EKONOMSKI FAX U BGD-U VS.OSTALI EKONOMSKI FAKULTETI

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Razmisljam o ovom fakultetu pa bih zamolila sadasnje studente da mi odgovore na par pitanja:
1. Da li ispiti mogu da se daju preko kolokvijuma?
2. Koliko je teska finansijska matematika za gimnazijalce?
3. Da li ima puno bubackih,suvoparnih predmeta?
Hvala unapred!

1.ne,jos uvek moras na kraju da polazes ispit,a ocena sa kolokvijuma ti utice na ocenu 2.koja fin.matematika?u 1 godini imas obicnu matematiku 3.ima dosta

Jel moze neko da mi pomogne oko ovog zadatka?
Predujmljeni stalni kapital iznosi 100 000, a opticajni 100 000. Za radnu snagu se izdvaja 60% opticajnog kapitala. Stopa amortizacije iznosi 10% a broj obrta je 3. Stopa viska vrednosti iznosi 200%.
Izracunati:
a) strukturu proizvedene vrednosti
b) godisnji iznos amortizacije

jel moguce da na ovo niko nije odgovorio?bar na ovo pod b?
b) Am ti je 10% od stalnog kapitala, znaci 10000
a) hm, ovde sam malo zardjao
m ti je 200% onoga sto je ulozeno u radnu snagu, znaci 120000 po obrtu
za svaki obrt obnavljas 100000 opticajnog kapitala
hm, to bi trebalo ovako da izgleda
100000 + 3 x (40000 + 60000 + 120000)
ali bilo je davno i ako je za olaksanje ovo se radi samo u prvoj godini i nikad vise

Jel mi moze neko pomoci sa pitanjima iz OE...
Pocetni kurs evra u Italiji iznosi 2 eura = 2 funte,zatim je usledila promena 1 euro =4 funte; 1 euro = 1funta.U kom slucaju je DEVALVACIJA, u kom REVALVACIJA? Sta se desilo sa VRIJEDNOSTI FUNTE?Da li je doslo do porasta IZVOZA il UVOZA U Italiju????

ako je UK donelo odluku da izvrsi devalvaciju funte,onda je funta devalvirala(ako se to desilo u duzem vremenskom periodu na deviznom trzistu bez direktne drzavne odluke,onda je funta depresirala),a posle je funta ojacala(revalvacija je ako je odluka cb uk,a apresijacija ako je bez uticaja cb na deviznom trzistu),u slucaju kad je funta oslabila u odnosu na euro,dolazi do porasta izvoza iz uk,i opadanja uvoza,a sto se tice italije dolazi do opadanja izvoza a povecanja uvoza,jer sad britanija postaje cenovno konkurentija na svetskom trzistu,jer njena roba postaje jeftinija u poredjenju sa italijanskim proizvodima:cool:

niko nije rekao kakva su pitanja na prijemnom...konkretno mislim na oe, jer to bih polagala i sociologiju.... socka mi je opusteno jer je volim a i isla sam na pripreme kod cupica, dosuse na fpn jer konkurisem na oba faxa, ali me oe plase... idem u gimn, dj smer i pojma nemam sta su oe.... imam nekih 200 pitanja sa neta i mislila sam to da naucim napamet, jer su pitanja odprilike sta je renta, dividenda itd...
na prijemnom, da li su pitanja na zaokruzivanje ili dopunjavanje?
i na prethodnim starnicama postoje neke zadaci koje su neki forumasi resavali.. nije valjda da ce tako biti na prijemnom?

Verujem da je ekof u Bg najbolji u zemlji.Brucos sam,dosta se uci,a tek smo dve sedmice na faksu!Predaju mi Boricic,Cerovic i Cupic,zanima me kakvi su kolokvijumi,usmeni,pismeni,jel traze stogod specijalno...???Javite!

pa sta da ti kazem... Cerovic je ok, ali idi na vezbe... Cupic je lud, ali zanimljiv za slusanje... Boricic je dobar, ali svi idu na privatne casove... To ti je to... :)

Svakom ko zeli da upishe, a nije neki shtreber, ne bi ekonomiju preporucio. Ja sad treba da upishem cetvrtu godinu, i po svemu znam da se bolonja uopshte ne poshtuje! Za svaki ispit koji sam do sada polozio trebao mi je kolokvijum za izlazak na ispit, a na samom ispitu se polaze celokupno gradivo (znaci 100%).
Jeste, istina je da ekonomija daje dobru perspektivu, ali sistem skolovanja (vezbe, predavanja, ispiti) je blago receno ocajan.
Tako da ko voli nek izvoli :D

Svakom ko zeli da upishe, a nije neki shtreber, ne bi ekonomiju preporucio. Ja sad treba da upishem cetvrtu godinu, i po svemu znam da se bolonja uopshte ne poshtuje! Za svaki ispit koji sam do sada polozio trebao mi je kolokvijum za izlazak na ispit, a na samom ispitu se polaze celokupno gradivo (znaci 100%).
Jeste, istina je da ekonomija daje dobru perspektivu, ali sistem skolovanja (vezbe, predavanja, ispiti) je blago receno ocajan.
Tako da ko voli nek izvoli :D
Ja ne stekoh takav utisak za ovih mesec dana.Bas mi se svidja,nema strebanja,sve je u razmisljanju,pogotovu Osnove:)Sutra mi je kolokvijum!

Back