Elitizam ili populizam

Milena_9:
Mala digresija, ali nije van teme.Kada se neko reši da upiše studije književnosti, jasno je da voli da čita. No to može i bez studiranja. Interesuje me šta je primarni motiv da neko završi književnost- želja da postane edukovani znalac književnosti, možda da postane pisac...?

Može se baviti književnošću (čitanjem, pisanjem...)i bez studiranja, pak kada diplomira, tada mu književnost postaje struka. Ima mogućnost da radi u struci...a i ta diploma stoji iza književnika kao validnost...nisam rekao ništa što ti nisi već, samim pitanjem, but ne znam šta bih dodao...to nije baš toliko diskutabilno...pozz

Nešto mi se čini da ne poznajem ama baš nikoga ko voli književnost a da po nešto ne piskara tu i tamo. Možda više tu, u tajnosti svoje intime , nego tamo... da se izlaži javnosti. Jest da mi je Edvard pa još I rekao / hvala i bogznakako/ da sam genije, ali ne treba biti dotični da bi to svi znali. A na studijama književnosti se , bar kod nas, nigde ne uči lepo pisanje. Ili se uči od skora, pa još nije dopro glas do mene ? Po toj logici su naši pisci majstori improvizacije, jer ima ih jako valjanih, a zanat pisanja su šegrtovali sami kod sebe.

Ето, драги грађани, баграши, елитисти и ви други,

хтео бих да после дужег времена изразим жаљење јер се нико од вас није удостојио да обори моју релативистичку теорију а која обара елитистичку идеологију. А због тога бих прекорео све вас а и себе самог (да не испадне да сам ја једини праведан) и то због тога што је довођење у питање ваљаности моје теорије било могуће, тј. могуће је! Како то, питате се сада. Па дубокоумном анализом увидео сам једну грешку у закључивању и хтео бих то сада да ''поделим'' са вама, мада бих вас радије све отерао у три лепе .

Да се подсетимо чувеног дијалога између Живорада и Аранђела:

Živorad: Ja mislim da je Kanon jedno sjajno, duhovno uzvišeno muzičko delo. Pravi dragulj klasike.

Aranđel: Dragi Živorade, Zašto misliš da je Kanon sjajno, duhovno uzvišeno muzičko delo odnosno pravi dragulj klasike?

Živorad: To je Aranđele zbog toga što liričnost Kanonovih tonova izaziva u slušaocu, odnosno meni, jedan istinski dubok doživljaj, tako da u tom fantastičnom usklađenom progresivnom poretku gde lirika tonova postaje sve intenzivnija što muzika dalje odmiče, slušaoc sve više oseća pravi smisao čežnje, ljubavi i neke neobjašnjive...

Aranđel: Dragi Živorade, moram da te prekinem. Da li bi mogao da mi objasniš Zašto misliš da je taj savršeni progresivni poredak liričnih tonova koji prizivaju istinski smisao čežnje, ljubavi i neke neobjašnjive, a šta si to hteo da kažeš na kraju? No nije ni bitno, dakle, zašto misliš da sve to čini mužičko delo Kanon sjajnim delom?

Živorad: Pa Aranđele, zato što... Zato što se tu radi o duhovnim vrednostima...

Aranđel: Dobro Živorade, ali objasni mi zašto misliš da su to duhovne vrednosti?

Živorad: :confused:

Е видите сад, Живорад је очигледно суманути елитиста који глорификује праву уметност. Додуше не звучи нарочито теоријски поткован, али као што смо и ономад рекли, његово место може да заузме и неки други суманути елитиста који би цитирао цитате из интерпретација великих мислиоца и других елитистичких преватаната и позивао се на теорију музике, естет'ку и сл., но опет би се напослетку нашао у потешкоћама да одговори на Аранђелово зашто. Чак и ако би успео једном, свкао следеће зашто би му претстављало све већу препреку. Он би једног тренутка морао завршити своје образлагање са оваквим изразом лица: :confused: .
То је јасно. Дакле, вредно, духовно, умно - уметничко, не може да се образложи рационалним путем. Уметности је место у срцу. Ево, још једном ћу цитирати самог себе: ''основна идеја ове теорије, а коју сам наговестио и на овој теми још далеке две 'иљаде пете је та да уметност не можемо предочити или доказати, да истинску уметност не можемо објаснити те је због тога не би требало глорификовати. У ствари, последица ове констатације је та, да истинска уметност може да се само осети, а што неминовно води до релативизације уметности, а што опет доводи до тога, да јединствена истинска уметност заправо не постоји.
Можемо и реч уметност да заменимо са духовношћу, можемо да је заменимо са умним, или појмом правих вредности (што би у суштини требало да буду чиниоци праве уметности) и горепоменута констатација ће опет бити тачна. То је из разлога што се уметност односно оно узвишено, вредно, умно, духовно не може доказати; нама је наше једино оруђе доказивања - логика (или рацио) у овом случају потпуно нефункционално. Сваки покушај да се умном радњом докаже да је нешто уметност а да нешто друго није - је немогућ. Сваки покушај води неминовно у неуспех.''

Међутим сада је дошао тренутак да предочим зашто ово није у реду. Кључни моменат наступа после Живорадовог неуспеха да објасни ваљаност своје глорификације. Неуспеха? Е видите, релативизам је јако опасна ствар. Сада се псотавља питање с којим правом ми можемо да закључимо да је Живорад неуспешан? То је апсолутна лудост! Ми то заправо не смемо да закључимо! Јер ко може да гарантује да Живорад неће изнаћи ваљан одговор сваког часа. То је само једна опасност релативизма. Друга опасност лежи у следећем: замислимо да се овај разговор иземђу Живорада и Аранђела наставља:

Аранђел: Живораде, за-бога-јединога-е, па зар ниси могао научити ту хемију за ове 4 године, е... Шалим се. Видиш Живораде, ти немаш одговор! Ти стога ниси у праву када кажеш да је Канон права уметност. Немаш за то ниједан доказ!

Живорад: Не кењај. Ајде сад ја тебе да питам. Зашто ти мислиш да ја немам ниједан ваљан доказ?

Аранђел: Па ниси ми дао ниједан ваљан доказ.

Живорад: А зашто ти мислиш да ако ти ја нисам дао ниједан ваљан доказ да нисам у праву?

Аранђел: Па како зашто? Каква су сада то питања? Па логично је да не можеш бити у праву ако немаш доказ!

Живорад: Али зашто морам имати доказ да бих био у праву? Како ти, измеђуосталог, можеш да будеш тако сигуран да ја нећу никада изложити неки доказ? Твоја тврдња да ја немам доказ подлеже релативности.

Аранђел: Ку, ку мени... Ти си методом ''зашто'' доакзао да ни ја не смем тврдити да ни ти ниси у праву. Релативизам је проклета ствар! :shock:

Живорад: Јес вала...

Прочитајте још једном овај дубокоумни разговор. Ви сада увиђате где је грешка? Увиђате да пука логика на коју се хтео ослонити Аранђел не може одолети релативизму. Уосталом, ко је то рекао да је логика крајња баријера коју релативизам не може савладати?

да сумирамо горњи разговор:

1. Живорад нема одговор.
2. Аранђел констатује да пошто Живорад нема рационалан одговор, да се његова глорификација истинске уметности не сме узимати у обзир!
3. Међутим Живорад удара контру и поставља Аранђелу питање зашто Аранађел мисли да се Живорадова глорификација не сме узимати у обзир. Араншел понавља да овај нема аргумент. Живорад пита зашто би требало имати аргумент да би он био у праву и како Аранђел може са сигурношћу да тврди да Живорад неће изнаћи какав такав одговор у скорије време.
4. Аранђел је збуњен.

Из свега заључујемо управо оно што је Аранђел ускликнуо: Релативизам је проклета ствар! Он уништава све, и разум и рационалност на коју се позивао Аранђел, за њ' не постоје границе! То је ткз. АПОКАЛИПТИЧНИ РЕЛАТИВИЗАМ.

Шта је последица Апокалиптичног Релативизма? Последица је наравно, да нико од двојице саговорника није у праву, јер и један и други могу доказати да је први у криву односно други. Али исто тако, обе стране могу у једном тренутку бити у праву, а то је када доказују неваљаност противничке глорификације односно напада. Последица тога је: Intelektualni Circulus Vitiosus. Тако елитистичка страна може да глорификује уметност а да није у праву јер антиелитистичка страна напада и доказује да ова не може да оправда своју глорификацију али зато и елитистичка може да напада антиелитистички напад и опет докаже како напад антиелитиста није ваљан и тако у круг. Не зна се ко је у праву, јер свака страна доказује другој страни да је у криву. Последице оваквог стања, тј. овог Intelektualnog Circulus Vitiosusa, је тај да је елитистичка глорификација уједно и оправдана и није оправдана, те и да је антиелитистички напад уједно и оправдан и неоправдан. Нема решења. Сви могу у сваком тренутку да буду у праву а уједно и у криву. Тиме се долази до тога да глорификовање праве уметности и елитизам могу да постоје и оправдани су оваквом једном систему, исто колико и антиелитизам и непризнавање праве уметности већ схватање само индивидуалне уметности. :!:

Јако збуњујуће и необично. Признајем. Приближавамо се крају, драги читаоче, те бих те само упознао са још једним појмом: ДЕМАГОШКИ РЕЛАТИВИЗАМ.
Под демагошким релативизмом подразумевамо такво схватање релативизма где релативизам не може да пређе преко разума - тј. рациа. Ја сам за то да се прихвати овакав релативизам јер Апокалиптични Релативизам води у потпуно уништење свега постојећег па и рациа. То је за већину хуманоида неприхватљиво, зар не? Демагошки Релативизам би омогућио постојање индивидуалне уметности, која не би смела да се глорификује, а одбацивао би елитизам и елитистичко глорификовање уметности. У ствари демагошки релативизам је управо онај релативизам којим се служио Аранђел у првом делу дијалога. У другом делу дијалога Живорад напада рацио и даје повода за настанак Апокалиптичног Релативизма. Демагошки релативизам је управо статус кво који би омогућио ваљаност моје антиелитистичке теорије. Међутим, тешко је али је и нужно признати да би прихватање Апокалиптичног Релативизма био неопходан филозофски корак, јер на тај начин испуњавамо филозофску дужност и разграђујемо све до темеља. Али авај, тужна је истина да тим филозофским поступком ми схватамо да темељ не постоји, јер је Intelektualni Circulus Vitiosus крајњи исход тог поступка. Демагошки релативизам би се сликовито могао приказати као наша одлука да станемо на пола пута и не идемо даље, иако то где смо стали није крај пута. Дакле, прихватајући такав релативизам, ми сами себи постајемо демагози, и остајемо слепи пред тужном истином.

Будућност ове расправе вероватно лежи у одлуци човеанства који од ова два релативизма би требало прихватити. За мене је Демагошки Реалтивизам израз хуманизма и толеранције, док Апокалиптични Релативизам води у тотални хаос.

Едвард Први Лонгшанкс, By the Grace of God, King of England, Lord of Ireland, and Duke of Aquitaine

Ja sam se premisljao da upisem knjizevnost izmedju ostalog......al mi nekako jedino zanimaanje iz toga bilo profa a to nikako ne bi zeleo......
Ja ne vidim tu neku svrhu u smislu osposobljavanja za pisanje......jer ako sam ne izgradjujes svoj stil onda si samo isprazan sablon,losa verzija neke lose verzije.......ne moze te neko nauciti kvalitetno da pises,po meni je to glupost....to je nesto s cime se neko radja i produbljuje taj kvalitet u sebi ili ne,tako da ko ima pravo da tvrdi da je taj sto uci bolji od ucenika?Knjizevnost nije egzaktna nauka zasnovana na empirijskim cinjenicama pa da kvalitet zavsi od pukog nagomilavanja znanja.

Ja nisam pisao ad hoc teorije nego odgovarao na Milenino pitanje.......
A ako mislis na ovog Longshenksa,vidis kako se pravi vazan sto je savladao konstruisanje prosto-proshirenih recenica.......bravo!,sedi-jedan!

Citam ja.......al ko i na forumu,samo neke gluposti.

Hej, Edvarde! Ti ćeš biti poslednji Eduard, jer ćeš trajati večno i do poslednjeg milimetra svoje olovke ćeš se truditi da budeš van svake zajedničke konstatacije ili mišljenja. Bićeš svoj pa makar ne mogao da stigneš dalje od Kihotovog štitonoše.Dopada ti se da budeš elitista. :) A sve ovo ti pišem zato što me je tvoja intelektualna arogancija baš dobro nasmejala. Ne u pežorativnom smislu, nisi za potcenjivanje, daleko bilo. Zatrpao si svoj tekst tolikim rečima da ga je teško pratiti, pa bih te molila, pošto se već mesecima ovde (ne)voljno družimo, da pokušaš da ga sad prepričaš. jasnim mislima, konciznim i razumljivim rečenicama. Hajd baš da vidim, zašto taj emotivni momak u liku i dela Eduarda poslednjeg, stalno bira neprohodne staze i bogaze, a ispred njega je put prav kao strela.

Milena_9:
Hej, Edvarde! Ti ćeš biti poslednji Eduard, jer ćeš trajati večno i do poslednjeg milimetra svoje olovke ćeš se truditi da budeš van svake zajedničke konstatacije ili mišljenja. Bićeš svoj pa makar ne mogao da stigneš dalje od Kihotovog štitonoše.Dopada ti se da budeš elitista. :) A sve ovo ti pišem zato što me je tvoja intelektualna arogancija baš dobro nasmejala. Ne u pežorativnom smislu, nisi za potcenjivanje, daleko bilo. Zatrpao si svoj tekst tolikim rečima da ga je teško pratiti, pa bih te molila, pošto se već mesecima ovde (ne)voljno družimo, da pokušaš da ga sad prepričaš. jasnim mislima, konciznim i razumljivim rečenicama. Hajd baš da vidim, zašto taj emotivni momak u liku i dela Eduarda poslednjeg, stalno bira neprohodne staze i bogaze, a ispred njega je put prav kao strela.

to se zove razzle - dazzle pristup - da impresionira :)

Stvarno, aj pojednostavi to malo, Edvarde, ovako izgleda(š) neuračunljivo ;)

Može da bude duhovot samo inteligentan čovek koji usput ima i snažne emocije.
Dobro se sećam koliko puta su me tvoji tekstovi nasmejali.
........
Mislim da si pisala. I sigurna sam da ćeš pisati.
Ali mislim da u ovom vremenu sadašnjem ne pišeš.

Milena_9:
Može da bude duhovot samo inteligentan čovek koji usput ima i snažne emocije.
Dobro se sećam koliko puta su me tvoji tekstovi nasmejali.
........
Mislim da si pisala. I sigurna sam da ćeš pisati.
Ali mislim da u ovom vremenu sadašnjem ne pišeš.

:) Lepo, Milena_9.
Nisam pisala nikad....osim nekih 5 pesmičica u dahu, koje sam negde i sama od sebe sakrila (od sramote :P ) i ne znam gde su :lol: A verujem da nisu toliko ni loše, nego je koncept mene - poete verovatno malo....:cry: Nije mi prijala ta slika o sebi dakle.

U sadašnjem vremenu bavim se ozbiljnijim stvarima od umetnosti.
A u budućnosti...nemam odogovor na to pitanje. Možda da, možda ne. :) Kakogod. Od toga se ionako ne živi i ne kupuju stanovi u Srbiji :lol: Znači - niš 8)

Stavrno, strašno je kad shvatiš da niko od tebe ne očekuje da pišeš. Nisi dužan nikome i ničemu sem sebi - a sa sobom se najlkaše postiže dogovor. Moj dragi ima tezu da su "dužan svom DARU" . Mislim da sam destruktivna. Malo :) Iz inata, najčistijeg i najsprskijeg :lol:

Драги грађани,

захваљујем се на вашим коментарима.

Грешите када кажете, Милена Девет, да користим неразумљиве фразе и неке непознате речи... Нисам уопште намерно писао неразумљиви текст, већ је то од мене крајње искрено и спонтано (све сам написао за 30-40 минута без паузе). Ако пажљивије погледате видећете да нема неких много непознатих и нејасних речи.
Ово је такво штиво да и када је писано овако једноставним језиком ипак збуњује читаоца. То је разумљиво јер се ради о крајњим апстракцијама.
Жао ми је што не могу да препричам, и што толико негодујете. Но текст треба пажљиво читати и са стрпљењем. Ево, ако се јави неки филозоф са реакцијом на текст рећи ће вам да ово није уопште толико компликовано, шта више, у домену филозофије (радије анти-филозофије, а ако желите, што не сумњам - и квази-филозофије) овај текст би се могао чак сврстати у врло једноставне!
Добро, ја сам испунио своју дужност и довршио предавање о антиелитистичкој теорији, тако да вас поздрављам и нећу вас више дирати.

п.с. А Бети то што ти тврдиш да је ово ад хок теорија која стаје у једном посту... Све то има потенцијал да се развије на једно 100 страница, овде је само била изнета суштина. Рецимо само о последицама Апокалиптичног Вс Демагошког релативизма може да се теоретише на 20 страна, а дискусија о томе који од ова два треба прихватати има потенцијал да се развије на исто толико а да се при -том не донесе ни један ваљан закључак што је и нажалост често и крајњи исход свих филозофских расправа. Друго, ако би се писало озбиљно дело сигурно не би главне идеје биле претстављене у разговору Живорада и Аранђела, веђ то могло да се развије у филозофској прози и да заузме не знам колико. А ја сам намерно писао у дијалогу да би било једноставније и разумљивије. Но изгледа да нисам био довољно успешан. Или они који читају не умеју да читају. Сад би и томе да ли сам у праву ја или читаоци м оже да се теоретише, али ваља се зауставити сада. Ајд', срећно на Говнарици.

Ja ću ti odgovoriti i ti ćeš ovo, naravno pročitati, Eduarde, samo je pitanje da li ćeš biti dosledan da se uzdržiš i ostaneš u svom dostojanstvenom ćutanju .
Elem, Boze sačuvaj da sam ja izgovorila da su ti reči nerazumljive, da su u pitanju fraze i sl. Ja rekoh da pretrpavaš tekst nepotrebnim rečima zbog čega je ceo kontekt nerazumljiv, pa te zamolih da mi /nam to isto izložiš drugačijim rečnikom. Ko može više, pomislih, može i manje. Kad ono gle medjutim! Prvo sledi objašnjenje zašto ti tako pišeš a potom očekivana konstatacija da mi, populus, kome elitno tepaš sa civitas, ništa ne razumemo. A ne razumemo, naravno, jer nas je evolucija zaboravila u Parku iz doba Jure, pa nas sažaljivo ostavljaš u neznanju.

Simpatična odbrana. Visoki nivo apstrakcije na niskim granama.
Ako se ikada, o Eduarde, vratiš medju ovo zabludelo stado, ajd pokušaj da nam približiš svoje misli. Kakogod, ali bez mega projekcija , kvazi, pseudo i ostalih mentalih marifetluka.

marifetluci :lol:
Edvarde, mali savet: probaj da da, umesto da veličaš sebe u tekstu, zaista probaš da preneseš informaciju, ali na nepretenciozan način. :idea:
Motiv ti je vidljiv - a on nije "želim da vam kažem"/"želim da me razumete". Nažalost. Ako i ima štofa i tom spisaniju (kao što tvrdiš), razlabavi to malo, učini dostupnim - elitizam, kako ga ti vidiš, je jalov i ništa ne pokreće - ni ljude ni ideje. A to je tako....neprofesionalno :)

Хтео бих само да вас обавестим да сам се самопрогласио филозофом пошто је данас свако ко нешто каже а личи на мудрост - филозоф. И Ниче је филозоф. Чак и Кант...

Ако вам је којим случајем кева јуче обајшњавала да паприкаш не ваља подгревати више пута, будите сигурни да вам је кева филозоф.

Ko kanda smo se svi razumeli. Umal da citiram onog D.J.Krmka sa čuvenom mu : " Čobane, vrati se. Ovce tvoje čekaju te." :) Sva sreća da sam se uzdržala.

Hajdemo novi krug. Pisci, kritičari, prevodioci, Beti ( sic!) i svi ostali koji su vezani za književno stvaralaštvo su sa jedne strane. Sa druge je Gospodin čitalac. Kakvi su u stvarnom, svakodnevnom životu pisci? Čime se bave da bi preživeli, posebno kod nas gde se na autorskim pravima zaradjuje koliko za leb i sol, kakav im je porodicni zivot, sa kim se druze ? Pa zatim, koliko je njihov predjašnji život uticao na to da postanu umetnici, da li su pisci sujetni, itd...

Ja volim A. Strindberga. Onog momenta kad sam saznala da je " Služavkin sin " dobrim delom autobiografski roman, Strindberg je zadobio moje definitivno poštovanje. Do tada mi se njegov radikalizam, čudnovati otpor prema hrišćanstvu, konačno hrabrost da u onom vremenu ,kada je sve što je napisao moglo biti shvaćeno kao najgore bogohuljenje, činio kao intelektualna apstrakcija. Ali uvidom u njegovo duboko nesrećno i siromašno detinjstvo, shvatila sam da pisac može svojih 1000 likova uviti u razna imena i sudbine, u svakom od njih biće On- pisac.

Edward I:
Хтео бих само да вас обавестим да сам се самопрогласио филозофом пошто је данас свако ко нешто каже а личи на мудрост - филозоф. И Ниче је филозоф. Чак и Кант...

Ако вам је којим случајем кева јуче обајшњавала да паприкаш не ваља подгревати више пута, будите сигурни да вам је кева филозоф.

E jesi šašav! :)
Da li si čitao Ajn Rend ?

Ne znam kakvi su pisci (znam neke, doduše, svi su cool likovi, i da šapnem i to LEPI i ZGODNI :P , dobri su frajeri ) ali mene više zanimaju čitaoci. Ja s vremena na vreme imam sreću da upoznam...neke :) Hu! Lepo iskustvo :D
treba uvesti pojam NEOBIČNOG čitaoca.

Hej Beti,
taman sam se ponadala nekoj pričici iz kuluara o ljudima od pera, kad stiže iznenadjenje-neko se interesuje i za nas čitaoce. Konačno postajemo interes(a)n(t)na grupa.Ne znam šta podrazumevaš pod neobičnim čitaocem, ali evo mene da pokušam da se odvrednujem .Pa sad ti vidi da li sam ili nisam.
Šta me čini neobičnim dotičnim? Mislim da ne baš mnogo toga, ali hajde da probam:
- ne znam da li je prošao i jedan dan u mome životu da nisam čitala neku knjigu
- uvek čitam po tri knjige odjednom sem kad mi neka ne pomeša dan i noć , pa dobije prioritet. Jedna je otprilike iz oblasti istorije, filozofije ili neke naučne grane, druga je dobro štivo do kog sam došla nekim nebitnim kriterijumom, a treća je laka literatura, npr. krimić
- ako mi bilo koja iz ove tri pobrojane nekim insertom pobudi radoznalost , tražim literaturu koja prati tu oblast pa se nastavljam - tako sam svojevoljno do tančina proučavala Solomona, Aleksandra Makedonskog , islam, budizam, hrišćanstvo itd. ( definitivni krivac za to je Mirča Elijade)
- pratim pojedine pisce a po nekad i izdavače kad najave prevod nečega interesantnog
- više od kafane, vrle institucije koju rado obilazim, volim da bazam po knjižarama i to sama

Zašto sve ovo i ovako? Zato što se tako osećam dobro.

nas - vas, sve je to svejedno nowdays ;) Ionako je sve (ili bar ide ka tome) INTERAKTIVNO.
Bravo, Milena, linkuješ knjige, i ja to radim, neobični čitaoci to rade!!! :D (da priznam samo i ovo: u poslednje vreme preferiram web based research, dostupnije je, a i materija je tako nalažljiva, recimo da je to prava reč)
Divota si ti :)
Nego..šta radiš s pročitanim? Ozbiljno. Kud dalje s tom sumom iskustva, jel je pretačeš u nešto?

Back