Eksperimenti - uspesni i neuspesni

Vidim da se razni pate sa majonezima. Evo najjednostavnije:
1 zivo zumance, tri kaseike vode, malo soli, malo senfa, sve to mikserom mutiti da se sjedini i u to sipati ulje (oko 2 dl). Ne mora bas kap po kap moze da curi debljine oko 2-3 mm ali mora stalno da radi mikser. Na kraju dodaj malo sirceta ili limuna.
Ako to ne uspe, ima drugi nacin. U taj pocetak dodaj jos pola kuvanog krompira i ne moze da se razbucka samo sto ukus nije bas majonezican.

haa
ja danas pravila moje prve sarme...
i reko' da stavim biber...a ono ispao cimet...:lol: :lol:
mada sam to precutala...svi su se slozili da su super sarme! i to bez grimasa...
pravila bez zaprske, samo zapravo skuvala...i kuvala sam jedva 2 sata...zasto ljudi pricaju da to treba celu noc ili minimum 4-5 sati? :?:?
koliko sam ja ukapirala, samo se ceka onaj pirinac...i ajd' kupus i meso...ali pirinac glavno...

Marge Simpson:
Vidim da se razni pate sa majonezima. Evo najjednostavnije:
1 zivo zumance, tri kaseike vode, malo soli, malo senfa, sve to mikserom mutiti da se sjedini i u to sipati ulje (oko 2 dl). Ne mora bas kap po kap moze da curi debljine oko 2-3 mm ali mora stalno da radi mikser. Na kraju dodaj malo sirceta ili limuna.
Ako to ne uspe, ima drugi nacin. U taj pocetak dodaj jos pola kuvanog krompira i ne moze da se razbucka samo sto ukus nije bas majonezican.
Ako imas onaj specijalni mikser koji ima noz na donjoj strani nema nikakvih problema krnes u teglu ulje, so, senf i 3 zumanjca - ubacis mikser, umuti ga za 30 sekundi

palacinke: umesto mleka, jogurt...zafalilo, znam da je moglo i nesto drugo, al' htela sam da probam...
zapravo, ne menja ukus skoro uopste, kad se nafiluje necim slanim, super je ukus, samo je lakse za okretanje itd....i najbolje je praviti u manjem nekom tiganju...zapravo, dosta je slicno omletu...a punije je i bolje se covek najede...
ne znam koliki je to novitet ovde - meni je bio!

E kada sam vidjela kako sam pametna ,morala sam oma ovdje da se pohvalim! Elem -
Znam daj doba posta, ali sam pravila ribu na nebasposan nacin, ali taj mrsni sastojak moze da se ukloni:

Na vatrostalnu posudu pospes maslinovo ulje, po tome sjeckani luk.
krompir isjeces na listove (kolutice) i malo prokuvas da bude polu kuvan, pa ga poredjas po luku u posudu.
Filete oslica (ima ih svaka samoposluga, ne moraj da se ciste, a ok su, mada ovdje ima i svjezih na pijaci) posolis, pospes alevom paprikom i sitnim persunom i poredjas po onom kropmiru. stavis da se pece. Fazon je da se riba nece gnjeckatii lijepiti jer je ispod nje krompir.
Kada se malo zapece dodas 1/2 l jogurta. Onako, sve pospes po onome i posolis.

Pazi, ne da sam odusevljena... Nadam se da ce se jos nekome dopasti. Treba jednom sedmicno jesti ribu, ja to radim petkom.

Prijatno!

e majonez mislim da nece da uspe ako se stavi u klasican mikser, koliko se secam, mislim da mora ona mutilica za nes, inace ako nemas mutilicu moras da ukapavas ulje i da mutis, kao sto pise u kuvaru

haha ponavljam se...ostavicu da se vidi koliki sam debil :)

Ja koliko znam moja mama je taj domaci majonez pravila sa normalnim mikserom...I svaki put je super,samo mikser mora stalno da radi a ulje se dodaje konstantno u tankom mlazu,ne mora bas kap po kap...
Elem evo par stvari sa pecurkama
1. Isecka se glavica crnog luka i proprzi poklopljena na ulju,posle 3-4minute u to se doda na listice isecenih 500g pecuraka,takodje proprzi poklopljeno jedno 5 minuta,a onda se dodaju 3 paradajiza,oljuscena i isecena na kockice. To se lepo sve poklopi i dinsta,a pri kraju se doda kasika timjana(ima svuda da se kupi zacin bilo u kesicama bilo u bocicama) i posoli po ukusu. Na kraju je potrebno otklopiti pa dinstati tako da sva suvisna voda ispari jer i pecurke i paradajiz pustaju mnogo vode. Stos je u timjanu,znaci ne preskacite ga! Ovo je posno jelo,a moze postati mrsno ako u ovo umesate i kockice belog pileceg mesa ili kockice snicle predhodno proprzene u drugom tiganju,onako samo da porumene,pa sve zajedno dinstate jos jedno 5 minuta.

2. U tiganju na ulju na srednje jakoj vatri proprziti glavicu crnog luka poklopljenu,dodati vecu sargarepu isecenu na kockice da se dinsta,posle par minuta u to dodati 500g pecuraka isecenih na listice,kada se prodinstaju umesati u to ravnu supenu kasiku senfa i 1/3 case od 2dl crnog vina,dodati punu kasicicu timjana(obavezan sastojak) i posoliti pa prodinstati otkopljeno dok sva suvisna voda ne ispari(ovde moze da se pojaca vatra da voda brze ispari). Uz ovo odlicno ide belo pilece meso(takodje se predhodno proprzene kockice piletine mogu u ovo umesati pa zajedno dinstati jos jedno 5min.) ili svinjske ili telece snicle.A takodje je i fenomenalno sluziti kravlji sir.

E evo jos jednog za PUNJENE PECURKE

Uzeti pakovanje pecuraka(400g,moze i 500g),odvojiti nogice od sesirica pazljivo,pa u tiganju na ulju proprziti glavicu crnog luka isecenu na kockice,potom umesati u to nogice od pecuraka isecene sto sitnije,a onda dodati i 3 paradajiza oljuscena i isecena na kocke,zatim kasiku timjana i dobro posoliti,dinstati na kraju otklopljeno da sva suvisna voda uvri. Za to vreme praviti smesu za punjenje sesirica pecuraka : sitno narendati 100g kackavalja (najbolje iriski,suboticki ili trapist),pa u to umesati kisele pavlake(pola case do casu,a ako je potrebno i vise),smesa za punjenje treba da bude kremasta ali dovoljno gusta,nikako vodenasta.Ako je suvise vodenasta moze se dodati i npr. "kremsi" sirni namaz. Kad ovo u tiganju bude gotovo izruciti tu smesu po dnu vatrostalne posude pa na to redjati sesirice pecuraka okrenute na gore i puniti ih smesom za punjenje.Sve to staviti u zagrejanu rernu na 200C pa peci jedno 15-20min,videcete kad smesa u pecurkama pocinje da rumeni. Jako je bitno da sva suvisna voda pri dinstanju iz tiganja ispari,da pecurke na kraju ne bi bile vodenaste.

Pa sad, nije bas da sam izmislila "toplu vodu", ali danas sam pohovala pecurke, bukovacu, i bile su super...Nista komplikovano, klasicna poh masa - jaja, mleko i brasno i malo zacina, a ja sam dodala i dve dobre kasike pavlake u to. Bukovaca je bila bas krupna, skoro kao dlan - a ukus nesto izmedju snicli i skembica.

Kuva li neko nesto ovih dana?

p040.gif

Intro, ona piletina...mozda si preterao sa djumbirom? Ja upotrebljavam svez i u pocetku mu je bilo tesko da odredim meru, koliko da narendam... Prvih par puta kao da smo jeli karanfile koji su odstajali 10 dana u vazni, bez menjanja vode :( .
Pravila sam musaku od zelja, kao sarmica, ali bez riže... i ne moras da motas . I to je ekstra, takodje :)

Ja imam evo neko corbasto varivo. Idinsta se sitno iseckana glavica luka i pilece belo mes (iseckati na sitne kockice), kada pobeli piletina dodati 2 isekane sargarepe, 1 iseckan paradaiz 0.5-1kg krompira i na cvetice brokoli i karfiol ili samo jedno od njih, vegete, so i moze kockica supe. Sve to naliti vodom i krckati dok se ne raskuva. Meni je super i zdravo, obicno ubacim sta god imam od povrca u frizideru ili sta se moze naci na pijaci.

A sta mislite o ovome, sestra i ja dosle na ideju da nesto smuckamo. Ovako. Izdinstati sitno iseckan luk i mleveno meso, so, biber. Uzeti jednu oblandu i staviti izmedju dve vlazne krpe da omeksa pa premazati ovaj fil, urolovati i staviti malo u zamrzivac da se stegne. Posle ga iavaditi, i seckati kao rolat i ispohovati (brasno, jaja, prezle). Mnogo je dobro i interesantno izgleda, naravno postoje i mnoge varijacije na ovu temu pa ako neko isproba jos nesto neka pise. Pozdrav

tamigo, to sa oblandom je sjajno - u vlaznu krpu pa unutra fil.
Ali, ja se ne bih mucila sa tim mesom i zamrzivacem, pa jos posle pohovanje :(
Ja bih, kao za onaj rolat od hleba sto se stavlja u koru od hleba (tj rec je o francuskoj vekni). Ono, sredina od hleba, sunka, sremski sir i svasta - kuvana sargarepa, nesto zeleno - npr .grasak ili kiseli krastavac, to se umesa kiselom pavlakom da se poveze, pa u tu oblandu na hladjenje...

lady me!:
Evo jednog uspesno-neuspesnog eksperimenta.
Uspesnog-zato sto je ukusno ispalo kada sam ga napravila... Neuspesnog-zato sto nije identicno onome sto sam jela u svom detinjstvu.
Naime, zena koja me je cuvala, pravila mi je neku vrstu,...hmmm ... ajd ...pite, da je tako nazovem. Iako sam tada bila jako mala i dan danas mogu da se setim ukusa. Moja majka ju je vise puta pitala za recept, ali ona je bila od onih zena koja kada je pitate za recept odgovara: "Ma ja to sve onako otprilike, odoka... i nikada tacan recept nije dobila.
Elem, to bi bilo otprilike ovako:
Zamuti se smesa kao za palacinke. U podmazan pleh se razlije jedna do dve kutlace smese i preko toga se stavi punomasni kravlji sir. Zapece se u rerni tek koji minut, da se uhvati kora i nakon toga se razlije sledeca kutlaca smese, pa zatim opet sir i opet se zapece kratko. Ceo ovaj postupak se ponavlja dok se ne potrosi sva smesa da bi se na kraju razlupalo jedno ili dva jajeta preko svega i kratko zapeklo u rerni.
Bude ukusno,... ali opet kazem... nije identicno onom ukusu koji ja pamtim.
E sad, ako ovo nekog potseca na nesto... bilo bi lepo da nam opise pravi postupak pripreme :D
Mozda se radi o takozvanim Americkim palacinkama . Masa se pravi kao za obicne palacinke (mleko , jaja , brasno ) s' tom razlikom sto treba da bude gusca i treba ubaciti malo praska za pecivo . Pokusaj , mozda ti uspe;)

Back