На горње две депеше, Парежанинову и Љотићеву, Војвода Павле Ђуришић одговорио је својом депешом од 2. марта 1945. године:
"Љотићу. Потребно је моје људство пребацити тамо. Ја заступам гледиште да се сви тамо прикупимо и да се формира једна армија за продужење даљих борби. Не наилазим на разумевање.
Делегати неће ништа урадити. Морају се силом натерати. Када бих се ослободио болесних и избеглица могао бих марширати за Бихаћ. Када бих дошао у Бихаћ којим правцем и каквим средствима би ме даље пребацили. Требате предузети све да ме прихватите.
Молим хитан одговор. Да ли би се болесни и избеглице могли примити на станици Окучани. Павле."220
Чим је Димитрије Љотић примио ову депешу Павла Ђуришића,одмах је упутио молбу др Нојбахеру да се састане с њим, наглашујући му: да се питање Ђуришићевог доласка нипошто не сме даље одлагати. Др Нојбахер је истога дана, 2. марта 1945. године, одговорио Љотићу следећом депешом:
"Очекујем одређење термина мога поласка од Министарства Спољних послова.Питање Ђуришића биће војнички испитано.
Поводом одласка упућивања 260 људи Српске Граничне Страже под вођством Милосављевића тражио сам хитну сагласност Високог вође СС и полиције и молио одобрење циља марша. Др Нојбахер."221
Када је ускоро дошло до састанка између Димитрија Љотића и др Нојбахера, Љотић га је најусрдније молио да Војводи Павлу Ђуришићу омогући долазак у Словенију, а што би и војнички и политички много значило у даљој борби противу Тита. Др Нојбахер је, напокон,дао позитивно мишљење. Љотић и Ђујић, радосни и сретни што јествар добила повољан обрт, одмах су Војводи Павлу Ђуришићу послали следећу депешу.
"Ђуришићу. За твоје избеглице, болесне и рањене овамо обез-
беђен смештај. За пребацивање твојих бораца долази у обзир само
пут пешице до нас. Према нашим информацијама најпогоднији би
пут био: Дервента-Бихаћ- Личко Петрово Село-Плитвице-Бриње-
Криви Пут-Нови Бакар-Сушак. Не знамо ситуацију на путу Дер-
вента-Бихаћ, а од Бихаћа даљи пут врло лак и ми ћемо те на тој
линији у детаље известити, а по потреби и у сусрет ти доћи. За
пребацивање небораца предузели смо најенергичније мере и нада-
мо се успеху, о чему ћемо те известити. Чим јавиш да си сагласан
са планом доћи ће група немачких официра и војника који ће регу-
лисати твоје снабдевање и успутним властима. Ђујић, Љо-
тић."222
После ове депеше, отишао је у Босну гроф Чернин, ађутант Глобочника, главнокомандујућег немачког ђенерала у Трсту. Гроф Чернин требало је да се састане са Војводом Ђуришићем и да се с њим усмено о свему договори. Међутим, када је дошао у Босну и када је ступио у везу са Дражином Врховном Командом, грофу Чернину је из штаба ђенерала Михаиловића било саопштено: да Војвода Павле Ђуришић неће да иде у Словенију, већ хоће да се врати натраг у Црну Гору. Чернин је овим саопштењем био изненађен. Молио је поновно,да му се омогући састанак с Војводом Ђуришићем. Одговорено му је,да не знају где се налази Павле Ђуришић, иако је он тада са својим људством биваковао у непосредној близини Врховне Команде. Грофу Чернину је било јасно, да он ту не може више ништа учинити, поготову када је видео да му не дозвољавају састанак са Војводом Ђуришићем. Зато се вратио у Трст. Пошто је свога претпостављеног упознао са ситуацијом у Босни, Гроф Чернин је одмах посетио Војводу Момчила Ђујића и лично му изложио како је прошао на путу. Када је саслушао Чернина, Ђујић је био више него изненађен. Одмах је упутио депешу Димитрију Љотићу у којој га је, поред осталога, обавестио и о следећем:
"Од Павла не добијам ништа, нити ми се јавља за последња
три дана. Јуче био код мене ађутант Глобочников гроф Чернин.
Каже ми да је био у Дервенти 14. марта и да није могао доћи у
додир са Павлом, те да је чуо да се Павле спрема натраг за Црну
Гору, а да се иначе негде у Босни налази у тешкој борби са парти-
занима. Не знам шта би му сада ово значило... Лав."223 (Тако је
Ђујић потписивао своје депеше које је слао Љотићу).
Разуме се да је не мање од Чернина и Војводе Ђујића био изненађен и сам Димитрије Љотић. Преостало је једино, да се види шта ће учинити Бошко Костић, који је, управо, тих дана, стигао у Босну у штаб ђенерала Михаиловића. Држало се, да ће Костић, по своме повратку, потпуно разјаснити Ђуришићеву ситуацију. Бошко Костић се уочи свога пута у Босну састао са др Нојбахером, који му је рекао "да одобрење још није дошло" за пребацивање Војводе Ђуришића и "чим нешто дође обавестиће Љотића"224. По свој прилици, да се ово односило на коначно одобрење, које се чекало од највиших немачких фактора. Иначе, пошто је Костић кренуо у Босну 15. марта 1945. године, а Чернин био у Дервенти само дан раније, 14. марта 1945. године, то је, скоро сасвим извесно, да Нојбахер још није знао како је гроф Чернин прошао у Босни. А можда уопште није ни знао, да је ђенерал Глобочник слао Чернина у Босну. Природно да о свему томе није могао знати ни Бошко Костић, који се у то време налазио на путу. У сваком случају види се, да је ситуација Војводе Ђуришића била нејасна и остало је да је осветли Бошко Костић по повратку из Босне.
Када је стигао у Михаиловићев штаб, Костићу је омогућено да се састане са Војводом Павлом Ђуришићем, који је, стварно, био недалеко од Врховне Команде. А то је било само пар дана по боравку у Босни грофа Чернина.Значи, да је неко из Врховне Команде свесно обмануо Чернина и онемогућио га у његовој мисији.
Саставши се с Војводом Ђуришићем, Костић га је лично информисао о Љотићевом и Ђујићевом заузимању за његово пребацивање у Словенију, упознавши га са свим детаљима. Такође му је саопштио,шта му је и Нојбахер рекао. А када је и сам Костић лично на лицу места видео како су нездрави односи између ђенерала Михаиловића и Војводе Ђуришића, саветовао је Павлу, да се још мало стрпи и да не креће док не стигне то одобрење о коме је Нојбахер говорио. Међутим, на све то, Војвода Ђуришић је од речи до речи одговорио Костићу:
"Ја сам одлучио са својим људима да пођем. Имам одобрење и
споразум са неким људима, а овде нећу остати. Тифус нас сатире,
а и у борбама са партизанима имамо сталне губитке. Ако оста-
нем, нас ће нестати. Да сам слушао Парежанина, ја бих са својим
људима одавно био у Словенији, може бити још пре Ђујића. Паре-
жанин ми је увек унапред говорио шта ће се десити, али, на несре-
ћу, ја сам мислио да он води само партиску политику. Тек сада
сам се уверио да је он добро процењивао ситуацију и да ми је све
искрено говорио. Ја Парежанина нисам послушао да кренем у Сло-
венију, јер су ме други стално обмањивали депешама да ће се саве-
зници сигурно искрцати. Чак сам имао налог да и за четнике из
Србије спремим што је потребно за њихово прихватање, јер су го-
ворили да ће и они доћи у Црну Гору."225
Саслушавши горње речи, Бошко Костић је саопштио Војводи Па-влу Ђуришићу, да Димитрије Љотић ради свим силама да и ђенерал Михаиловић са целокупним својим људством дође из Босне у Словенију, па да је неопходно потребно да се и Павле по овоме лично поразговара са самим Дражом. На ово је Војвода Ђуришић рекао Костићу ово:
"Ја сам Дражи говорио о томе да и он треба да иде, али он је
увртео у главу да треба још да остане и ми се ту потпуно разила-
зимо. Дража у овом случају нема право и сву ће војску изгубити. И
србијански четници желе да иду одавде. Неки су ми се већ јавили
да пођу са мном. Ја их не могу примити, јер не желим да испадне
као да их ја на то наговарам. Најгоре је то, што Дража још увек
верује да ће га Англо-американци помоћи. Међутим, ја тврдим да
они за њега неће више ни да чују. Они помажу Тита. Ово је тачно
и у ово ћете се сви ви уверити."226
Том приликом Павле је рекао Костићу још и то, да се с њим заједно налазе и: Митрополит Јоаникије, Драгиша Васић, Мирко Лалатовић, Лука Балетић,Павле Новаковић и Захарија Остојић, који су се одвојили од Драже и да су сви они за то да се одмах иде у Словенију.
Овом разговору Бошка Костића са Војводом Ђуришићем присуствовали су и четнички команданти Драгослав Рачић и Никола Калабић, који су, такође, са своје стране саветовали Павлу, да дође до чиче па да га сви заједнички наговоре да пођу у Словенију. Међутим, у томе нису успели.
У међувремену, пак, и Бошко Костић напустио је Босну и дошао у Словенију са уверењем, да ђенерал Михаиловић, бар тада, није желео да дође у Словеначко Приморје. Зато је Костић предложио Љотићу, да све учини да би се пребацио бар Војвода Павле Ђуришић са његовим људством. Љотић је био за ово без резерве. Али, несрећа је била што је од Костићевог доласка из Босне била прекинута Павлова радио веза са добровољцима. Љотићева радио станица никако није могла да добије непосредну везу са Војводом Ђуришићем. Зато је Љотић био принуђен да се преко ђенерала Михаиловића, односно преко станице Врховне Команде, интересује за Павла Ђуришића, инсистирајући од Драже да да одобрење и сагласност да Павле са својим људством може доћи у Словенију. Када год је Љотић послао какву депешу ђенералу Михаиловићу, у свакој га је молио за Павла. Било да ђенерала Михаиловића извештава о ситуацији, Љотић пита за Павла. Било да му авизира помоћ у оружју и муницији, Љотић се интересује о Павлу.Тако, на пример, у својим депешама бр. 4, 5, 6 и 7. (које чине једну целину) од 6. априла 1945. године, Љотић извештава ђенерала Михаиловића: