DZIP / SUV

MontroseParkJeepSnow-L.jpg

IMG_2757-1.jpg

jeeplcds-1.jpg

Mtx9510s-1.jpg

GlacialParkJeep-L.jpg

JeepsPoisonSpiderFlex-1.jpg

tihi, nekidan jedan slican osta na cesti ko zadnji shupak, jos smo ga probali pogurati, a mi pandom sa 6 godina starim gumama prosli pored njega ko pored turskog groblja :)))

Nijedan auto nije svemoguc. Dosta tu znace gume, pogon a najvise vozac.

Vozac idiot koji ne zna da vozi na snegu ce da zaglavi svaki auto.

Evo ti primer jedne takve budale :)

Novi GC nema Quadra Drive pogon, osim ako ga specijalno ne doplatis vec dosta losiji Quadra Trac II , plus na primer all season gume , i vozac koji ne zna da vozi i nabija gas kad krece umesto da krene polako i eto ti rezultat :)

Ono sto ja znam jeste da nijedna panda ne moze da izadje i prodje gde ja mogu da prodjem. Ima jedan ovde iz Josanicke banje Pandu Telecom Italia :)

Od svih Grand Cherokee-a najbolji za sneg off road su WJ tj model od 1999-2004 i ZJ tj model od 1993 do 1998

Oni su na sasiji ickupa i zato zakivaju u off roadu

Ovi novi WK i WK2 su vise za asfalt tj asfaltno orijentisani dzipovi . Jeep sledi taj trend zato sto se takav vid dzipova za asfalt , kao sto su Volvo XC90, BMW X5, VW Tuareg i Mercedes ML najbolje prodaju.

P.S Gde se taj zaglavio sa cirokijem i koji model? Na Jahorini ? Koje gume je imao ?

Poslednja izmena:
ja samo znam da na jahorini voze iskljucivo pande 4x4 gorska sluzba spasavanja je u pitanju
ne mogi ti dzipovi ni prici pandi i njenom pogonu i mjenjacu, sve je optimizovano i bukvalno napravljeno za brdo, kamionski mjenjac, takvi mu prenosni odnosi, ide cetvrtom 30kmh ladno. sem toga, lagana je i ima uze gume, stvorena za snijeg.
a ni ovi ljudi sto su se zaglavili nisu idioti vozaci, jednostavno stali i ne moze vise. drugi koji je ostao je noviji volvo karavan isto 4x4.

ja samo znam da na jahorini voze iskljucivo pande 4x4 gorska sluzba spasavanja je u pitanju
ne mogi ti dzipovi ni prici pandi i njenom pogonu i mjenjacu, sve je optimizovano i bukvalno napravljeno za brdo, kamionski mjenjac, takvi mu prenosni odnosi, ide cetvrtom 30kmh ladno. sem toga, lagana je i ima uze gume, stvorena za snijeg.
a ni ovi ljudi sto su se zaglavili nisu idioti vozaci, jednostavno stali i ne moze vise. drugi koji je ostao je noviji volvo karavan isto 4x4.

Te pande voze samo zato sto su jeftine . Ne kazem da su lose, solidno dobar auto za sneg, ima elektronsko zakljucavanje diferencijala, 200 mm odstojanje od tla, ali opet ima jako slabasan motor da moze da izgura neki ozbiljniji off road.

Za dobar off road treba ti jak motor da bi mogli da se savladaju ekstremni tereni

Volvo nema 4x4 sisteme ni na jednom autu vec AWD a to ti se na snegu ponasa ko malo bolji obican auto, jer je bazican sistem, tj ne vrte se prednji i zadnji tockovi po osovini istovremeno vec ukljucuje zadnje tek kad prednji proklizaju.

Na Kopaoniku Gorska sluzba spasavanja vozi Dacie Duster . Dacia im je sponzor.

pa mogu da kazem da na zlatibor isto ima dosta pande 4x4 , nemislim na sentar zlatibora nego po one vuhoebine

zlatibor je niska planina pa samim tim ima manje snega. Ne moze to da se poredi sa Jahorinom i Kopaonikom ili na primer Sar Planinom i Starom Planinom

Jahorina - visina 1916 metara
Kopaonik - visina 2015 metara
Zlatibor - visina 1496 metara najvisi vrh
Stara Planina - visina 1950 metara
Sar Planina Brezovica - visina 2500 metara

Problem veliki je sto je trend u auto industriji sada da se prave vise dzipovi za asfalt a da off road bude u drugom planu. Samim tim ti novi dzipovi imaju dosta losije off road performanse nego stariji dzipovi. Onda im se stavljaju veoma siroke gume da bi im se poboljsala stabilnost na asfaltu sto je na snegu katastrofalno lose , tj ti auti ostaju zbog presiroke gume bez trakcije.

Evo na primer gledam ganc novi Grand Cherokee, osakacen je za off road i nije ni blizu dobar kao prethodna dva modela WK i WJ koji ja imam. Jednostavno vise ne stavljaju na ovaj novi model Quadra Drive pogon koji je najbolji 4x4 pogon na civilnim automobilima koji postoji po mom misljenju, vec dosta slabiji Quadra Trac II, i naravno jeftiniji za proizvodnju, plus prednji diferencijal se ne zakljucava u 4LO modu vec je otvoren samim tim taj auto je osakacen i nesposoban za neki ekstremniji off road

Slicno je uradio i Nissan sa Pathfinderom . Stari Pathfinder je veoma dobar off road automobil, dok novi vise nije na sasiji kamioneta tj pravi dzip vec je crossover model.

Evo performansi tj off road testa na snegu novog Grand Cherokee-a . Ni blizu proslim modelima u off roadu

UAZ Patriot novi model , FENOMENALNE off road performanse narocito kada se uzme da mu je cena samo 13.000 evra !

Ima i sve zivo od opreme - grejace sedista, multimedijalni sistem sa 7 inca ekranom, mp3, gps/glonass navigaciju, video prikaz sa full hd rezolucijom, zadnju parking kameru - stvarno nisam ocekivao da Rusi ovako daleko odu na ovom polju :)

Jedino se ovog sećam da kad uključi reduktor ide jako sporo ...
Znači , šta da radim ...
Uključim spolja , i koristim drugi menjač iz H
Može li ovo prostije da se objasni ...

Snašla sam se ... ne da sam uživala
Čoveče meni je žao što nisam imala upustvo uz auto nego sve sama
Ali osećaj kad ga teraš gde niko ne može da prođe-neprocenjivo

Moram priznati da mi je fascinantno da Rusi za 100 godina nisu naučili da naprave automatski menjač.
Greota je da ne postoji na boljim kolima, bar kao opcija...

sta ce mu automatski menjac za terensko vozilo
zar to nije komplikacija za terensko vozilo koje i onako treba zbog proste mehanike bude lagano , uopsteno prosto
tako daje najbolje rezultate i nema nepotrebnih mogućih kvarova
i gumu je tesko promeniti na terencu na losem terenu( ako nemas dasku da podbacis ispod dizalice na mekanom)
a ne neku komplikovaniju popravku odraditi
moj lican stav ako nema nemoze ni da se pokvari
jedino sto smatram da terenac kad kazem terenac mislim na vozilo koje se kupuje za teren a ne za qurcenje
treba da ima pragove koji su veoma zahvalni , napred vitlo i one cevke sto stite, bullbar kako ga vec zovu
da kuka je je obavezna, fino je i imati i gore galeriju
ja preferiram uvek i nek uze i koturacu u gepeku

nemam nista protivu automatika cak sto vise zavoleo sam automatik menjač

nemam nista protivu automatika cak sto vise zavoleo sam automatik menjač
Mislio sam generalno, fascinantno mi je da Rusi koje smatram vrlo tehnološki naprednim (mislim, ljudi prave rakete, nema dalje!) - ali ebiga, ne mogu da naprave automatski menjač.... inače bilo bi najbolje da može da se bira, ko hoće manuelni neka uzme manuelni, svaki definitivno ima svoje prednosti. Ja recimo volim automatik uvek i na svemu, i zato mi ruska vozila otpadaju kao opcija u startu. Sigurno nisam jedini.

Eto šta biva kad ne može da se bira... :lol:

Mislio sam generalno, fascinantno mi je da Rusi koje smatram vrlo tehnološki naprednim (mislim, ljudi prave rakete, nema dalje!) - ali ebiga, ne mogu da naprave automatski menjač.... inače bilo bi najbolje da može da se bira, ko hoće manuelni neka uzme manuelni, svaki definitivno ima svoje prednosti. Ja recimo volim automatik uvek i na svemu, i zato mi ruska vozila otpadaju kao opcija u startu. Sigurno nisam jedini.

ha ruska tehnologija
dugo su bili robovi te potrebe vojnih industrija tj vojska je imala prioritet sve na ustrb civilnog komfora
druga vazna stvar je ruska klima i teren
sto prostije to bolje manje se kvari
nemci imaju potrebu da iskomplikuju dok rusi da ujednostave razne mehanicke sklopove

e sad zivimo u svetu gde ako imamo novca mozemo i da biramo

za bilo koji gradski auto izabrao bih automatika posebno ako bih ziveo od auta

kako je ko navikao ...
meni je opet pouzdanije to rusko
manuelno takođe , pogotovu kod terenca
možeš i na putu štapom i kanapam da premostiš problem
dok kod ostalih samo da gledaš i čekaš

Ima tu dosta modifikacija,pogledaj mu suspenzije,koliko je podignut da bi mogao veci profil gume da stane.
Znas kad bi ovo proslo neko fabricko vozilo?Mozda bi i prosao neki ali da ga posteno izlupas o ovo kamenje

Ima tu dosta modifikacija,pogledaj mu suspenzije,koliko je podignut da bi mogao veci profil gume da stane.
Znas kad bi ovo proslo neko fabricko vozilo?Mozda bi i prosao neki ali da ga posteno izlupas o ovo kamenje

pa ne bi proslo nikad naravno.

Koliko sam video jedine modifikacije su tzv lift kit, sto znaci da je modifikovano dosta na trapovima i auto je dodatno podignut 15-25 cm u zavisnosti koji su model koristili , i vidim da je stavljen cekrk za izvlacenje na prednjem kraju, i odradjena je zadnja guma na zadnjim vratima kacenje posto je prevelika da bi stala u auto.

Ukupna investicija par hiljada evra ali se dobilo vozilo za neverovatan off road.

Fali mu jos snorkel tj za gazenje vode produzenje usisne grane ispod haube do iznad krova.

Gledao sam snimke i kazu ljudi da voda ne moze da udje u Grand Cherokee ako je voda do prozora , tek ako udjes u vodu dublju od visine zemlje do prozora tek tad moze sto znaci da moze auto sa izvucenim usisom opusteno da gazi ako je podignut i do metar i po vode.

Back