DZIP / SUV

Reduktor se ukljucuje samo u ekstremnim slucajevima za izvlacenje. U klasicnoj voznji po snegu koristis standardan pogon sto je u vecini slucajeva AWD ili 4x4 HI tj 4-HI pogon kod nekih

4LO ili redukovani 4x4 se koristi samo za izvlacenje i prelazenje teskih prepreka i ne ides sa njim brze od 40 na sat

- - - - - - - - - -

Jedino se ovog sećam da kad uključi reduktor ide jako sporo ...
Znači , šta da radim ...
Uključim spolja , i koristim drugi menjač iz H
Može li ovo prostije da se objasni ...

Danas sam se zamalo zaglavio u metru snega . Morao sam da palim redukciju

Uglavnom uz malo rikverc napred sam progurao i presao preko 90-100 cm snega

Na Kopaoniku zvanicno ima 75 cm snega ali negde ga zbog vetra ima manje a negde , tj bas na tom mestu ga ima uvek vise jer ga tu vetar slaze...

Generalno za moj dzip nema problema do pola metra snega preko pola metra vec tockovi se odizu od zemljista pod naletom snega ispod i auto gubi efikasnost

Ali ipak sam prosao, okrenuo se i vratio se nazad :)

Steta samo sto sve to nisam snimao da vidite.

Tihi evo jedno pitanje:dali taj tvoj metar je isti kao i metar što svi sa njime mere.Ajd smanji malo ili pogledaj koliko je metar veliki.Budi malo realan.

slikacu ti sledeci put da vidis da je metar stvarno metar jer , na planini, ti to mozda ne znas, vetar nosi sneg i na odredjenim mestima gde je vetar jak ga nema dok na drugim gde navejava ga ima nekad i po 3-4 puta vise nego sto je zvanican podatak za izmeren nivo snega na planini.

Na primer izmedju Pancica i Krcmara ja sam par puta upadao u smetove duboke i po 3 metra ...

Evo obecavam sledeci put cu da izmerim dubinu snega metrom da slikam i da ti pokazem :)

Poslednja izmena:
Pazi,ja sam sa Nivom isao kroz metar snega,ali taj metar snega je mozda metar u duzinu..
Da imas metar snega u duzini od 100-200m to ni tenk ne prolazi.

Smetove od nekih 1.5m je teska mehanizacija cistila za 2 dana u duzini od 10ak km.

Pazi,ja sam sa Nivom isao kroz metar snega,ali taj metar snega je mozda metar u duzinu..
Da imas metar snega u duzini od 100-200m to ni tenk ne prolazi.

Smetove od nekih 1.5m je teska mehanizacija cistila za 2 dana u duzini od 10ak km.

Kod mene je upravo metar snega nekih 120 metara u duzinu i do metra mogu da prodjem kad uvatim zalet jer je sneg praskast i auto ga jednim delom gura ispred sebe .

Evo ti slika te problematicne deonice . Ovde sad ima 1.2 m snega na mestu koje sam slikao i vide se tragovi mog auta koji je tuda prolazio. Tu ima uvek vise snega zato sto ispred moje vikendice vetar kad duva ga gura u tom smeru i tu ga slaze . Trenutno na kopaoniku 95 cm snega zvanicno merenje

2qurxio.jpg

zatim ova slika vidi lepo opet koliki je sneg ovaj deo sto sam slikao tu mi je najteze da prodjem jer sneg je skoro u visini ograde a ograda je visoka 1.3 metra . U odnosu na ogradu moze lako da se zakljuci da trenutno na ovom mestu ima 1.2 metra snega. Isto se vidi levi i desni trag od mog prolazenja od prekjuce. Danas nisam isao autom ovuda jer je jednostavno suvise snega da bih i ja mogao da prodjem.

Dok je bilo 75 cm snega zvanicno, na ovom mestu ga je bilo oko metar , i nekako sam jedva prosao zadnji put - a sada vec mislim da ne mogu , tj nisam danas ni pokusavao ali opet se vide moji tragovi od svih prethodnih prolazaka ...

Ovamo levo od lampe je dvoriste od komsije , i u dvoriste sam ulazio i tu je bilo jutros oko 30 cm snega i usao sam danas tu dva puta i okrenuo se bez problema.

Mislim da bi i sada kada bih uhvatio dobar zalet mogao da preguram ovu deonicu i izadjem do vikendice ali mi je posle najveci problem okretanje jer je tamo posle tesno.

6734g1.jpg

Poslednja izmena:
jos palo snega zvanicno 110 cm

postavicu uskoro snimak cim ga skinem sa telefona i postavim na youtube....

posto mi pera fitilj ne veruje da ima 1.2 metra snega nanosa a na pojedinim mestima i citavih 1.4 metra...

Poslednja izmena:
Tihi ,ma verujem ja tebi da ima tako veliki sneg ali ja nisam poverovao tebi da ti sa tvojim autom možeš da voziš po snegu od 1m visine i više,bar sam ja tako to shvatio.Možda je taj sneg te visine sa strane a ti voziš po očišćenom.

Tihi ,ma verujem ja tebi da ima tako veliki sneg ali ja nisam poverovao tebi da ti sa tvojim autom možeš da voziš po snegu od 1m visine i više,bar sam ja tako to shvatio.Možda je taj sneg te visine sa strane a ti voziš po očišćenom.

moze jer ja guram sneg ispred sebe hladnjakom i branikom auta i uhvatim dobar zalet jer je put tu prav...

I sad bi mogao da ga proguram kroz sneg , mislim jer je sneg sitan i praskast lako se rastura nego mi je posle kad stignem do kraja problem da se okrenem. Jedino mozda da pokusam da se vracam u rikverc.

Danas sam vozio deonicu gde je sneg ranije ciscen i na taj ociscen je napadalo oko 30 cm novog snega i tu manje vise bez problema prodjem.

Do 40-50 cm mogu da savladam preko toga ne.

Auto mi je podignut od zemlje 35 cm i gume su mi visokoprofilne zato gazim gde skoro niko drugi ne moze.

Felne su 16 inca a gume 225/75/R16

E ovako i da i ja po prvi put pitam nesto u vezi dzipa,koji dzip bi za nekih 6000 eura(bez carine i ostalih dadzbina) bio najbolje resenje, najvaznije mi je na istom da mu je motor i menjac izdrzljiv?
Gledam Jeep Grand Cherokee 2,7 crd i on je tu negde u tom cenovnom rangu koji sam ja naveo ali brate ruzan je ono bas (za mene) pored njega na izgled mi se vise dopada Mitshubishi Pajero onaj od 115 ks naravno dizel e sad kad bi resio da nekad mozda i kupim koji bi bio izdrzljiviji po pitanju motora i menjaca?Istinu nikad i nisam vozio automatik te me strah da li je taj menjac izdrzljiv jer citah negde da kvar na automatiku iziskuje toliki trosak da se moze uzet dobro auto za opravku samog menjaca.Nikakavog iskustva nemam sa terencima osim sto nadjem procitam ponesto na netu i sto znam da je potrosnja kod skoro svih dupla u odnosu na auta a i registracija takodje ali eto ako bih nabasao na nekog koji se i ne bi bas kvario mogao bih nekako i progutat ove dve stavke,znaci motor i menjac me najvise zanimaju njihova dugovecnost?

E ovako i da i ja po prvi put pitam nesto u vezi dzipa,koji dzip bi za nekih 6000 eura(bez carine i ostalih dadzbina) bio najbolje resenje, najvaznije mi je na istom da mu je motor i menjac izdrzljiv?
Gledam Jeep Grand Cherokee 2,7 crd i on je tu negde u tom cenovnom rangu koji sam ja naveo ali brate ruzan je ono bas (za mene) pored njega na izgled mi se vise dopada Mitshubishi Pajero onaj od 115 ks naravno dizel e sad kad bi resio da nekad mozda i kupim koji bi bio izdrzljiviji po pitanju motora i menjaca?Istinu nikad i nisam vozio automatik te me strah da li je taj menjac izdrzljiv jer citah negde da kvar na automatiku iziskuje toliki trosak da se moze uzet dobro auto za opravku samog menjaca.Nikakavog iskustva nemam sa terencima osim sto nadjem procitam ponesto na netu i sto znam da je potrosnja kod skoro svih dupla u odnosu na auta a i registracija takodje ali eto ako bih nabasao na nekog koji se i ne bi bas kvario mogao bih nekako i progutat ove dve stavke,znaci motor i menjac me najvise zanimaju njihova dugovecnost?

najbolje ti je da uzmes neki grand cherokee benzinac sa plinom kao ja sto sam uzeo

Menjac na grand cherokee-u je indentican ko na Mercedes ML-u iz iste generacije i jako je izdrzljiv

Samo je bitno da redovno menjas ulje i filter ulja menjaca i nema sanse da strada barem ja nisam cuo da je nekome stradao.

Dizele ne preporucujem jer stradaju dizne i skupo je odrzavanje

Sto se tice potrosnje , meni trosi prosek 17-18 litara plina , to ti u parama dodje odprilike kao 10 litara dizela

Nijedan auto u ovoj klasi , znaci full time dzip sa 4x4 pogonom na sasiji kamioneta nema sanse da trosi ispod 11-12 litara dizela zimi

Ako bas zelis da das 6000 evra za te pare mozes uzeti ovako nesto

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/4841384/jeep-grand-cherokee-laredo-hitno

A ako zelis da das manje mozes uzeti za 3000-4000 evra Grand Cherokee WJ znaci 1999-2004 godiste sa plinom

Sustina je da ne gledas godiste to je nebitno, vec gledaj kilometrazu i opste stanje vozila.

Sto se tice registracije to se moze resiti registrovanjem na invalida , a prica se da ce za starija vozila velike kubikaze uskoro registracija veoma pojeftiniti , bilo je u emisiji SAT a i forumas Dule slicno tvrdi.

Ja znam prakticno sve o Grand Cherokee-ima a dosta i o Mitsubishi Pajero Sport ( i taj auto sam isto kao ti razmisljao da uzmem) pa pitaj ako te sta zanima.

Ja u svakom slucaju ne bih uzimao dizelasa jer je neuporedivo skuplje odrzavanje nego kod benzinca barem u ovom cenovnom rangu.

Back