Podigli ste vec unistenu i ispamovanu temu(iako sam se javio sa problemom zbog kog bi zeleo da mi pomognete, pa sam i ja sam razmatrao neke mogucnosti) samo da biste se ponovo podsmehivali?? Dokle vodi ovo vise???
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

[/QUOTE]
I IMA OZILJKE GREBANJA DREKAVCA
PO LEDJIMA I VRATU!!!![]()

.Drekavci su značajni u našoj staroj mitologiji
"Prema jednoj od mnogobrojnih legendi raširenih u Bosni i Srbiji, drekavac je materijalna manifestacija umrlog, nekrštenog čoveka, najčešće deteta, koje ne može da nađe mir i proganja sve koji su mu zgrešili u životu. Reč je o biću iz mitologije Južnih Slovena, malom, dlakavom stvorenju koje ima glavu pande, telo mačke, a rep veverice.
Oglašava se mešavinom dečjeg plača i vučjeg zavijanja, i po pravilu predviđa nesreću u kući u kojoj se nastani. Obično se šetaju po groblju, a svoje žrtve dave u snu. Veoma se plaše svetlosti, ali ne mogu biti uništeni sve dok sami ne pronađu mir."
Kopirano sa http://www.istocnosarajevo.net/zanimljivosti/drekavci-su-medu-nama
Sve u svemu, sama Srbija je bogata mitološkim bićima, tek se od skora malo više povelo računa o tome.. zanimljivo bi bilo napraviti neko istraživanje povodom toga, ako ništa drugo, ne treba zaboraviti naše nasleđe.

Jos samo neko da mi objasni kako su stari Sloveni znali kako izgleda panda?![]()
.

U nasoj mitologiji skoro svako bice ima naviku da skace ljudima na ledja ... Nikada necu razumeti toKao kroz maglu se secam nekih prica starijih ljudi:
Veruje se da mekece i govori nesto nerazumljivo, ili place i vristi kao dete, veruje se ispred cije kuce se pojavi ili cuje, neko ce iz te kuce umreti, ima jarece noge (ili kao kengur).
Najcesce se javlja oko Bozica, i spopada ljude po sumama (za groblja nisam cuo)
Prica se da najcesce skace ljudima na ledja i ganja ih celu noc (covek od straha pocne trcati dok ga ovaj jase na ledjima),kada se zrtva ujutru osvesti ne seca kako je uopste stigla do mesta na kojem se probudila.
Prica se takodje da ako neko sanja drekavca, ubrzo ce mu se drekavac pojaviti za koju noc i na javi.![]()

U nasoj mitologiji skoro svako bice ima naviku da skace ljudima na ledja ... Nikada necu razumeti to![]()
!U nasoj mitologiji skoro svako bice ima naviku da skace ljudima na ledja ... Nikada necu razumeti to![]()
Drekavci su značajni u našoj staroj mitologiji
"Prema jednoj od mnogobrojnih legendi raširenih u Bosni i Srbiji, drekavac je materijalna manifestacija umrlog, nekrštenog čoveka, najčešće deteta, koje ne može da nađe mir i proganja sve koji su mu zgrešili u životu. Reč je o biću iz mitologije Južnih Slovena, malom, dlakavom stvorenju koje ima glavu pande, telo mačke, a rep veverice.
Oglašava se mešavinom dečjeg plača i vučjeg zavijanja, i po pravilu predviđa nesreću u kući u kojoj se nastani. Obično se šetaju po groblju, a svoje žrtve dave u snu. Veoma se plaše svetlosti, ali ne mogu biti uništeni sve dok sami ne pronađu mir."
Kopirano sa http://www.istocnosarajevo.net/zanimljivosti/drekavci-su-medu-nama
Sve u svemu, sama Srbija je bogata mitološkim bićima, tek se od skora malo više povelo računa o tome.. zanimljivo bi bilo napraviti neko istraživanje povodom toga, ako ništa drugo, ne treba zaboraviti naše nasleđe.
Kod nas su ranije majke plasile decu drekavcima, dok nije doslo do urbanizacije i selidbe u gradove, kada je detetu bilo mnogo teze da poveruje u tako nesto.Slicna bica postoje i u drugim mitologijama.
U Juznoamerickim mitovima postoji bice koje se zove SILBON i koje ide i svira, zvizduce...
Predskazuje da ce se desiti nesto lose.
Majke obicno plase decu sa tim bicem, kao sto ih kod nas plase sa baba rogom.
Citao sam neku knjigu o istoriji mitologije Srba i kaze da su majke plasile decu drekavcima. Eh, sad mozda su se i odrasli medjusobno, al to ne bih znao. Babaroga se pocela koristiti tek kasnije.Drekavcima se plase medjusobno odrasli ljudi .
Deca se plase babarogom.
Mislim da je ustvari u pitanju neki balkanski oblik cupakabre, mothmana , nekakvog bica iz paralelnih svetova, koja se nekom greskom ili planski , pojave na nasem .