EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo tako :ok:
Iznositi svoje politicke stavove i filozofije vezane za isto na ovoj temi je :thumbdown:....
Rebel without a cause

EKV sam uvek doživljavao kao bend blizak filozofiji (ako je potrebno pojasniću), tako da tu nevidim ništa loše ,a i Milan je itekako imao svoj politički stav i javno ga je iskazivao (pri tom ne mislim na određenu političku partiju ili političku struju već na osudu ratova na prosorima bivše Jugoslavije). :ok:

Usput, ovde iznosim svoje životne stavove za koje sam siguran da se preklapaju sa mojim doživljajem EKVa. :ok:

Naravno, sa istraživanjem na temu EKVa nikad neću stati pošto se uvek može ići još dalje.

Još nešto, kome se ne sviđa to što pišem lako može da pređe sa čitanjem na naredni post. Sloboda izbora je uvek tu.

Poslednja izmena:
Ova Tema "EKV" se komotno moze da prebaci u pod forum "filozofija"..:lol:

Zar je potrebno EKV svirstati u neku fioku??? Milanovi tekstovi su u istom momentu velika književna i umetnička dela, ali i filozofska. Barem ih ja tako doživljavam, a u sklopu sa muzikom dobijaju svoje MAGIčno svojstvo za koje mislim da nam je svima na ovoj tem zajedničko i da smo se svi okupili oko njega.

@ekv_ns
Bori se! Protiv komunista i fasista i turbo folka i "90ih" i zlih korporacija i tamne strane sile...
I za sistem vrednosti se bori... i to... samo napred, izdrzi, izdrzi za sve nas!
Opet je krug suviše sužen, borim se protiv svih vrsta represije i tiranije, turbo-folk takođ spada u to kao i sistem "90tih" čiji je on deo (" Nećemo da pobedi /
Narodna muzika / .../ Suviše si mlad / Da bi popio 'lad. / Ispod šlema / Mozga nema./ Kuda svi/ Nemoj i ti./ Jer ko izda/ Biće prokleta *****./ Ne možeš pobeći/ Od nečeg što je tu, / Sveprisutno..."
) ., a zalažem se za civilizacijska dostignuća Zapadne Evrope.

Komunisti su bili antifašisti i u tome se slažem sa njima zato sam morao ovako da definišem, a pojam "zlih korporacija" je višeznačan pa moraš da mi ga pojasniš.

Usput evo još jedan zanimljiv link vezan za EKV ( http://www.kapiraj.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=66 )

Poslednja izmena:
Uzecu licno naoruzanje
Odo' u grad da napravim sranje
Ima da smanjim brojno stanje
Kada upotrebim naoruzanje

Ako me popreko pogleda neko
Taj se zauvek gadno opek'o
Jos kad bi nesto o meni rek'o
Ne bih pucao, nego bih sek'o

Ako mi iko presece put
Umem da budem veoma ljut
Neka se ne nada nicem boljem
Ili da pucam, ili da koljem

Jer ja sam mlad, jak, i glup
A zivot dzabe - nimalo skup
Ja sam mlad, glup, i jak
Na obaracu veoma lak

A ovo je baš u skladu sa senzibilitetom umetnika o kojima je reč na ovoj temi.....:thumbdown:

Ova Tema "EKV" se komotno moze da prebaci u pod forum "filozofija"..:lol:

-ovo vec postaje smjesno..pratim temu i nevjerujem.. bez ikakve ljutnje ,prozivanja nekog,vrjedanja..
Такође, без љутње и вређања, али неизбежно морам приметити да се ваљда једино међу екс-југословенским народима, тачније, онима који говоре истим језиком српским/хрватским, у томе језику појам "филозофирања" везује за нешто глупо и досадно. :roll:

Naišao sam na jedan fin komentar vezano za Ilićeve stavke da pesme EKV-a govore o drogi:
Evo , na primer, veoma lako se može utvrditi i da je skoro svaka pesma Haustora bila o narkomaniji. Na primer, Šejn je pesma koja peva o bolesti zavisnosti ("To je Šejn" - glavna droga. "Izađi i bori se" - pokušava da se odvikne od droge... "Tamo gde me moja davna draga već čeka" - približava se smrt)Pa onda "Uzalud pitaš" je pesma o strahu kada nastupi period krize ("A što ćeš sada kad si stigla do zida"...) "Ena" je u stvari (V)ena - i govori o tome kako je lepo ići i napijati se po krčmama, ali je najbolje kad se dogodi Ena, tj. (V)ena - jedna i nezamenljiva zabava. Daljom logikom možemo reći i da su Goblini isto pevali samo o drogama, jer pobogu imaju pesmu "LSD se vraća kući", isto tako i Bajaga "Šarene pilule za lu-lu-le", a nije jasno ni o čemu Đorđe Balašević peva kad kaže "U mojim venama, hladni sever samuje" Prema tome, po Aleksandru Iliću cela naša rok scena je veoma jadna i bedna, svi pevaju samo o drogama, niko to u svetu nikad nije radio (niti pevao o tome, a kamoli se drogirao), čovek je zvezda samo dok ga slikaju za tinejdžerske magazine, nikako u trenucima kada počne da živi usamljeničkim životom ili dobije SIDU. Tada su sve stvari toliko strašne, da treba dobro zabeležiti svaki ratluk, big-mek, šećer, kafu, so ili flašu vina. Ovo nije knjiga o Magi, o njoj pričaju njene pesme, njene reči i njen duh koji je uticao na mnoge dobre stvari koje su nam se dešavale onda kad ih niko drugi i nije viđao. Ovo je knjiga o Iliću samom, o tome ko je on. Ako je hteo da skine diskriminatorski pristup nekih prema osobama koje su zaražene HIV-om evo reći ću i jednu stvar za kraj - nemam problem da se rukujem sa nekim ko je zaražen HIV-om, ali bih imao problem kad bih morao da se rukujem sa ljudima kao što je Ilić.

Zar je potrebno EKV svirstati u neku fioku??? Milanovi tekstovi su u istom momentu velika književna i umetnička dela, ali i filozofska. Barem ih ja tako doživljavam, a u sklopu sa muzikom dobijaju svoje MAGIčno svojstvo za koje mislim da nam je svima na ovoj tem zajedničko i da smo se svi okupili oko njega.

Nebjezim od toga da su knjizevna i umjetnicka djela,daleko od toga.,svi moji prijatelji znaju da neprjekorno cijenim ekv..ali da je milan pokusavo kroz svoje pjesme vrsiti nekakvu filozofiju..neslazem se sa tim8to je moje misljenje)..
on je bilo jednostavan..mir brate,mir sestro..to je foilozofija!:heart:

Nebjezim od toga da su knjizevna i umjetnicka djela,daleko od toga.,svi moji prijatelji znaju da neprjekorno cijenim ekv..ali da je milan pokusavo kroz svoje pjesme vrsiti nekakvu filozofiju..neslazem se sa tim8to je moje misljenje)..
on je bilo jednostavan..mir brate,mir sestro..to je foilozofija!:heart:

"Mir brate mir" je politčka poruka (ujedno i filozofska- pogledaj dole),a filozofski i književni elementi pesma EKVa su (opet govorim po meni): cela pesma Kad krenem ka koju peva Magi, Hodaj ,Olovne godine, Grad- "...Licem ka vetru/ s' vetrom uz lice...kamen po kamen/korak po korak...", Kao da je bilo nekad- "...ručuali smo meso, glodali smo kosti dobrih životinja/mi mimamo snage, još za dan... , Soba , pesma Stvaran svet oko mene se itekako bavi problemom kojim se Platon bavio u opisu danas u svetu filozofije čuvene Platonove pećine pri tom je važno znati da nije Platon jedini koji se bavio izučavanjem stvarnosti već da su se bavili mnogi filozofi bavili tim problemom i pre,a i posle njega, Par godina za nas ako te zanima nabrojaću dalje, ali uostalom ljubav je jedna od večnih filozofskih tema kao i ispitivanje stvarnosti sveta koji nas okružuje, a Milan se tim stvarima itekako bavio unutar svojih pesama.
Zato sam naveo da su tekstovi EKVa sjajna književna dela koja unutar sebe sadrže filozofske elemente, a u sklopu sa muzikom daju poseban doživljaj koji nas je sve okupio na ovoj temi.

mir brate,mir sestro..to je foilozofija!:heart:

Da to je filozofija jer kad je mir onda vlada ljubav ;) :heart:, a kad nije mir onda je rat i mržnja.

Poslednja izmena:
Bez ljutnje..ja ipak u milanovim tekstovima trazim relaksaciju,svoj unutarnji mir,razvijanje sebe samog.,,ali nikad ne zelim previse naglasavam PREVISE traziti praznine i skrivene poruke u njegovim tekstovima..ja svaki tekst EKV-a protumacim kako meni pase i smatram da bi svatko trebao na te tekstove gledati tako,ne samo na milanove tekstove,..na sve opcenito..shvatiti rijeci kako ih on dozivljava a ne kako je pisac htjeo..svi se mi razlikujemo..i svatko ima svoje misljenje..

-slazem se sa tvojim misljenjem..ja samo kazem da ja nikad nisam toliko duboko zadro u tekstove..glazbu mozda da..usporedivo.,trazio slicnosti,.ali tekst ne zelim previse da diram..=)
-zato mir brate..:heart:

Zato sam naveo da su tekstovi EKVa sjajna književna dela koja unutar sebe sadrže filozofske elemente, a u sklopu sa muzikom daju poseban doživljaj koji nas je sve okupio na ovoj temi.
Управо тако. :) То је, напросто - уметност. И из тога произилази све, и филозофија, и лепота, племенита снага која нас толико дотиче.

Poslednja izmena:
Bez ljutnje..ja ipak u milanovim tekstovima trazim relaksaciju,svoj unutarnji mir,razvijanje sebe samog.,,ali nikad ne zelim previse naglasavam PREVISE traziti praznine i skrivene poruke u njegovim tekstovima..ja svaki tekst EKV-a protumacim kako meni pase i smatram da bi svatko trebao na te tekstove gledati tako,ne samo na milanove tekstove,..na sve opcenito..shvatiti rijeci kako ih on dozivljava a ne kako je pisac htjeo..svi se mi razlikujemo..i svatko ima svoje misljenje..

-slazem se sa tvojim misljenjem..ja samo kazem da ja nikad nisam toliko duboko zadro u tekstove..glazbu mozda da..usporedivo.,trazio slicnosti,.ali tekst ne zelim previse da diram..=)
-zato mir brate..:heart:

Управо тако. :) То је, напросто - уметност. И из тога произилази све, и филозофија, и лепота, племенита снага која нас толико дотиче.

Naravno da se slažemo oko toga da se EKV kao i uostalom svaka prava umetnost doživljava na sebi svojstven način,a EKV je vrhunska umetnost (nadam se da ćemo se tu svi složiti). Takođe se slažem sa tobom kada kažeš:"ja ipak u milanovim tekstovima trazim relaksaciju,svoj unutarnji mir,razvijanje sebe samog" ali kod mene postoji i potreba za onim za šta "nisu dovoljne reči samo obične reči" jer EKV kao i uostalom čitavu EX-YU rock scenu (sem par izuzetaka) ne doživljavam kao puku zabavu pri čemu je najveći uticaj na mene ostavio Novi talas.

Kada bi krenuo da govorim o tome koliko su mene kao ličnost odredili Milanovi tekstovi trebali bi mi meseci. Zato sam i na pitanje @Forma_Ideale oko moje subjektivnosti vezane za EKV odgovorio da sam subjektivan.

Naravno, uvek mir :heart:

Poslednja izmena:
Svako od nas razlicito dozivljava te tekstove i ne moze da zna na sta je Milan mislio. Licno mislim da Platon i ostali filozofi koji su pisali o stvarnom svetu, Mur, Kant i da ne nabrajm nemaju direktne veze sa Ekv-om. U njihovim tekstovima je vise neko shvatanje stvari zajednicko svim pametnim i racionalnim ljudima. Ne verujem da su nesto proucavali filozofiju pa pisali nego su to neke slike iz njihove glave i normalan covek tako razmislja bez ikakve filozofije. A u isto vreme ti tekstovi podsticu na razmisljanje sve normalne ljude, bez ikakvog predznanja o filozofiji. Ima u njima mnogo mudrosti ali i duse

evo i ja da se javim :D
100 ljudi 100 cudi. :P svako od nas shvata subjektivno i na svoj nacin i to nas odvaja i razlikuje da ne budemo svi isti i ako smo ljudi :D
ja pre svega ne bih odvajala muziku od teksta, jer meni muzika daje 4.dimenziju i onda tekst dobija na vrednosti. ali i sam tekst je umetnost i filozofija, to cini Ekv jedinstvenim, sto su njihovi tekstovi upotrebljivi. Nije to samo puka muzika i tekstic.
e sad, mogu da nam se podudare shvatanja pa tekst da dobije univerzalno znacenje, ali na kraju niko od nas ne zna sta je pesnik hteo zaista da kaze i to je njegova velicina. ne bi se digla ovolika furka i rasprava da se sve zna i da je sve jasno, braniti svoje stavove je ok, ali napadati tudje mi se licno ne svidja. ali ko sam ja da o tome pridikujem. :D
O.

A sada nova tema. Da li verujete u horoskop? Meni je jako interesantno da sam u svom zivotu sreo puno ljudi sa horoskopskim znakom device i svi su mi bili cudni i hermetizovani (jako rezervisani), a zenske osobe narocito rodjene u tom znaku,(cudnije osobe ne sretoh da hodaju ovom planetom). Nije ni cudo da su u grupi u jednom trenutku bile 3 device, Bojan, Milan i Firci. E sad mene interesuje koja je striktura ljudi po horoskopskom znaku koja voli EKV. Evo ja cu poci od sebe, ja sam Bik. A vi?

Nasla sam da su na nekom forumu astrologa pricali o Margitinom horoskopu pa potrazi ako te to zanima. Ne verujem bas u astrologiju mada mozda ima tu necega ali ne u toj podeli na znakove nego celokupnoj natalnoj karti. Mada mi je to mnogo cudno pa ne verujem. Ja sam lav

Svako od nas razlicito dozivljava te tekstove i ne moze da zna na sta je Milan mislio. Licno mislim da Platon i ostali filozofi koji su pisali o stvarnom svetu, Mur, Kant i da ne nabrajm nemaju direktne veze sa Ekv-om. U njihovim tekstovima je vise neko shvatanje stvari zajednicko svim pametnim i racionalnim ljudima. Ne verujem da su nesto proucavali filozofiju pa pisali nego su to neke slike iz njihove glave i normalan covek tako razmislja bez ikakve filozofije. A u isto vreme ti tekstovi podsticu na razmisljanje sve normalne ljude, bez ikakvog predznanja o filozofiji. Ima u njima mnogo mudrosti ali i duse

Prva ideja da EKV pored svoje sjajne muzičke i književne strane ima i filozofsku došla mi je još u sedmom razredu osnovne posle godinu dana hiperaktivnog slušanja svih njihovih albuma. Pri tom želim da dodam da mislim i na tekstove iz Milanovog perioda provedenog u Šarlu, možda je na to baš uticala ta literarna strana obzirom da se Koja izražavao putem "grafita" pošalje poruku i tu se zaustavi dok Milan dalje nastavlja da produbljuje stvari i da ulazi u njihovu srž.
Stoga, u sedmom razredu nisam imao nikakvo filozofsko iskustvo u klasičnom smislu (nisam znao ni jednog filozofa sem Aristotela i to njega sam znao iz udžbenika iz istorije, a ne filozofije) Pri tom sasvim je glupo očekivati da će se direktno opevati filozofi ali je sasvim realno očekivati od jednog
pesnika, pevača i kompozitor​
, čime se na njega može gledati kao na kantautora, koji je u stanju da uđe u srž teme koje obrađuje. Međutim, takođe postoji činjenica da je Milan u toku stvaranja svog provg značajeg benda Limunovo drvo išao u gimnaziju, a u trećoj godini gim. izučava se predmet logika kao uvod u filozofiju koja se izučava u sklopu plana i programa četvrte godine gim, a čitavo gimnazijsko školovanje se zasniva na izučavanju pojmova (izuzetak je specijalna gimnazije tipa matematičke).
Pri tom je činjenica i da je Milan pisao pesme i pre ikakvog filozofskog saznanja pri čemu je dokaz taj što su se njegove pesme objavljivale u zbirkama mladih Sarajlija.

Kada kažeš da je
U njihovim tekstovima je vise neko shvatanje stvari zajednicko svim pametnim i racionalnim ljudima.
u potpunosti se slažem sa tobom kao i kad kažeš
A u isto vreme ti tekstovi podsticu na razmisljanje sve normalne ljude, bez ikakvog predznanja o filozofiji.
.
Mene su potakli na razmišljanje bez ikakvog predznanja iz filozofije, ali kasnije kad sam saznao za teorije filozofa one su mi poslužile kao sjajan "ključ" (alat) za razrešavanje nekih stihova koje do tog momenta nikako nisam mogao da razumem.
Takođe se slažem kada kažeš:
Ima u njima mnogo mudrosti ali i duse
. Da ima, a ako se neka nauka bavi srži, tj. dušom i mudrošću onda je to filozofija.

Pošto vidim da postoji veliko ne razumevanje samog pojma filozofija odlučio sam i da ga pojasnim barem onako kako je mene moj prof. filozofije učio.
Filozofija je izvedena reč iz dve starogrčke reči philos (ljubav) i sophia (mudrost) pri čemu njen bukvalan prevod znači, ljubav prema mudrosti, ali mnogo jasniji prevod je težnja prema znanju. Tj. Filozofija se bavi suštinskim (suština tj. srž) pitanjima i kao što su:

* svrhu i smisao postojanja sveta i čoveka
* šta je istina?
* šta je volja?
* da li postoji besmrtnost duše?
* šta je znanje?
Zar sva ta pitanja nije postavio Milan u pesmi, "Stvaran svet oko mene"?
* koji su temelji našeg verovanja?
* odakle potiče ljudska potreba za Bogom? Šta je Bog? ("Neko nas posmatra", "Grad"- (poslednja strofa- pogledaj dole))
* šta je lepo? - Estetika (da se osvrnemo na nastup benda kao spoljnu lepotu)
* šta je dobro?- Etika (Etičkim pitanjima se Milan bavio u vremenu ratnog vihora prvo što mi pada na pamet je pesma "Idemo", a ima ih još)
* šta je ljubav? (tu bih mogao da nabrojim najmanje 90% objavljenih tekstova)

kao i mnoga druga metafizička pitanja

Sada ću probati da ukratko korišćenjem "ključa" iskažem svoj stav zbog čega Milanove tekstove smatram i filozofskim:
Karel Košik je rekao: "Filozofija je , pre svega i najpre, postavljanje pitanja", zar ih Milan nije postavio dovoljno u svojim pesmama?
Žak Derida je rekao: "Filozofiramo uvek u strahu od ludila", a mi smo ludila u toku devedesetih imali dovoljno. Zar ne?
Peca Popović je u svom intervjuu sa Magi ina samom početku naveo citat iz Novog zaveta, jevanđelje Jovanovo 3.8. koje glasi:"Vetar diše gde hoće a glas njegov čuješ a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide", a Milan je u pesmi "Grad" kaže:

"vetar diše gde hoće i glas njegov čujem
odakle je, ne znam, ni gde mu je kraj
tvoj dah kuda ide, dal' meni se javlja" i obratite pažnju na muzičku podlogu ispod tih stihova. Pri tom ne mislim na sličnost sa navedenim delom iz Novog zaveta, već mislim i na postavljanje pitanja
U istom intervjuu Popović je citirao i Baruha Spinozu:

"Ostavljam svakom da živi prema svojoj naravi i slažem se da ljudi umiru prema onome što smatraju da je dobro s tim da meni dozvoljavaju da živim sa svojom istinom"
,a ovaj citat se odično uklapa u našu priču o tome da svako doživljava EKV na sebi svojstven način, ali se takođe sjajno uklapa i u intervju koji je rađen sa Magi a koji se nalazi na ovom linku: http://www.ekatarinavelika.org/vrt/sacuvati.sebe.html kao i u knjizi "Magi- zvezda koja večno traje".

Na ovom forumu su spominjana i četiri osnovna elemnta (zmlja, vatra, voda vazduh) koje je EKV koristio, a naveli ste i peti elemnt LJUBAV. Zar nije to već dovoljno filozofski obzirom na to da je u klasičnoj filozofiji kao i u nauci peti elemnt etar? Ta četiri elemnta potiču još iz starogrčke filozofije u teoriji o jedinstvu materije, a etar je nakndano dodat. Na osnovu do sada utvrđenih dokaza pretpostavlja se da je Empedokle izneo prvu teoriju, a da su je dopunili Aristotel i Platon.

Još ranije sam naveo moje povezivanje sa "ključem" Platonove pećine.

Naravno da nikada nećemo saznati šta je Milan zaista mislio, ali sam još više siguran da mu se nećemo približiti Milanu ako ne budemo istraživali njegov rad iz svih nama znaninh uglova.

Za kraj izlaganja želim da vam kažem da sam u ovom malo dužem izlaganju izneo svoje skromno mišljenje (sa kojim niko nije u obavezi da se složi) o tome da se u sklopu umetnosti EKVa nalaze i filozofski pitanja,a takođe bih dopunio i to da ne verujem u horoskope jer mi je sve to smešno pogtovo mi je bilo smešno dok sam gledao devojke kako čitaju horoskop i gledaju u šolju očekujući bolju budućnost. Ako sam nešto naučio iz Milanovog života i Milanovih teksotva onda je to da sami stvaramo svoju budućnost uz ogorman trud, rad i odricanja.

Poslednja izmena:
Da, ali retki su oni koji svoja životna shvatanja na pravi način stavljaju u pesme (mislim na kompletan spoj muzike i teksta u slučaju EKVa),a kamoli da postavljamo i da se bavimo životnim pitanjima kroz njih. Samim tim mislim na sva pitanja i odgovre koje je Milan dao u svojim pesmama kao na njihove muzičke, pesničke, filozofske i mnoge druge elemente.

Poslednja izmena:

Back