EPIDURAL...STA MISLITE O TOME...

Ne znam ko, ali su mi rekli da u Subotici ne rade epidural, jer, neka od trudnica je pitala i kada su joj nabrojali koga sve treba da pozove i da plati, to se priblizilo cifri od 500 evra, a da pri tom, kako sam je razumela, jos nikad nisu radili takve intervencije ovde. E toga se ja plasim, ako treba da se plati, ok, ali kao i na ostalim mestima, ali ako treba da budem jedna od prvih...neka hvala...nisam bas raspolozena da platim pa da budem zamorce.

Ni u NS-u ne daju epidural. :rtfm:
U Bgd-u daju, ali čini mi se ne u svim bolnicama. To izgleda zavisi od načelnika. Ispada da kako se nekome "digne ona stvar" porodilje ostaju bez mogućnosti izbora i moraju da crkavaju na porođaju umesto da im se maksimalno olakša.
Znam puno žena koje neće da rađaju još dece jer im je prvi porođaj bio strašno bolan.
E ***!
Ebo zemlju u kojoj ti ne daju ni da sam odlučuješ o anesteziji. :roll:

ja sam imala fobiju od bola tj i dalje je imam i ne znam kada sam se poradjala htela sam na carski rez da me uspavaju pa nek rade sta hoce ali porodjaj krenuo ranije pre zakazanog lazanja u bolnici gde bi mi odradili carski i na kraju zavrsim sa epiduralom...prezadovoljna sam i uopste se ne kajem sto nije bilo carskog reza cak na protiv svima bih radije preporucila epidural ali oept i to je pitanje ko ga daje i dal se dopunjuje tokom porodjaja jer imate zena koje i sa epiduralom sve osete...meni su 4 puta dopunjavali epidural i stvarno nista ni napone nisam osetila i porodjaj je prosao u vicevima i sali sa doktortom koji me je poroadjao i babicama...supe rje ispalo na kraju...
a u bgd daju usvi bolnicama epidural samo sto se u nekima placa a u nekima ne...

citajuci pocetak teme,stekoh utisak da neke zene smatraju da si majka prve lige ako se porodis u suzama i urlicima,i majka druge lige ako to prodje komotnije i bez previse neprijatnosti :eek: :lol:

Jeste, al ima predrasuda i u drugom smeru :lol:

Ja sam se porodila prirodno, epidural nisu nudili tada, i nisu ga zene koristile cesto, ali nebitno, meni je to super proslo, bez vecih muka. I dalje tvrdim da mi je trudnoca bila gora od porodjaja.
Ali ja sam imala srece. Mnoge zene nisu.

Zato, podrzavam epidural, definitivno, iako me plasi ideja igle u kicmu, ali kad svi prezivese bez posledica.........;)

Jedino, strasan sam protivnik bespotrebnog poradjanja na carski rez, ali to je za drugu temu.

igla sluzi za uvodjenje katetera i potom se uklanja
na ortopediji se rade operacije sa epiduralom vise od 10 godina ... nije to neki bauk
a ja stvarno ne razumem da jos uvek postoje bolnice u gradovima sa ozbiljnim brojem stanovnika u kojima ga jos uvek nema
doduse, ima i doktora koji tvrde da je bol nas prijatelj ...

..porodila sam se dva puta bez epidurala, uskoro mi se blizi i treci prirodni porodjaj..
..da je rizik od komplikacija pri epiduralu, ma koliko mali ili veliki bio,
samo rizik po mene - mozda bih i razmishljala o njemu..
..ovako - nisam bila spremna da kratkorochno ili dugorochno loshe utichem na svoje dete
zarad sopstvenog komfora..

..ovo nije savet, samo moja pricha..tako kazem i onima koji me pitaju shta da rade..
..sve mame bi trebalo da se dobro informishu o tome kakve su moguce posledice i rizici
i to ne samo od onih kojima placaju tu uslugu, pa tek onda i odluche, same sa sobom..
..ne mislim na horor priche iz komshiluka, vec na studije i istrazivanja koja su objavljena u ozbiljnim kucama, na statistiku i uchestalost, na definisanje "blagih" i "ozbiljnih" posledica,
a narochito na ona koja pokazuju sistematsko pracenje dece kroz odrastanje do (skoro) zrelosti,
za ovo relativno malo godina od kako je neki "bog u belom" odluchio da "pokloni" zenama bezbolno radjanje..

igla sluzi za uvodjenje katetera i potom se uklanja
na ortopediji se rade operacije sa epiduralom vise od 10 godina ... nije to neki bauk
a ja stvarno ne razumem da jos uvek postoje bolnice u gradovima sa ozbiljnim brojem stanovnika u kojima ga jos uvek nema
doduse, ima i doktora koji tvrde da je bol nas prijatelj ...

:lol: manijaci

nego,jel moze neko da mi kaze,kada se tacno daje epiduralna?
cim dodjes u bolnicu ili te puste da se mucis dok se otvaras pa tek kad se otvoris i kad krene sve,daju ti??
kako to ide?

november, sve mi se cini da ova prica ima nastavak...:)
ako si se upoznala sa svim posledicama, mislim da je u redu i da ih napises ovde :)
mislim, gledam mnogo dece koja su rodjena sa epiduralom i moje koje je na posletku rodjeno u totalnoj...

..aaaa, c! :lol:
..rodila vam mama google..sad sve moze da se pronadje zachas, ja sam kopala po bibliotekama.. :lol: :cmok2:

:lol: manijaci

nego,jel moze neko da mi kaze,kada se tacno daje epiduralna?
cim dodjes u bolnicu ili te puste da se mucis dok se otvaras pa tek kad se otvoris i kad krene sve,daju ti??
kako to ide?

..epidural se daje u "prozoru" u kom si otvorena izmedju 4 i 8 prstiju,
i to ako se beba spustila u porodjajni kanal..koliko se meni chini..
..moda neko zna detaljnije?

..rodila vam mama google..sad sve moze da se pronadje zachas, ja sam kopala po bibliotekama.. :lol: :cmok2:

Sad si me zainteresovala i googlam, iako nisam trudna i nadjoh ovo :eek:

Posto je to analgezija a ne anestezija, ja to nikako ne bih smela jer sam alergicna na neke vrste analgetika, a nisam sigurna koje sve.

Secam se da se sestra na prijemu posteno izvikala na mene, jer umalo da zaboravim da joj navedem taj podatak:sad2:

..epidural se daje u "prozoru" u kom si otvorena izmedju 4 i 8 prstiju,
i to ako se beba spustila u porodjajni kanal.
.koliko se meni chini..
..moda neko zna detaljnije?

ako je to tako onda za dalje nam i ne treba, najteže smo prošli:think:
inače kod nas epidurala još nema, a ko zna kad će biti:aha:

ako je to tako onda za dalje nam i ne treba, najteže smo prošli:think:
inače kod nas epidurala još nema, a ko zna kad će biti:aha:

Bas....ja sam se od 4 do 10 prstiju otvorila za 15 minuta...babica nije mogla da veruje i dok se pripremala da me pregleda pretila da se slucajno ne napinjem a meni doslooooo...

Ni ovde nema epidurala, ni zlatom da platis...ima porod u vodi ali nesto me nije bas privlacilo...
...inace nisam protivnik e, ako neko ne moze da izdrzi sto da ne...mada nemam pojma kakvih posledica moze da ima, nisam se informisala.

Meni je samo zao zena kada se po 24 h (i vise:sad2:)pate i na kraju po hitnom postupku na operacioni stol...

Nisam protivnik epidurala.
Ne plasim se uboda igle.
Ali ja se nisam odlucila za epidural.
Vise iz razloga sto nisam bila ubedjena da mi treba nego sto sam imala razloge protiv.
E sad, koliko sam shvatila ispostavilo se za dobro so ga nisam uzela jer sam zavrsila u sali na carskom.
Mozda gresim, ali opet sam shvatila da se ne radi svuda i rutinski carski u epiduralu.
Pa onda ako krenes sa epiduralom, a tokom porodjaja se ispostavi da treba da ides u salu, i oni carski rade u totalnoj, moze da se desi da si u problemu po pitanju ukupne anestezije.
Ja znam da ima zena kojima porodjaj ide prirodno i bez komplikacija i onda je epidural spas. U drugim situacijama...nisam sigurna, pa ko voli- nek izvoli.

Ne, epidural se daje na 4, a posle 7 i po, 8 ti ga iskljucuju da bi osetila napone.
Neke zene se brzo otvaraju i blago njima, ali vecini to izmedju 4 i 8 traje satima i sa stimulacijom, tako da ko nece da ga boli...

meni dadose iako sam bila otvorena dva prsta. nisu mi iskljucili anesteziju dok se nisam porodila. sve napone sam osetila ali nije bilo bola, tj osecala sam bebu koja hoce napolje, a bolova nigde :cool:
sto se posledica po bebu tice, o tome mozemo do ujitru. posledica ima raznih ne samo od epidurala, cak sta vise msm da je epidural jos zlatan u odnosu na nehigijenu na stolovima za porodjaj pa dalje. ja sam jedno rodila bez epidurala jedno sa epiduralom, nisam primetila razliku u ponasanju/odrastanju/nicemu.
u frontu ste tada trebali doneti svoj set za epidural, doktor se nije placao, kako je sada ne znam.
braunilu i ostalo poskidali su mi par sati pre izlaska iz bolnice. nosila sam sve to na sebi jedno dva dana i ubrizgavali su mi doze neceg (plavusa se ne seca cega :lol: ).

meni dadose iako sam bila otvorena dva prsta. nisu mi iskljucili anesteziju dok se nisam porodila. sve napone sam osetila ali nije bilo bola, tj osecala sam bebu koja hoce napolje, a bolova nigde :cool:
sto se posledica po bebu tice, o tome mozemo do ujitru. posledica ima raznih ne samo od epidurala, cak sta vise msm da je epidural jos zlatan u odnosu na nehigijenu na stolovima za porodjaj pa dalje. ja sam jedno rodila bez epidurala jedno sa epiduralom, nisam primetila razliku u ponasanju/odrastanju/nicemu.
u frontu ste tada trebali doneti svoj set za epidural, doktor se nije placao, kako je sada ne znam.
braunilu i ostalo poskidali su mi par sati pre izlaska iz bolnice. nosila sam sve to na sebi jedno dva dana i ubrizgavali su mi doze neceg (plavusa se ne seca cega :lol: ).

E, pa meni u Misovicu rekose da ukljucuju na 4 cm.
Vec smo zakljucili da zavisi od bolnice, svaka ima svoju politiku, k'o da su u razlicitim drzavama...

Back