Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ti vjerujes da sam ja trol, a krishna/slaven da sam rasista prema Srbijancima, sta je da li sam trol ili sam ozbiljan rasista :lol:

Ovo samo pokazuje koliko si ti duboko izgubio kompas jer argumentima ne mozes stati sa mnom na crtu.
Kojim argumentima druže, školovao sam te na svim temama. Na onom drugom forumu si posle rasprave sa mnom nestajao i po nekoliko dana da razmotriš ponovo svoje stavove i uverenja. :lol:
Verovatno su u pravu i što se rasizma tiče, ali trol 100%.

Kojim argumentima druže, školovao sam te na svim temama. Na onom drugom forumu si posle rasprave sa mnom nestajao i po nekoliko dana da razmotriš ponovo svoje stavove i uverenja. :lol:
Verovatno su u pravu i što se rasizma tiče, ali trol 100%.

Pa u medjuvremenu ti si preuzeo moje bivse stavove kao svoje :lol: Ti si isto toliki trol

Evo tvog stava iz 2019. godine:

Tako da pre će biti da je pojam narodnosti u Crnoj Gori zavisio od pojedinca do pojedinca, odnosno od slobodnog tumačenja.
Ali ja ne sumnjam da su Crnogorci bili svesni svog etničkog srpskog porekla.

Onda tvoj stav 2022 g.

Brkali su pripadnost srpskoj naciji sa verskom pripadnošću. O tome je pisao i Rovinski i Holeček. Crnogorska prosveta je pokušala da im ugradi srpsku narodnu svest što se kod nekih primilo, kod drugih nije. Zato u Crnoj Gori danas i postoji to što postoji.

@RickRoss

Sto je dobro u principu, ovo je mjesto za razmjenu misljenja, da ljudi razviju ideje i poboljsaju svoje znanje. Ne zamjeram ti

Stavovi uopšte nisu u kontradikciji, samo si pogrešan deo boldovao iz 2019.

Ne, jesu. I prije si izjavio da si vjerovao da su svi bili (svijesni) Srbi, onda ti je nekao pricao o svom djedu sa mojkovca i ti si promjenio misljenje.

No, nebitno, ako mi se slazemo oko tog pitanja, zasto onda ti meni kontriras po tome sve ovo vrijeme? Ti raspravljas samo da bi raspravljao.

,,Među Crnogorcima srpska svest nikada se nije do kraja razvila i samim tim ta neka priča o Crnoj Gori kao ''vječno slobodnoj srpskoj zemlji'' u kojoj je počela nacionalna ideja i nacionalno buđenje, u kojoj je sve pucalo od srpstva ne pije vodu. Možda u glavama tih nekoliko ljudi u vrhu koji su vodili Crkvu i diplomatiju (mada i oni su gajili dualni identitet i primat su davali crnogorskom imenu), a li kod običnog naroda srpsko ime je bilo sporedno u odnosu na crnogorsko i plemensko. Narod je počeo polako da prisvaja srpski narodni identitet kroz prosvetu i zvaničnu politiku Crne Gore, ali je sve to teklo sporo i neubedljivo. Posao nije bio završen i ne znamo da li bi se ikada i završio jer je Srbija 1918. prekinula taj proces."

Dakle sta tebi licno sada smeta tvoj stav od prije godinu dana? @RickRoss

Ne, jesu. I prije si izjavio da si vjerovao da su svi bili (svijesni) Srbi, onda ti je nekao pricao o svom djedu sa mojkovca i ti si promjenio misljenje.

No, nebitno, ako mi se slazemo oko tog pitanja, zasto onda ti meni kontriras po tome sve ovo vrijeme? Ti raspravljas samo da bi raspravljao.
Ja sam rekao da se nisu poistovećivali sa srpskim narodnim imenom, jer se srpsko ime tada pripisivali isključivo žiteljima Srbije, ali su verovali da dele poreklo, veru, istoriju i ideale sa Srbima iliti Srbijancima.

Objasnjenje ,,kosovskog zavjeta" od strane istoricara Miodraga Popovica, 1976. godine:

,,Po ovom mitu, Vidovdan je dan junackih djela, i pobjede nad zlom. U novom kultu, formiran pod pritiskom politickih i ekonomskih imperativa srpske burzoazije - prodor prema jugu i osvajanje Kosova - Vidovdan je primarno postao simbol krvave i nemilosrdne osvete prema svemu turskom i muslimanskom uopste. U ovom iskrivljenom mitu, od samog pocetka, dolazi do unutrašnjeg raslojavanja kosovskog mita - gdje gde poezija ustupa mjesto konkretnoj nacionalnoj politici."

Screen Shot 2023-11-06 at 4.13.48 AM.png

@Zvonimir Božić @Putnik iz Međugorja @АнаиванГорд

Ali, da se vratimo temi, posto ja sam jedini koji fokusira na temu:

"Otac hrvatske pisane riječi" - Ivan Gundulić​

Имам једно питање:

Ако је Иван Гундулић отац хрватске писане речи, да ли то значи да хрватски језик настаје у тренутку када Иван почиње да пише или је тај језик постојао и раније?

Друга ствар која ми је упала у објектив, одмах на почетку видео снимка:

Жена говори да је Иван Гундулић био значајан за 19. век и настанак националне идеје у Хрватској, а своја дела је састављао стотинама година раније. Како и на који начин Иван Гундулић ствара хрватску националну идеју и у којим делима је помиње?

Имам једно питање:

Ако је Иван Гундулић отац хрватске писане речи, да ли то значи да хрватски језик настаје у тренутку када Иван почиње да пише или је тај језик постојао и раније?

Друга ствар која ми је упала у објектив, одмах на почетку видео снимка:

Жена говори да је Иван Гундулић био значајан за 19. век и настанак националне идеје у Хрватској, а своја дела је састављао стотинама година раније. Како и на који начин Иван Гундулић ствара хрватску националну идеју и у којим делима је помиње?

Marko Marulic, vjerovatno je prvi hrvatski pisac/pjesnik iz 1501. g. Ali Gundulic zajednicki pripada tom ranom periodu.

Djela Gundulica su dio ,,hrvatskog preporoda" 19. v. i ,,Matice Hrvatske", imas mnoge hrvatske radove uradjene na temi njega tada:

,,Gundulicev san" Vlaho Bukovac, 1894. g.

Gundulićev_san.jpg

Marko Marulic, vjerovatno je prvi hrvatski pisac/pjesnik iz 1501. g. Ali Gundulic zajednicki pripada tom ranom periodu.

Djela Gundulica su dio ,,hrvatskog preporoda" 19. v. i ,,Matice Hrvatske", imas mnoge hrvatske radove uradjene na temi njega tada:

,,Gundulicev san" Vlaho Bukovac, 1894. g.

Pogledajte prilog 1442249
Како Гундулићева дела могу да буду део препорода, када се тај препород догодио неких 250 година касније?

Зар Хрвати нису имали песника пре 16. века?

Back