Elitizam ili populizam

HeBePoBaTaH_:

Ja sam bio '95. u Budimpešti na Nep stadionu. Bilo je GENIJALNO.

E pa da, onda je to bilo pre 10 god. Jel' lila kisa ko blesava? A Kit R. na pocetku imao teget prsluk sa nekim tufnama, kao isprskanim farbama (isti ko moj, pa me jurili neki MAdjari da im ga prodam :), al ne dadoh ja, sama ga sila, sedela sam za masinom, sila sam... pa sad da ga tapnem tamo nekima, a mmogu da se foliram da mi ga je licno K.R. dao :) :) :) )

Ma da, to je bilo te godine, turneja povodom Voodu... bla, zaboravih naslov albuma..

kojote:
Nemoj, meni Bukovski bolje stoji :-) ...al' kad si vec pocela, mis'im :roll:...

e, deco, mnogo se lepo igrate, milo mi da vas citam...odavno mi necije "cavrljanje" nije privuklo ovoliku paznju! Ovako :shock: vas citam (sa gutanjem!). Ima, bre, covek (te necu ja - tja/pih :-) ) mnogo toga lepog da cuje od vas, ponesto nauci...

Sazvakao sam celokupno gradivo, sa' cu predjem na vas jen..dva.. tri! :D

P.S. Hebe, ko (jo) te hebe :lol: :razz:

Pa ti se to ukljucis samo kad se dotaknemo onoga-necega-svega sto vole mladi... nema te nema, a onda odnekud samo uskocis... jel ti to neko dojavljuje kad forumasi natrce na sex i razonodu :lol: :lol: :lol:

Da, Voodoo Lounge turneja. U avgustu je bio koncert, sećam se da je tih dana pao Knin. Išli smo sa UNIS tursom, nije bilo kiše, bio je sunčan dan.
Pola Beograda je bilo na koncertu, mislim da je preko 80 autobusa krenulo te večeri.
Predrgupa su bili neki Mađari, a ako se sećaš, scenografija je bila sa nekim zmijama iz čijih čeljusti je izbijala vatra, ogroman video bim sa pokrenim podijumom. Ne sečam se kako je bio obučen Kit, ali se sećam nekih strava crnkinja, pratećih vokala.

HeBePoBaTaH_:
Da, Voodoo Lounge turneja. U avgustu je bio koncert, sećam se da je tih dana pao Knin. Išli smo sa UNIS tursom, nije bilo kiše, bio je sunčan dan.
Pola Beograda je bilo na koncertu, mislim da je preko 80 autobusa krenulo te večeri.
Predrgupa su bili neki Mađari, a ako se sećaš, scenografija je bila sa nekim zmijama iz čijih čeljusti je izbijala vatra, ogroman video bim sa pokrenim podijumom. Ne sečam se kako je bio obučen Kit, ali se sećam nekih strava crnkinja, pratećih vokala.

Ja isla vozicem:)

Kako, bre, nije lila kisa - pocela usred koncerta, navukla sam upalu krajnika i lecila je posle tri godine. Sve ostalo se slaze :) (zmije i ona crnkinja, glavni prateci vokal, ma zenska izgleda nestvarnmo dobro, a i peva fenomenalno. A Mik je malo 'crko' posle tacno sat vremena, pa je pravio malo pauzu tj. povukao se sa bine nekih 10-tak min.

Ajde, seti se kise, pa nisam valjda toliko blesava, svi smo se prehladili i pili posle cajeve i apsirine u nekom studentskom domu gde smo spavali tu noc.

A bilo je tusta i tma Hrvata i njihovih buseva.

Sorry, Divlja u srcu, samo da se HeBePoBaTaH_ seti kise, inace ode moje slonovsko pamcenje u bestraga, izgubicu samopouzdanje, upascu u krizu identiteta... ;-)

A sta je bila tema? :roll:

P.s. niko se nije bunio kad smo otisli u seksualne digresije svi koliko nas ima :lol: :lol: :lol:

@Truman, ti si imao nešto da kažeš? Ili samo dođeš da konstatuješ situaciju?

@Snežana
Moguće, ali kiša nije padala svo vreme koncerta. U pravu si, imaš super pamćenje, ali nije padala kiša u toku dana 101%
Pravili smo verbalne incidente sa Hrvatima, bilo je i Makedonaca sa njihovim zastavama :wink:

Hajdemo na temu. Uglavnom, nije tu bilo prevelikog odstupanja, i što kaže Snežana - niko se ne buni kad se pređe na sex. diskurs

Znaci, vreme je za pomirenje, tj. za sex ;)

P.s. za HeBePoBaTaH_: kisa je pocela u sred koncerta i padala oko pola sata, al niko nije ni mrdnuo, jer je zaista bio fenomenalan koncert. A Voja PAntelic mi rekao da je mesec-dva ranije u LOndonu sa koncerta U2 otislo vise od pola publike, cim su prsnule tri kapi. Necu vise, evo, kunem se... :lol:

Pricali smo o knjizevnim kriticarima, pre nego sto smo zastranili. Mene zanima nesto vezano za njih, a opet vezano i za temu. Da li verujete da ima onih koji se primarno opredele da budu kriticari, a tek usput pisci, ili vecina njih potpada pod onaj stereotip: da sam ume da pise, ne bi kritikovao druge?
Hajd' da vas cujem.

Licno ne volim rec kritika. Zasto? Zato sto kad citam najbolje kritike, one nisu puka analiza. One su autenticni dozivljaj i napisane su tako da spadaju u neki specificni vid umetnickog dela.

Licno na kriticare ne gledam kao na propale pisce, verovatno da ih ima, al' me to nesto ne opterecuje. :wink:

divlja u srcu:
Licno ne volim rec kritika. Zasto? Zato sto kad citam najbolje kritike, one nisu puka analiza. One su autenticni dozivljaj i napisane su tako da spadaju u neki specificni vid umetnickog dela.

Licno na kriticare ne gledam kao na propale pisce, verovatno da ih ima, al' me to nesto ne opterecuje. :wink:

Licno, delim tvoje misljenje, znaci, u svemu se slazem i mislim sve najlosije o kriticarima (ne mislim ni ja na analize, to je druga prica).

Ali, pokusavam da problematizujem to pitanje. Dakle, sta cemo sa favorizovanjem kritike u nas, pocev od Skerlica. On je kriv/zasluzan sto je kritika pocela da dobija skoro jednaku vaznost koju imaju i pisci. Vise puta pominjani M.P. je cesto govorio da je kritika bezmalo jednaka po znacaju piscima.Cinjenica je da je 'ekspanzija' kritike u nas bila u vreme talasa postmoderne, da se ona pratila i citala koliko i sami postmodernisticki autori (licno, mrzim tu odrednicu i dan-danas ne znam sta znaci, tj. odbijam da znam). Kao 'svedok' i savremenik tih osamdesetih, zivo se secam da je kritika zaista isla ukorak sa autorima i njihovim delima, ne samo sto ih je pratila, tumacila, 'kritikovala' (eto jedne tautologije), nego je u vise navrata anticipirala pravac razvoja pojedinih pisaca. Gomila propalih kriticarcica iz tog vremena i dan-danas lamentiraju nad dobom kada je knjizevni zivot bio toliko intezivan, cesto i buran, da su sve dnevene novine imale barem po jednu aktuelnu raspravu na svojim kulturnim stranicama, da ne govorimo o knjizevnoj periodici.

Da li se iz toga moze izvuci zakljucak da je sadasnja osiromasena knjizevna produkcija izazvala inflaciju dobrih kriticara i gotovo nestanak kritike?

da, ali je Skerlić bio promoter jedne nove politike! Tačnije, osvajao je književnost ideologijom - zamerao "slabe junake u dilemama", obožavao "heroje"...
Ne postoji više takva kritika - koja se bezrezervno čita, poštuje i sledi. Sve su manjkave. Nema anticipacije. Vaš cmokavi Panta, pošto je anticipirao sopstvene knjige, prestao je da piše o kritike :)

btw. ne bih se složila sa tezom o osiromašenoj produkciji, pre bih rekla da je reč o HIPERPRODUKCIJI. Zato je sve i izgubilo smisao, nestala je ona fina napetost između čitaoca i nove knjige.

Snežana, to što ti loše misliš o kritičarima i to što si za novinare rekla "pusti g..." te svrstava u kompletnog luzera. Kompletnog. Kako ej moguće da u su i u književnosti i novinarstvu smešteni baš svi , po tebi, "najlošiji"? Jesi mnogo besna? I još važnije: jesi dugo besna? :P
U čemu je problem sa postmodernom? Mislim, osim što je lišena uživanja, iscepkana, puna citata i intertekstualnosti, i dosadna do bola - jer se nigde ne stiže kad sve iseckaš pa sprtljaš i pomešaš? :lol:

KNJIŽEVNOST je neprofitna, kritika takođe. End of story.

Snezana67:
. Da li verujete da ima onih koji se primarno opredele da budu kriticari, a tek usput pisci, ili vecina njih potpada pod onaj stereotip: da sam ume da pise, ne bi kritikovao druge?[/B]
Hajd' da vas cujem.

Ne. To ti je kao da biraš između života balerine i hakera. Jedan je ekvilibrista, a jedan analitičar .
Ja bih mogla da budem obe stvari, ali me ne interesuju 8)
Verovatno bih gledala - šta se bolje plaća :lol: I koliko vremena oduzima, kakvi su oni s kojima ću dolaziti u kontakt i sarađivati, ima li lidera od poverenja, šta je misija svega toga, koja su pravila igre, da li se uklapam, hoću li biti zadovoljna...itd. Ko i svaki pos'o. 8)

Možda je to pravi odgovor na tvoje pitanje :arrow: money makes the world go around. Ako ulažeš talenat, ulažeš ga u dobar projekat, to ti je ko alat ili obveznice.

Betty:
Snežana, to što ti loše misliš o kritičarima i to što si za novinare rekla "pusti g..." te svrstava u kompletnog luzera. Kompletnog. Kako ej moguće da u su i u književnosti i novinarstvu smešteni baš svi , po tebi, "najlošiji"? Jesi mnogo besna? I još važnije: jesi dugo besna? :P
:lol:

.

Hej, hej, hajde da izbegnemo laicko psihoanaliziranje. Niti sam ljuta na kriticare (ta zasto bih, ono malo sto sam objavila vrlo su lepo ocenili, a dali mi i nagrade), niti sam ljuta na novinare, osim sto o vecini mislim jako lose. Zasto "dugo"? Ciljas na to sto nisam pisala 10 godina. To je bio moj izbor, zivela sam, sto se za vecinu ljudi iz te branse ne bi moglo reci. I cim sam se vratila pisanju - eto slucajnosti, otvorise mi vrata izdavaci, a kriticari odmah uvrstise medju 3 najbolje prozne knjige u prosloj godini, novinari sami dosli i na promociju a i pozvase me na razne neke medije da gostujem. Mislim, sta ja tebi sad treba da objasnim i kazem da bi ti mene dozivela kao ne-luzera? Besmislice. :???:

Zamolicu te da ipak pazis koje reci upotrebljavas kada nekoga kvalifikujes. I sama sam vrlo impulsivna, ali vodim racuna da ne prilepljujem etikete bilo kome na ovom mestu, bez obzira sta mislim o nekome ili necijem misljenju.

Ok?

P.s. Ako se vratis malo gore, videces da ima kriticara o kojima jako lepo mislim i koje postujem, sto implicira da ne mislim lose o svim kriticarima.

Toliko od mene na tvoje hm.. ne znam kako bih to nazvala, sve mi se cini da sam i nehotice ja tebe pogodila u tvoju Ahilovu petu, da ne kazem da sam natrcala na neku tvoju nagaznu minu. Posto ocigledno nisi kriticar, sledi da si novinar? Draga Betty, izuzeci uvek postoje, ne znam ko si ni sta pises (ako si uospte to), tako da ne mogu nista da mislim o tvom radu. Ja kavlifikujem samo ono sto znam.

Back