EKONOMSKI FAX U BGD-U VS.OSTALI EKONOMSKI FAKULTETI

ne postoji fakultet za akcionare.. Tako nesto bi bilo besmisleno :). Mislim da si ili gledala neki film o brokerima pa zato smatras da se to moze nauciti na fakultetu, ili pak si citala neku knjigu. Savetujem ti da se malo bolje informises. Tacno je da jednog dana ako bi zavrsila ekonomski fakultet bi sigurno bila u mnogo boljoj poziciji za berzu, ali to nije kao u filmovima bas :). Postoje doduse par kurseva koje organizuje Beogradska berza ali su zaista skupi, ako hoces mozes pogledati, a i to su samo funkcionalni kursevi,traju 5-6 dana. Znam da sam ih vidjao ranije.

ja zaista, ne gledam filmove, a jos manje citam knjige..:P
a sto se tiče akcionara i brokera u skoli sam to čula, gde drugde..:P xD

ja zaista, ne gledam filmove, a jos manje citam knjige..:P
a sto se tiče akcionara i brokera u skoli sam to čula, gde drugde..:P xD

Za akcionara ti treba pozamasan pocetni kapital, besmisleno je da se bavis time ako nemas nesto sa cime ces raditi, u stvari akcionarisanje je nesto poput orocavanja novca u banci samo sa vecim rizikom i vecim potencijalnim dobitkom. . Brokeri sa druge strane trguju akcijama u ime drugih ljudi i uzimaju mali procenat od profita.. i to bi bilo to :).

Jel ima neko ovde da extra stoji sa osnovama ekonomije (mikro i makroekonomija),posto imam da odgovaram na neka pitanja,znaci samo m,i treba pomoc za dva tri da mi kaze sta da zaokruzim xDDD...Ja nisam na ekoomskom,,vec na poljoprivrednom,i studiram agroekonomiju?:)

Osnove ekonomije su jedna,makro druga,a mikroekonomija treca stvar.Na ekonomskom.z:D Sta ustvari od toga tacno tebi treba?

Nama je to sve zajedno...a ne znam ako oces poslacu ti u poruci imam pitanja tipa "profit maximizira,ako je MR pa da zaokruzis manji,veci jedank od MC(marginalnog troska),i tako na tu foru :D

marginalni prihod ti je uvek jednak marginalnom trosku ako preduzece zeli da maksimizira profit(i za monopolisticko,monopol i savrseno konkurentno). Naravno ovo je sve vezano za neoklasicnu ekonomiju.

1.(zaokruziti) Na dugi rok,tehnoloski napredak pomera agregatnu ponudu,a povecanje ponude novca pomera agregatnu traznju,sto dovodi do (pada,rasta,nema promene) proizvodnje i (porasta,pada,nema promene) cene?

2.Trgovinski deficit zbaci da je vrednost izvoza (manja,veca,jednaka) vrednosti uvoza,sto znaci da je dohodak (Y),(veci,manji,jednak) od domace potrosnje (C+I+G),stednja (S) mora da bude (manja,veca jednaka) od investicija (I).U tom slucaju,neto odliv kapitala (NCO) mora biti (pozitivan,negativan,nula)

3.Budzetski deficit (povecava,smanjuje ne menja) nacionalnu stednju,sto znaci da se ponuda zajmovnih sredstava (povecava,smanjuje,ne menja),a ravnotezna kamatna stopa (raste,pada,ne menja se).

to je za sad...ako naidejem na neko koje jos nemam odgovor poslacu vam....

p.s hvala

p.p.s nije vama lako sa ovim gdp,bdp,gnp moze mozak da strada

1.(zaokruziti) Na dugi rok,tehnoloski napredak pomera agregatnu ponudu,a povecanje ponude novca pomera agregatnu traznju,sto dovodi do (pada,rasta,nema promene) proizvodnje i (porasta,pada,nema promene) cene?

2.Trgovinski deficit zbaci da je vrednost izvoza (manja,veca,jednaka) vrednosti uvoza,sto znaci da je dohodak (Y),(veci,manji,jednak) od domace potrosnje (C+I+G),stednja (S) mora da bude (manja,veca jednaka) od investicija (I).U tom slucaju,neto odliv kapitala (NCO) mora biti (pozitivan,negativan,nula)

3.Budzetski deficit (povecava,smanjuje ne menja) nacionalnu stednju,sto znaci da se ponuda zajmovnih sredstava (povecava,smanjuje,ne menja),a ravnotezna kamatna stopa (raste,pada,ne menja se).

p.s hvala

A kako nema u toj vasoj knizi?Msm ne mogu te pitati nesto sto nemas.

p.s hvala

Zvoncice,
Za prvo pitanje, pokusaj da nacrtas grafikon, i pomeri krivu ponude udesno-to znaci povecanje. Videces da kada se ponuda poveca, to ce dovesti do pada cene i vece proizvodnje.
Drugo pitanje, trgovinski deficit znaci da je U (uvoz) vece od I (izvoza), sto znaci da je dohodak manji od domace potrosnje (jer se u zemlji vise trosi nego sto se zaradi, jer u otvorenoj ekonomiji imas mogucnost da potrosnju povecas preko dohotka za iznos uvoza). Stednja je veca od investicija (jer je S=I ali ako je privreda otvorena onda je S=I domace + I inostrane), NCO negativan.
Trece pitanje, Budzetski deficit smanjuje S, sto znaci da ponuda opada, a kamata raste-isto nacrtaj grafik i videces.

Evo ti prelistaj ovu prezentaciju, ako ne razumes :)

http://www.ekof.bg.ac.rs/nastava/me...0/PLATNI BILANS I MAKROEKONOMSKI AGREGATI.pdf

e u vezi sa tim smerom vec imam predstave. prisno se druzim sa devojkom koja je prosle godine zavrsila isti smer.
tako,hvala lepo, za sada ne treba. sem, ako recimo imate neki razlog u prilog?
taj smer mi inace, sa vise strana, jednoglasno, nije preporucivan. (kao ni računovodstvo & revizija)

smerovi ti u mnogome lice na odabir fakulteta.. Svaki je tezak ako ti se ne svidja, i svaki je lak ako ti se svidja i razumes materiju.. Isto kao sto nekome ce tesko ici pmf, a lako istorija umetnosti, tako ce i tebi mozda ici bankarstvo a turizam koji vazi za laksi ti nece ici uopste. E sad samo je bitno da se informises da znas sta tacno ces uciti na kom smeru, a odaberi na osnovu svojih preferenci i sklonosti neces pogresiti.

profit = ukupan prihod - ukupni troskovi (1)

... e u vezi sa ovim imam strasnu konfuziju. a nemam kad da odem na prijem studenata, dva ispita mi kroz par dana.
ako se sećate zadatka sa niskom i zelenom travom iz oligopola, e pa u januarskom roku nisu stavili date iznose profita, vec cene & jednice proizvoda, kao i iznos ukupnih troškova.
u tabelu je trebalo uneti iznos profita koji ostvaruju svakim ishodom.
do jaja je pokolebalo, te sam isla logikom gorenavedene formule, sto se ispostavilo kao netacno.
zna li ko sto je trebalo ciniti?

... e u vezi sa ovim imam strasnu konfuziju. a nemam kad da odem na prijem studenata, dva ispita mi kroz par dana.
ako se sećate zadatka sa niskom i zelenom travom iz oligopola, e pa u januarskom roku nisu stavili date iznose profita, vec cene & jednice proizvoda, kao i iznos ukupnih troškova.
u tabelu je trebalo uneti iznos profita koji ostvaruju svakim ishodom.
do jaja je pokolebalo, te sam isla logikom gorenavedene formule, sto se ispostavilo kao netacno.
zna li ko sto je trebalo ciniti?

pa kad pomnozis cenu sa kolicinom dobijes ukupan prihod,i od toga oduzmes troskove,usput da sad upisujem fax nikad ne bi upisao ekonomiju,a ako bi vec studirao na ekonomskom izabrao bi smer turizam,najlaksi je i niko te ne pita posle koji si smer zavrsio,dovoljna je diploma ekonomskog

Back