EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iscitavajuci sve ovo, ipak sam resila da se ukljucim...

Pocela bih od tekstova Ekatarine u citankama... Ja sam za, naravno, ali ne zato sto sam subjektivna, vec zato sto vidim realne razloge za to... Ako biste po parametrima za proucavanje jednog knjizevnog dela, proucili Milanove tekstove, verujem da bismo se svi slozili da postoje valjani razlozi da se oni nadju u citankama... Ne bih ostavila po strani ni hermeticnost, ni visesmislenost, ni taj mrak i crnilo koje se provlaci i uopste sve bodlerovske motive, cak mislim da su jednako vazni kao i motivi ljubavi, slobode, mira i sta bismo vec sve tamo mogli pronaci... Svi oni upravo i cine to njegovo delo takvim kakvo je, zapravo - cine ga vrednim...
Bez potcenjivanja bilo koga, dobar deo generacije po klupama zeva i kopa nos i kada se rade Andric i Dostojevski, ali za one koji se interesuju za knjizevnost upravo bi ovakvi tekstovi bili osvezenje, jer ne postoji kriticar koji je rekao da "plavi glas iz plave kutije" znaci to i to i tacka, niti postoji takav profesor koji bi na kraju casa mogao da kaze "a pravo znacenje je...", vec postoji mnogo razlicitih misljenja koja na kraju mogu da se uoblice u jedno tumacenje... Licno smatram da bi se isto moglo primeniti na sva dela, ali samim tim sto postoje kritike koje daju tumacenja, malo slobode ima u onom "produzenom citanju"... Ja se na svakom pismenom radujem temi koja mi pruza slobodu razvijanja dalje filozofije, i dok god Milanovi stihovi podsticu kreativnost u tim pismenim zadacima, ne vidim sta ima lose u tome... Moze biti samo pozitivno sto ce se mozda neko raspitati odakle stihovi, pa krenuti u dalja istrazivanja ili sta vec... Rok poezija nije manje vredna samo zato sto je rok poezija... Da Milan nije bio i muzicar, vec samo pesnik, da li bi se onda bunili protiv uvodjenja u citanke ili kako je ovde predlozena sjajna ideja, u lektire...? Kao da i medju ljudima koji inace slusaju ove muzicke pravce postoji takav neki odnos, umesto da smo bas mi ti koji zastupamo stihove koji nam u nekom trenutku mnogo znace... Narodne lirske, koliko i epske pesme su opevane, epske su upravo uz gusle i nastale, pa dosle do svih nas i bile su obelezje te generacije, r'n'r je obelezje neke druge generacije, zasto da ostane negde u cosetu, ako zavredjuje paznju... Zar je poezija propracena muzikom manje vredna?! Vi ljudi onda ne volite muziku... Jedno tezi drugome, ali neretko i samo za sebe dovoljno vredi...
Pomenuli ste "Dervis i smrt", za mene izvrsnu knjigu, ne tako mnogo radnje, ali brdo misli, razmisljanja, razlicitih filozofija i tumacenja zivota, knjiga koja te prosto primorava da razmisljas dalje... mozda je konfuzna i teska za citanje i razumevanje, ali zar to i nije posebna draz jednog dela, kada te podstice da dalje razmisljas o njemu... Ako ti pisac sve kaze, jasno i nekim ustaljenim frazama, ja ne vidim sta od tog dela ja dobijam sem jedne recke na tefteru procitanih knjiga...
Razlicito svi gledamo na ovo, ali zaista ne mislim da je preterivanje, mnogo je pisaca novijeg doba koji su zasluzili da se nadju negde u planu i programu, a po meni je Milan neizostavno medju njima... Ne bih vise da duzim, dosta je vec toga receno...

Sto se tice Iliceve knjige, vec sam postovala svoje razloge "protiv" i to se zasigurno nece menjati, a upravo procitah i govor Lidije Nikolic koja je dala jedan od boljih komentara sta je to sto tu knjigu cini tako losom...
I grozna mi je ta podela na 'firchijevce' i 'ilicevce', mislim da je uvreda za sve clanove Ekatarine koji su se okupili oko jedne zajednicke poruke, a to je ljubav... Uostalom, zar mogu da se mere zasluge jednog i drugog... I grozno mi je to pljuvanje po Firchiju na sve strane, jer da je tako odvratan kao u pricama, ne bi bio toliko postovan od Magi i Milana, prvenstveno, a onda i od ostalih clanova te ekipe... Pustite coveka koji nicim nije zasluzio bilo ciju mrznju na miru, jer ako malo bolje razmislite, on je taj koji je donekle ziveo sa njima i doziveo smrt svih tih njemu bliskih ljudi... Kanite se prica o njegovom licemerju, ako ni jednom niste porazgovarali sa njim, jer bi jedino tada shvatili koliko on jos uvek zivi tu pricu i koliko iskreno veruje u sve to... Nije on kriv ni za Maginu smrt, ni sto je ta prica dozivela takav kraj, on samo pokusava dalje da zivi svoj zivot, i ne moze da se otrgne od toga cega je bio deo, jer je to ostao deo njega... Nije on neko kome treba nase sazaljenje niti moja ili bilo cija odbrana, dovoljno ima dugacak jezik da se sam brani :), ali osetila sam potrebu u celoj ovoj diskusiji napomenem da on ipak zauzima bitno mesto u celoj ovoj prici i nije nikako sasluzio da se stavlja u isti kos sa doticnim gospodinom Ilicem... Zar i on treba da umre, pa tek onda dobije necije postovanje?!?!

Dosta od mene, za sad... :)

Tvoj argumeti se odlično uklopio kao zaljučak. Naravno argumenti su objektivni, ali zaključak koji nazivamo stavom je subjektivan to je opet moj stav (malo da se igram rečima). Stoga je moj stav da se slažem sa svim što si navela i to je onaj sistem vrednosti o kom pričam sve vreme.

Poslednja izmena:
Pa,bez muzike se gubi suština...barem ja tako mislim.
A s druge strane,pretpostavljam da dosta pesama stvarno ima veze sa dopom,tako da bih ja ipak EKV zaobišao što se školskog programa tiče....:) eto,najviše zbog toga.

Ajd sad udrite.....:lol:
Ево, KaoDaJeBiloTu је врло добро много тога рекла. :)
Јесте и музика је ту битан фактор, који даје посебну, и комплетнију вредност. Али ти стихови могу сасвим стајати и самостално. Неки од њих су истински вредна поезија. Имају све одлике тога: Универзалност (вишезначност), снагу, лепоту, извесно тајанство, мистику, хуманистичку ноту...
Да, и подстичу, инспиришу, на много начина.

Mozda je najbolji putokaz procitati one stihove koji nisu stigli da nadju muzicku podlogu, jer ne postoji muzika za koju si se vezao, pa mozes i moras da ih posmatras iskljucivo kao poeziju... Kada shvatis vrednost tih stihova, shvatices i vrednost svih onih koji su potkrepljeni muzickom harmonijom...

Или, боље, како сам ја у свом роману о томе написала:

"...слушање EKV је изазовније, већа авантура. Никад не знамо куд ћемо отпловити. Сваки је пут другачије. Управо - као џез. И блуз истовремено. Има нарочите животне снаге, невероватне енергије. Чак и кад је она тамна, заснована на горчини. А истовремено, не исказујући ни милиграм мржње или нетрпељивости, jeр би то значило - мржњу према самом себи. Речју - мрак, на путу ка светлости..."

"...можда, на први слух, контрадикција. Али неко то зове и другачије - Сусрет, и јединство супротности. Или - самоиронија. Има ту и неке - мрачне радости, ако се то тако може назвати. Није то депресивни бол. Већ - бунтовнички. На пример: У сваком поразу ја сам видео део слободе, и кад је готово, за мене, знај, тек тад је почело. Или: Дошао сам да те носим, да се не бојиш, да не говориш нема ме, дошао сам да те носим у куће мојих предака, да ти причам да ноћи нема... Посебан начин отпора према неправди, злу, и спољашњем, и унутрашњем, сопственом. Има ината, стамености. Ту је истовремено чежња за блискошћу, и сви страхови од ње, од провалије међу људима. Потрага за разумевањем. Питање колико се може уопште допрети до другог. И до себе..."

"...Управо у тој неухватљивости, и, дакако, напору да се „похватају“ је драж. Не можете их сврстати ни у један жанр. Јесте то и рокенрол. Мада, заправо, та музика је специфична. Они су сами - нови жанр. Иноватори. Као Долфи у џезу. Увек је тако с генијалцима. А стихови... Милан је бољи него многи тзв. „велики песници“ савремени. Ови текстови имају све одлике истинске поезије: неисцрпност значења и тумачења, недокучивост, лепоту, оностраност, мистику, осећања, мисао, горчину… и - крик. Тихи и гласни. Вапај. Они се, ево, све време опиру налету примитивизма, и свега злог што карактерише ове наше несрећне године..."

Zaboravio sam da navedem još jednu stvar, naravno pored opisa stanja u tekstovima i mzuzici EKVa se nalazi i rešenje istih problema ;). Takođe se to može videti i iz njihovog delovanja. Naravno ako se još nečeg setim eto mene opet.

Poslednja izmena:
Tekstovi su sjajni i bez muzike, bas sam planirala da recitujem Modro i zeleno na prijemnom za glumu. Posto idem u skolu glume prof je dao jednom decku da na javnom casu recituje Balasevicevu pesmu Naposletku i svi su pricali: kako dobra pesma, ko je to napisao? I niko nije verovao da je Djole. Kao kontrast tome mi smo posle recitovali tekstove granda sto je izazvalo neverovatan smeh. I mislim da je to na neki nacin bila dobra edukacija za publiku kad cuju bez muzike sta se kaze u tekstu

Nisu samo tekstovi genijalni. Mnogi se previse osvrnu na tekst a muziku nekako zapostave. Mnogi zaborave da je Milan jedan od najboljih pevaca koje smo mi imali.

Nisu samo tekstovi genijalni. Mnogi se previse osvrnu na tekst a muziku nekako zapostave. Mnogi zaborave da je Milan jedan od najboljih pevaca koje smo mi imali.

Slažem se, samo ovde se trenutno vodi rasprava o EKVu i Milanovim tekstovima kao delu školskog programa i u tom kontekstu sam naglasio njegovu literarnu stranu da je povedena tema u okviru muzičkog bilo bi još više argumenata.
Postoji intervju u kom Magi govori kako deca u muzičkim školama drže Štulićeve slike,a da ih pri tom niko ije naterao na to i da joj je zbog toga veoma drago, a to bi se danas moglo reći i za sam EKV.

Poslednja izmena:
Evo sad dok slusam EKV nekako imam cudan osecaj. Kao da sam ih slusala dok su jos bili tu. i vracaju mi se neke uspomene. Prelepo nesto. Nesto posebno... :heart:

To kako je Ilić reguslisao EKV records nije privatna stvar već javna ako ga nije regulisao na pravni način i time je pravno nevidljiv znači i da ne plaća porez ovoj državi, a to je već javna stvar kao i zakidanje za austorska prava. Isto tako branim i Tanju Jovićević od zakidanje City recordsa kad su izdali kompilaciju Oktobra 1864., princip je isti sa tim što je mitorvić svirao bas u jednom periodu Oktobra 1864. pa ima pravo na deo ali nema pravo da uzme tuđi deo .

Da, javno se o tome priča, piše i po netu. Pa, jel to znači da je onda istina? Ja nešto ne verujem u sve što pročitam. :confused: Ne branim Ilića, ne branim nikog. Samo kažem da se ne bih upustila u klevetanje nekoga i pljuvanje po njemu, a da pritom ne znam da li se i o čemu zapravo radi. Jedino ako ti iz prve ruke jesi upućen u regulisanost EKV recordsa, onda - molim. :hvala: (Stoji na netu npr., na Wikipediji, da je Fece pokušao da zadavi :eek: Marinu kad su se onomad rastajali, tj. kad je ona pokušala da sa ćerkama ode iz NY. :eek: Znači, da verujem u to? Mislim, piše na netu.)

Da, javno se o tome priča, piše i po netu. Pa, jel to znači da je onda istina? Ja nešto ne verujem u sve što pročitam. :confused: Ne branim Ilića, ne branim nikog. Samo kažem da se ne bih upustila u klevetanje nekoga i pljuvanje po njemu, a da pritom ne znam da li se i o čemu zapravo radi. Jedino ako ti iz prve ruke jesi upućen u regulisanost EKV recordsa, onda - molim. :hvala: (Stoji na netu npr., na Wikipediji, da je Fece pokušao da zadavi :eek: Marinu kad su se onomad rastajali, tj. kad je ona pokušala da sa ćerkama ode iz NY. :eek: Znači, da verujem u to? Mislim, piše na netu.)

Naranvo da kad kažem to za ilića mislim na proverenu informaciju. Idi u IPS i pitaj, tamo su prvo počeli sa distribuciom diskova koje je radio "EKV records" pa su po reakciji Danice Mladenović diskovi povučeni. To je činjenica koju sam proverio iz više različitih izvora, a na to mi je ukazao jedan prijatelj na EXITu prošle godine. Provera podatka se podrazumeva to nisam ni mislio da naglašavam (mada mislim da sam negde spomenuo da nema slepog verovanja ako nisam eto sad spominjem) i to ne jednom već više puta provertiti izv iše razlilčitih izvora, a Wikipedija je bila dobra ideja koja je vremenom zbog loše regulacije postala solidan projekat,a ti su upravo navela jedan od loših primera. Jedan takođe smešan primer je test Teofila Pančića koji jepostavio na Wikipediju da je rođen u Zimbabveu i dobar deo ljudi je poverovao u to.
Dokaz u to da kod mene nema slepog verovanja je i to što sam ti naveo da je tablojid "Alo" napisao gomilu budalaština.
Zato te molim da pre nego što me za nešto pitaš doboro iščitaj šta sam prethodno napisao pošto moje reči već drugi put vadiš iz konteksta iako sam sve lepo napisao ali nisam nacrta, a ako je potrebno da cirtam samo reci ;).

Ne branim Ilića, ne branim nikog.

Čemu ovo ograđivanje? Nije mi jasno zbog toga pitam.

Poslednja izmena:
Naranvo da kad kažem to za ilića mislim na proverenu informaciju. Idi u IPS i pitaj, tamo su prvo počeli sa distribuciom diskova koje je radio "EKV records" pa su po reakciji Danice Mladenović diskovi povučeni. To je činjenica koju sam proverio iz više različitih izvora, a na to mi je ukazao jedan prijatelj na EXITu prošle godine. Provera podatka se podrazumeva to nisam ni mislio da naglašavam (mada mislim da sam negde spomenuo da nema slepog verovanja ako nisam eto sad spominjem) i to ne jednom već više puta provertiti izv iše razlilčitih izvora, a Wikipedija je bila dobra ideja koja je vremenom zbog loše regulacije postala solidan projekat,a ti su upravo navela jedan od loših primera. Jedan takođe smešan primer je test Teofila Pančića koji jepostavio na Wikipediju da je rođen u Zimbabveu i dobar deo ljudi je poverovao u to.
Dokaz u to da kod mene nema slepog verovanja je i to što sam ti naveo da je tablojid "Alo" napisao gomilu budalaština.
Zato te molim da pre nego što me za nešto pitaš doboro iščitaj šta sam prethodno napisao pošto moje reči već drugi put vadiš iz konteksta iako sam sve lepo napisao ali nisam nacrta, a ako je potrebno da cirtam samo reci ;).

Čemu ovo ograđivanje? Nije mi jasno zbog toga pitam.

Ne ograđujem se, samo volim biti objektivna i neutralna. Većina obično staje na nečiju stranu.

Do crtanja nećeš stići, jerbo se ja umoriK od ove diskusije. :confused:

Šta sam sad izvadila iz konteksta? :confused: Po drugi put? :confused: Registrovala sam to što si rekao za Alo, ali, kakve veze to ima sa vađenjem iz konteksta? Dokaz da kod tebe nema slepog verovanja, je nešto što si pročitao u Alo-u? Oh. :neutral: (I, valjda se, majku mu, piše tabloid a ne tablojid. :mrgreen: I distribucija a ne distribucia. :mrgreen:)

Mene sve to toliko ne zanima, koliko tebe. Pogotovu ne da vijam izvore iz kojih ću proveriti šta ustvari i kako radi Ilić. :roll: Ili bilo ko drugi iz te priče. Pobogu! :eek: Htela sam samo da kažem da si do kosti subjektivan i pristrasan, i to je to. :neutral: Pri tome ostajem.

A apropo, taj smešan primer koji se tiče Fecea, pročitala sam i u nekoliko Marininih intervjua za ozbiljne novine, samo je to bilo prilično davno, pa se više ne sećam koje su novine tačno bile u pitanju. A i ona lično, u emisijama, nije imala nijednu reč hvale za njega, i u tome je delovala prilično iskreno. :neutral: Mada ja, opet kažem, protiv Fecea nemam ništa, niti o njemu išta zaključujem.

Poslednja izmena:
Ne ograđujem se, samo volim biti objektivna i neutralna. Većina obično staje na nečiju stranu.

Do crtanja nećeš stići, jerbo se ja umoriK od ove diskusije. :confused:

Šta sam sad izvadila iz konteksta? :confused: Po drugi put? :confused: Registrovala sam to što si rekao za Alo, ali, kakve veze to ima sa vađenjem iz konteksta? Dokaz da kod tebe nema slepog verovanja, je nešto što si pročitao u Alo-u? Oh. :neutral: (I, valjda se, majku mu, piše tabloid a ne tablojid. :mrgreen: I distribucija a ne distribucia. :mrgreen:)

Mene sve to toliko ne zanima, koliko tebe. Pogotovu ne da vijam izvore iz kojih ću proveriti šta ustvari i kako radi Ilić. :roll: Ili bilo ko drugi iz te priče. Pobogu! :eek: Htela sam samo da kažem da si do kosti subjektivan i pristrasan, i to je to. :neutral: Pri tome ostajem.

A apropo, taj smešan primer koji se tiče Fecea, pročitala sam i u nekoliko Marininih intervjua za ozbiljne novine, samo je to bilo prilično davno, pa se više ne sećam koje su novine tačno bile u pitanju. A i ona lično, u emisijama, nije imala nijednu reč hvale za njega, i u tome je delovala prilično iskreno. :neutral: Mada ja, opet kažem, protiv Fecea nemam ništa, niti o njemu išta zaključujem.

Hvala na gramatičkim ispravkama ;) kucam na još par mesta pa ne pazim idem tamo da proverim ;).
"
Citat:
Original postavio ekv_ns_m Pogledaj poruku
Naravno da sam kontra kad čovek odvali budalaštinu koja nema veze sa mozgom, konkretno mislim na to da bi Firčija trebalo poslati u Hag zbog "EKV revisiteda", a onda kao posledicu te "genijalne" misli dobiješ onu gurpu na FBu. Zatim, čovek je vlasnik "EKV recordsa" koji nije zaveden kod SOKOJa i ostalih nadležnih ustanova što znači da je pravno nevidljiv, a opet pod tim imenom je izdao CDe EKVa, a Danica Mladenović od toga nije imala nikakve koristi, a čak je i nju par puta napao u knjizi da bi paradoksalno administratorka grupe protiv Firčija obrazlagala da je jedini zakonski naslednik autorskog dela Milana Mladenovića, Danica Mladenović i time je napravila kontradikciju za tu grupu.
Citat:
Original postavio Forma_Ideale Pogledaj poruku
Ti se upuštaš u komentarisanje nekih privatnih momenata cele priče. Tipa, da li je, ko i kako "zavrnuo" Danicu. Kako je Ilić regulisao EKV records, šta je isplaćivao, šta nije... To nema nikakve veze sa npr. komentarisanjem Mocartovog stvaralaštva, iako nisi živeo "paralelno" sa njim. Pritom, sve iznosiš sa apsolutnom uverenošću, ili kao provereno kod Fecea.
Verovatnro misliš na ovaj komentar kad kažeš "provereno kod Fecea" da je provereno naveo bi ti već o tome nisam razgovarao sa njim ima mnogo boljih tema o kojima ću razgovarati sa njim kad se vidim nego da proveravam ono što mogu i sam da zaključim kad vidim ko i šta piše (opet se vraćam na "Alo" ali i na druge teksove i informacije vezane za tu temu)."
- ovo gledam kao prvi put

Pa i sam sam ti rekao da sam pristrasan i da u tome ne vidim nikakv problem, ali takođe želim da ti kažem da svoju pristrasnost gradim na osnovu proverenih informacija do kojih dolazim i to svakodnevno.

Stoga nije mi jasno zbog čega pokzuješ ono što sam ti još napočetku rekao da je tako, tj. da sam subjektivan ;) .
Evo ti pravi primer subjetivnosti, moj burazer od tetke i ja.
Iznesi nam činjenice (koje su naučno dokazane što znači da su objektivne) na osnovu kojih možeš doći do zaključka. Svako od nas će izvući svoj zaključak i u tome se sastoji subijektivonst iako smo krenuli od istih činjenica.

Poslednja izmena:
Nekoliko dana pratim temu, pa reko' da se prikljucim... :) Bas me dugo nije bilo na ovom forumu (55 poruka za pet godina ;)), ali me je EKV "naterao" da mu se vratim.
Sto se tice uvodjenja EKVa u skolski plan i program, ne znam bas da li sam za to. Da ne bude zabune, vecinu Milanovih i Maginih tekstova veoma cenim (zapravo, u ovom trenutku ne mogu da se setim ni jednog jedinog koji ne smatram dobrim). Mislim, medjutim, da bas i nema svrhe mnogo se angazovati oko toga jer bar osamdeset posto srednjoskolaca ne cita ni lektiru. A onih dvadeset posto vec slusa EKV. :) Tako je bar bilo dok sam ja isla u gimnaziju (2006. sam je zavrsila). Mislim da je to odraz celokupnog (zalosnog) stanja u drustvu. S druge strane, mozda bi bas ta mala izmena nastavnog plana doprinela nekoj malo vecoj promeni, pa ta jos vecoj... Ne znam, nisam pametna... :)
Nego, moram da vam ispricam o katalizatoru mog prikljucivanja ovoj temi. Slusam ja tako "Dum, dum" na youtube-u i pogled mi pade na komentare. Kad ono, neki likovi tvrde da su i pesma i spot satanisticki. A krunski dokaz im je scena u kojoj djavo drzi jagnje?! Gospode Boze! Morala sam da se registrujem na sajt samo da bih odgovorila. Usli smo u kracu raspravu (koja je za mene sasvim sigurno zavrsena) u kojoj mi je receno da samo Milan zna sta je hteo da kaze, da je EKV prikriveno satanisticki bend, da bih i ja tako mislila da sam gledala sta je Magi radila (sto me uopste ne zanima), da treba da naucim nesto o rokenrolu... Sve u svemu, nisam znala da li da placem ili da se smejem. Mislim da sam ipak uspela da budem vrlo pristojna u svom odgovoru. E da, dobila sam i kompliment - tip me je nazvao doktorom nauka. :) To je trebalo da bude uvreda, ali meni je ipak kompliment. :D
I tako... Valjda vas nisam potpuno udavila.
Pozdrav svim postovaocima EKVa! Stvarno je divno sto ste ispisali tolike stranice o ovom sjajnom bendu. :)

Nego, moram da vam ispricam o katalizatoru mog prikljucivanja ovoj temi. Slusam ja tako "Dum, dum" na youtube-u i pogled mi pade na komentare. Kad ono, neki likovi tvrde da su i pesma i spot satanisticki. A krunski dokaz im je scena u kojoj djavo drzi jagnje?! Gospode Boze! Morala sam da se registrujem na sajt samo da bih odgovorila. Usli smo u kracu raspravu (koja je za mene sasvim sigurno zavrsena) u kojoj mi je receno da samo Milan zna sta je hteo da kaze, da je EKV prikriveno satanisticki bend, da bih i ja tako mislila da sam gledala sta je Magi radila (sto me uopste ne zanima), da treba da naucim nesto o rokenrolu... Sve u svemu, nisam znala da li da placem ili da se smejem. Mislim da sam ipak uspela da budem vrlo pristojna u svom odgovoru. E da, dobila sam i kompliment - tip me je nazvao doktorom nauka. :) To je trebalo da bude uvreda, ali meni je ipak kompliment. :D
I tako... Valjda vas nisam potpuno udavila.
Pozdrav svim postovaocima EKVa! Stvarno je divno sto ste ispisali tolike stranice o ovom sjajnom bendu. :)

Odlični su ti komentari, sad sam i ja ostavio jedan. Kad puštam preko YouTuba spotove od EKVa uvek pustim isti spot samo od drugog korisnika. To mogu da pričaju ljudi koji ne kapiraju da turbo-folk promoviše smrt kroz krimose, ali i kroz sav svoj vrednosni sistem protiv kojeg se borim, a koji je posledica ratova devedesetih protiv kojih su se borili i članovi EKVa.

Danas ti je situacija:
80%-ne zna šta je EKV (misle da je neki strani bend kad im kažem šta slušam)
15%-otprilike zna neke pesme
5%-može se reći da sluša EKV.

Tako je danas...

Da,nažalost, tako je.
Mnogi ljudi sa kojima dolazim u kontakt nisu čuli za njih. :confused:
Nekad pokušam da im objasnim,jer odbijam da shvatim da neko toliko ne zna..
Ali danas su tu Seki,Viki,Koki,Miki i koga briga za stari,dobri EKV ? :confused::confused::confused:

ekv_ns_m, hvala. Obicno ne reagujem na glupe komentare, ali tip me je opasno iznervirao. Samo da mi youtube nije pojeo pola znakova interpunkcije (i dalje se pitam kako)...

justyce4ever i Night.Whisperer., malcice sam iznenadjena tim porazavajucim procentom. Sto kaze Night.Whisperer., odbijam da shvatim da neko toliko ne zna. Mogu da razumem da je neko preslusao album ili dva i da im se ne svidjaju, ali da neko nikad nije ni cuo za EKV (ili Haustor, Azru i sl.) - e to mi je vec... Pa to je ipak deo necega sto se zove opsta informisanost, opsta kultura. Al' dobro, zna se gde je kultura u ovoj zemlji kad najveci hit govori o pravljenju sina pod svetlima kazina. (Dobro, ne znam (hvala bogu) da li je bas to najveci hit, ali ta pesma je par puta pustena u busu kad sam se vracala kuci. :) Glasovne (ne)mogucnosti osobe koja to mekece... pardon, peva... ostavicu za neku drugu priliku.)

Poslednja izmena:

Neutralna??? Već sam ti naveo primer kako su prolazili neutralni za vremen nacizma (Meša Selimović je to lepo definisao
Boj se ovna, boj se go..a . Kad ćeš živeti?
), a kod nas u državi je stanje slično (samo par nijansi blaže), još nešto to što imaš stav prema nekome ili nečemu ne znači da se odmah svrstavaš na njegovu stranu,a u Srbiji je veoma popularno biti "vojno neutralan" i taj stav ima ogromnu većinu (to je prvi primer koji mi je u ovom momentu pao na pamet, a ima ih još mnogo). Bilo je veoma popularno biti neutralan i za vreme reformi dr Zorana Đinđića (kada su ga mnogi omalovažavali i pljuvali) i tad je Zoran bio u ogromnoj manjini.

Da li si stvarno ubeđena da time što stojiš sa strane i posmatraš utakmicu da si neutralna iako sigurno imaš svoj komentar situacije ali nemaš hrabrosti da ga javno izneseš (što je naravno tvoje puno pravo koje ti ne osporavam ali me čisto zanima da čujem)?

Milan Mladenović (i ceo sastav "Rimtutituki") je imao svoj stav po pitanju ratova na prostoru EX-YU i nije se ustezao da ga javno iskaže, isto važi i za dr Zorana Đinđića, a tad je za te stvari letela glava!!!! Branislava Babića Kebru (Obojeni program) su zbog tog stava nasilno mobilisali i poslali na front (Vinkovci- pogledaj film "Vukovar poslednji rez" tamo priča o tome). Imaš primere i gde je režim direktno ubijao, tu je najpoznatiji primer Dade Vujasinović.

Ako je potrebno potražiću citat dr Zorana Đinđića gde traži od ljudi učešće i zauzimanje stava o njegovim reformama, a u trenutku kad je to govorio bio je u ogromnoj manjini čiji je max. bio 7%. Bilo je potrebno da ga ubiju da bi ljudi shvatili. Meni je drago što sam tad bio u toj manjini sa stavom iako sam se zbog toga dve godine svakodneno raspraljao sa društvom iz razreda u OŠ.

To što si neutralna i što "pljuckaš" sa visine ne znači da si po default-u objektivna.

Jednostavno hoću da ti kažem suviše je subjektivno da sami sebe proglašavamo objektivnima ;) , a da kod nas je veoma popularna priča i o objektivnim medijima (koji su sami sebe proglasili "objektivnima"), a svaki je veoma subjektivan.

Kad sam već spomenuo medije, manjinski stav je i stav Svetlana iz "Peščanika", da je većinski ne bi jednoj od Svetlana (Svetlani Lukić) pretili i demolirali auto i nazivali je izdajnikom.

Poslednja izmena:
ali i kroz sav svoj vrednosni sistem protiv kojeg se borim, a koji je posledica ratova devedesetih protiv kojih su se borili i članovi EKVa.

Kako se to ti boriš protiv vrednosnog sistema 90-ih? :confused: :confused: Da ti nisi neki revolucionar za kog ne znamo? :)

Neutralna??? Već sam ti naveo primer kako su prolazili neutralni za vremen nacizma.

To što si neutralna i što "pljuckaš" sa visine ne znači da si po default-u objektivna.

A sad je vreme nacizma, pa da pripazim? :confused: Već je on meni naveo primer! Oh, Bože. :lol: :cool:

Pljuckam sa visine? :lol: Jel ti to počinješ sa nekim svađanjem, ili mi se priviđa? :think:

Kako god... Ako mi je išta nedopadljivo, onda je to ona. :D Ostrašćenost. Prisutna u tvom pisanju. Tako da, ipak, ostajem pri pljuckanju. :cool:

I apropo, vidim da te podstakoh na višednevno razmišljanje i elaboriranje argumenata, istorije i statističkih podataka. :)

P. S. Nisam neutralna jer nemam hrabrosti da pljunem. Ne vidim tome svrhu, niti imam vremena za ostrašćene rasprave bez konca. ;)

Poslednja izmena:
Da,nažalost, tako je.
Mnogi ljudi sa kojima dolazim u kontakt nisu čuli za njih. :confused:
Nekad pokušam da im objasnim,jer odbijam da shvatim da neko toliko ne zna..
Ali danas su tu Seki,Viki,Koki,Miki i koga briga za stari,dobri EKV ? :confused::confused::confused:

A ko ti je taj?
Pa Milan Mladenovic.
Hm,jer to neki pevac?

Vise se i ne trudim da se upustam u pricu oko toga, jer, sto ti kazes, bitniji su Viki , Miki i Stoja. :thumbdown:

Mnogima nije ni ponudjena druga opcija... To je, po meni, najveci problem... Ne govori se o rokenrolu, ne promovisu se bendovi, vec su "Miki, Viki i Stoja" uvek dostupni i njih mozete cuti na svakom koraku, pa i ako ne zelite... Niti obracam paznju niti me interesuje taj svet, ali znam da postoje i znam ko su i cujem sve te pesme, htela - ne htela... Kad tako budemo mogli da kazemo i za neke kvalitetnije muzicke pravce, onda ce se znati i ko je Milan i ko je Stulic (navodim primer)... Mislim da samo treba mladima ponuditi jos neku opciju, ovako oni nemaju izmedju cega da biraju, vec slusaju ono sto im je najpristupacnije...

Mnogima nije ni ponudjena druga opcija... To je, po meni, najveci problem... Ne govori se o rokenrolu, ne promovisu se bendovi, vec su "Miki, Viki i Stoja" uvek dostupni i njih mozete cuti na svakom koraku, pa i ako ne zelite... Niti obracam paznju niti me interesuje taj svet, ali znam da postoje i znam ko su i cujem sve te pesme, htela - ne htela... Kad tako budemo mogli da kazemo i za neke kvalitetnije muzicke pravce, onda ce se znati i ko je Milan i ko je Stulic (navodim primer)... Mislim da samo treba mladima ponuditi jos neku opciju, ovako oni nemaju izmedju cega da biraju, vec slusaju ono sto im je najpristupacnije...

U suštini, opcija nije ponuđena nikome. :confused: Ni nama koji pišemo na ovoj temi, opcija nije nigde servirana, televizijski eksponirana, predočena, kako god. :confused:
Kako onda ipak neki znaju ko je Milan M., a neki slušaju npr. Viki, jer nemaju opciju? :confused:

Mislim da dominacija tih određenih izvođača na TV-u uopšte nije razlog niti opravdanje za aktuelnu kulturološku situaciju. :confused: Neki ljudi ipak pronađu put do dobrih stvari, neki se izgube u opšteprisutnom neukusu... Ali, to onda znači da je stvar ipak do individue. :neutral: Šteta je samo što onima koji imaju ukusa, put do onog što predstavlja ukus nije lakši. Već moraju silno da kopaju, traže i "blamiraju" se priznavši pred drugima šta vole da čuju. :roll: Šteta je što izvođači koji su sinonim za ukus nisu zastupljeniji. Ali to što nisu non - stop na TV-u, ne znači da ne mogu biti otkriveni. Već na ovom forumu, npr., više je tema o svim tim drugim izvođačima, nego o Viki, Miki, i ostalima.

• Podržavam
Reactions: DJM

Back