Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Prilozi

• IMG_20231105_182331.jpg
    IMG_20231105_182331.jpg
    72,3 KB · Pregleda: 2
Довољно је да се возиш аутопутем или магастралом и видећеш табле с натписима, то је сваком ко дође у Србију уочљиво.

Svudje je napisano latinicom, da ima po nesto na cirilici, uglavnom na objektima iz prije 100 g. ali latinica je glavno pismo Srbije, smijesno je da ti uopste ovo tvrdis :D

parking-sava-centar-parking-beograd-novi-beograd2.jpg

Pa tko kaže da je to pitanje književnosti?
Hrvatska vlada najavila je oštre poteze...
Nemate nikakvo pravo to radit...

.
Види овако, ја од тебе нисам прочитао ништа, што има везе са књижевношћу. Надам се да си ме разумео.

Ако је то тако, онда је све што је писано латиницом српска књижевност.

Pa da, Sekspir je sad Srbinda

Да ли је ико од вас, што расправљате о књижевности Дубровника, прочитао ишта од тих дела?

Ja sam bukvalno citirao stihove iz djela Gundulica, i dao najsavrseniju analizu cijele tematike. Ali niko nece o tome da prica.

Pa da, Sekspir je sad Srbinda
Видиш како све иде, када се примењује твоја аналогија.
Ja sam bukvalno citirao stihove iz djela Gundulica, i dao najsavrseniju analizu cijele tematike. Ali niko nece o tome da prica.
То да ли је најсавршеније, не можеш ти да кажеш, као што не могу ни ја, већ мора неко ко се у то стварно разуме.

Што се цитирања тиче, ја исто могу да цитирам путем "copy-paste" методе. Напамет не могу.

Ја сам можда, некада пре више од 20 година, можда прочитао неку песму од Гундулића. То је све. Не знам никога више из Дубровника да је био песник, писац или сличан уметник. Оно што поуздано знам и видим, јесте да сви ви не знате како се утврђује припадност нечије књижевности и књижевног рада. Друго, видим да не знате како нешто може да постане засебна књижевност.

И када кажем "ви", не мислим само на тебе, већ и на остале учеснике у расправи.

Ја сам можда, некада пре више од 20 година, можда прочитао неку песму од Гундулића. То је све. Не знам никога више из Дубровника да је био песник, писац или сличан уметник.

Poznajes valjda Mavra Orbinija.

Оно што поуздано знам и видим, јесте да сви ви не знате како се утврђује припадност нечије књижевности и књижевног рада. Друго, видим да не знате како нешто може да постане засебна књижевност.

И када кажем "ви", не мислим само на тебе, већ и на остале учеснике у расправи.

Ja sam objasnio veoma lijepo kako, po mjestu dje je covjek zivio i stvarao svoja djela.

Poznajes valjda Mavra Orbinija.
Познајем само по имену. Не знам његова дела.

Ja sam objasnio veoma lijepo kako, po mjestu dje je covjek zivio i stvarao svoja djela.
Ја исто знам где је Иван живео (мислећи на регију). То није суштина, јер се тако не одређује припадност одређеног аутора некој од књижевности.

Познајем само по имену. Не знам његова дела.

Ја исто знам где је Иван живео (мислећи на регију). То није суштина, јер се тако не одређује припадност одређеног аутора некој од књижевности.

Ivan Gundulic je zivio u nezavisnoj drzavi, pod imenom Raguza, ili Dubrovnik. Dakle ne regiji.

Moze se reci da pripada juznoslovenskoj knjizevnosti ako ti je to ljepse.

Ivan Gundulic je zivio u nezavisnoj drzavi, pod imenom Raguza, ili Dubrovnik. Dakle ne regiji.

Moze se reci da pripada juznoslovenskoj knjizevnosti ako ti je to ljepse.
Регија, покрајина, кнежевина и држава нису битни...

Југословенска књижевност тешко да може да постоји, без обзира што је Југославија била држава.

Регија, покрајина, кнежевина и држава нису битни...

Југословенска књижевност тешко да може да постоји, без обзира што је Југославија била држава.

Kazes nije bitno da li je regija ili drzava. Onda kazes da Jugoslovenska knjizevnost bi postojala da je danas drzava. :lol:

Kazes nije bitno da li je regija ili drzava. Onda kazes da Jugoslovenska knjizevnost bi postojala da je danas drzava.
Мора да ти се нацрта:

Југословенска књижевност не постоји, без обзира што је Југославија била држава.

Није битно у којој регији, држави или краљевини писац живи. То не одређује књижевност, којој припадају његова дела.

Мора да ти се нацрта:

Југословенска књижевност не постоји, без обзира што је Југославија била држава.

Није битно у којој регији, држави или краљевини писац живи. То не одређује књижевност, којој припадају његова дела.

A jel? Znaci Luka Doncic je Slovenacki ili Srpski kosarkas? Digao je tri prsta par puta, slusao lepu brenu, znaci srpski je kosarkas zvanicno jel da? :lol:

A jel? Znaci Luka Doncic je Slovenacki ili Srpski kosarkas? Digao je tri prsta par puta, slusao lepu brenu, znaci srpski je kosarkas zvanicno jel da? :lol:
Лука Дончић нема везе са овим што причамо и немој да банализујеш расправу. Не може да се прави такво поређење.

Лука Дончић нема везе са овим што причамо и немој да банализујеш расправу. Не може да се прави такво поређење.

Isto je to, da li pricamo o atleticarima, glumcima ili knjizevnicima. Pricamo o javnim licnostima koje su stvorile neka djela, i pripadaju nekim drzavama ili nasljedjima.

Isto je to, da li pricamo o atleticarima, glumcima ili knjizevnicima. Pricamo o javnim licnostima koje su stvorile neka djela, i pripadaju nekim drzavama ili nasljedjima.
Није исто. Књижевници нису исто што и фудбалери. Књижевност није исто што и утакмица или репрезентација.

Овде се види да не разумеш како се постаје део неке књижевности. Не разумеш основе.

Види овако, ја од тебе нисам прочитао ништа, што има везе са књижевношћу. Надам се да си ме разумео.

Vratio sam se doma, poslije posla, i zatekao te kako kradeš u mojoj kući stvari. Odnosiš moje knjige van iz kuće, pa i "Gospodare prstenova"...
Ja kažem "stop, uhvaćen si"...
A ti počneš pričat o tome da je Tolkien bio Srbin, i da nisi od mene čuo nikakvu književnost...

.

Није исто. Књижевници нису исто што и фудбалери. Књижевност није исто што и утакмица или репрезентација.

Овде се види да не разумеш како се постаје део неке књижевности. Не разумеш основе.

Javne licnosti su samo to, licnosti koje su javne. Neko da napravi nesto, nebitno sto je, on pripada nekoj drzavi ili kulturi kategorisanja radi, i na kraju covjecanstvu, odnosno svima.

Back