EKV

• Začetnik teme Začetnik teme Karadjole De Mirel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Oktobar1864:
ajde nije problem, koji je taj drugi program, naci cu ga... da ne skidas bas sibelius....
Ma nema veze, brz mi je net, ali trajaće par dana. Samo treba sve to poskidati (mislim na pesme). :-) Mislio sam da ću danas imati više vremena, no desilo se da baš i nisam... a treba krenuti za čuku vremena na Maron Sho i ostatak BF-a. :)

Oktobar1864:
ej...profo, hvala ti puno... :)
Nisam siguran da li je Siguran (hm... ovo je slučajno ispalo ovako :) ) bila na spisku želja, ali malopre sam bez nekog razloga uključio klavijaturu i skinuo ovu pesmu... kako je lep onaj deo na klaviru... a sada odo' na Beer Fest. :)

Dobro znas svaku rec svaki znak
Kako najlakse najbrze najsladje reci odlazim...

Rastemo
Pazimo
Slucajno gazimo
Tvoje najblaze usne kazu odlazim
Anestezija

Smeje se zrcalo mojim ocima
Srebrne bube zricu odlazim
Zamisli ti si ja
Zamisli ja sam ti
Otvaram oci i kazem odlazim...

Anestezija

MYOB:
meni se ne svidja to sto je uradio. kiti se tudjim perjem. ko je on da kupi novac koji bi ekv zaradio? cula jednu meni dragu pesmu koju je unistio. ignorisem to sranje. cuj firci! jaka faca. ma daj.
Ok, trenutno sam pod delimičnim uticajem velike količine piva tako da nisam siguran kako će ovo da ispadne. Hteo sam još juče da odgovorim, pa sam se iskulirao. Ali ne mogu više...

Zaista ne mogu da ukapiram ljude koji govore kako je Firchie dodirnuo nešto što je nedodirljivo, kako je upropastio nešto što je savršeno, kako je uzeo ne-znam-kakve pare, kako je sve ovo zapravo uradio baš zbog tih ne-znam-kakvih-para....... alo bre, zar vi zaista mislite da je od 5000 prodatih CD-ova i nekoliko koncerata, kod kojih je velikoj količini muzičara koji su "nastupali" dao isto toliku količinu para, actually nešto zaradio?!?! Pa i da jeste, da li je to jedini razlog da se projekat, koji muziku EKV stavlja na neki novi/drugačiji nivo, potpuno ispljuje kao da je đubre? Kao nešto što bi uradila Karleuša, ili neka slična "faca"? Ja lično u muzici EKV Revisiteda nailazim na neka muzička rešenja koja mi vrlo prijaju. Bubnjavi/perkusije, gitara na Anestezija, gitarske improvizacije na Sedam dana, za koju je malo reći da je obožavam... Zaista, jedina stvar koja mi nedostaje je onaj ubilački deo na Tonemo, koga na Revisitedu nema. Sve pesme su popunjenije, mnogo je više zvukova... moram reći da me sve to pomalo podseća na Pink Floyd (ko me zna, takođe zna da su mi dva omiljena benda upravo Pink Floyd i EKV).

Na kraju krajeva, potpuno je nebitno da li se EKV Revisited nekome sviđa ili ne. Bitno je da su ga ljudi slušali, da su svoj stav izneli na osnovu onoga što su čuli, a ne na osnovu nekakvih imbecilnih predrasuda kojih, nažalost, u ovoj zemlji ima i previše. Pa radije bih čuo da mi neko kaže da misli da je album koji sam uradio loš zbog toga-i-toga, nego da kaže kako je to sve urađeno zbog para, kako je to skrnavljenje lika i dela Milana, Margite, Bojana i VD-a... ej bre, Firchie je svirao na albumu Ekatarina Velika i još na brdu koncerata - rekao bih da ITEKAKO ima pravo da uradi pesme EKV-a onako kako on misli da je to moglo da zvuči/kako ih on doživljava. To da li će se nekome svideti ili ne je stvar ukusa. Pisanje ovakvih komentara je stvar apsolutnog nerazumevanja, ili zatvaranja očiju ka nekoj ideji koja je sve samo ne način da se unovči još koji dolar.

Zar zaista misliš da Firchie nema pravo da napravi svojevrsni omaž svojim preminulim prijateljima?

Još jednom se izvinjavam zbog eventualne nečitljivosti ove poruke, ali morao sam nešto da napišem... Verovatno ću sutra napisti nešto smislenije, ako mi bude izgledalo kao da ima ikakve poente to uraditi.

profa42:
Ok, trenutno sam pod delimičnim uticajem velike količine piva tako da nisam siguran kako će ovo da ispadne. Hteo sam još juče da odgovorim, pa sam se iskulirao. Ali ne mogu više...

Zaista ne mogu da ukapiram ljude koji govore kako je Firchie dodirnuo nešto što je nedodirljivo, kako je upropastio nešto što je savršeno, kako je uzeo ne-znam-kakve pare, kako je sve ovo zapravo uradio baš zbog tih ne-znam-kakvih-para....... alo bre, zar vi zaista mislite da je od 5000 prodatih CD-ova i nekoliko koncerata, kod kojih je velikoj količini muzičara koji su "nastupali" dao isto toliku količinu para, actually nešto zaradio?!?! Pa i da jeste, da li je to jedini razlog da se projekat, koji muziku EKV stavlja na neki novi/drugačiji nivo, potpuno ispljuje kao da je đubre? Kao nešto što bi uradila Karleuša, ili neka slična "faca"? Ja lično u muzici EKV Revisiteda nailazim na neka muzička rešenja koja mi vrlo prijaju. Bubnjavi/perkusije, gitara na Anestezija, gitarske improvizacije na Sedam dana, za koju je malo reći da je obožavam... Zaista, jedina stvar koja mi nedostaje je onaj ubilački deo na Tonemo, koga na Revisitedu nema. Sve pesme su popunjenije, mnogo je više zvukova... moram reći da me sve to pomalo podseća na Pink Floyd (ko me zna, takođe zna da su mi dva omiljena benda upravo Pink Floyd i EKV).

Na kraju krajeva, potpuno je nebitno da li se EKV Revisited nekome sviđa ili ne. Bitno je da su ga ljudi slušali, da su svoj stav izneli na osnovu onoga što su čuli, a ne na osnovu nekakvih imbecilnih predrasuda kojih, nažalost, u ovoj zemlji ima i previše. Pa radije bih čuo da mi neko kaže da misli da je album koji sam uradio loš zbog toga-i-toga, nego da kaže kako je to sve urađeno zbog para, kako je to skrnavljenje lika i dela Milana, Margite, Bojana i VD-a... ej bre, Firchie je svirao na albumu Ekatarina Velika i još na brdu koncerata - rekao bih da ITEKAKO ima pravo da uradi pesme EKV-a onako kako on misli da je to moglo da zvuči/kako ih on doživljava. To da li će se nekome svideti ili ne je stvar ukusa. Pisanje ovakvih komentara je stvar apsolutnog nerazumevanja, ili zatvaranja očiju ka nekoj ideji koja je sve samo ne način da se unovči još koji dolar.

Zar zaista misliš da Firchie nema pravo da napravi svojevrsni omaž svojim preminulim prijateljima?

Još jednom se izvinjavam zbog eventualne nečitljivosti ove poruke, ali morao sam nešto da napišem... Verovatno ću sutra napisti nešto smislenije, ako mi bude izgledalo kao da ima ikakve poente to uraditi.
Da, ovo je upravo ono o čemu smo pričali na Beer Festu dok sam čekala ortakinje da se pojave (koje su me ispalile i otišle da se voze...nema veze, bilo je više alkohola za nas :) ), a ti se nervirao i pokazivao mi flašu najskupljeg piva, koje si kupio. :)
ono zbog čega najviše poštujem Firčija i Revisited jeste što imam neki osećaj kao da se nešto dešava...znam da EKV nije zaboravljen...Skoro svaki dan vidim nešto vezano za njih na tv-u...i to me raduje.
uf, baš sam se trudila da ubodem lepo sva slova..i lepo mi ide,ali zato kucam poruku više od 10 minuta.

violet_parts:
Da, ovo je upravo ono o čemu smo pričali na Beer Festu dok sam čekala ortakinje da se pojave (koje su me ispalile i otišle da se voze...nema veze, bilo je više alkohola za nas :) ), a ti se nervirao i pokazivao mi flašu najskupljeg piva, koje si kupio. :)
Joooj, nisam valjda mnogo smorio? :-) Heh, jesi li videla odakle sam izvukao flašu? Stvarno me je smarala, a nisam smeo da je vadim...

violet_parts:
ono zbog čega najviše poštujem Firčija i Revisited jeste što imam neki osećaj kao da se nešto dešava...znam da EKV nije zaboravljen...Skoro svaki dan vidim nešto vezano za njih na tv-u...i to me raduje.
To je upravo ono što je Firchie rekao u razgovoru sa Magi na Anesteziji - važno je da se ima osećaj da se nešto dešava.
Meni je bilo divno kada sam jedne godine, 5. novembra, presedeo sa drugaricom nekoliko sati na Milanovom grobu, i što smo za to vreme videli zaista jako mnogo ljudi koji su tokom celog dana dolazili sa cvećem i svećama (između ostalog videli smo i Đuleta, što me je prijatno iznenadilo - došao je oko 14h sa devojkom, očito bez namere da bude viđen već samo da oda počast čoveku koji mu je bio prijatelj). Sećam se da se (čini mi se) Milanova tetka, kada su odlazili, okrenula ka nama i rekla nam "Hvala vam što ga niste zaboravili", a meni se stvorila takva knedla u grlu... jedva sam procedio "Nikada ga nećemo zaboraviti".
Mnogo je ljudi koji slušaju i ne zaboravljaju, ali je malo muzičara koji ovo mogu da urade iskreno, onako kako treba. :(

violet_parts:
uf, baš sam se trudila da ubodem lepo sva slova..i lepo mi ide,ali zato kucam poruku više od 10 minuta.
Ćuti, mislim da sam onu poruku od sinoć kucao bar pola sata. :) I čini mi se da nema grešaka... strašno. Je l' dolazite i večeras? Ja sam sigurno na Zoni B u 19h, možda dođem da čujem i Štuku - ako hoćete aj' da izblejimo malo zajedno?

profa42:
To je upravo ono što je Firchie rekao u razgovoru sa Magi na Anesteziji - važno je da se ima osećaj da se nešto dešava.

Ma to se i desilo...Mislim to dešavanje se desilo i još uvek se dešava sa pojavom EKV REVISITED... :shock: :? :roll:
Kuku! Ja kad zamrsim...Bog samo može da odmrsi....Pa i Magi je želela da uradi nove aranžmane za neke pesme...To potvrđuje i ovaj njen intervju... Mada,već sam ga ovde postavljala, nema veze...I nažalost ne znam ni ime novinara koji je vodio intervju ni ime lista...Na ovaj intervju sam nabasala na netu...Te se IZVINJAVAM.

Margita Stefanović, jedan od osnivača kultne grupe EKV, odlučila da prekine svoje višegodišnje medijsko ćutanje.
Hoću da sviram kroz sve ovo
Koncert u Kosovskoj Mitrovici. Svirka preko Interneta. Volela bih da napišem nove aranžmane za ploče "Katarine" i "EKV-a"

Klavirskim koncertom u Velikoj sali SKC-a (petak uveče u 20 sati), Margita Stefanović, ikona beogradske urbane kulture, uz Milana Mladenovića osnivač kultne grupe EKV, rešila je da prekine svoje višegodišnje medijsko ćutnje, rezimirajući to rečima:

- Sviranje je reakcija na stanje stvari. Na sve oko nas što nam se dopada ili nam se ne dopada, ako ništa drugo, možemo da reagujemo onim što smo naučili da radimo. Ja sam muzičar i moje je da sviram. Pre nešto više od mesec dana, svirala sam u Kosovskoj Mitrovici. Bilo je čudno zato što je to grad bukvalno podeljen na pola. Ostvariti bilo kakvu vezu između dva dela grada je sizifovski posao. Čudan je osećaj kad se nalaziš na rođenoj zemlji, a moraš da se probijaš kroz lavirinte nekakvog međunarodnog prostora. Onda shvatiš dokle smo u globalnom smislu stigli, a pitanje je šta možemo da uradimo. Ono što ja sigurno mogu jeste da sviram kroz sve to!

Predstavićete muziku koju ste pisali 1994/97. godine, a ceo događaj bi trebalo da dobije multimedijalnu formu, odnosno da se emituje putem Interneta. Tako bi s vama trebalo da svira i Firči, "Katarinin" bubnjar koji godinama živi u Njujorku...
- To jeste ideja. Firči i Ljuba iz "Električnog orgazma" koji takođe živi Americi, trebalo bi da mogu to da izvedu. Videćemo, međutim, da li SKC može da ostvari takav oblik komunikacije, odnosno da li može to tehnološki da podrži. U svakom slučaju ćemo probati.

Svojevremeno ste sarađivali sa "Sanšajnima" na njihovom albumu "ŠPGTM". Da li biste se ponovo upustili u nešto slično?
- Ako neko kaže da mu je potrebno ono što ja radim, zašto da ne.

Šta vam prija da slušate?
- Živa muzika, ona koja se dešava između čoveka i instrumenta. I ozbiljna muzika.

Šta bi vam kao muzičaru najviše prijalo da uradite?
- Volela bih da napišem nove aranžmane za ploče "Katarine" i "EKV-a".

I sve je bilo jasno u poruci Profo...bar meni... Ono što sam ja primetila jeste da je EKV REVISITED izazvao podeljene reakcije...Znači, niko nije ostao ravnodušan...A priča o tim parama :roll: ... I tzv. velikim prijateljima EKV... Kada je Milan umro na radiju B92 su pustili samo jednu pesmu... Od albuma ,,Ljubav'', prilično su i muzičari i kritičari koristili ondašnji medijski prostor ex-yu da se nakritikuju muzike EKV i Milanovog minimalizma...

Oktobar1864:
a ja sam opet prosla van skupa....
Čekaj bre, ti si ovde, u Beogradu? Come on, ljudi, 'ajde da se skupimo tamo negde. Ima još uvek vremena za dogovor... U sredu je bila okupljena ekipa sa EKV teme sa YUM-a (vidim da i ovde ima članova odande. :) ); zašto večeras ne bi svi zajedno mogli da se vidimo?

A glupost neviđena na ovom forumu ili bilo gde je nazvati Milanovu poeziju pastirlukom a u isto vreme Bijelo Dugme stvrstavati u kvalitetne, to su isti oni koji imaju PASTIRSKE tekstove sledeće sadržine:
...

To sto neko sastavlja dobre tekstove nije dovoljno i da bi se bavio muzikom , inace ja koliko se secam neki Milanovi tekstovi nisu nikada otpevani (srecom) vec su sacuvani u nekoj knjizi ,"Decak iz vode" ili tak' nesto , pa ja sad ne mogu a da se ne zapitam u cemu je prednost ovih otpevanih nad njima , sem sto tako imam priliku da preslusavam necije masturbacije ? 8-)

Kad smo vec kod Bijelog Dugmeta , mozemo uzati za primer pesmu 'Sanjao sam nocas da te nemam' kaja ima manje vise sasvim prosecan text , ali pracen fenomenalnom muzikom ,pri cemu akcenat i nije na textu , sto je svejedno cini neuporedivom sa bilo kojom od ekv-ovih...

Inace ,sto se tice kvaliteta samih tekstova , valjalo bi obratiti paznju i na ovakve stvari: 8-)

Mir je najlepsa devojka
Koju ne moze imati svako.
Ako ne mogu da letim
Ja necu da puzim
Jer kad puzim
Ja ne mogu da guzim.

Mir! Mir, brate, mir!
Mir! Mir, brate, mir!

Necemo da pobedi
Narodna muzika.
Vise volim tebe mladu
Nego pusku da mi dadu.

Mir! Mir, brate, mir!
Mir! Mir, brate, mir!

Prljave borbe
U ljubavne torbe.
Manje pucaj,
Vise tucaj.

Mir! Mir, brate, mir!
Mir! Mir, brate, mir!

Suvise si mlad
Da bi popio 'lad.
Ispod slema
Mozga nema.

To je ono što se zove aut.

....

Za ovoliku količinu LUPETANJA dobija se momentalni BAN

Nadam se samo da imas jos neki argument za ovo , osim caps lock-a i boldovanih slova (mada vidim ovaj drugi jos nisi potegao , ali cisto prevencije radi). 8-)

i je drago da je jos neko primetio ono sto ti zoves " pastirluk", a ja pak mislim da je to ono...genetsko pamcenje iz davnina ...cesto nezasluzeno ignorisan motiv u pesmama Milana Mladenovica

Ma,jeste,a kuce su od cokolade i prozori od marmelade.Ne postoje "genetska pamcenja iz davnina" vec samo arhetipska iskustva prisutna u kolektivno nesvesnom , a ako je vec tako,onda mogu misliti kol'ko si tek odusevljena novijim pesmama Gorana Bregovica. :shock:

Back