Dubrovačka književnost je srpska i bazirana je na kosovskom zavetu!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ако одеш на италијанску Википедију, видећеш да у њиховим чланцима стоји да су дубровачки уметници далматински. Нигде не стоји да су српски или хрватски. То је трећа опција за сада.

Vikipediju bukvalno svako uređuje i nije merilo za utvrđivanje nečeg.

Vikipediju bukvalno svako uređuje i nije merilo za utvrđivanje nečeg.
Наравно да је уређује свако, али ја ово нисам неосновано навео. Италија има претензије на "ову" страну Јадрана, а није без икакве везе написано да су они "далматински" уметници. Сви остали чланци (немачки, хрватски, украјински итд.) наводе да се ради о хрватским песницима и писцима. Срби говоре да су српски, а Италијани да су далматински.

Не знам да ли знаш како се утврђује припадност неког аутора и његових дела одређеној књижевности, али италијански приступ има више смисла од хрватског.

Nije sad da se guslarske pjesme nešto previše rimuju da ih se ne bi moglo zapisati i na kineskom.
Не, специфично је доста. Чак и да изузмемо риму, у питању су искључиво десетерци што је јако тешко изменити а да не изгуби риму, број слогова или смисао.
П.С. Кинески не постоји, зове се мандарински.;)

Neki stihovi Ivana Gundulica, iz pjesme ,,Dubravka":

O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kom sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti.

Dakle Gundulic je dijelom pisao i ikavicom.
Да ли је ,Још не свиће рујна зора' , српска или црногорска песма ?

Па искрено,не знам, да ли је тада то био званичан назив песме, али је сигурно та песма.

Pa nije, jer tekst je drugaciji i melodija drugacija.

Kanye West Shrug GIF

Pa nije, jer tekst je drugaciji i melodija drugacija.

Kanye West Shrug GIF
Текст није другачији. Песма је написана, то је текст. Музику је свако клепао како је мислио да иде уз тај текст и то барем век касније од настанка. Иначе, најбоље је отпевали Шумадинци, за копље испред свих извођења.

Текст није другачији. Песма је написана, то је текст. Музику је свако клепао како је мислио да иде уз тај текст и то барем век касније од настанка. Иначе, најбоље је отпевали Шумадинци, за копље испред свих извођења.

Po ovome tekst jeste drugaciji: ,,Jost ne sviti bela zora"
https://www.telegraf.rs/vesti/730328-jos-ne-svice-rujna-zora-nastala-u-futogu

Pa jbg kada smo mi Crnogorci prvi snimali pjesmu :mrgreen:

Не тупи, и немој да си тврдоглав. То је српска песма у сваком смислу.
А и међу две , за мене, најлепше међу црногорским.

Pa nije, ti pjevaj o belim zorama, a ja cu crnogorski o rujnim :D

Back