Драгољуб Дража Михаиловић

Што више оваквих књига! :ok:

SUDIJA SMRTI - ISTINA O SUĐENJU DRAŽI MIHAILOVIĆU I NJEGOVOJ LIKVIDACIJI
Miroslav Todorović

"Đeneral Mihailović hteo je da srpski mrak i bespuće borbeno slobodarski premosti ali je upao u procepe srpskog nadnacionalnog tumaranja, u ime intelektualističkog jugoslovenstva i pučkog proleterskog internacionalizma, u ime građanskog demokratizma i mondijalizma. Predvodnik pokreta za opstanak bio je prosto nateran da vuče kola, već razbijene države, dok je njegov suparnik Tito, sledio cilj bez obzira na srpske žrtve. I stigao do pobede uz upotrebu srpske borbe i saveznika.

Da bi ova pobeda bila konačna, trebalo je ukloniti i srpski nacionalni pokret i njegovog komandanta, snagu koja je jedina ugrožavala Brozov velikohrvatski cilj, antisrpske dezintegracione projekte. Trebalo je ukloniti i drugi simbol srpskog egzistencionalnog lomatanja - generala Nedića.

Tek tada je mogao da korača putem obmana do sveta iluzija. Prepreke je uklonio ideologizatorskom rukom gladnog srpskog skorojevićkog zanesenjaka. Ali Mihailovićev krvnik ni pretpostavljao nije da je time otvorio, đeneralov put u legendu.

Posle saznanja dobijenog iz dokumentovane i znalački sačinjene knjige, Miroslava Todorovića "Sudija smrti", na kakav je način ovaj cilj ostvaren, knjigu koju će bez svake sumnje čitati desetine hiljada ljudi - sigurno je da će legenda o Draži prerasti u legendu o uzaludnosti i mučeništvu čitavog jednog naroda.

Da li će strašna smrt đenerala biti i poslednja opomena njegovom rodu, uvod u temeljna preispitivanja njegovog hoda po mukama bespuća? Da li će Srbe napokon pokrenuti nova "svetlost tame" koja izvire iz njihovih novih razvalina, da li će ih pokrenuti tragedija koja pokazuje da je umorstvom nacionalne dimenzije srpskog pokreta otpora đenerala Draže, nestala i velika prilika i za svesrpsku obnovu i ujedinjenje i za jugoslovensku rekonstrukciju na etničkoj osnovi? U jedno sam siguran: mesto strašnog umorstva Dragoljuba - Draže Mihailovića, postaće kultno mesto , koje će narod preimenovati u Dražina Ada. Vidim na njemu i spomenik đeneralu, monument opomene, opamećivanja i simbol pomirenja. Svetionik za otrežnjenja i uporište novog oslobodilačkog početka".

Izvod iz recenzije
Prof. Dr Veselin Đuretić
https://www.delfi.rs/knjige/10647_s...egovoj_likvidaciji_knjiga_delfi_knjizare.html

jel istina da su ga svake večere u zatvoru ubijali od batina ???

- - - - - - - - - -

ma ne verujem........

samardžićeva propaganda

Хајде Проко, уозбиљи се, ови покушаји цинизма делују слабашно као израз немоћи, пошто је о вашем суђењу , пресуди која вам се негде "загубила" и извршењу те пресуде , за које вам се такође " загубише" документи прича завшена рехабилитациојом. То што сада цвилите против ње нема апсолутно никакав ефекат.

Хајде Проко, уозбиљи се, ови покушаји цинизма делују слабашно као израз немоћи, пошто је о вашем суђењу , пресуди која вам се негде "загубила" и извршењу те пресуде , за које вам се такође " загубише" документи прича завшена рехабилитациојом. То што сада цвилите против ње нема апсолутно никакав ефекат.

хахах, јад и беда...ал одлично да је тако...види се да им није добро јер је права истина за сва времена изашла на видело, а њихова заувек завршила на сметлишту историје :mrgreen:

нема већег одраза немоћи и пораза од таквих постова :)

Poslednja izmena:
Кочо, све што је грађено на лажним основама ,а утеривано у свест силом и влаћу није дугог века и траје само колико та власт траје. Тако је и са њиховом митологијом култа личности .Не можемо порећи да је опстојавао и предуго, али корена није пустио.

Draža očekivao pomilovanje

Jedan od oficira Ozne koji ga je čuvao bio je i Šapčanin Slobodan Borisavljević, koji je posle napuštanja Ozne bio u diplomatiji.

NIJE MUČEN
- KATEGORIČKI tvrdim da tokom istrage Draža Mihailović nije bio mučen, tučen ili na neki drugi način maltretiran - zapisao je Borisavljević. - Mi bismo to mogli da primetimo, iako smo za vreme saslušavanja bili udaljeni iz sobe. Saslušanja su vršili Josif Malović, zamenik saveznog javnog tužioca, i Milorad Milatović, tada jedan od pomoćnika Slobodana Penezića.

Borisavljević je 14. marta 2000. na nekoliko stranica napisao sećanja, koja je predao Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti. Prvo sećanje nazvao je "Razgovor sa Dražom Mihailovićem", a drugo, takođe vezano za ovaj period, "Razgovor sa Slobodanom Penezićem u Ženevi".

"Novosti" ekskluzivno objavljuju ova sećanja iz kojih se vidi kako se Mihailović ponašao i o čemu je pričao neposredno pred smrt. Sećanja Borisavljevića u mnogo čemu podudaraju se sa dokumentima Forin ofisa, koje su "Novosti" ekskluzivno objavile u nekoliko nastavaka.

- U martu 1946. nalazio sam se na dužnosti u Ozni za Srbiju u Beogradu - započeo je sećanje Slobodan Borisavljević. - Ne sećam se tačno datuma, ali odmah posle hvatanja Draže Mihailovića, Slobodan Penezić Krcun pozvao je grupu odabranih oficira Ozne i saopštio nam da je uhvaćen Draža Mihailović. Njega treba čuvati sve do početka suđenja, koje će biti javno. Stoga će uvek u sobi sa njim biti po dvojica oficira, koji će se smenjivati svaka četiri sata i njihov zadatak je da Mihailovića nijednog trenutka ne ispuštaju iz vida, kako ne bi došao u situaciju da nešto pokuša.

Rečeno nam je, takođe, da sa njim ne smemo da razgovaramo, da se prema njemu moramo odnositi sa poštovanjem i da ga, kad nam se on obrati, moramo oslovljavati sa "gospodine generale", da će mu hrana biti donošena iz restorana Ozne, da će hranu uvek morati prethodno da proba jedan za to posebno zadužen oficir Ozne. To je bio Boško Vidaković, verovatno zbog toga što je pre rata bio student medicine, a dobar deo rata proveo je kao referent saniteta.

Rečju, Krcun nam je objasnio da je na nama velika odgovornost da Draža Mihailović živ i zdrav dočeka suđenje, da se ne bi dogodilo kao sa Milanom Nedićem, koji je zbog nepažnje i neodgovornosti uspeo da izvrši samoubistvo. Takođe nam je naredio da nikome ne smemo da pričamo o tome šta radimo i zapretio je strogim kaznama onima koji tu naredbu prekrše. Posle toga, otprilike 90 dana proveo sam u sobi sa Dražom. Smena je u početku bila četiri sata, a kasnije šest.

U smeni smo bili zajedno major Živan Stojanović i ja. Tako je bilo sve do suđenja u Domu garde u Beogradu. Na tom suđenju ja sam uveo Dražu Mihailovića u salu i sedeo iza njega prvih nekoliko dana, a potom sam bio premešten u Pančevo za načelnika Okružnog odeljenja Ozne, tako da nisam sa Dražom dočekao kraj suđenja.

U nastavku sećanja, Slobodan Borisavljević navodi kako se Draža ponašao u zatvoru, šta je radio, šta je jeo i pio:

- Draža Mihailović je mnogo više ličio na nekog mirnog profesora nego na vođu i komandanta. Prva dva-tri dana nisu mu skidali lisice, i on se požalio da mu takav položaj ruku izaziva jake bolove u ramenima. Posle toga su mu lisice skinute, ali su oduzete naočare (iz bezbednosnih razloga, da se staklom ne povredi). Pošto je imao veliku dioptriju, počeo je da se žali da ga boli glava. Naočare su mu zatim vraćene, a nama je naređeno da udvostručimo pažnju i nikako ga ne ispuštamo iz vida.

Borisavljević potvrđuje i zapažanje britanskih diplomata sa suđenja, koje smo objavili, da se komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, ponašao prema novim vlastima više nego pristojno:

Da je Dražu neko fizički mučio to bi se primetilo, napominje Borisavljević, a on bi to sigurno rekao na suđenju. Za takve metode nije bilo nikakve potrebe, jer se držao veoma korektno:

* Priznao je nadležnost suda, iako je mogao to da odbije
* Nije se branio ćutanjem (kao na primer Stepinac), već je odgovarao na sva pitanja, pokušavajući da opravda i odbrani nešto što se nije moglo braniti.

* Da li je bio drogiran, kao što neki danas tvrde, pokušavajući da objasne njegovo korektno držanje pred sudom? Draži su donosili hranu iz restorana - menze Ozne na Obilićevom vencu (sada je tamo studentski restoran), koju je zaduženi oficir pre serviranja Draži Mihailoviću obavezno probao. Mislim da nije bio drogiran.

* Draža Mihailović je mnogo pio i tražio je stalno ljutu rakiju. Njemu je donošena ljuta rakija i on je stalno molio da mu se dnevna porcija poveća. Počelo se tako sa četvrt litre dnevno, a završilo sa litar. Verovatno je u alkoholu tražio utehu i zaborav. Pored toga, stalno je tražio uz jelo najljuće papričice i jeo ih u ozbiljnim količinama. Verovatno se tu radi o navici, a možda je na taj način mislio da neutrališe eventualne droge ili slično, koje bi mu se mogle ubacivati u hranu.

Ceo postupak prema Draži Mihailoviću je bio veoma korektan, a i njegovo držanje pred islednicima i sudom bilo je korektno.

Slobodan Borisavljević u svojim sećanjima postavlja i jedno pitanje: "Da li je Draži obećano da neće biti streljan?", i sam odgovara:
,
- Bilo je nekih tvrdnji da se Draža Mihailović držao korektno pred sudom zato što mu je obećano da neće biti streljan, bez obzira na presudu. Da će posle suđenja biti smešten negde podalje od očiju javnosti, na primer u neku usamljenu vilu na Jadranskom moru, gde će mu biti omogućeno da napiše memoare i slično, pa kada prođe izvesno vreme i galama oko njega se smiri, biće pušten da ostatak života provede na miru.

Ja verujem da je ovakvo obećanje, na odgovarajućem nivou, zaista dato. Verujem, takođe, da bi se Mihailović držao na sudu drugačije da mu takvo obećanje nije dato. Ja Krcuna tokom njegovog boravka u Ženevi 1954. godine nisam mogao da pitam. On mi verovatno i ne bi odgovorio.

Da je Draži bilo nešto obećano uverava me još jedan detalj: jedan od ljudi koji je to znao, pričao mi je da je Draža bio prosto zaprepašćen i šokiran kada mu je saopšteno da je njegova molba za pomilovanje odbijena, i kada je u zatvor došao berberin da ga obrije, prosto nije bio u stanju ništa da kaže, niti da ustane. Bio je kao paralisan.,

Sve napred navedeno ukazuje da mu je na odgovarajućem nivou bilo obećano da neće biti streljan. Kada iz današnje perspektive procenjujem, verovatno bi bilo mudrije da mu je bio pošteđen život. On je tada već bio politički mrtav i njegovo pomilovanje onemogućilo bi da postane žrtva, da mu se podižu spomenici i slično.(Nastaviće se)

Poslednja izmena:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:301064-Draza-ocekivao-pomilovanje

- - - - - - - - - -

eto priče izprve ruke, ali naravno, pojedinci ovde znaju bolje od istih šta je bilo te davne 1946 godine u zatvoru ;)

te tukli dražu svaki dan, ko god je stigao, te drogirali ga, te nije pisao molbu za pomilovanjem, te nije streljan nego je poslat u rusiju i slične glupost

- - - - - - - - - -

a draža mirno spava negde u delti dunava na crnom moru

Ђенерал Михаиловић је од стране комунистичких терориста и секташа све време мучен, дрогиран и прећено му је породицом...овим бајкама ознаша није место у озбиљној дискусији...па у ово ни деца не би поверовала...циркус

Једноставно, комунистички извори нису релевантни, а понајмање "сведочења" ознаша

PREMA jednom izveštaju engleskih obaveštajaca, koji se sada u Srbiji prvi put objavljuje, agenti Udbe primenili su prema generalu Mihailoviću specijalni sistem za iznuđivanje priznanja:

- Stavljen je u sobu Ozne za mučenje i tu je zadržan 74 časa.

- Njegovi jauci su se čuli u mnogim delovima zgrade.

- Za vreme "ispitivanja" potpredsednik (jugoslovenske) vlade Edvard Kardelj dva puta je posetio zgradu (centralu Udbe u Beogradu).

Prema ovom dokumentu, ovaj sistem mučenja smislili su šefovi beogradske i zagrebačke policije, Lazić i Bedeković, "raniji Mihailovićevi prijatelji".

Mučenja su bila jeziva:

- Zna se samo za dva čoveka da su uspela da izdrže (mučenja) - da odbiju da govore. To su bili jedan Pavelićev pomoćnik i jedan makedonski kurir VMRO.

- Obojica su (posle torture) umrli.

- Mihailović se odupirao do poslednje neopisive torture (ne može biti napisano - primedba prevodioca sa engleskog jezika).

- Tada je progovorio. Odnet je natrag u svoju ćeliju go i sasvim izmenjenog lika.

- Sada je na lečenju radi oporavka da bi se mogao pojaviti na suđenju.

- Rečeno mu je da će ako bude povukao jednu reč iz svoje (iznuđene) izjave ponovo pretrpeti ova mučenja.

Tri meseca pre suđenja generalu Mihailoviću jugoslovenski ministar finansija Sreten Žujović je dopisniku Rojtersa u Beogradu rekao da suđenje predstavlja "tehničko pitanje". I da će se na njemu odlučivati: "da li ga treba obesiti ili streljati".

I prepiska koja je uoči suđenja vođena između Tita i Aleksandra Rankovića, koji su se tada nalazili u Moskvi, i Edvarda Kardelja i Milovana Đilasa, koji su bili u Beogradu, pokazuje da je proces bio politički, a ne sudski. Iz depeša, pisanih na ruskom jeziku, vidi se kako je politički montiran proces: Kardelj i Đilas tri puta vršili "političke korekcije" u optužnici, pa je ona tri puta menjana i prerađivana

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:386338-Jedina-dilema-vlasti

Па и сам Дедијер је у свом писму објаснио каква је била мржња према ђенералу Михаиловићу, да су га зубима преклали секташи...а чуј сад ово...

Poslednja izmena:
Процес ђенералу Михаиловићу и другима је само један у низу комунистичких политичких процеса који су започели још од Лењина , па преко Стаљина и Берије стигли до југославенских комуниста са непомеником. Њихова карактеристика јест да су монтирани или како то каже Жујовић " техничко питање" Циљ је биуо да оптужени не само призна, него да у судској представи оптужи сам себе. Средства којима се то постизало су ишла од физичког мучења до употребе одређених наркотика замењање свести.Не треба ни мало сумњати да су та средства стајала на располагању и титостима и да су их користили., као добри ђаци .
Поред свих напора и резултта, којима нас и овде филују њихови наследници, они нису у случају ђенерала Михаиловића сасвим успели , јер је као сажетак његов завршне речи остало оно : " не осћам се кривим".Данас може да се спекулише да је и тај недовољни учинак један од разога зашто је у случају генерала Недића ипакодлучено да се он саммоубије скоком кроз прозор, алито није и не тревба да буде предмет ове теме.

И Немци и комунисти, и Химлер и Броз и Кардељ, у исто време сматрају ђенерала Михаиловића највећим непријатељем кога треба уништити свим средствима! Готово идентична наређења за уништење Драже и његовог штаба

Химлер је сматрао ђенерала Михаиловића најопаснијим непријатељем у читавој Југоисточној Европи

himler.png

33.png

tito.png

др Иван Авакумовић, Михаиловић према немачким документима, Лондон, 1969

Poslednja izmena:
Наравно Кочо, јер је Дража, његова војска и равногорски покрет кварила планове свима самим својим постојањем који су били изгледни после капитулације . Државотворни покрет отопа који је био аутохтон и није потекао из Лондона и у смислу команде од њега зависо, није био по вољи Британији и Черчилу. Пољци су се ставили под команду Британије и гинули у енглеским униформама под Монте Касином , на пример, као што је то чинила и наша непредана ескадрила, али не и Дража.
Када је Сикорски почео да поставља незгодна питања Британцима погинуо је у мистериозној авионској несрећи. Немци су мислилида је успостаљањем Недићеве владе Србија пацификована и да неће бити реметилачки фактор у њиховом продору на исток југ,, а тито и његови комунисти да ће моћи да остваре своје превратничке циљеве користећи хаотично стање у окупираној и исцепканој Краљевини подељеној на окупационе зоне.
Свима њима је ђенерал Михаиловић био трн у оку, а његов положај министра војног је у великој мери побољшао положај владе у избеглиштву, па је Черчил морад да се бави и сменама наших влада.

Ова је песма Пољацима остла после изгинућа далеко од своје Отаџбине.

Poslednja izmena:
Како ме наши саговорници не би оптиживали за дигресију спомињањем Монте Касина , треба да имати на уму да да је та битка била једна од најтежих и најкрвавијих у битци за Италију и да у њој на британској страни изгинуо највећи број Пољака, а Пољска је ладно препуштена Совјетима који су у њојустличили пољске комунисте.
Е то ђенерал Михаиловић нијехтео да се деси ни његовој војсци, ни држави, ни народу, када је рекао да нисмо ничије слуге, па ни савезничке.

draža nije hteo ni da ratuje :mrgreen:

- - - - - - - - - -

btw, komika na temi, ja tvrdim da dražu nisu tukli, a pobornici gubitnika tvrde da su dražu tukli svako veče ko vola u kupusu, pa još za to daju dokaze u vidu engleskih izveštaja

onih istih engleza koji ne vole dražu i koji su naterali kralja da da onaj čuveni proglas kad je četnike preveo u partizane

gle sad vam englezi odgovaraju :mrgreen:

Процес ђенералу Михаиловићу и другима је само један у низу комунистичких политичких процеса који су започели још од Лењина , па преко Стаљина и Берије стигли до југославенских комуниста са непомеником. Њихова карактеристика јест да су монтирани или како то каже Жујовић " техничко питање" Циљ је биуо да оптужени не само призна, него да у судској представи оптужи сам себе. Средства којима се то постизало су ишла од физичког мучења до употребе одређених наркотика замењање свести.Не треба ни мало сумњати да су та средства стајала на располагању и титостима и да су их користили., као добри ђаци .
Поред свих напора и резултта, којима нас и овде филују њихови наследници, они нису у случају ђенерала Михаиловића сасвим успели , јер је као сажетак његов завршне речи остало оно : " не осћам се кривим".Данас може да се спекулише да је и тај недовољни учинак један од разога зашто је у случају генерала Недића ипакодлучено да се он саммоубије скоком кроз прозор, алито није и не тревба да буде предмет ове теме.

наравно, класичне методе комунистичких секташа, о којима знају и птице на грани....утолико је комичније слушати овакве изјаве ознаша...ал с њима увек циркус

неретко су и сами смишљали методе мучења...

TOPLI ZEC, KIBLA I OSTALE MONSTRUOZNE METODE: Kako su sve mučili zarobljenike Golog otoka! SPREMITE ŽELUDAC!

https://www.espreso.rs/vesti/drustv...ili-zarobljenike-golog-otoka-spremite-zeludac

Poslednja izmena:
draža nije hteo ni da ratuje :mrgreen:

- - - - - - - - - -

btw, komika na temi, ja tvrdim da dražu nisu tukli, a pobornici gubitnika tvrde da su dražu tukli svako veče ko vola u kupusu, pa još za to daju dokaze u vidu engleskih izveštaja

onih istih engleza koji ne vole dražu i koji su naterali kralja da da onaj čuveni proglas kad je četnike preveo u partizane

gle sad vam englezi odgovaraju :mrgreen:

Проко ако још ниси схватио Велика Британије није титоистичка земља једноумља и само једногјединог извора као ваша.
Да ли знаш колико је четника и њихових породица наставило своје животе у тој земљи ?
И ово је Проко Велика британија и то њена престнивца Лондон

im9mPLI.jpg

pa što je onda četnike u ww2 pustila niz vodu zajedno sa kraljem petrom ??

tad im nisu odgovarali jer su saradjivali sa okupatorom a posle rata, kad su sekire zakopane, život se nastavio

taj hotelčić je mogao biti i u zanzibaru a ne u londonu pa bi opet sve bilo isto nebitno

- - - - - - - - - -

btw, ja sam svojevremno u vreme početka ratova 90tih slučajno u minhenu ušao u restoran prepun hrvatskih obeležja, pričao srpski sa konobarom da i sam nisam shvatio da je hrvat vlasnik sve dok nisam malo bolje zagledao zidove sa slikama, a da mi niko problem nije napravio

tako i taj hotelčić, ti tamo više ni srpski nepričaju, nego samo engleski :D

život ide dalje

btw, ja sam svojevremno u vreme početka ratova 90tih slučajno u minhenu ušao u restoran prepun hrvatskih obeležja, pričao srpski sa konobarom da i sam nisam shvatio da je hrvat vlasnik sve dok nisam malo bolje zagledao zidove sa slikama, a da mi niko problem nije napravio

Зашто би ти правили проблем, кад си лепо причао с њима и одавао информације и стање на терену?
Вероватно су те и частили пићем и пожелели срећан пут.

Back