Došljaci- Da ili Ne?

ti iz beograda smatras da vojvodini ne treba autonomija, i u tome je problem.
beogradjani, niti bilo ko izvan vojvodine nema sta da smatra o vojvodjanskoj autonomiji. ako mi kazemo da nam treba, onda nam treba, i tu nema niko drugi sta da smatra.
pitanje autonomije vojvodine se izvitoperilo, iscasili ste ga dnevnom politikom. autonomija vojvodine treba da bude jednaka autonomiji svih regiona u srbiji, koji ne postoje, a koje treba formirati. nista timocka krajina ne treba da bude manje autonomna od vojvodine. ali ne tako sto ce se centralizovati vlast, vec regionalizovati. centralizuj i eno ti severna koreja pa vidi sta dobijes.
kada kazem autonomija, prvenstveno mislim na ekonomsku autonomiju, i uzdizem se od dnevne populisticke politike koju proteziraju smradikali

SIGNATURE 350:
ti iz beograda smatras da vojvodini ne treba autonomija, i u tome je problem.
beogradjani, niti bilo ko izvan vojvodine nema sta da smatra o vojvodjanskoj autonomiji. ako mi kazemo da nam treba, onda nam treba, i tu nema niko drugi sta da smatra.
pitanje autonomije vojvodine se izvitoperilo, iscasili ste ga dnevnom politikom. autonomija vojvodine treba da bude jednaka autonomiji svih regiona u srbiji, koji ne postoje, a koje treba formirati. nista timocka krajina ne treba da bude manje autonomna od vojvodine. ali ne tako sto ce se centralizovati vlast, vec regionalizovati. centralizuj i eno ti severna koreja pa vidi sta dobijes.
kada kazem autonomija, prvenstveno mislim na ekonomsku autonomiju, i uzdizem se od dnevne populisticke politike koju proteziraju smradikali
E tu si u pravu care. Ako su pare problem uvek se mozemo dogovoriti. Ne mozemo se nikako dogovoriti jedino kada neki primitivac Vojvodjane smatra posebnom nacijom. Po meni treba izvrsiti sustinsku decentralizaciju, odnosno ukinute sve regione i decentralizaciju dovesti do nivoa lokalne samouprave. Na taj nacim mozemo najefikasnije da alociramo resurse i svi ce biti nezavisni od Beograda. Za ukidanje regiona se zalazem ne zbog toga sto mi smeta Vojvodina ili njen naziv vec zato sto jednostavno sam protiv svake getoizacije naseg drustva, a koje trenutno ima na pretek. Ja idealnu Srbiju zamisljam tako da jedan "lala" iz Novog Sada zeli ako je u moguycnosti bez problema da ode u recimo Nis, zaposli se u duvanskoj industriji i zivi na istom nivou kako je i tamo. Kao i da jednom Novopazarcu ne smeta da dodje i radi i zivi u Novom Sadu, Subotici ili Sremskoj Mitrovici. Dakle resenje je sushtinska decentralizacija i nezavisnost od Beograda(sto se tice ekonomskih pitanja), kao i asimilacija kada cemo svi biti izmesani i raditi zajedno ne obracajuci paznju na zemlju,religiju ili (sacuvaj boze) region svog kolege sa posla. Ne mislim da je autonomna pokraina idealno resenje iz prostog razloga sto sustinskom decentralizacijom dobijamo vise, a pri tom ne moramo da placamo ogromne administrativne troskove koji su uzrokovani vodjenjem pokrajinskih parlamenata.

slazem se, svaka normalna drzava je decentralizovana. za pocetak bih bio zadovoljan i da pored vojvodine i kosova, u srbiji ima bar jos 3-4 ekonomski nezavisne regije. za pocetak bi i to bilo dobro, a administrativni troskovi koje spominjes su puko izivljavanje funkcionera, i to cemo trpeti dok god nam je ovakvog mentaliteta. eno onaj japanac, ministar poljoprivrede, covek se ubi jer se sumnja da je primio mito ili vec neka "necasna" radnja.
meni licno, buduci da pripadam najbogatijoj lokalnoj jedinici [mislim u okruzenju u Vojvodini] , bi odlicno bilo svesti decentralizacijom na sto manje jedinice.
ali opet kazem, bio bih zadovoljan i sa svega nekoliko regiona u srbiji

Powerslave:
Napred lala i banshee. Nema potrebe da bilo sta je pricam kad su oni sve rekli. Prvo lala nije pricao o autonomiji vojvodine i sta onda lajete o tome. Pricao je o primitivnim bosancima koji su poceli njegovo mesto da pretvaraju u neku bosansku kasabu. Ako ne mozes da se prilagodis mestu u koje si dosao i da zivis kao ti mestani onda mrs u bosnu i smrdi tamo. I ja ovde u BG-u kad se okrenem oko sebe sve sami bosanci. Sve bi ja to proterao odavde.

E lepo. Iskreno. Pokazujete svoje pravo lice.
Nego u citavoj toj prici - jedna stvar me zanima: kad budemo proterivali tu "izbeglicku primitivno-prostacku bagru" sta cemo sa filatelistom (pa sta?) i sa DellBoy011? Hocemo i njih da proteramo???
I bas me zanima da cujem filatelistu i DellBoy-a - kako se izjasnjavate povodom toga da jedan dobar deo vasih saboraca vas smatra za gradjane drugog reda i hoce da vas protera iz Srbije???? Kako se izjasnjavate povodom toga i sta mislite o njima?

I opet pitam i moderatora - zasto se ovakve teme i postovi uopste tolerisu???

Mada sam Beogradjanka, a kako sam odrastala i u Novom Sadu, buduci da mi je majka iz tog grada i to generacijama unazad i jos imam i nekretnine tamo nasledjene, smatram se apsolutno pozvanom da kazem par reci na ovoj temi.

Sarenikolikost Vojvodine ne bi bila autenticna da tamo nema dosljaka...ima ih svih nacija, pa sto ne bi bilo i Srba iz Bosne, Like i ostalih delova odakle su ih zlotvori proterali...hvala Bogu sto ostadose bar zivi.

Dalje, koliko je samo praznih salasa, kuca i imanja koja propadaju prazna i napustena a mogu se kupiti za male pare...steta je da to propada...

Znaci, Drzava bi tu trebalo da reaguje povoljnim kreditima da taj narod sa strane tamo smesti, a sve bi to doprinelo razvoju nase zemlje, gde naravno ubrajam Vojvodinu kao njen sastavni deo.

Ne treba obracati paznju na komentare pojedinih nick-ova koji su i placeni od strane svojih maticnih zemalja da dolaze ovde i seju mrznju, zlo i razdor izmedju nas.

Neki od vas su ih i prepoznali, citirajuci ih ovde...mis'im na sve njih koji ovde promovisu nekakve hrvatske, bosne i hercegovine i ostalo, za sta nas u ovom momentu stvarno zabole...nek' oni ciste svoje avlije, a mi cemo svoja dvorista i svakom dobro.

SANDRINAbg:
Mada sam Beogradjanka, a kako sam odrastala i u Novom Sadu, buduci da mi je majka iz tog grada i to generacijama unazad i jos imam i nekretnine tamo nasledjene, smatram se apsolutno pozvanom da kazem par reci na ovoj temi.

Sarenikolikost Vojvodine ne bi bila autenticna da tamo nema dosljaka...ima ih svih nacija, pa sto ne bi bilo i Srba iz Bosne, Like i ostalih delova odakle su ih zlotvori proterali...hvala Bogu sto ostadose bar zivi.

Dalje, koliko je samo praznih salasa, kuca i imanja koja propadaju prazna i napustena a mogu se kupiti za male pare...steta je da to propada...

Znaci, Drzava bi tu trebalo da reaguje povoljnim kreditima da taj narod sa strane tamo smesti, a sve bi to doprinelo razvoju nase zemlje, gde naravno ubrajam Vojvodinu kao njen sastavni deo.

Ne treba obracati paznju na komentare pojedinih nick-ova koji su i placeni od strane svojih maticnih zemalja da dolaze ovde i seju mrznju, zlo i razdor izmedju nas.

Neki od vas su ih i prepoznali, citirajuci ih ovde...mis'im na sve njih koji ovde promovisu nekakve hrvatske, bosne i hercegovine i ostalo, za sta nas u ovom momentu stvarno zabole...nek' oni ciste svoje avlije, a mi cemo svoja dvorista i svakom dobro.

na mom salasu zivi porodica izbeglica od oluje 95, i tamo su i dan danas. pojavili su se sa 3 cebeta. a kako su to bila teska vremena, i ja nisam vise mogao da posecujem svoj salas do kojeg imam 80ak km dovoljno cesto, lopovi su vec pokusavali da ga opljackaju,
pustili smo njih tamo...
e sad, posle 12 godina, oni su i dalje tamo, nista nisu resili gde ce i kuda ce, od salasa su mi napravili ciganmalu, dovukli krsa na njega, zemlju ne rade oni vec neko drugi, oni drze par zivotinja i malu bastu. malu bastu od onoliko zemlje... neuredno je sve, oni sami su neuredni do bola, prljavi.

sto se tice sarenolikosti, ne zelim sarenolikost u vidu cist travnjak - djubre po travnjaku, i ne zelim sarenolikost stoka i primitivci - normalan civilizovan narod.
pa onda ako je neko vec dosao ovde, onda da meni tu cinjenicu ne otezava svojim primitivizmom nego neka se ponasa u skladu sa mestom u kojem je. znam jedne ljude iz bosne dosli, vredni ko mravi, civilizovani, vec imaju svoju kucu uveliko i sve. skidam kapu takvima.
a ostali, koji ce da sire svoj primitivizam i palanacko razmisljanje,
komotno da okrenu za 180 stepeni i fajront

i da, ono sto me iritira, sto organski ne podnosim,
da dodje odnekud, i onda ovde uzme Moju zastavu i plakat mladica i pocne da mase ko vetrenjaca.
i posle to svet vidi, i mene trpa u isti kos sa njima takvima.
na to nemaju pravo.

Ту већ има мало ксенофобије. Једнако је "избеглица" и онај што студира и слуша Pink Floyd, и онај ћутљиви и скромни зидар који не воли гласну музику, као и онај бучни што се пали на звуке "Гранда", правници, економисти и просветни радници, као и бизМисмени, трговци и људи који воле да се баве политиком; они који вредно и уредно воде своја домаћинства, и они који то не раде, не могу, не умеју или немају услова.

Међутим, само ће се за једну групу нон-стоп понављати да су "избеглице", "босанчероси" итд. То и није чудно, јер такве ствари упадају у очи, само треба рећи да је то тако. Знам то, баба и деда ми 20 година нису говорили са првим комшијом-Босанцем, са којим је увек било неких проблема и коме су, кад би га спомињали, псовали све босанско. Међутим, у исто време били су породични пријатељи са човеком који је из истог тог села, а пореклом и из истог краја у Босни. Е, он је био "добар" и он није био "Босанац".

Лако је кад се види неко са "ђе си" нагласком да се дере по улици, да прави неред, да живи као стока, или да посећује митинге и залаже се за "супротну" опцију, да се примети и да је "избеглица" и да је "дођош" итд. А шта са онима који то исто раде и који су из истог краја као и ми сами? Онда порекло није битно, онда су то само "будале", "идиоти" и шта већ, али неће бити "лалошки идиоти, 'ебо их њихов Банат и равница" или "новосадски примитивци, 'бали их и Бачка и Нови Сад".

У томе је мало проблем. Лако је кад се види неко коме не живе 3 генерације у Војводини како диже плакате Младића, да му се каже "носи то тамо одакле си дошао". Али шта са људима одавде који раде то исто и којих има пун к*рац? Неки "избеглица" са супротним ставом могао би да му каже "ћути будало банатска/бачка/сремска, ниси видео рата и увек си живео у изобиљу, немаш појма шта зазиваш и чиме се дичиш", али шта да му каже неко ко је одавде?

DOBROSTOJECI:
Molm da mi odgovori neko iz NS (i šire).
Ko vam više smeta :
1. Dva Mađara koji idu ulicom i pričaju na Mađarskom .
2. Dva Srbina u istoj ulici , od kojih jedan piša uz drvo ,jer je popio 3-4 Jelen piva .

A sta Madjari ne pisaju?

Znas onaj (prastari) vic, kada dodju na vlast radikali u NS, i sta prvo urade? Pobiju sve madjare i 2 postara....

Bogart:
Ту већ има мало ксенофобије. Једнако је "избеглица" и онај што студира и слуша Pink Floyd, и онај ћутљиви и скромни зидар који не воли гласну музику, као и онај бучни што се пали на звуке "Гранда", правници, економисти и просветни радници, као и бизМисмени, трговци и људи који воле да се баве политиком; они који вредно и уредно воде своја домаћинства, и они који то не раде, не могу, не умеју или немају услова.

Међутим, само ће се за једну групу нон-стоп понављати да су "избеглице", "босанчероси" итд. То и није чудно, јер такве ствари упадају у очи, само треба рећи да је то тако. Знам то, баба и деда ми 20 година нису говорили са првим комшијом-Босанцем, са којим је увек било неких проблема и коме су, кад би га спомињали, псовали све босанско. Међутим, у исто време били су породични пријатељи са човеком који је из истог тог села, а пореклом и из истог краја у Босни. Е, он је био "добар" и он није био "Босанац".

Лако је кад се види неко са "ђе си" нагласком да се дере по улици, да прави неред, да живи као стока, или да посећује митинге и залаже се за "супротну" опцију, да се примети и да је "избеглица" и да је "дођош" итд. А шта са онима који то исто раде и који су из истог краја као и ми сами? Онда порекло није битно, онда су то само "будале", "идиоти" и шта већ, али неће бити "лалошки идиоти, 'ебо их њихов Банат и равница" или "новосадски примитивци, 'бали их и Бачка и Нови Сад".

У томе је мало проблем. Лако је кад се види неко коме не живе 3 генерације у Војводини како диже плакате Младића, да му се каже "носи то тамо одакле си дошао". Али шта са људима одавде који раде то исто и којих има пун к*рац? Неки "избеглица" са супротним ставом могао би да му каже "ћути будало банатска/бачка/сремска, ниси видео рата и увек си живео у изобиљу, немаш појма шта зазиваш и чиме се дичиш", али шта да му каже неко ко је одавде?

Super si ti to ovde izanalizirao i jeste tako... :wink:

Slažem se sa Signature 350!
U pravu je nisu sve izbeglice iste,zavisi iz kojeg su kraja došli,Ima onih što ni tamo nisu radili pa zašto bi ovde kad dobiju sve od države,imaju veća prava nego mi.
A ima i onih što zbog ponosa nisu dozvolili da ih ova država izdržava nego su svojom mukom i radom opet stekli nešto!
A neću ni da pominjem one koji su tamo pljačkali pa došli ovde da se ***** ko su ,šta su,a odande pobegli ko glavom bez obzira!

I da još nešto toliko izbeglica je dobilo srpsko državljanstvo,a ljudi koji ovde godinama žive nemaju ili ne mogu da ga dobiju!Ja lično ga imam ko i moji preci,to izjavljujem zbog budućih mogućih komentara!
Samo me interesuje najviše dali će ako ikad ovde bude trebalo braniti ovu zemlju ostati sa ostalima da je brane ili će opet poviti repove i otići(pobeći)!

Molim da mi neko kaže šta misli o mom zapažanju .
Činjenica da su radikali u RS na poslednjim izborima dobili jedva 3% glasova , ovde u Srbiji gotovo svi iz Bosne i Hrvatske glasaju isključivo za SRS . Ima li to veze sa zaključkom da su u Srbiju uglavnom izbeglo seosko stanovništvo sa malograđanskim mentalitetom i vrlo skromnog obrazovanja . Otuda i problemi sa okolinom koja je za njih potpuno nešto novo i drugačije od onog kako su navikli .Takav profil stanovništva se jako teško prilagođava novoj sredini i zadržava svoje stare navike koje su u koliziji sa građanskim i uopšte urbanim načinom življenja .Idealna su ciljna grupa za radikale ,a i nesvesno prihvataju radikalsku ideologiju upravo zato što ona "vuče" unazad - za njih "stara dobra vremena" kad se radilo malo a živelo dobro !
Na kraju bih primetio jenu izuzetno ružnu pojavu na ovom pdf ,da se sve izbeglice generalizuju i vređaju ! Loših ima svakako , ali to su pojedinačni slučajevi - ne i pravilo !

Онда је добар предлог следеће : 'Ајте ви демократе у РС и уживајте у демократском окружењу. А оних 3% оданде нека дође овамо.

SIGNATURE 350:
neznam, i meni je to cudno kako ovde maltene sve izbeglice glasaju za radikale,
a tamo u bosni 2-3%....

То је урбани мит који се врло лако ставља под знак питања, чак и ако се не познаје нико од "избеглица" и њихово политичко опредељење или аполитичност. Као прво, немогуће је утврдити за кога је ко гласао, као друго, могуће је пратити резултате избора по мањим срединама, нарочито селима, где се у великом броју случајева зна структура становништва. А ту се види да је проценат оних који гласају за СРС мање-више константан међу Србима, било да се ради о "староседелачким" местима или "дођошким". Чак и у мањинским срединама добијају гласове, а ни то није за занемарити.

На пример, у селу Меленци код Зрењанина, тешком "лалошком" селу (о том селу сам причао кад сам споменуо ону анегдоту о дочекивању колониста на прузи сланином) за СРС је гласало 40,8%, што је далеко више од републичког или покрајинског процента. Поређења ради, ово банатско староседелачко село ДС-у је дало 20,1% а ЛДП-ЛСВ 9%. Опет, поређења ради, у селу Лукићево (узимам насумице), које је босанско колонистичко село, СРС осваја 37%, ДС 22,7%, а ЛДП-ЛСВ 6,05%, што је више од процента на нивоу целе Србије (око 5%), а у питању су "Босанци" који гласају за Јовановића и Чанка.

Подаци су са:
http://www.zrenjanin.org.yu/file/KompletniRezultatiOpstinaZrenjanin.xls

и свако може да погледа и да се игра, ако зна које је чије село, мада их нема пуно "чистих". Не знам да ли су и друге општине издале овакве податке.

Друго, пример са Српском и процентом СРС тамо је интересантан. Милорад Додик и његова странка, који тамо уживају највећу подршку, на линији су ДС и Г17+.

Pa recimo kod nas u Novom Sadu je drugacija situaciji tj. taj urbani mit nije samo mit nego stvarnost pa tako u svim urbanim delovima grada uvek pobedjuje DS a na drugom mestu su bili SRS i LDP/LSV zavisi od mesta do mesta dok su recimo u krajisko-bosanskim favelama na obodima poput Vjeternika,Adica i Futoga radikali ubili 7:1 u odnosu na sve ostale ,govorim o ovim poslednjim izborima u januaru takodje radikali su pobedili i u svim selima oko grada osim mozda Kisaca gde zive Slovaci .

DOBROSTOJECI:
Molim da mi neko kaže šta misli o mom zapažanju .
Činjenica da su radikali u RS na poslednjim izborima dobili jedva 3% glasova , ovde u Srbiji gotovo svi iz Bosne i Hrvatske glasaju isključivo za SRS .
Radikalna stranka u RS nikad nije uspjela izgraditi sopstveni identitet niti prikupiti u svoje okrilje jače igrače, sada kad pitaš nekoga koga se sjeća iz te stranke knjiga spadne na dva slova (Poplašena i Tadića). Suviše su iskorištavali popularnost radikala u Srbiji, a malo su radili. Ta stranka je politički mrtva bez nade za oživljavanje.

intra:
Radikalna stranka u RS nikad nije uspjela izgraditi sopstveni identitet niti prikupiti u svoje okrilje jače igrače, sada kad pitaš nekoga koga se sjeća iz te stranke knjiga spadne na dva slova (Poplašena i Tadića). Suviše su iskorištavali popularnost radikala u Srbiji, a malo su radili. Ta stranka je politički mrtva bez nade za oživljavanje.

Daj Boze da tako i ostane... :smile:

@Bogart
Nisam imao na umu geografsko poreklo Vojvođana , već se pitanje odnosi na različitost u mišljenju (i glasanju) izbeglica iz Bosne i onih koji i dalje tamo žive (u RS).

@intra
Pa nisu valjda Nikolić i Vučić "jaki igrači " ? SRS privlaši birače svojom retorikom,optuživanjem da su svi lopovi sem njih.......a to prolazi kod skromno obrazovanih i naivnih......

Back