Elitizam ili populizam

Mudrolijanje ništa ne smeta. Zašto bismo stalno prepričavali šta je rekao ovaj ili onaj , autoritet naravno, o ovome ili o onome? Možemo i mi da filozofiramo, da smislimo nešto osobeno i da to ima vrednost kod onoga ko sluša.

Mislim da ste napravili omašku. Čula su jedno a emocije su drugo. Čulima, osetima, nas je priroda obdarila, u refleksnom i telesnom osposobljavanju da bismo preživeli- dodir, miris, ukus, sluh, vid . Emocija ili osećanje je psihološki odgovor na doživljeno , može i na nedoživljeno- ljubav, mržnja, strah, strepnja, radost, tuga. Ratio iliti razum znamo šta je, bar još uvek se oko toga ne sporimo.

A čovek je jedno, sveobuhvatno, jedinstvena celina , nedeljiva u suštini . Može se segmentirano analizirati, kao što kod vode možemo posebno posmatrati vodonik i kiseonik, ali voda su isključivo ta dva elementa zajedno. Prava umetnost bi verovatno trebala da prožme celog čoveka.
Ajmo ovako: slikarstvo se obraća, pojednostavljeno, prvo očima, a zatim radja emociju i kreće u racionalnu obradu. Muzika se obraća ušima, a zatim radja.....
Čemu se obraća u samom početku književnost?

Fantaziji. :)

Milena slazem se sa tobom. Sve gore sto sam nabrojala potrebno je za recepciju, odvajanje je uslovno. Medjutim, ako je LEPOTA OBECANJE SRECE, onda srce PRESUDJUJE sta je lepo! :D

Pazite, cak i ako nam se dopadnu ideje, koje moramo da percipiramo razumom ili umom (mislim na metafizicki sloj u delu), opet nam se dopadaju sto su u skladu sa "poezijom naseg srca".

A da ne uzmemo da je lepota obećanje sreće, bar ne kao opšti aksiom, jer je tek to misao o kojoj bismo mogli danima.
Šta je to srce? Pretpostavljam da ne mislis na kardio, na ljudski organ, pa mi nadji adekvatan sinonim da bih mogla da razmišljam.

Milena_9:
Mudrolijanje ništa ne smeta. Zašto bismo stalno prepričavali šta je rekao ovaj ili onaj , autoritet naravno, o ovome ili o onome? Možemo i mi da filozofiramo, da smislimo nešto osobeno i da to ima vrednost kod onoga ko sluša.

Mislim da ste napravili omašku. Čula su jedno a emocije su drugo. Čulima, osetima, nas je priroda obdarila, u refleksnom i telesnom osposobljavanju da bismo preživeli- dodir, miris, ukus, sluh, vid . Emocija ili osećanje je psihološki odgovor na doživljeno , može i na nedoživljeno- ljubav, mržnja, strah, strepnja, radost, tuga. Ratio iliti razum znamo šta je, bar još uvek se oko toga ne sporimo.

A čovek je jedno, sveobuhvatno, jedinstvena celina , nedeljiva u suštini . Može se segmentirano analizirati, kao što kod vode možemo posebno posmatrati vodonik i kiseonik, ali voda su isključivo ta dva elementa zajedno. Prava umetnost bi verovatno trebala da prožme celog čoveka.
Ajmo ovako: slikarstvo se obraća, pojednostavljeno, prvo očima, a zatim radja emociju i kreće u racionalnu obradu. Muzika se obraća ušima, a zatim radja.....
Čemu se obraća u samom početku književnost?

Нажалост, мислим да нећу моћи да Вас удостојим одговорoм на постављено питање, већ бих само желео да скренем пажњу на то да Ваша констатација о направљеној грешци је сама по себи погрешна и то из два разлога:

1. У обе беседе које сам написао пре ове поруке није ниједном споменута реч чуло. У обе беседе је говорено само о осећањима односно емоцијама.

2. Ваша констатација нема смисла, јер чак и да је тачна (односно чак и да сам споменуо реч чуло у некој од поменуте две беседе) она не би могла да угрози поменуту теорију. Заправо таква ''грешка'' нинакој начин не би пореметила хармонију логичне поставке дотичне теорије.

Но ако сте се обраћали Дивљој - онда у реду. Колико видим она је на пар места спомињала ту реч.

Ih, ma ne teram ja nikog da to uzima kao aksiom, boze sacuvaj! :lol:

Milena, najprostije, srce je metafora za emocije, "poezija srca" je metafora za zivot duse. Kao sto je svaka poezija drugacija, tako je i svaki zivot duse autentican!

Edwarde, jasno je ko je pobrkao cula i emocije. ;-)

Хтео бих за крај само да поручим још нешто.

Последице ове теорије ће бити далекосежне. У ствари, да будем прецизнији, оне би требало да буду далекосежне; наиме, знам да је его јачи. Его, код интелектуалних елитиста често изграђен и заснован на систему оформљених правих вредности, или на систему схватања и глорификације истинске уметности, толико је јак, толико снажан, незаустављив и с л е п, да се свака претпоставка да би теорија којом се руши систем вредности могла да утиче и на рушење ега интелектуалног елитисте, граничи са лудилом и да кажем, једним безвезним идеализмом који на крају може довести само до разочарења као и сви идеали.
Дакле, све ово што је речено овде, а потекло са моје тастатуре, речено је у циљу да се интелектуалној ''елити'' која се овде укоренила у виду некакве књижевне елите, предочи колика је опасност интелектуалног елитизма, односно е г о и з м а заснованог на лажним претставама, жељама и стремљењима. И нека остане све на жељи да се проблем предочи, а не да се њиме нешто мења.

Само, запитајте се следећи пут пре него што кажете да је нешто уметнички вредно, а нешто друго не. Запитајте се шта је то уметност у ствари.

Opasan si ti mali, meni bas krivo sto neces da budes prisutan.

Podstakao si me na razmisljanje vise nego "elitisti", a meni je to vrednije od bilo cega drugog. Rasprava treba da bude dijalektika, a ne "intelektualno onanisanje".

VEEEEEELIKI POZDRAV ZA TEBE! :D

Da dodam jos nesto. Razum ucestvuje u recepciji, ali on je sluga. Razum je mehanicki i linearan, ja volim da kazem jednodimenzionalan (ni u nauci sam, on nista ne vredi, bez imaginacije, intuicije, paradoksa.., ali opet tako nuzan bez njega se gubi tlo). Umetnost sve to gore nabrojano nije i sam razum ne moze da objasni duhovnu delatnost. Imam obicaj da kazem da se umetnost moze kritikovati samo umetnoscu. Sud o umetnosti koji sam nije umetnicko delo (bilo u materiji kao prikaz nuznog utiska u njegovom nastajanju ili bilo po lepoj formi) nema po meni prava da trazi validnost.

A sta radi UM? :-?

Edward I:
Али оно што баца сенку сумње на Вас је што Ви дакле,с једне стране прихватате да је уметност заробљена у индивидуалним емоцијама (те стога нужно прихватате релативност уметности) а с друге, уколико би се проучила Ваша активност и на овој теми а и на другим, постаје сасвим јасно да се Ви не устежете да одређена дела глорификује, називајући их правом књижевношћу јер наводно та одређена књижевна дела успевају да Вас натерају да се замислите (додуше, ово је помало чудно схватање праве уметности) док друга дела називате скупином хартије са наштампаним словима.
Једном сам већ рекао: истински мудар човек не би требало да велича уметност, он схвата њену релативност; уметности је место у срцу.

[/I]

ok, Ed
ako sam dobro shvatila, "istinski mudar" čovek bi se uzdržavao od komentara, naročito vrednosnih, i negovao indiferentnost spram umetnosti?
:lol:
To nije tačno. Naprosto zato što takav ekskluzivni subjektivizam nikuda ne vodi, odnosno vodi kraju umetnosti, nekom apsloutnom pluralizmu svega gde razgovor o umetnosti postaje besmislen. Što se mene tiče, ja bih ondaK zaboravila da umetnost postoji, takvo mi je biće slovensko, drušetveno, brbljiivo.
btw. možda vam je, osobo Ed :), Vitgenštajn blizak ali meni je "neizrecivo", baš kao i "ono o čemu ne treba govoriti" oznaka za umnu nemoć i lingvističku nekompetenciju. A to da li smo u pravu ili ne nikako ne umanjuje značaj razgovora - osim kod "egoističnih elitista" koji bi krah svoje teorije doživeli kao svoj sopstveni.
Tu, po mom nimalo skromnom (!!!) mišljenju, nešto debelo nije u redu, m? Uzdržavanje od iskazivanja mišljenja na Forumu je naročito jalova stvar.

Oj, Edi, pa gde nestade?
Nema veze, važno je da si ti nama cestitao 8. nam mart, kako drugacije da shvatim tvoje priznanje, kompliment takoreci, da si pojedine odavde doživeo kao intelektualnu elitu, ili beše književnu.A mi skromni, ne nadjosmo hrabrosti da se sami tako pretstavimo... Hvala i bogznakako....

Ja ovde definitivno imam problem sa replikama. Pročitam nečiji tekst, nešto me od toga inspiriše da odgovorim, kad ono- sutradan tog dela teksta na koji se odnosio moj odgovor više nema! Moja sirota replika ostane da visi nepovezana sa kontekstom i niko živi ne shvata šta sam ja tu u stvari htela. Malo puta sam menjala svoj tekst, a i tada sam u fus noti napisala razlog: slovna grške, npr. Ma sad shvatam zašto u kartama, šahu pa cak i kod Ne ljuti se covece važi ona dečija: taknuto-maknuto. Zato ću od sada da sačekam jedan dan da autori postova isprobaju sve verzije svoga mišljenja, da ne trošim mastilo za dzabe.

Edward I:
Но сад ме нешто брине: наиме, ако је рацио нужан за перцепирање (грозно звучи али морао сам) уметности како није могуће рациом објаснити уметност? Дакле, проблем је што рацио узима учешће у схватању уметности, односно у њеном осећању, али зашто онда није способан да дефинише уметност? Ово је напросто невероватно.

Један од могућих одговора је да заправо није рацио тај који помаже у осећању уметности, већ можда нешто друго, неки нама непознат чинилац.
Можемо да поставимо и низ питања: зар рацио и осећања имају везу? Зар рацио и осећања нису заправо две чисте супротности? Да ли у ствари рацио и осећања зависе један од другог? Да ли они могу да дођу међусобну интеракцију?

Директно од горе наведеног зависи и решење ових питања: животиње немају рацио, животиње осећај, но, а шта ако животиње умеју да осете уметност? Откуда ми знамо да оне не осећају уметност? Уколико би се некако доказало да животиње умеју да осете уметност само помоћу осећања онда би то био крунски доказ за тезу да се уметност осећа управо само емоцијама, а да рацио не узима учешће у том процесу.
Но, опет постоји и још један проблем. Да ли ми заиста можемо да кажемо да животиње немају разум? Како нам се за то даје право?

Дакле суштина проблема је питање да ли рацио учествује у перцепцији уметности или не, односно да ли су за то довољна само осећања без учешћа рациа. Сада је Дивља практично дала основа за једну изузетно дубокоумну расправу у којој, верујем, није могуће наћи одговор. Но, важно је да је доказано да се уметност осећа и да уметност не може да се докаже. А механизам схватања уметности је заиста проблем који нас може одвући Богу иза ногу. Стога је боље да заборавимо на њ' и да одемо да трачаримо о томе шта ради наш најближи комшија.

Јесте. Још једном сам згрешио али мора се. Мудровање је напросто нужно.
ti si, mr E, agnostik.
racio sintetiše i obrađuje sve, i jeste nužan jer upravo on čini razliku između emocija flore i faune (dokazano da sobnom cveću prija Mozart :) ) i čoveka. Respektabilnu razliku :idea: Sinteza i kreacija su ključne - ako i mogu da osete umetnost, životinje ne mogu da je stvore.
Ko kaže da je nemoguće definisati umetnost? :) Pa milion definicja postoji! Počev od Aristotela do danas. Pluralizam je i tu prisutan, ne možeš primenjivati strogo logički pristup istinama u umetnosti, sam si se složio, jel tako.
btw. i nema potrebe da budeš PR Divljoj :)
btw2. kad me bude zanimalo šta rade komšije, pitaću ih sama.
mislim ovo je sve neka majeutika :lol:

Betty:
jeste, ali besmisleno je i na temi od koliko vec strana tvrditi da ne treba da se razgovara o temi? :rolleyes:
btw. a ko pljuvao?

Nije rekao da ne treba da se razgovara o umetnosti, vec da ne nalepljujemo ljude koji slusaju Cecu i teramo ih da slusaju Mocarta.
Ja sam misljenja da i za populizam ima mesta pod suncem, a verujem da ce umetnost pronaci svoj put. Ne mozemo najbolje iz sadasnjosti da vidimo situaciju, vreme sve iskristalise. Jeste da je masovna kultura uzela maha i prica se o krizi i smrti umetnosti, al' ja ne verujem da ce umetnost nestati sa lica zemlje. Oooo, ne, ne! :)

rekao je da se treba uzdržavati od procene jer se prima srcem
to poriče smisao svakog eventualnog razgovora, zar ne?
o čemu onda razgovarati: leksikonski - šta vam se dopalo (ne i ono šta nije, jer ako kreneš da objasniš, ispašće da procenjuješ što znači da nisi vOstiny mudar čovek, nipošto da kažeš da je KNJIGA DOBRA jer ako kreneš da obrazlažeš argumentacija opet ide u beslovesno, a ne "mudro"... itd :P ), dalje - koju ste muziku slušali, koliko je sati bilo, odakle vam knjiga, koja joj je cena...zašto ne reći da je nešto, recimo, hiperpordukcija, ili kič, ili bezvredno? Čega se plašite?
btw. ja nikoga ne jurim da nešto mora ili ne sme da radi, ako si to negde videla, pliz postuj mi sa citatom, jer ovako mislim da je slovo o jurenju i utucavanju u sajber.mozgitje definitvno poslato na pogrešnu adresu.

o

Razgovor između Nahiketasa i Smrti

Nahiketas reče: "Neki kažu da čovek, kada umre, i dalje postoji, a neki da to nije tako. Objasni mi to i neka to bude moj treći poklon."
Smrt odgovori: "O ovom pitanju su raspravljali bogovi, vrlo je duboko i teško. Izaberi neki drugi poklon Nahiketas! Nemoj da otežavaš, ne prisiljavaj me da ti to objašnjavam."
Nahiketas reče: "Smrti(!), ti kažeš da su bogovi raspravljali o ovom pitanju koje je duboko i teško; koje bi, onda, objašnjenje moglo da bude tako dobro ka tvoje? Koji se poklon može uporediti sa tim?
Smrt odgovori: "Traži sinove i unuke, neka svi imaju dug život, stoku i konje, slonove i zlato, traži veliko kraljevstvo. Bilo šta osim toga; blagostanje, dug život, Nahiketas! Carstvo, bilo šta; zadovolji žudnje svog srca. Traži zadovoljstva kakava su nedostupna ljudima, lepe žene sa kolicima (taljigama), sa muzičkim instrumentima; ostvari snove; uživaj. Ali ne pitaj šta se nalazi iza smrti."
Nahiketas reče: "Uništitelju ljudi! Te stvari propadaju. Radost i užitak su konačni, i najduži život je prekratak. Zadrži svoje konje, zadrži pesmu i ples, sve to zadrži za sebe. Čovek se ne može zadovoljiti blagostanjem. Ako ti to želiš, Gospodaru vasione, čovek može da živi koliko mu je drago, može da dobije šta god želi; ali ja svoj poklon ne želim da zamenim. Koji bi čovek, podložan smrti i propasti, kada bi dobio mogućnost večnog života, želeo da uživa samo u dugačkom životu, ko bi mislio na ženidbu i lepotu? Reci kuda ide čovek posle smrti, objasni. To što si učinio tako tajanstvenim jedini je dar koji želim da uzmem.

Katha-Upanišade

* Srećan 8. mart *

bedan komentar

pazi ovo, edi, definicija "istinske mudrosti" by YOU:
"истински мудар човек не би требало да велича уметност, он схвата њену релативност; уметности је место у срцу."
kako razgovarati o umetnosti bez ikakvog PROCENJIVANJA, predloži nešto konstruktivno :)

Betty, s'o se tripujes, niko tebe ne juri ni za sta! :lol:

Provalila sam da ljudi ovde sve licno shvataju, zasto ne moze prica da se shvati malo sire??

Ja ga uopste nisam tako skapirala kao ti, pomalo bukvalno i jos si izvukla zakljucke koje ja ne bih. Rekao je da umetnost ne treba glorifikovati, a ne da o umetnosti ne treba razgovarati. Glorifikovati, eeej! Ta rec ima svoje znacenje i mislim da oni koji to rade, rade na stetu same umetnosti! Jer sledi dalje iz toga da je umetnost nesto nedostizno i nerazumljivo! Pa anticku tragediju ili Sekspira je dolazio da gleda obican narod i uzivao je na svoj nacin. Dostojevskog i Balzaka su citali onako kako se danas cita Koeljo! Danas, konkretno u Srbiji skoro da niko nije cuo za savremene nase zive vredne pisce!!!!!! Nije to zbog masovne kulture koja uspavljuje. Umetnost je prakticno postala izolovana poput pustog ostrva. A nije masa kriva zbog toga, ja u to ne verujem. Kriva je intelektualna elita i egoizam doticnih. Kad sam na filozofiji jednom izjavila da je umetnosti potrebno da se vrati "paganskim strastima", sto sam rekla metaforicno, u smislu da joj je potreban INTEZITET OSECANJA, Misanthropos mi je rekao da je to upravo doprinelo njenoj propasti i da i raniji pravci u kojima je to bilo izrazeno nisu donosili "cistu estetsku vrednost"?????? Po, Bodler i Rembo su zaceli taj proces??? Pitala sam ga da mi objasni sta je "cista estetska vrednost", al' posto sam bila ignorisana, posle nisam ni citala one njegove tekstove, al' cu se vratiti na to, jer mi je to trenutno goruce pitanje, da bih mogla da mislim dalje!

Prakticno je nemoguce da se covek ne donese neku vrstu procene bilo cega, ne mislim samo na knjizevna dela, vec na sve zivo, pa jos i da ga ne izrekne kad treba. Lepo je Edward naglasio da hoce da problem PREDOCI!!!!!! Taj problem postoji i treba ga biti svestan. Ja sad moram da idem. :lol:

Особо Бети,

делујете помало нервозно и фрустрирано чак, а пошто ја овога пута играм улогу особе која излази у сусрет, потрудићу се да одговорим на Ваше хидеје и утиске о ономе јуче реченом иако ми је преко главе теоретисања и појашњавања.
Пошто волим систематски поступак хтео бих да почнем од Вашег првог одговора који за дивно чудо није одисао анксиозношћу коју ћете показати у низу следећих одговора. Ево сад овде наводим део тог одговора који вреди прокоментарисати:

1.
ok, Ed
ako sam dobro shvatila, "istinski mudar" čovek bi se uzdržavao od komentara, naročito vrednosnih, i negovao indiferentnost spram umetnosti?

To nije tačno. Naprosto zato što takav ekskluzivni subjektivizam nikuda ne vodi, odnosno vodi kraju umetnosti, nekom apsloutnom pluralizmu svega gde razgovor o umetnosti postaje besmislen

Занимљива је Ваша контра-теза, односно аргумент (болдовани текст), којим сте покушали да оспорите моје тврдње, односно мој доказ релативности уметности. Аргумент сте започели са ''То није тачно'', но у наставку ми не добијамо одговор који компромитује моју теорију, односно одговор који би могао да угрози њену логчну поставку указујући на неку могућу нелогичност (која за сада очевидно не постоји), већ наилазимо на реченицу којом се констатује да та теорија води крају уметности :!: .
Дакле, хајде још једном да размотримо Ваш став: Ви тврдите да моја теорија није тачна а то доказујете тако што даље тврдите да моја теорија доводи до краја уметности. Па ви се овим заправо слажете самном јер индиректно признајете последице ''ексклузивног субјективизма''.
:arrow: Очигледно је да у ствари, у Вашем излагању не постоји ниједан аргумент.

2.
jeste, ali besmisleno je i na temi od koliko vec strana tvrditi da ne treba da se razgovara o temi?

Чудновато је ово што сте рекли, јер то заправо нико овде није тврдио, да будем прецизнији, ја то нисам тврдио. Тема је колико знам о елитизму и популизму и мојим интрудерским чином одговарања на исту заправо је започета врло дубокоумна расправа која ево још увек траје! Чак смо и у поприличној мери закачили и појам елитизма и о њему се расправља, тако да нас не могу оптужити чак ни за оф-топик.

3.
. ti si, mr E, agnostik.
racio sintetiše i obrađuje sve, i jeste nužan jer upravo on čini razliku između emocija flore i faune (dokazano da sobnom cveću prija Mozart ) i čoveka.

Свакако. Ја сам се са тим сложио и то под утицајем коментара Дивље који је уследио после моје мегаломанске беседе упућене Вама (у којој је изложена суштина теорије). Но сада ћу мало себе да контрадиктујем, па ћу рећи да верујем да рацио учествује у перцепцији уметности, али да још увек сумњам у истинитост те тврдње. То је због тога што сам у другој беседи изнео низ питања која су збуњујуће природе и на која треба одговорити. Мислим да би заправо о тој теми могло још нашироко да се дискутује али бојим се да би нас то одвело Богу иза ногу као што сам и ономад рекао.
Даље:

Ko kaže da je nemoguće definisati umetnost? Pa milion definicja postoji! Počev od Aristotela do danas. Pluralizam je i tu prisutan, ne možeš primenjivati strogo logički pristup istinama u umetnosti, sam si se složio, jel tako.

Ви овде прво постављате питање ''Ko kaže da je nemoguće definisati umetnost?'' а онда у наредној реченици изјављујете ''Pa milion definicja postoji! Počev od Aristotela do danas.'', што ме наводи да закључим: па ако Ви прихватате чињеницу да постоји милион дефиниција о уметности, онда Ви нужно прихватате и релативност исте. Ви се овде практично још једном слажете са основном тезом моје теорије.
Даље:

mislim ovo je sve neka majeutika

Било би лепо кад бисте нам појаснили због чега не уважавате Сократов метод.

4.
rekao je da se treba uzdržavati od procene jer se prima srcem
to poriče smisao svakog eventualnog razgovora, zar ne?
o čemu onda razgovarati

Ово је слично проблематично као и оно што је изложено под бројем 1. Добро, Ви констатујете последице моје теорије, а да ли износите неки аргумент који би је оспорио? Не. Друго, закључује се да је вама смисао разговора глорификација и унижавање вредности. Зар разговор мора само то да подразумева?

o čemu onda razgovarati: leksikonski - šta vam se dopalo (ne i ono šta nije, jer ako kreneš da objasniš, ispašće da procenjuješ što znači da nisi vOstiny mudar čovek, nipošto da kažeš da je KNJIGA DOBRA jer ako kreneš da obrazlažeš argumentacija opet ide u beslovesno, a ne "mudro"... itd ), dalje - koju ste muziku slušali, koliko je sati bilo, odakle vam knjiga, koja joj je cena...zašto ne reći da je nešto, recimo, hiperpordukcija, ili kič, ili bezvredno? Čega se plašite?

О уметности се ипак напослетку може разговарати. Ви некако, да ли намерно или не, манипулиште мојим речима; наиме, моћи ће да се разговара али неће моћи да се глорификује (било би неукусно), и моћи ће да се разговара о уметности, али не о јединственој и истинској, већ о оној индивиуалној. Моћи ће да се разговара о небројено уметности заробљених у срцима небројено појединаца. Само ће бити неприкладно да се једна глорификује а да се друга унижава. Биће неумесно рећи некоме ко слуша Ц. да је ниског духа, јер не познаје чари барокног драгуља, Канона :!:

5. pazi ovo, edi, definicija "istinske mudrosti" by YOU:
"истински мудар човек не би требало да велича уметност, он схвата њену релативност; уметности је место у срцу."
kako razgovarati o umetnosti bez ikakvog PROCENJIVANJA, predloži nešto konstruktivno

Јесте, то је моја дефиниција. И сивђа ми се. А знате зашто? Зато што је истинита.
Што се тиче конструктивности већ сам довољно учинио што сам конструисао теорију. Да предложим још нешто приде конструктивно као решење за проблем - не могу, јер решење немам. :razz:

6. bravo!
samo mi još reci: na koje je pitanje ovo odgovor?

То није био одговор нинашта, то је било најискреније извињење због невољности да напишем оволики пост, што сам на крају ипак учинио. Тек сада сам са одговорио на сва Ваша тврђења.

dakle, kada sam to rekla - pitala sam da li sam dobro shvatila, odgovora nije bilo te sam to uzela za "da". ej, aj vi se igrajte pr-ova jedno drugom, ja odoh.
ZAŠTO ne treba glorifikovati umetnost? Šta je loše u govoru (makar i preteranom) o umetnosti?
ko kaže da je BILO ŠTA danss nerazumljio i nedostižno, yeeee...........mislim - i knjižare i googlanje, potrebna jesamo radoznalost i namera da se sazna :idea: ,
Reci mi otkad je umetnost babaroga za malu decu? :lol:
pusti te floskule i mas medije i izolaciju...to ne pije vodu. Ni ta "čista estetska vrednost" i to je frazetina. Mrse ti se misli, divlja, i ti postade agnostik :lol:
Kako neko s 06 (ili 08, zaboravila sam) može da ustvrdi da je nemoguće da čovek PROCENI bilo šta?! Poričeš "čoveku" i razum i vrednovanje "bilo čega"?
Ne može tako.
Može bilo ko i bilo šta da proceni (!), pitanje je samo - koliko je ta procena validna, za tebe ili nekog drugog.
(sad očekujem da istupi Edvard :) )

Наставак:
Ја разумем да се Ви осећате грозно. То и јесте психолошки импакт који се доживи када се човек сусретне са постулатима теорије и ја стога разумем и Вашу вољу да не прихватите ту теорију.
И последња ствар а у којој Ви стално грешите, је што мислите да ја желим да ту теорију наметнем. Ја то, верујте ми, уопште не желим, нити верујем да ће се она прихватити. Већ сам рекао да ми је циљ да се она само предочи, а ко жели да размишља о њој нека изволи.

Едвард I

Betty:
dakle, kada sam to rekla - pitala sam da li sam dobro shvatila, odgovora nije bilo te sam to uzela za "da". ej, aj vi se igrajte pr-ova jedno drugom, ja odoh.
ZAŠTO ne treba glorifikovati umetnost? Šta je loše u govoru (makar i preteranom) o umetnosti?
ko kaže da je BILO ŠTA danss nerazumljio i nedostižno, yeeee...........mislim - i knjižare i googlanje, potrebna jesamo radoznalost i namera da se sazna :idea: ,
Reci mi otkad je umetnost babaroga za malu decu? :lol:
pusti te floskule i mas medije i izolaciju...to ne pije vodu. Ni ta "čista estetska vrednost" i to je frazetina. Mrse ti se misli, divlja, i ti postade agnostik :lol:
Kako neko s 06 (ili 08, zaboravila sam) može da ustvrdi da je nemoguće da čovek PROCENI bilo šta?! Poričeš "čoveku" i razum i vrednovanje "bilo čega"?
Ne može tako.
Može bilo ko i bilo šta da proceni (!), pitanje je samo - koliko je ta procena validna, za tebe ili nekog drugog.
(sad očekujem da istupi Edvard :) )

Betty, posle ovog tvog posta sam sigurna da preleces preko teksta i Edwardovog i mog.
Ko je poricao razum? Ko je poricao procenu? Ako te zanima citaj ponovo sve i pazljivo:!:
Inace je besmisleno uopste da diskutujemo i gubimo vreme u prazno.
Ti sto glorifikuju umetnost i pominju "cistu estetsku vrednost", poseti malo filozofiju, tema SMRT UMETNOSTI, mozda ces shvatiti o cemu ovde razglabamo.

Back