Епидемија вируса H1N1-свињски грип

..i dalje mi nije jasno zahto se u prvi red za vakcinaciju stavljaju trudnice,
kada su efektivnost i bezbednost vakcina i za sezonski grip i za "novi" grip kod njih neispitani?

..mogu da razumem da za "novu" vakcinu nije bilo vremena za ovakve studije,
ali zashto efekti obichne, sezonske vakcine, koje se daju godinama,
i koje se godinama preporuchuju trudnicama, nisu ispitani? :confused:
..valjda ih je bilo dovoljno za studije, svih ovih godina?

http://www.vaccinesafety.edu/package_inserts.htm

..jedini rezultati koje sam pronashla o opravdanosti preporuke vakcinisanja
trudnica protiv sezonskog gripa, a da imaju tezinu vecu od preporuke zenskih chasopisa
i sajtova posvecewnih trudnicama:

http://docs.google.com/gview?a=v&q=...SMelqg&sig=AFQjCNEf63doQWxTcprO9jv4kGooTPK-cw

Не, него искључиво пуни из средстава доприноса и ПИО Фонд нема статус буџетског корисника.
Ако се по завршном рачуну искаже дефицит, држава може да одлучи да се интервенише дотацијом из буџета. Али то није за ову тему...

Ako je tako, onda kod nas svaki put zavrsni racun PIO fonda iskaze deficit, jer sredstva doprinosa nikad nisu dovoljna, i svaki put drzava intervenise dotacijom iz budzeta, i to u ne malom iznosu. Tako da mozda nema status budzetskog korisnika, ali sustinski, PIO fond dobija ogromnu kolicinu novca iz budzeta.off-topic.

..i dalje mi nije jasno zahto se u prvi red za vakcinaciju stavljaju trudnice,
kada su efektivnost i bezbednost vakcina i za sezonski grip i za "novi" grip kod njih neispitani?

? Vakcina za grip je ispitana kod trudnica, nisu nađeni negativni nuzefekti, a komplikacije gripa su veoma opasne upravo za njih. Otud su one u prvim redovima za vakcinaciju.

..mogu da razumem da za "novu" vakcinu nije bilo vremena za ovakve studije,ali zashto efekti obichne, sezonske vakcine, koje se daju godinama, i koje se godinama preporuchuju trudnicama, nisu ispitani? :confused:

Ne zaboravi na FDA pravila o označavanju (koja su ludilo svoje vrste; treba da pomažu pacijentima, a u stvari služe samo da proizvedu haos). Osim ako kompanija ne pokrene veliku i detaljnu studiju trudnica, ona mora da doda rečenicu da "nije pokazano" u opis produkta.

Same kompanije nisu radile studije pojedinačnih vakcina na trudnicama. Svetska zdravstvena organizacija, i Američki CDC, su pregledali epidemiologiju i nisu našli dokaze o lošim nuzefektima, a epidemiologija gripa u trudnoći je veoma jasna (i mnogo gora nego u široj populaciji). Od njih je krenula i preporuka.

? Vakcina za grip je ispitana kod trudnica, nisu nađeni negativni nuzefekti, a komplikacije gripa su veoma opasne upravo za njih. Otud su one u prvim redovima za vakcinaciju.

..evo sa prvog linka, ovogodishnja (2009/10) novartisova fluvirin sezonska:
"use in specific population:
safety and effectiveness of fluvirin have not been established in pregnant women, nursing mothers
or children less than 4 years of age."

..s malom razlikama u uzrastu dece, isto pishe i za ostale sezonske kao i za chetiri AH1N12009.. :confused:

Ne zaboravi na FDA pravila o označavanju (koja su ludilo svoje vrste; treba da pomažu pacijentima, a u stvari služe samo da proizvedu haos). Osim ako kompanija ne pokrene veliku i detaljnu studiju trudnica, ona mora da doda rečenicu da "nije pokazano" u opis produkta.

Same kompanije nisu radile studije pojedinačnih vakcina na trudnicama. Svetska zdravstvena organizacija, i Američki CDC, su pregledali epidemiologiju i nisu našli dokaze o lošim nuzefektima, a epidemiologija gripa u trudnoći je veoma jasna (i mnogo gora nego u široj populaciji). Od njih je krenula i preporuka.

..a drugi link?

1.О новој врсти грипа која се појавила, зна се пуно? Па и доживотни министар здравља мења плочу из дана у дан, а камоли изабрани лекари код којих дођу пацијенти са "одређеним" симптомима? Све сви знају, а нико не зна ништа!?

Da, o novoj vrsti gripa se zna dosta. Zna se da je grip, zna se izgled i ponašanje kapsule, zna se aktivnost svih proteina, zna se virulentnost, mortalitet i morbiditet. Postoji nedvoznačan test, i postoji vakcina. Sve to zajedno je veoma velika količina znanja.

Zašto ministri menjaju ploču, i kakve se gluposti sve navode o gripu...to je potpuno druga priča.

Jednoj koleginici moje žene se razbolelo dete, i na osnovu toga što je imalo temperaturu od 40,2 lekar joj je mrtav-ladan rekao da je u pitanju običan grip, pošto svinjski proizvodi temperaturu višu od 40,5. Dođe mi da mu svratim u kancelariju i da mu uzmem diplomu sa zida...

2.А зашто ти тако грчевито навијаш за вакцинисање ако немаш појма какав ће резултат избацити три модела стратегије СЕА анализе?

Ono što ja radim ovde je borba protiv generalnog antivakcionizma. Nemojmo se opet praviti da niko ne zna o čemu je reč. Od ljudi koji su tvrdili da je šansa neuroloških poremećaja 5% kod vakcine gripa, preko 2% šanse za MS od vakcine HepB, pa sve do tvoje tvrdnje (za koju i dalje čekam reference, ili bilo kakve realne informacije) da su vakcine generalno besmislene i verovatno štetne - panika koja se diže ne sme ostati bez odgovora.

Veoma mi je zanimljivo koliko pažnje se posvećuje svakom tragu svakog sastojka u ovim vakcinama, i kako se (tužno vrteći glavom) priča kako "mi ne znamo šta sve posledice mogu da budu".

Ako čovek padne i odere koleno na ulici u Beogradu, on će pravo u krvotok uneti veću proteina raznoraznih bakterija, gljivica, i virusa nego što ima u vakcini. Povrh toga, on će takođe pravo u krv uneti kakve god otrove i toksine je to parče asfalta upilo u toku godina i decenija stojanja na tom mestu. A niko ga neće zbog toga nositi u hitnu pomoć - iako je veća šansa da će umreti od infekcije koja tako nastaje, nego da će imati ozbiljne posledice od vakcine.

(Ovo iznad je potpuno ozbiljno. Pogledaj mortalitet i morbiditet koji nastaje usled malih, površinskih rana, pa ga uporedi sa mortalitetom i morbiditetom vakcina protiv gripa. Doslovno je opasnije pasti i odrati koleno nego uzeti vakcinu protiv gripa. Ali mora panika da se diže.)

Sva panika oko vakcine treba da se stavi u ovaj kontekst. Vakcina sadrži timerozal - sa manje žive nego što prosečan građanin udahne iz vazduha, usled izduvnih gasova. Vakcina sadrži hemaglutinin - stotinama puta manje nego što će biti u telu čoveka koji zaradi grip. Vakcina izaziva imunu reakciju - desetinama puta specifičniju, i ograničenu na mnogo manji broj meta od one koju izaziva sam grip. Vakcina može da ima nuzefekte - mnogo ređe i mnogo manje nego sam grip.

Tjah.

Zanimljiva analiza, vredi proveriti. Idem da uporedim podatke, pa ću se javiti ponovo.

Ok. Nekoliko stvari koje autori ignorišu:

- poznata farmakokinetika eliminacije timerozala. Ne možemo porediti izlaganje živi izlaganju timerozalu (jedinjenja koja sadrže živu mogu biti i mnogo manje opasna i mnogo više opasna nego sama živa). Posebno je smešno poređenje etil-žive sa metil-živom, koja je neuporedivo toksičnija na svakom nivou.

- činjenica da je timerozal pre nekoliko godina povučen iz upotrebe kod svih vakcina osim višedozne vakcine za grip; pritom, komplikacije koje autori pokušavaju da povežu sa timerozalom nisu opale (tvrdiš da je supstanca X uzrok nekog oboljenja kod male dece; onda pet godina nakon što mnogo manje dece mnogo ređe biva izloženo mnogo manjim količinama supstance X, broj tog oboljenja se nimalo nije promenio; tvoj argument postaje veoma sumnjiv).

- autori kritikuju studiju koja pokazuje da trudne žene značajno češće imaju probleme sa nuzefektima gripa nego opšta populacija. Po autorima, problem je u tome što nijedna pojedinačna komplikacija nije statitistički važna. Dakle, iako je činjenica da trudne žene imaju 30% veću šansu komplikacija gripa (p<0.001, tj. šansa da je ovo pogrešan zaključaj je jedan u hiljadu), autori kažu "pošto to mogu biti razne komplikacije, a ne samo par određenih, možemo da ignorišemo ovu studiju". Svašta.

- autori zatim kritikuju drugu studiju koja je pokazala sličnu stvar, zato što a) nije pokazala povećanje smrtnosti (teža bolest u toku trudnoće, i posledice koje ta bolest ostavlja na dete se ignoriše), i b) zato što je rađena na siromašnoj populaciji. Logika je da siromašne žene imaju lošiju opštu zdravstvenu situaciju, tako da komplikacije u toku gripa u trudnoći mogu možda biti rezultat njihovog socijalnog statusa. Možda je to tako, ali ovaj argument mi izgleda veoma slabo.

- autori pričaju o rizicima vakcine, a pritom ignorišu rizike bolesti. Mere smrtnost novorođenčadi, ali ignorišu sve dugoročne neurološke i razvojne posledice koje teška bolest majke ima na dete (veoma povišena telesna temperatura tokom trudnoće, recimo, ima kakve efekte na neurološki razvoj deteta? Aha.).

Zaključci: razlog za vakcinaciju trudnica nije uopšte onoliko slab koliko autori tvrde, niti je opasnost od žive realno prikazana u tekstu.

Pritom, svakako trudnice nisu u onakvoj opasnosti kao starci, bebe, ili hronični bolesnici.

Ali da bi smo bili sigurni, složiću se sa autorima da trudnice treba da izbegavaju višedoznu vakcinu (sa timerozalom), po principu eliminacije svih nepotrebnih rizika. Takođe treba tražiti razvoj alternativnih sredstava za konzervisanje, i eliminaciju timerozala iz vakcina protiv gripa potpuno; ako ni zbog čeg drugog, eda bi se ova priča konačno jednom zasvagda ućutkala.

Ja sam kvalifikovani farmaceut. Istraživao sam vakcinu svinjskog gripa koju je naša vlada kupila za nas (koristeći naš novac) i koja je sto puta opasnija od svinjskog gripa. Da li znate da su proizvođači vakcine protiv svinjskog gripa zatražili od vlade izuzeće od mogucih tužbi u slučaju da vakcine uzrokuju štetu na ljudima?
Swine Flu (H1N1)

Ako ste napravili vakcinu za koju znate da deluje, zašto bi vam onda bilo potrebno pravno izuzeće u slučaju neželjenih posledica na ljudima? Zar to nije veliki znak upozorenja za sve nas? Virus Svinjskog gripa ubio je oko 2 / 3000 ljudi ukupno. Običan grip ubija 40 000 ljudi godišnje, pa zašto se onda štitimo od Svinjskog gripa a ne od običnog gripa? Da li to ima smisla? Zbog čega se onda podiže ovolika panika?

Vakcina protiv Svinjskog gripa sadrži 2 užasno opasne stvari — jedna se zove thimerosol. U njegovom sastavu je 50% žive. Thimeresol se veže na receptore u mozgu, i, zapravo, uzrokuje oštećenja mozga. Je li pametno ubrizgavati thimerosol, i dobiti oštećenje mozga, spustivši pri tom IQ ljudi za 10 bodova, kao i brojna druga ostećenja, kako bi se izbeglo dobijanje gripa koji ubija 95% manje ljudi nego obični grip?

Drugi opasni sastojak Vakcine protiv Svinjskog gripa zove se squalene. Squalene vara vaš imuno sistem da počne da ubija vaše sopstvene ćelije, što stvara auto-imune bolesti kao što su astma, multipla scelerosis, dijabetes, i hrpu drugih bolesti za koje još nemamo naziv. Zar je pametno u sebe ubrizgati te stvari, kako bi se izbegao relativno blagi grip, poput svinjskog gripa?

Ako ste trudni zapitajte se ovo — zašto bi uzimali Panvax, kada on sadrži Neomicin sulfat i polymyxin B — od kojih oba pokazuju pozitivne rizike za vaše nerođeno dete — kako bi izbegli šta? Blagi grip, koji ubija 95% manje ljudi nego običan grip?

Ja sam stručnjak za kritičku analizu lekova i njihove učinke na ljudima. I neka se neko samo usudi da dođe do mene sa špricom punim Vakcine protiv Svinjskog gripa, ili da dođe blizu moje porodice jer ću uzeti iglu od njih i probosti ih njom serijom veoma jakih uboda!

Ova stvar je otrov. Nemojte to uzeti. Ne dozvolite da vaši prijatelji to uzmu. Ne dozvolite da vaša porodica to uzme. Ako vas neki idiot u laboratoriji pita: želite li ovu vakcinu, pitajte ga o thimerosolu, o squaleneu, i zašto kompanija koja je to napravila želi da ima pravno oslobođenje od moguće tužbe, i onda pogledajte njihova lica koja će imati izgled tipa: O, bože moj, pa vi ste me izrešetali serijom pitanja na koja ja zaista nemam odgovor!

Autor teksta: Dr. Russell Blaylock

jel ovo tacno :aha:

ok, da se vratimo na temu

http://www.cdc.gov/

http://www.cdc.gov/h1n1flu/qa.htm

Teške komplikacije ovog virusnog podtipa (H1N1) mogu da se razviju i napreduju jako brzo.

Najveći broj slučajeva svinjskog gripa ne zahtevaju nikakvo posebno lečenje osim uobičajenog ublažavanja simptoma.
Antivirusni lekovi mogu umanjiti težinu simptoma, ali efikasni su samo ukoliko se primene tokom prva dva dana od početka bolesti.

opet ponavljam:
nemojte deci i tinejdžerima davati acetil - salicilnu kiselinu (aspirin, andol, midol, acetisal...) zbog rizika od razvijanja Rejevog sindroma, retke ali potencijalno fatalne komplikacije

teškoće sa disanjem, nedostatak daha, nagli skok temperature su znak da je situacija ozbiljna
ja se izvinjavam koji su to antivirusni lekovi

hvala:)

Ja sam procitala ovakvo objasnjenje:

H1N1 se povezuje sa Španskom groznicom zbog toga sto umiru prvenstveno mladi ljudi. Mlađe osobe imaju jači imunitet i to je u ovom slučaju nepoželjno. Po dobijanju jake upale pluća uzrokovane virusom organizam šalje leukocite u pluća da se izbore dok ne napravi antitela kaj se bore protiv virusa. Pošto je imuni sistem prejak on uništavajući virus uništava i pluća i nusproizvod toga je voda. Dakle udavite se u sopstvenoj tečnosti. Organizmi sa slabijim imunim sistemom odreaguju isto ali nemaju dovoljno veliki broj belih krvnih zrnaca koji bi napravio toliku štetu na plućima i ne možete se ugušiti jer se ne stvori toliko vode koliko organizam sam ne može da apsorbuje i ukloni.

E sad da li ovo je ili nije tacno, djavo ce ga znati. Sto se vakcine tice, to je za mene klasican konflikt "biraj od dva zla manje". Shodno tome, neko ce se odluciti za vakcinu ako je upste bude za sire slojeve stanovnistva, neko nece, i molim lepo.

:eek:

pitanje za analiticara

cime se leci H1N1 i jel postoji u privatnim apotekama u slobodnoj prodaji

i sta je TAMIFLU i za sta je

H1N1 je virus, te se ne može govoriti o lečenju u smislu direktnog napada na njega, kao i kod ostalih virusa. Nasuprot široko rasprostranjenom mišljenju da se grip (virus) leči antibioticima, on se ne može direktno napasti (tj. antibiorici na njega ne deluju), kao što je to slučaj u relaciji bakterija - antibiotik, ali se njegovo razviće može usporiti (zaustaviti) antiviralnim lekovima. Kad već pomenuste Tamiflu (Oseltamivir), on je antiviralni lek najčešće korišćen za lečenje i prevenciju influencavirusa tipa A (čiji je jedan od podtipova ovaj H1N1) i tipa B.

Postoji odgovor na to, pročešljajte malo temu. ;)

ja se izvinjavam koji su to antivirusni lekovi

Kako rekoh iznad.. :)

To što ste citirali nije tačno. ;)

hvala :)

mada ja kad dobijem bilo koji virus sama se lecim antibioticima i to uspesno

tako da ja sam za antibiotike...

Mweni na primer ne moze da prodje nista bez antibiotika mogu tako mesecima biti bolesna

:confused:

a to niko od lekara ne razume...

Zadnji put kada sam pila antibiotike bio je to eritromicin posle koga sam imala neki kolicni napad, nije bio najstrasniji, ali nije bio bas ni blag. Od tada ih vise ne pijem, nisu mi ni bili potrebni.........nisu ni onda, posto sam prestala da pijem eritromicin imuni sistem se sam izborio.

Izaziva li tamiflu enterokolitis? Da znam za svaki slucaj. (Pitanje za Ticu)

I jos jedno pitanje, da li oporavak u slucaju dobijanja gripa sto se tice pluca zavisi i od kapaciteta pluca?

Poslednja izmena:

Zadnji put kada sam pila antibiotike bio je to eritromicin posle koga sam imala neki kolicni napad, nije bio najstrasniji, ali nije bio bas ni blag.

Ja sam od eritromicina imala takve bolove u zelucu, da sah htela da zovem hitnu pomoc.
Nisam skapirala da je od toga,nego sledeci put kad sam opet koristila eritromicin u terapiji i opet dobila te neverovatne bolove, shvatila da je to od leka.

Mweni na primer ne moze da prodje nista bez antibiotika mogu tako mesecima biti bolesna

колико се ја лаички разумем у лекове, ово је потпуно погрешно
јер антибиотици уништавају бактерије а не вирусе.....
значи употреба антибиотика у току вирусног обољења (па и грипа) је беспотребна....ваљда
ал није то тема

Zadnji put kada sam pila antibiotike bio je to eritromicin posle koga sam imala neki kolicni napad, nije bio najstrasniji, ali nije bio bas ni blag. Od tada ih vise ne pijem, nisu mi ni bili potrebni.........nisu ni onda, posto sam prestala da pijem eritromicin imuni sistem se sam izborio.

Izaziva li tamiflu enterokolitis? Da znam za svaki slucaj. (Pitanje za Ticu)

I jos jedno pitanje, da li oporavak u slucaju dobijanja gripa sto se tice pluca zavisi i od kapaciteta pluca?

neželjeni efekti upotrebe Tamiflu-a su retki i blagi i javljaju se posle uzimanja obično samo prve doze antivirotika:mučnina, gađenje, povraćanje,, dijareja, glavobolja i bolovi u stomaku. Nakon uzimanja lijeka sa hranom učestalost neželjenih efekata se smanjuju...:)
i ta dijareja koja se eventualno javi, ne može da priđe enterokolitisu nakon dugotrajnog uzimanja eritromicina

Ja sam od eritromicina imala takve bolove u zelucu, da sah htela da zovem hitnu pomoc.
Nisam skapirala da je od toga,nego sledeci put kad sam opet koristila eritromicin u terapiji i opet dobila te neverovatne bolove, shvatila da je to od leka.

Ja sam odmah shvatila i to je pocelo u 2 ujutro, nakon sto sam popila lekic........posto nisam znala sta da radim skuvala sma caj od kamilice, legla (mora da se miruje) i umotala stomak u toplo. Tako rade konjima :zcepanje: kada dobiju kolike, kod njih to moze da bude smrtonosno. :sad2:
Tek ujutro sam se odvukla kod lekara, posto grcevi, bolovi i pomeranje creva nisu potpuno prestali.

I jednom kada sam popila rapten k (pola tablete) iamla sma slicne simptome, ali mnogo, mnogo blaze........prosla sma samo sa cajem od kamilice. Od tada vise ne pijem nista od antibiotika i nema sanse da me nateraju.

analiticar:
neželjeni efekti upotrebe Tamiflu-a su retki i blagi i javljaju se posle uzimanja obično samo prve doze antivirotika:mučnina, gađenje, povraćanje,, dijareja, glavobolja i bolovi u stomaku. Nakon uzimanja lijeka sa hranom učestalost neželjenih efekata se smanjuju...:)
i ta dijareja koja se eventualno javi, ne može da priđe enterokolitisu nakon dugotrajnog uzimanja eritromicina

Nije bila dugotrajna upotreba, svega 3-4 kapsule na 6 sati kako mi je prepisano. :rtfm:
Ipak ne bih pila tu hemiju.

Poslednja izmena:

Ono što je Vama pomoglo kod virusnog oboljenja je Vaš imunski sistem, a ne antibiotici.
Na isti način ste mogli jedete i šaku pirinča dnevno, pa to ne bi značilo da Vam je pirinač pomogao u borbi protiv virusa.

Osim svega ovoga, savetujem Vam da se ne igrate sa antibioticima, i da posetite svog lekara svaki put kada je potrebno. Vi ne možete znati da li je infekcija koju imate virusne ili bakterijske etiologije. ;)

Poslednja izmena od moderatora:

Back