Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ko ima da pita, kada su narodi Balkana necivilizovani, ratuju medjusobno i forsiraju propagande jedni drugima?
Ево, ја питам зашто има "босански", а нема "херцеговачки"?

Ја себе не сврставам у тај кош и не намећем никоме ништа. Заправо, ја пружам могућности.

Ево, ја питам зашто има "босански", а нема "херцеговачки"?

Ја себе не сврставам у тај кош и не намећем никоме ништа. Заправо, ја пружам могућности.

Jer jos se nije pojavila dovoljno rulje koja trazi ,,hercegovacki"

Jer jos se nije pojavila dovoljno rulje koja trazi ,,hercegovacki"
Значи "руља", а не наука тражи језик?

Зашто има само хрватски, а нема далматински? Да ли човек из Шибеника и човек из Загреба причају истим језиком? Да ли користе, пре свега, исте речи? Да ли им је нагласак исти? Да ли исто важи и за Дубровник?

Čekalo se 19.st. da bi se mogle zapisati?
Па шта да се ради. Познато ти је да су 16, 17, и 18 век поприлично били тешки за српски народ; укидање патријаршије, спаљивање Светог Саве, устанци који су гушени у крви, сеобе...

Stokavski sustinski veze nema sa modernim srpskim identitetom, vec je to dio zajednickog jezika koji se danas zove BHSM. Tako da ne bi to uvrstio tu.
Pa ja i ne govorim o modernim identitetima. Na forumu istorija smo.
Štokavica, a posebno štakavska itekako ima veze sa srpskim identitetom.
Naime, taj dijalekat vezuje se za srpsku srednjevjekovnu državu kada su stanovnici iste smatrani Srbima.

Pa ja i ne govorim o modernim identitetima. Na forumu istorija smo.
Štokavica, a posebno štakavska itekako ima veze sa srpskim identitetom.
Naime, taj dijalekat vezuje se za srpsku srednjevjekovnu državu kada su stanovnici iste smatrani Srbima.

Kada kazemo moderni identitet, pricamo o identitetu od radjanja nacionalizma 19. v. do danas. Stokavski nije dio srpskog identiteta, vec je Pravoslavlje, kult Nemanjica, kult Karadjordja itd. Napr. Torlacki nije stokavski, vec posebno narecje, ali vecina torlackih govornika smatra sebe Srbima.

Значи "руља", а не наука тражи језик?

Зашто има само хрватски, а нема далматински? Да ли човек из Шибеника и човек из Загреба причају истим језиком? Да ли користе, пре свега, исте речи? Да ли им је нагласак исти? Да ли исто важи и за Дубровник?

Pa to ne propisuje nauka, već sila i politika.

Ozbilja lingvistika se, štaviše, uopšte ne bavi utvrđivanjem pitanja distinkcije između jezika i dijalekta.

Pa to ne propisuje nauka, već sila i politika.

Ozbilja lingvistika se, štaviše, uopšte ne bavi utvrđivanjem pitanja distinkcije između jezika i dijalekta.
Аха. Значи наука не вреди, него само сила и политика.

Ја само видим да више нема озбиљних људи.

Kada kazemo moderni identitet, pricamo o identitetu od radjanja nacionalizma 19. v. do danas. Stokavski nije dio srpskog identiteta, vec je Pravoslavlje, kult Nemanjica, kult Karadjordja itd. Napr. Torlacki nije stokavski, vec posebno narecje, ali vecina torlackih govornika smatra sebe Srbima.

Kada govorimo o srpskom nacionalizmu, kako kaže Erik Hobzbaum, srpska nacija je jedna od najstarijih u Evropi, skupa da engleskom ili francuskom. Ne može sem kretati od 19. veka, već od kraja 17. veka (od Beogradskog sabora 1690. godine i Srpskih privilegija).

Kada govorimo o srpskom nacionalizmu, kako kaže Erik Hobzbaum, srpska nacija je jedna od najstarijih u Evropi, skupa da engleskom ili francuskom. Ne može sem kretati od 19. veka, već od kraja 17. veka (od Beogradskog sabora 1690. godine i Srpskih privilegija).

Pa imas Roberta M. Hajdena koji tvrdi da i Hrvatski i Srpski nacionalizmi su ukorijenjeni u sovinizmu koji najvise podsjeca na neo-fasisticke pokrete centralne evrope 1930-ih godina.

Pa imas Roberta M. Hajdena koji tvrdi da i Hrvatski i Srpski nacionalizmi su ukorijenjeni u sovinizmu koji najvise podsjeca na neo-fasisticke pokrete centralne evrope 1930-ih godina.

To (pretpostavljam da si napravio lapsus kada si naveo neo) nije u suprotnosti ni sa čim što se nalazi u citatu, tako da ne znam izlog razloga si dotično sad naveo.

To (pretpostavljam da si napravio lapsus kada si naveo neo) nije u suprotnosti ni sa čim što se nalazi u citatu, tako da ne znam izlog razloga si dotično sad naveo.

Pa sto se tice tvoga citata, mislim da sam nekad citao od istog da srpski i hrvatski identiteti su dokaz da jezik ne mora imati veze sa nacionalnim identitetom.

Sto se starosti srpske nacije tice, mislim da je to u najmanju ruku upitno.

Pa sto se tice tvoga citata, mislim da sam nekad citao od istog da srpski i hrvatski identiteti su dokaz da jezik ne mora imati veze sa nacionalnim identitetom.

Ti si stava da je nacija=država.
Po toj logici srpska nacija postoji od, nemam pojma 9 ili 10 vijeka.

Ti si stava da je nacija=država.
Po toj logici srpska nacija postoji od, nemam pojma 9 ili 10 vijeka.

Jeste, drzava je temelj jedne nacije. A narod koji nema drzavu/naciju, najcesce podstice svoj nacionalizam sjecanje na neku bivsu drzavu ciljem obnove. Dakle drzava je kljuc nacije.

Ne znam kakve to ima veze sa bilo čime, jerbo o jeziku nismo rekli bukvalno ništa.

Na Hobzbauma sam se usputno pozvao, kao jednu ikonu koja uživa međunarodni autoritet. Ali stvari su tu prilično jasne; Beogradski sabor iz 1690. godine pokreće procese formiranja moderne srpske nacije. Katihizis koji smo već citirali iz Like (a koji izražava jasno uobličenu nacionalnu svest, u modernom kontekstu) iz XVIII veka nastao je potpuno nevezano u odnosu na nekakva nadahnuća iz Francuske ili nekog drugog filozofskog centra.

Posle tog sabora dolaze Privilegije i sve ono o čemu smo već više puta pričali. Borba građanske i klerikalne struje u tih sto godina 1690-1790 koja će se završiti pobedom građanske na saboru u Temišvaru.

Iako, prirodno, nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim, gotovo je poetski, simbolično, to što je isti grad u kojem je tada bio održan taj ključni sabor 1690. godine danas prestonica srpske nacionalne države (Republike Srbije).

Nema tu nešto puno prostora za neke sporove; ne pričamo o nekoj antici ili nekakvim ostrvima u Okeaniji. Svi su izvori tu i stvari su poprilično jasne kao dan, vezano za pomenute istorijske i nacionalne procese.

Poslednja izmena:

Back