DREKAVAC!?

Ma kakvi drekavci...

Evo slike drekavca od pre desetak godina, nacinjene negde u istocnoj Srbiji, oko Djavolje varosi:

xuo-drekav.gif

Ma nije to poenta - svi znamo da drekavac ne postoji.
Poenta je da drekavac pripada nasoj staroj mitologiji i da bismo mozda trebali vise da vodimo racuna o zaostavstini nasih predaka.
Da smo forsirali nasu mitologiju kao brend mozda bi bila poznata kao npr. grcka ili nemacka itd.
Doduse vukodlaci i vampiri koji su prihvaceni u svetu poticu bas iz slovenske mitologije :D
I mi konja za trku imademo :lol:

Poenta je da drekavac pripada nasoj staroj mitologiji i da bismo mozda trebali vise da vodimo racuna o zaostavstini nasih predaka.
Da smo forsirali nasu mitologiju kao brend mozda bi bila poznata kao npr. grcka ili nemacka itd.
Doduse vukodlaci i vampiri koji su prihvaceni u svetu poticu bas iz slovenske mitologije :D

IMAMO!!!!!!!!!!!!!

Pazi vampiri kao koncept postoje i u istocnjackim kulturama. A verovatno i vukodlaci (za to nisam siguran).

Evo nekih zanimljivih delova iz odrednice Drekavac, iz enciklopedijskog rečnika "Slovenska mitologija":

U Bosni se smatra da su drekavci duše poginulih vojnika koje nemaju mira na onom svetu zbog počinjenih grehova, i lutaju noću od groblja do groblja strašeći ljude drekom...

Ako dreči i svetli oko neke kuće znači dda će tu umreti neko..

Po predanju iz okoline Arilja, čoveku koji se vraćao posle ponoći iz vodenice, drekalo (drugi naziv za drekavca) je skočilo na džak, a on mu je sekiricom odsekao glavu: "noge mu dugačke ima jedan metar, glava - mačja, vrat - pola metra, stomaka nema niđe..." zanimljivo :)

U Sretečkoj župi se veruje da drekavac ima jednu nogu, da mu oči svetle i da viče "Vi! Vi! Vi!"
Širom Kosova i Metohije i Dragačeva smatra se da nije dobro čuti drekavca, pošto će se onaj ko ga čuje razboleti i umreti, pa otuda i kletva "Drečala te budila!"...

U okolini Gruže drekavca zamišljaju u vidu dlakavog deteta sa izduženim telom i velikom glavom, koje noću leti i dreči, i da je nastalo od duše nekrštenog deteta....

Kao kroz maglu se secam nekih prica starijih ljudi:

Veruje se da mekece i govori nesto nerazumljivo, ili place i vristi kao dete, veruje se ispred cije kuce se pojavi ili cuje, neko ce iz te kuce umreti, ima jarece noge (ili kao kengur).

Najcesce se javlja oko Bozica, i spopada ljude po sumama (za groblja nisam cuo)

Prica se da najcesce skace ljudima na ledja i ganja ih celu noc (covek od straha pocne trcati dok ga ovaj jase na ledjima),kada se zrtva ujutru osvesti ne seca kako je uopste stigla do mesta na kojem se probudila.

Prica se takodje da ako neko sanja drekavca, ubrzo ce mu se drekavac pojaviti za koju noc i na javi. :per::eek::per:

E to što skače čoveku na leđa i tera ga daleko u nepoznate predele niej drekavac već karakondžula iliti karaklinac i karak*rac :hahaha: stvarno se tako zove :D
U mom selu i dalje u govoru koriste izraz karak*rci kada žele da kažu da je nešto čudno, nepoželjno, loše....

E to što skače čoveku na leđa i tera ga daleko u nepoznate predele niej drekavac već karakondžula iliti karaklinac i karak*rac :hahaha: stvarno se tako zove :D
U mom selu i dalje u govoru koriste izraz karak*rci kada žele da kažu da je nešto čudno, nepoželjno, loše....

Karakondzula:

karakondzula.jpg

Karak*rac nisam nasao. :mrgreen:

Pa to je u suštini isto, s tim što karak*rci često uzimaju oblik neke omanje životinje, najčešće jareta, jagnjeta ili psa, pa skoče čoveku u naručje, i noseći ih čovek odluta daleko od koće i odredišta na koje se zaputio, a pri tome su najčešće veoma teški, nestaju pred zoru kad se oglase prvi petlovi, i tada se čoveku obrate ljudskim glasom
Svašta naš narod veruje i pripoveda :D

Vrlo moguce, zaista sam slusao davno te price da je izvesno da sam pomesao neke stvari.

Pa to je u suštini isto, s tim što karak*rci često uzimaju oblik neke omanje životinje, najčešće jareta, jagnjeta ili psa,

Da, s tim sto je vrlo interesantno da se pri samom spominjanju jareta automatski mesa i religija.

Vrlo je interesantna anegdota koju sam takodje negde cuo (mislim da ju je ispricao jedan mladi pop) kako se jednoj osobi prikazao sam Isus, ovaj mu se poklonio, i kada je spustio glavu blizu zemlje ugledao je kako se ispod isusovih haljina naziru jarece noge. Tako da se automatski poklonio samom djavolu, fakticki bio je prevaren
:confused:

PS.

Namerno sam spomenuo ovo jer se mnoge price iz naroda koje se ticu umiljatih zivotinja narocito mladih jaganjaca poklapaju sa djavoljim prerusavanjem, i samim tim sa samom religijom. Zato mislim da nisu sva verovanja povezana sa paganskim obicajima.

Poslednja izmena:
U "slovenskoj mitologiji" koju sam već citirao može se videti da se govoto sve životinje i stvari vezuju za mrtve, onaj svet i neki vid zla. Prosto je neverovatno koliko je pogled na svet naših predaka bio obojen strahom i u svemu video zlo i vesnike onog sveta

U "slovenskoj mitologiji" koju sam već citirao može se videti da se govoto sve životinje i stvari vezuju za mrtve, onaj svet i neki vid zla. Prosto je neverovatno koliko je pogled na svet naših predaka bio obojen strahom i u svemu video zlo i vesnike onog sveta

A zasto je svako ZLO ocrtano u zenskom liku (karakondzule, vestice?) :think:

Sta je narodna mudrost sa time htela da nam kaze? :think:

(Vesci su daleko manje opasni nego vestice)

Drekavci su značajni u našoj staroj mitologiji :)

"Prema jednoj od mnogobrojnih legendi raširenih u Bosni i Srbiji, drekavac je materijalna manifestacija umrlog, nekrštenog čoveka, najčešće deteta, koje ne može da nađe mir i proganja sve koji su mu zgrešili u životu. Reč je o biću iz mitologije Južnih Slovena, malom, dlakavom stvorenju koje ima glavu pande, telo mačke, a rep veverice.
Oglašava se mešavinom dečjeg plača i vučjeg zavijanja, i po pravilu predviđa nesreću u kući u kojoj se nastani. Obično se šetaju po groblju, a svoje žrtve dave u snu. Veoma se plaše svetlosti, ali ne mogu biti uništeni sve dok sami ne pronađu mir."

Kopirano sa http://www.istocnosarajevo.net/zanimljivosti/drekavci-su-medu-nama

Sve u svemu, sama Srbija je bogata mitološkim bićima, tek se od skora malo više povelo računa o tome.. zanimljivo bi bilo napraviti neko istraživanje povodom toga, ako ništa drugo, ne treba zaboraviti naše nasleđe :).

Ahahahahahahah kada li su stari Sloveni mogli da vide pandu ;)...

Drekavci postoje,ljudi,nije sala!
I moj deda ima oziljke svud po telu od napada drekavca.
Stvar je u tome sto mi je baba 20 godina kasnije objasnila
da mu je to ona hebala mater zbog njegove ljubavnice,
kad ih je nasla zajedno kako dreche u podrumu kuce !!! XAXA

Back