EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@johan s. i ti pravite jednu ozbiljnu logičku grešku, Milan je sastavio najveći borj tekstova, a on nije umro od posledica narkotika već od kancera.
Ja barem nisam našao relevantan podatak (bolje rečeno nisam naša nikakv podatak) o Milanu i drogama. Kao što rekoh nemam nikakv problem sa tim da je droge bilo u bendu i da su Vd, Magi i Bojan umrli od posledica tog zla.
Za mene je mnogo važnije pitanje, da li bi Milanovi tekstovi bili drugačiji da je živeo u normalnom društvu?? Na to pitanje imam i svoj dogovor. Bi, a to pokazuju i albumi od "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." (Šarlo akrobata) pa do albuma "Ljubav".
Lektorka nisam čitao pa me ispravi, unapred hvala :cool: .

Reče u dokumentarcu Vejvoda kako su se '81 "svi navukli":i Milan,i Vd i Gera...

I reče Raka bubnjar da su oni u vreme dok je svirao sa njima bili na teškim supstancama.To je za mene sasvim dovoljno svedočanstava da je i Milan bio na horsu.

Poslednja izmena:
@Forma_Ideale još nešto, filozofski je način razmišljanja, a ne konvencionalno obrazovanje, a ja sam se u onoj analizi pozvao na filozofkse teorije i citate što samam možeš proveriti i to bi uvažio svaki prof. filozofije. Imao bi zamerke ali bi uvažio i naglasio bi mi da ispravim te zamerke. To što još uvek nisam nastavio formalno obrazovanje filozofije ne znači da se i dalje ne bavim njome, filozofkse teorije znam, a sad čitam filozofska dela i kao što rekoh kad mi nešto nije jasno vršim konsultacije sa par prof. filozofije nije sve u konvencionalnom najčešće štreberskom obrazovanju već ima nešto i u dobroj volji, trudu i radu koje se vodi kroz vannastavne aktivnosti.

I reče Raka bubnjar da su oni u vreme dok je svirao sa njima bili na teškim supstancama.To je za mene sasvim dovoljno svedočanstava da je i Milan bio na horsu.
Наравно, и за то можемо рећи да у ствари не знамо сигурно, али постоји велика вероватноћа да је и Милан био "навучен", као што постоји прича да се задњих година "скинуо". Међутим, последице узимања дроге су и тад неминовне. И врло је могуће да је његов канцер панкреаса проузрокован претходним хепатитисом, који је код уживалаца тешких дрога учесталији него код остале популације. Наравно, кажем, то не мора бити, људи добијају канцер и кад живе најхигијенскијим животом, но, ипак чешће у каснијим годинама.

@Forma_Ideale još nešto, filozofski je način razmišljanja, a ne konvencionalno obrazovanje, a ja sam se u onoj analizi pozvao na filozofkse teorije i citate što samam možeš proveriti i to bi uvažio svaki prof. filozofije. Imao bi zamerke ali bi uvažio i naglasio bi mi da ispravim te zamerke. To što još uvek nisam nastavio formalno obrazovanje filozofije ne znači da se i dalje ne bavim njome, filozofkse teorije znam, a sad čitam filozofska dela i kao što rekoh kad mi nešto nije jasno vršim konsultacije sa par prof. filozofije nije sve u konvencionalnom najčešće štreberskom obrazovanju već ima nešto i u dobroj volji, trudu i radu koje se vodi kroz vannastavne aktivnosti.

Kanda sam ja tebi simpatična. :cool: Forma, pa Forma. :cool:
Naravno da nije sve u konvencionalnom obrazovanju. Ti si pravi primer, jer po konvenciji, pravopis si odavno trebao savladati.
To za filozofiju, samo sam htela istaći da mi je došlo smešno što si napisao "na osnovu znanja iz gimnazije". Ništa više. Nisam rekla da ne stoji to što si filozofski analizirao.

(Trebao bi da smanjiš ta opravdavanja sebe. Sa kim se sve konsultuješ, od koga dobijaš potvrde, ko te zvanično gde pozvao, sa kim si zapečatio odnose do najviše nivoa, ko ti šta objašnjava... Ostavljao bi utisak većeg samopouzdanja i sigurnosti u ono što znaš.)

@johan s. i ti pravite jednu ozbiljnu logičku grešku, Milan je sastavio najveći borj tekstova, a on nije umro od posledica narkotika već od kancera.
Ja barem nisam našao relevantan podatak (bolje rečeno nisam naša nikakv podatak) o Milanu i drogama. Kao što rekoh nemam nikakv problem sa tim da je droge bilo u bendu i da su Vd, Magi i Bojan umrli od posledica tog zla.
Za mene je mnogo važnije pitanje, da li bi Milanovi tekstovi bili drugačiji da je živeo u normalnom društvu?? Na to pitanje imam i svoj dogovor. Bi, a to pokazuju i albumi od "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." (Šarlo akrobata) pa do albuma "Ljubav" (EKV).
Lektorka nisam čitao pa me ispravi, unapred hvala :cool: .

Normalno drustvo? Pocetkom 80ih? Da, vazi.

Ono sto ste rekli za Jesen... slazem se.
Zato i kazem "jednostavno" o dolasku jeseni.
Ne znaci da dolazi mesec septembar, nego oznacava promene u prirodi i paralelu sa promenama mozda u odnosima ljudi, ili mozda u samom coveku.

1. epizoda
8:20 u pozadini svira
Katarina II- Ja znam (Ljubljana, 8.9.1984.)
i natpis
Heroin u Beogradu 1981.-
8:23 Dragan Papić:
Ono što je ubilo Novi talas u Srbiji to je heroin i Sida ,AIDS,a ustvari postoji razlog za sumnju. Da li je to došlo sasvim slučajno?
8:39 Goran Vejvoda:
Mislim da je to bilo negde '80. ili '81. . Bilo je to jedno leto gde su se svi navukli na to.
9:48 Sonja Savić:
Beograd je '81. otkrio da heroin može da se šmrče. Inače, otprilike niste mogli da vidite junkija na zabavi ako su i postojali oni su i postojali negde dvoje ili troje u nekom uglu.
8:57 Goran Vejvoda:
I dileri su valjda to ubacili taj herojin.Da lje to doš___, u svakom slučaju ne zam odakle je to došlo jeftinije
9:05 Sonja Savić:
Definitivno država je imala svoj upliv '81. godine u širenje besplatnog heroina i to otkrivanje načina da može da se šmrče
9:17-
Katarina II- Ja znam (refren)
9:29 Goran Vejvoda :
Svi ćemo da odemo al ćemo da izaberemo na neki način kako ćemo da odemo. Mislm, ovaj, uvek imam utisak da je neko drugi izabrao za njih.

(možda sam za koju sekundu promašio ali tajming je taj)

Ovo je onaj deo oko Vjevode, tu kad Vejvoda kaže "svi" ne misli samo na EKV, EKV 1981. nije ni postojao već misli na ljude iz Novog Talas pri tom ne misli bukvalno "svi" već misli na većinu ljudi (nadam se da ćeš se složiti samnom da nije logično da se baš "svi" njih 100% navuku na to ipak smo svi različiti), a ne navodi eksplicitno Milana kao što si ga ti naveo i stavio još na prvo mesto. Kontekst cele priče je drugačiji posavlja se pitanje dolaska heroina u BG i autor kroz montažu razgovora drži se tog pitanja i pokušava da da odgovor. Pri tom kad je Milan u pitanju njega je napala vrsta kancera koja još ni dan danas nije izlečiva tako da po tom osnovu ni on nije birao način na koji će da ode.
Stoga je za mene to tvoj zaključak koji poštujem ali opet ne vidim čvrst osnov na osnovu ovog dela gde si se pozvao na Vejvodu.

Sad ću potražiti i deo oko Rake pa ću ti odgovoriti i na njega ili ako ti znaš u kojoj je minutaži reci mi pa da ubrzamo stvar. Ako ga ne nađem večeras odgovoriću ti u toku sutrašnjeg dana pošto nemam vremena da gledam ceo film ovo za Vejvodu sam znao od prilike gde se nalazi.

Poslednja izmena:
Normalno drustvo? Pocetkom 80ih? Da, vazi.

Nisam spomenuo "raj na zemlji" već normalno društvo, a normalno društvo ima svoje probleme i trudi se da ih reši nekad uspešno nekad bez uspeha, a u odsnosu na kraj 80ih i krvavi početak 90ih nadam se da ćeš se složiti samnom da je početak 80tih u odsnosu na to bio mnogo bolji. Konkretno mislim na period od 1989. i "događanja naroda" na Gazimestanu i kasnije ratove koji su došli kao posledica "događanja naroda". Konkretno početkom 80ih je sigurno bilo bolje stanje nego početkom 90ih jer za početak nije bilo nasilne mobilizacije, nije bilo ratova i progona, nije bilo krvi i bilo je šanse da se gradi ljubav. Zato sam i stao sa albumom "Ljubav" koji je izašao 1987. godine i time jasno ograničio period na koji mislim.
Na planeti Zemlji nikad nije bilo sjajno smao se normalna od nenormalnih društava razlikuju u meri u kojoj sprovode zakone i rešavaju probelem kao i u načinu na koji sprovode zakone i rešavaju probleme. Jer nije normalno društvo koje za kaznu odseca ruke i noge ali je normalno društvo koje odredi pravilnu meru za određeni zločin i koje time premetivno rešava veliki deo problema, a one koje ne rešava tako suočava se sa njima, a SFRJ sa početka 80ih je bliža ovom modelu normalnog društva od SRJ sa početka 90ih i Srbije danas mada je Srbija danas za nijansu u boljem stanju od SRJ 90ih ali još se društvo ne može nazvati normalnim jer prolazi kroz postratni sindrom.

Poslednja izmena:
Naravno da nije sve u konvencionalnom obrazovanju. Ti si pravi primer, jer po konvenciji, pravopis si odavno trebao savladati.
To za filozofiju, samo sam htela istaći da mi je došlo smešno što si napisao "na osnovu znanja iz gimnazije". Ništa više. Nisam rekla da ne stoji to što si filozofski analizirao.

(Trebao bi da smanjiš ta opravdavanja sebe. Sa kim se sve konsultuješ, od koga dobijaš potvrde, ko te zvanično gde pozvao, sa kim si zapečatio odnose do najviše nivoa, ko ti šta objašnjava... Ostavljao bi utisak većeg samopouzdanja i sigurnosti u ono što znaš.)

Svako od vas na forumu mi je na svoj način simpatičan samim tim što imamo zajedničku temu za razgovor, a to je naravno EKV ;) :cool: .

verovala ili ne u osnovnoj sam savladao ali nisam učvrstio u gim., a kao što i sama znaš kad se nešto ne učvsti veoma lako se zaboravi tj. nisam savladao do kraja ;) .

Meni je zvučalo kao da si htela da kažeš da ta analiza ne stoji zato sam potegao dodatne argumente,a i zato uvek volim da naznačim da volim i od drugih da čujem obrazloženja i argumente.

Pa kad me napadate onda iznosim lično iskustvo kao dodatne argumente pošto mislim da lično iskustvo nikako ne sme da se zanemari. Ako si primetila u mojim analizama pesama nema toga jer govorim na osnovu ličnog iskustva i na osnovu svakodnevnog preslušavanja pesama EKVa. Zato tu naznačim da je to moje mišljenje i moja analiza i da ne mora biti ičija druga.

P.S. Drago mi je da je ovo naše prekuckavanje ponovo dobilo normalan ton i da smo se okanuli pokušaja svađe. ;)

Poslednja izmena:
Vezano za Milanovu smrt...on jeste zvanično umro od raka, ali je glavni razlog za destrukciju njegovog tela bila droga. Sam Teodor Jani rekao je jednom da je čitava stvar u medijima zataškana, i da Milan nije jedino bolovao od kancera već je i imao hepatitis A,B,C (za 2 sigurno znam da je imao a za treći i ne mogu da tvrdim, ne podrazumevam redosled pod ovom tvrdnjom) i takodje je imao AIDS.

Organizam je bio u prilično jadnom stanju, i ja ne vidim drugi razlog do drogu.

Ne bih hteo da se ovo dalje skrene na raspravu o drogi i njenom uticaju na stvaranje.

Sta ste se uhvatili te droge :)
K'o da su oni jedini muzicari koji su koristili nesto...

"See, I think drugs have done some good things for us, I really do. And if you don’t believe drugs have done good things for us, do me a favor: go home tonight and take all your albums, all your tapes, and all your cd’s and burn em’. 'Cause you know what? The musicians who’ve made all that great music that’s enhanced your lives throughout the years...real fuckin' high on drugs."
--Bill Hicks

:mrgreen:

1. epizoda
8:20 u pozadini svira i natpis
8:23 Dragan Papić:
8:39 Goran Vejvoda:
9:48 Sonja Savić:
8:57 Goran Vejvoda:
9:05 Sonja Savić:
9:17-
9:29 Goran Vejvoda :

(možda sam za koju sekundu promašio ali tajming je taj)

Ovo je onaj deo oko Vjevode, tu kad Vejvoda kaže "svi" ne misli samo na EKV, EKV 1981. nije ni postojao već misli na ljude iz Novog Talas pri tom ne misli bukvalno "svi" već misli na većinu ljudi (nadam se da ćeš se složiti samnom da nije logično da se baš "svi" njih 100% navuku na to ipak smo svi različiti), a ne navodi eksplicitno Milana kao što si ga ti naveo i stavio još na prvo mesto. Kontekst cele priče je drugačiji posavlja se pitanje dolaska heroina u BG i autor kroz montažu razgovora drži se tog pitanja i pokušava da da odgovor. Pri tom kad je Milan u pitanju njega je napala vrsta kancera koja još ni dan danas nije izlečiva tako da po tom osnovu ni on nije birao način na koji će da ode.
Stoga je za mene to tvoj zaključak koji poštujem ali opet ne vidim čvrst osnov na osnovu ovog dela gde si se pozvao na Vejvodu.

Sad ću potražiti i deo oko Rake pa ću ti odgovoriti i na njega ili ako ti znaš u kojoj je minutaži reci mi pa da ubrzamo stvar. Ako ga ne nađem večeras odgovoriću ti u toku sutrašnjeg dana pošto nemam vremena da gledam ceo film ovo za Vejvodu sam znao od prilike gde se nalazi.

Sećam se čak i redosleda kako čovek kaže: i Gera,i Milan,i Vd.Ne znam u kom delu.

Dobro te nije mrzelo da preslikavaš dijaloge iz prvog dela.....

Vezano za Milanovu smrt...on jeste zvanično umro od raka, ali je glavni razlog za destrukciju njegovog tela bila droga. Sam Teodor Jani rekao je jednom da je čitava stvar u medijima zataškana, i da Milan nije jedino bolovao od kancera već je i imao hepatitis A,B,C (za 2 sigurno znam da je imao a za treći i ne mogu da tvrdim, ne podrazumevam redosled pod ovom tvrdnjom) i takodje je imao AIDS.

Organizam je bio u prilično jadnom stanju, i ja ne vidim drugi razlog do drogu.

Ne bih hteo da se ovo dalje skrene na raspravu o drogi i njenom uticaju na stvaranje.

A gde je Jani to rekao?

Odakle nama pravo da raspravljamo o tome?(ko se drogirao, da li se drogirao, koliko dugo se drogirao, zasto se drogirao, i tako do besvesti?:roll:) Ako je neko poznat siroj javnosti ili kako se to, odvratno, kaze javna licnost, ne znaci da je javno dobro, pa da svako moze da ga razvlaci kako mu padne na pamet.:roll: To, da li se neko drogira je samo njegova stvar, sve dok ne pocne da promovise svoju naviku kao dobru, a koliko znam oni to nisu radili. Kako je narkomanija bolest zavisnosti, zar ne mislite da je degutantno raspravljati o necijoj bolesti? Drogirali su se, pa sta, to je njihova stvar i njihov izbor. Ako se nekome svidja njihova muzika, neka je slusa, ako se nekome ne svidja neka ne slusa, to je, bar jednostavno. Pa, Morison se klatio mrtav pijan i drogiran na sceni, pa je bio najbolji izvodjac, sa najboljim tekstovima, bar meni.(mislim od onih koji nisu sa naseg govornog podrucja). Sta sad, treba da kazemo: "Ma, on je bio opterecen alkoholom, drogom, zanimala ga je ezoterija i to je to. Nema veze kako je pevao i kakve je tekstove pisao."

Milan5.jpg

(Зар не подсећа малко на Чеа с оне најпознатије фотке? :P

И ја имам Чеов постер на вратима ормана. :D
(И многе друге фотке, по орманима и вратима, између осталих, наравно, и EKV :cool:).

:eek:

Ništa lično, ali meni je ovo nekako... primereno nekim mlađim godinama. :confused:
Ja lično, to sam radila... možda do 16. :confused: Ni do tad. (I na većini tih slika, nisu bili poznati ljudi, već su to prosto bile slike koje su mi se dopadale impresijom koju stvaraju. Nebitno da li je na slici lice ili nešto neživo.) I samo na vratima. Drugde nikad ništa nisam lepila, jer mi je to upropaštavanje nameštaja. I ta vrata sam morala ponovo farbati kad sam sve poskidala, jer ih je selotejp dobro uništio. :roll:

(Kad sam ranije spomenula zagriženost većine ljudi koji ovde pišu, ti si me pitala da li mi deluješ zagriženo, sa skoro 5 banki. Pa, sad definitivno - da. :mrgreen:)

Poslednja izmena:
Pa dobro,kakve ima veze to...?Meni deluje kao da ih bas bas voli,a onda to i jeste vrsta zagrizenosti,koju poseduje svako od nas ovde.Zar ne...?

Kako sam nekad uzivala citajuci ovu temu...A sad se ovde govori uglavnom samo o nekim levim stvarima...

nema vise onoga "volim ovu pesmu zbog toga i toga,uzivam zbog toga i toga.." ,vec se svelo na tu kritiku zbog fanatizma,i na pitanje da li su pesme zasnovane na dopu:roll:

Pa dobro,kakve ima veze to...?Meni deluje kao da ih bas bas voli,a onda to i jeste vrsta zagrizenosti,koju poseduje svako od nas ovde.Zar ne...?

Ja nekako ne mogu da zamislim svoju mamu da na vratima ormana ili čega već lepi EKV. :confused: Nešto prosto ide uz neke godine.

Kako sam nekad uzivala citajuci ovu temu...A sad se ovde govori uglavnom samo o nekim levim stvarima...

I ti, i bilo ko drugi, ovu temu uvek može da "popravi" pričom o desnim stvarima. Niko vas ne sprečava. ;)

nema vise onoga "volim ovu pesmu zbog toga i toga,uzivam zbog toga i toga.."

:neutral: Pa normalno da nema. O tome se pisalo na čitavoj staroj, zaključanoj temi. Ne može u nedogled. I ti, da i dalje možeš i hoćeš da pišeš o tome, pisala bi. :neutral:

vec se svelo na tu kritiku zbog fanatizma,i na pitanje da li su pesme zasnovane na dopu:roll:

Ne znam zašto većina kritike fanatizma ili debate o drogama i EKV-u negativno konotira. :neutral:

P.S. Sve manje shvatam poentu postova "pa dobro, šta onda ako on(a) to radi/misli/voli".

Ne konotiram to negativno,vec stvarno pocinje da smara.

Prosto,tema je ugusena stalnim ponavljanjem toga...Ok,bili su narkosi,neki od nas jesu fanatici,i sta sad...Vrlo bitno.

nije sigurno bio na heroinu.
moja kuma je bila sa Pečarom dugo u vezi, i garantuje da (jedino) Milan nije bio na heroinu. lake droge (nažalost) ne računam

Back