Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vratio sam se doma, poslije posla, i zatekao te kako kradeš u mojoj kući stvari. Odnosiš moje knjige van iz kuće, pa i "Gospodare prstenova"...
Ja kažem "stop, uhvaćen si"...
A ti počneš pričat o tome da je Tolkien bio Srbin, i da nisi od mene čuo nikakvu književnost...

.
Ја нисам био у твојој кући и нисам ништа украо од тебе.

Не тврдим да је Толкиен Србин и не знам ни шта је...

Ни ти, као ни други учесници у овој расправи, не разумете шта је књижевност и којој књижевности ко припада. Све што могу да прочитам је чиста политика и пропаганда.

Javne licnosti su samo to, licnosti koje su javne. Neko da napravi nesto, nebitno sto je, on pripada nekoj drzavi ili kulturi kategorisanja radi, i na kraju covjecanstvu, odnosno svima.
Не. Ово није за поређење, нити може да се пореди на такав начин.

Књижевност је једно, а спорт и сличне ствари су друго. Књижевници не носе дресове.

Не. Ово није за поређење, нити може да се пореди на такав начин.

Књижевност је једно, а спорт и сличне ствари су друго. Књижевници не носе дресове.

Sta pa tvoja drzava moze znaci da svojata knjizevnike al ne moze sportiste?

Sta pa tvoja drzava moze znaci da svojata knjizevnike al ne moze sportiste?
Ти не разумеш, прво, како неки писац или аутор постаје део неке књижевности. Друго, ако већ причамо о Луки Дончићу, мене он лично не занима чији ће да буде, али ако ти је већ стало да чујеш, морам да те разочарам и да ти кажем да нећеш чути оно што си мислио да ћеш чути. Лука Дончић је словеначки кошаркаш. Зашто? Без обзира што му је отац етнички Србин, Лука је словеначки кошаркаш јер игра за репрезентацију Републике Словеније. Може да буде ко год хоће и да му отац буде ко год хоће, али Лука је словеначки кошаркаш.

Критеријуми за кошаркаше, фудбалере, скакаче са мотком и друге спортисте не могу се применити на књижевнике.

Ти не разумеш, прво, како неки писац или аутор постаје део неке књижевности. Друго, ако већ причамо о Луки Дончићу, мене он лично не занима чији ће да буде, али ако ти је већ стало да чујеш, морам да те разочарам и да ти кажем да нећеш чути оно што си мислио да ћеш чути. Лука Дончић је словеначки кошаркаш. Зашто? Без обзира што му је отац етнички Србин, Лука је словеначки кошаркаш јер игра за репрезентацију Републике Словеније. Може да буде ко год хоће и да му отац буде ко год хоће, али Лука је словеначки кошаркаш.

Критеријуми за кошаркаше, фудбалере, скакаче са мотком и друге спортисте не могу се применити на књижевнике.

Tako i dubrovacka knjizevnost pripada hrvatskoj, jer Dubrovnik pripada Hrvatskoj a ne Srbiji. Lijepo je biti objektivan, imati čojstva

Onda priznaj da je hrvatska knjizevnost, imati bar jednom u zivotu cojstva. (iako ovaj pojam je istorijski nepoznat necrnogorcima)
Немам ја шта да признајем. Ко зна основе књижевности и ко је ишао у основну школу, зна коме који писац припада. Никакве политиче резолуције и политиче одлуке не могу да одлуче ко је чији. Наука и струка су јасно увеле правила како се одређује припадност неког писца односно аутора.

Ја врло добро знам шта је чојство. Оно је битније од јунаштва, јер чојство значи да човек може да сачува друге људе од себе. То ко познаје шта је чојство и шта оно значи, говоре његова дела, односно недела.

Немам ја шта да признајем. Ко зна основе књижевности и ко је ишао у основну школу, зна коме који писац припада. Никакве политиче резолуције и политиче одлуке не могу да одлуче ко је чији. Наука и струка су јасно увеле правила како се одређује припадност неког писца односно аутора.

Niko ne zna osim tebe izgleda

Ја врло добро знам шта је чојство. Оно је битније од јунаштва, јер чојство значи да човек може да сачува друге људе од себе. То ко познаје шта је чојство и шта оно значи, говоре његова дела, односно недела.

Ono je bitnije od srpstva, hrvatstva i svih zemaljskih ideologija. Biti covjek, biti za svakog gradjanina bez obzira na vjeru i naciju, za objektivnost i na stetu ,,svojih". To je cojstvo.

Niko ne zna osim tebe izgleda
Зна свако, ко зна основе књижевности.
Ono je bitnije od srpstva, hrvatstva i svih zemaljskih ideologija. Biti covjek, biti za svakog gradjanina bez obzira na vjeru i naciju, za objektivnost i na stetu ,,svojih". To je cojstvo.
Чојство је спасити и сачувати другог од себе.

Зна свако, ко зна основе књижевности.

Pa ajde podijeli sa svima odje sto krijes svoje ,,znanje"

Чојство је спасити и сачувати другог од себе.

Neces mene ucit sto je Cojstvo, ono sto su mi preci stvorili, sveta rijec koja svakog Crnogorca obavezuje, crnogorski brend u svijetu.

Pa ajde podijeli sa svima odje sto krijes svoje ,,znanje"
Ја не делим знање олако. Оно се стиче.
Neces mene ucit sto je Cojstvo, ono sto su mi preci stvorili, sveta rijec koja svakog Crnogorca obavezuje, crnogorski brend u svijetu.
Чојство није бренд.

Добро, али какве то има везе с епским песмама које ја наводим као пример, које нису писане на икавици ( можда има нека, али мислим на велику већину). У том делу те не пратим.

Epskih pjesama ima svuda, zbog čega srpske spominješ kao nešto posebno?

Negde sam čitao danje poreklom iz Bosne, mada pričam po sećanju.

Svakako, sektaš jeste.

Ne znam, volio sam ga kao igraca i licnost. I sta je to bitno ovoj temi o dubrovackoj knjizevnosti? Ti nijesi reagovao na tvrdnje Zvonomira Bozica da nije bilo Hrvata u Dubrovniku kroz 19. v.

Netacno, imao sam masu srbijanskih djevojaka. Plus ja sam veliki fan Vladeta Divca.
A zamisli da si imao decu sa njima, pa učiš decu da su Srbi, pa posle par meseci im dođeš ''E zaebao se tata, niste Srbi Crnogorci ste''.
Inače obično anonimusi koji se kur,če po internetu da su veliki švaleri i ebači su zapravo sve suprotno.

A zamisli da si imao decu sa njima, pa učiš decu da su Srbi, pa posle par meseci im dođeš ''E zaebao se tata, niste Srbi Crnogorci ste''.
Inače obično anonimusi koji se kur,če po internetu da su veliki švaleri i ebači su zapravo sve suprotno.

Interesantno vas vise zanima moja licnost, nego tema. Da li je dotle doslo?

Back