krauterbox
Iskusan
- Poruka
- 5.492
"Oma" nego šta!DOBROSTOJECI - A pivopije skočiše "oma".
Ali ljutnje nema, važno je da se slažemo da je bez piva život besmislen. 8)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
"Oma" nego šta!DOBROSTOJECI - A pivopije skočiše "oma".
Ta tuka zna gde pripada,a da li znaš ti gde pripadaš da bi imao pravo da nekom nešto kažeš? 8-)SiIent Bob:Kako me nerviraju glupe tuke poput tebe, došli ste pre 50-200 godina i doneli u Vojvodinu na opancima Kosovsko blato i Pravoslavlje i poremetli život tamo svima, nametnuli svoju (ne)kulturu, jezik i religiju teritoriji i ljudima koja nije imala nikakave veze sa vama! A sad si nalaziš za pravo da nekom to prebacuješ, licemerije, licemerije...
Autonomija može biti nacionalna, ali i ne mora uopšte. Postoje brojni primeri u svetu gde su se države regionalizovale potpuno mimo nekog nacionalnog principa. Vojvođanska autonomija u zadnjih 60 godina uopšte nije bila nacionalna.Bogart:Па, "аутономистичка идеја" у Аустрији и потоњој Аустроугарској се заснивала на српској националној територијалној аутономији, а против ње су најогорченији противници били Мађари, и ту и тамо Хрвати, мада је био један "златан период" када су је подржали, али у принципу нису много волели ни Србе ни идеју њиховог јачања у АУ.
Данас се, међутим, за аутономију залаже она иста мисао и идеја која је била против њеног остварења док је постојало Аустријско царство.
DOBROSTOJECI:@Bogart
Hvala na zaista lepom odgovoru na moje provokativno pitanje !
nesha taxista:Autonomija može biti nacionalna, ali i ne mora uopšte. Postoje brojni primeri u svetu gde su se države regionalizovale potpuno mimo nekog nacionalnog principa. Vojvođanska autonomija u zadnjih 60 godina uopšte nije bila nacionalna.
Srem nije nikad ni bio deo Vojvodine nego se ona sastojala od Banata ,Backe i BaranjeBogart:Нема на чему, позз.
Тачно. Оно се односило на питање континуитета војводине (са малим В) у Аустрији и Аустроугарској и Војводине у Србији. У Аустрији она је виђена као национална аутономија српског народа са територијом по имену Србија, која би имала ранг војводине у односу на царевину и која би имала свог војводу. У комунистичкој СФРЈ (ту мислим на на све фазе од ДФЈ преко ФНРЈ до СФРЈ) и у време Другог светског рата, Војводина (овога пута под именом "Војводина") је осмишљена као територијална аутономија због "културних и историјских разлога", структуре становништва и виђења једног броја комуниста да је Војводина игром случаја припала Србији и да се њоме служила највише "великосрпска буржоазија" (о томе сам читао у једној од оних Титових и партијских збирки говора, прогласа и преписки које су се својевремено куповале "на метар").
Због тога је и западни Срем са Вуковаром узет од Србије/Војводина и дат Хрватској, а као компензација за источни Срем још и Барања (такође део Србије и Војводине) на "привремену управу", што је касније постало стално стање. И због тога зезам ове надри-војвођане што само кукају на Србију и причају о некој "историји" Војводине, да траже од Хрватске територијалну аутономију за Барању и западни Срем.
Ma nije tacno:svetolik trpkovic:Srem nije nikad ni bio deo Vojvodine nego se ona sastojala od Banata ,Backe i Baranje
svetolik trpkovic:Srem nije nikad ni bio deo Vojvodine nego se ona sastojala od Banata ,Backe i Baranje
Pa ja sam u svojoj zemlji odakle su mi i svi pretci dakle Srbiji i Vojvodini kao njenom delu i ja u svoj zemlji pricam isto ovo ko i na forumu cak i mojim drugovima radikalima i nemam nikakvih problema sa tijm , nisam ko ti smece bosansko koje je namestilo dupe u Beograd pa sada prdis o ugorozenmosti Srba u BiH kako ih je sve manje naravno da ih je sve manje kad su takvi kao vi gledali da sto pre pobegnu iz rodne vukojebine *ebo vas voz koji vas dono !SANDRINAbg:@Salvantise, koji ti je djavo? Ti to pokusavas Trpkovicu, da objasnis neke stvari vezane za Vojvodinu..?
Pa nek' ide u svoju zemlju i tamo provocira...kad bi smeo, naravno...tamo se kaznjava svako ko iskace iz gomile na bilo koji nacin![]()
Ja sam govorio o Vojvodini koja se 1918 prikljucila kraljevini Srbiji na velikoj narodnoj skupstini u Novom Sadu 25. novembra 1918.a Srem se samostalno priljucio dan ranije .Iako je postojalo formalno vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat ona nikad nije zazivela u praksi i kada je ukinuta 1860. Miletic je napisao "za onakvom kakva je bila Vjvodina ne trebamo ni zaliti "Bogart:@Salvantis: То су прокламоване границе Војводине, а не реализоване. Светолик Трпковић је донекле у праву.
Територија Војводине од 1849-1860. нажалост није обухватала Барању, али је обухватала цео Банат и Бачку (дакле, са деловима који су данас у Румунији и Мађарској) и један део Срема (ако се не варам, ту је било противљења са хрватске стране), изузев њихових јужних делова који су потпадали под тзв. "Војну Границу".
![]()
Тежње Срба су ишле у том правцу да у војводину Србију уједине Банат, Бачку, Срем и Барању, одатле и они прокламовани грбови, на основу којих је осмишљен и садашњи грб Војводине, само што је са њега "скинут" грб Барање.
Jel' Ti to meni nešto zamjeraš?SIGNATURE 350 - dobro je da sam propustio pivske rasprave buduci da nikakav alkohol ne pijem. niti ista gazirano.
Znam, za razliku od tebe.dragoslava:Ta tuka zna gde pripada,a da li znaš ti gde pripadaš da bi imao pravo da nekom nešto kažeš? 8-)
svetolik trpkovic:Ja sam govorio o Vojvodini koja se 1918 prikljucila kraljevini Srbiji na velikoj narodnoj skupstini u Novom Sadu 25. novembra 1918.a Srem se samostalno priljucio dan ranije .
Iako je postojalo formalno vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat ona nikad nije zazivela u praksi i kada je ukinuta 1860. Miletic je napisao "za onakvom kakva je bila Vjvodina ne trebamo ni zaliti "
krauterbox:Jel' Ti to meni nešto zamjeraš?
Živeli copy & paste!giovaniI:zivjela VELIKA SRBIJA!
Vaistinu zivJelagiovaniI:zivjela VELIKA SRBIJA!
E, ako je tako onda dobro. Već sam se bio zabrinuo.SIGNATURE 350 - ne samo tebi
Kakav je to zdrav život bez alhohola ?SIGNATURE 350:dobro je da sam propustio pivske rasprave buduci da nikakav alkohol ne pijem. niti ista gazirano.
zdrav zivot![]()