiii, gadno boli, pa nisam htela da rizikujem. Svakako , nisam ni mogla da znam da mi neće trebati. Možda bi lekari i rekli da mogu da je primim, da to sa povredom nema veze, ali ja nisam tu opciju ni uzela u obzir. Znate onu narodnu - koga je zmija ujela i guštera se plaši, pa tako i ja :rumenko:
U suštini, nemam neko loše mišljenje o tome. Znam dosta žena koje su se poradjale uz epidural i deca su im živa i zdrava, one takodje. Poradjale se satima, sa osmehom na licu. Ne vidim šta bi tu moglo biti loše. Uz stručnog anesteziologa zašto ne pretvoriti radjanje novog života u prijatan dogadjaj, što svakako i jeste i treba da bude? :D
 
uz svo poštovanje...,a da li je to zdravo za bebu.....NIje lako biti majka:)

Nije lako biti majka, slazem se.. ali to ne znaci ako je netko uzeo epidural. a netko ne da je gora ili bolja majka. I one koje su rodile bez epidurala svakako ne pravi boljim majkama!!
Da, vjerujem ginekologu, pedijatru i anesteziologu koji siggurno nista ne bi dali sto bi stetilo bebi i ugrozili njen zivot zbog majcine komodacije:cool:

Znam kad zagusti pa pocnu veliki bolovi na porodjaju zene traze "pa makar i otrova", trose snagu na urlanje i kukanje umjesto da se skoncentriraju na ono sto trebaju. Slucajno poznajem 3 osobe koje su se poradjale bez epidurala(mogle su ga uzeti ali nisu bas iz razloga koje ovdje navodite) i sve tri, ej sve tri su imale porodjaj sa vakumom!!!:eek: Kad je najvise tribalo snage one je vise nisu imale i ajmo na vakum, a vakum i te kako ostavi posljedice...ako ne posljedice onda jajastu glavu kod beba, brigu majka i UZ glave do prve godine..a o majcinskim mukama necu ni govoriti, ne mogu ni zamisliti taj bol!

Vjerujem da je 50% zena koje ovdje tipkaju o posljedicama epidurala na bebu uzelo neki sedativ, neki analgetik , ne znam ni ja vec sto kako bi smanjili porodjane muke, isto tako ljecnici daju razne "droge", kako bi smanjili porodjajne muke ako je kasno za epidural i to po ovome sto citam ovdje ne skodi bebi!??:eek:
Svaki CR sto se uradi na zapadu radi se sa epiduralom(jacom dozom), zena sve vrijeme svjesna i budna, nema vise totalne anesteziije, nema ni bolova;)

I nije mi jasno kako to porodjaj sa epiduralom nije prirodni porodjaj!?
Ne razumijem zasto mislite da nije prirodan, moje djete rodjeno sa epiduralom, a nije rodjeno CR, a boga mi nije mi izasla ni na usi:cool:
Kad se ukljuci indukcija ni to nije prirodan porodjaj? Ako je tako tek sad saznah da obadvoje djece rodih nekim drugim putem, jos ne znam kojim ...ali budem saznala:cool:
 
I nije mi jasno kako to porodjaj sa epiduralom nije prirodni porodjaj!?
Ne razumijem zasto mislite da nije prirodan, moje djete rodjeno sa epiduralom, a nije rodjeno CR, a boga mi nije mi izasla ni na usi:cool:
Kad se ukljuci indukcija ni to nije prirodan porodjaj? Ako je tako tek sad saznah da obadvoje djece rodih nekim drugim putem, jos ne znam kojim ...ali budem saznala:cool:

Pazi, ovako, prirodno bi bilo da se kontrakcije postepeno pojacavaju tako da se organizam majke prilagodjava na sve jaci bol...Kad ukljuce sintocinon, naglo nastaju jake kontrakcije, jaki bolovi, organizam nije spreman na to, to nije priroda, to je hemija.
Prirodno bi bilo da vodenjak, ako ne pukne ranije, puca kad je cerviks kompletno otvoren a ne da ga probuse pincetom cim moze, kad voda iscuri, kontrakcije se isto nenormalno pojacavaju i to ne prirodnim tokom porodjaja, nego pod utcajem strane sile, je li, pincete. :)
Da ne pricamo o krkanju injekcija sedativa u toku porodjaja i ostalom...
Tako da, u sustini, ja se slazem sa tobom, nervira me kad neko osudjuje zenu koja je uzela epidural, jer to zaboga nije prirodno :roll: kao da je u toku porodjaja inace ostalo ista prirodno. Ne pricam o porodjajnom kanalu, nego o prirodnom toku porodjaja.
OK, treba pomoci medicinskim sredstvima kad postoji problem, ali ovo rutinsko i obavezno ukljucivanje vestackog hormona, rutinska epiziotomija, sad se cesto radi i rutinska revizija, bez obzira na celovitost placente i to u vecini ustanova u Srbiji bez anestezije, a svi znamo da bi po pravilima profesije to trebalo dase radi u opstoj...
Uz sve ovo nemam apsolutno nista protiv epiduralne.
Verovatno bih je i ja uzela da nemam taj problem sa izrazito niskim krvnim pritiskom, a jedna od mana epidurala je sto obori zeni pritisak...moj ispod ovih "normalnih" 90/60, moze da ode samo u minus, kontrolisu oni to davanjem infuzije, ali se ipak plasim da ne napravim problem gde ga nema.
 
Lepo to zvuci...ali, eto, danas na nekom stranom programu sam gledala neku kako nije mogla da izgura bebu jer joj je epidural utrnuo noge, stomak i sve misice pa su cekali da epidural opusti a to je trajalo nekih 12 sati. Nekima je izgleda i prosecna doza previse...
 

Back
Top