Došljaci- Da ili Ne?

SiIent Bob:
Kako me nerviraju glupe tuke poput tebe, došli ste pre 50-200 godina i doneli u Vojvodinu na opancima Kosovsko blato i Pravoslavlje i poremetli život tamo svima, nametnuli svoju (ne)kulturu, jezik i religiju teritoriji i ljudima koja nije imala nikakave veze sa vama! A sad si nalaziš za pravo da nekom to prebacuješ, licemerije, licemerije...
Ta tuka zna gde pripada,a da li znaš ti gde pripadaš da bi imao pravo da nekom nešto kažeš? 8-)

Bogart:
Па, "аутономистичка идеја" у Аустрији и потоњој Аустроугарској се заснивала на српској националној територијалној аутономији, а против ње су најогорченији противници били Мађари, и ту и тамо Хрвати, мада је био један "златан период" када су је подржали, али у принципу нису много волели ни Србе ни идеју њиховог јачања у АУ.

Данас се, међутим, за аутономију залаже она иста мисао и идеја која је била против њеног остварења док је постојало Аустријско царство.
Autonomija može biti nacionalna, ali i ne mora uopšte. Postoje brojni primeri u svetu gde su se države regionalizovale potpuno mimo nekog nacionalnog principa. Vojvođanska autonomija u zadnjih 60 godina uopšte nije bila nacionalna.

@svetolik trpkovic

Kako bi to rekli srednjevjekovni skolastici De gustibus et de coloribus non disputandum, ali nema to veze vjeruj mi.
1999. u decembru zadesio sam se poslom u Njeftjugansku (Tjumenska oblast). Prijatelj inžinjer morao da svrati na neko gradilište gdje su pripremali novu naftnu bušotinu. Sjedim ja u Nivi i grijem se (napolju oko -30), kada dođe on i kaže da idemo popiti pivu.
Ja mislim idemo negdje unutra, kada ono pored kontejnera mala cisterna (oko 500l), a ispod nje vatra gori.
Čovjek nam nasuo po pola kile (vrelo - kriglu jedva držim u rukama), a onaj moj prijatelj kaže:"Sada ćemo sačekati da se ohladi, ali kada Ti kažem pij, moraš popiti u dvije min. najviše, jer će se zalediti".
Tako i bi, ono malo što je ostalo u krigli zaledilo se skoro momentalno kada sam završio.

Inače piva je po pravilu zimi i najbolja, jer potražnja je mala i pivo može optimalno dugo da odleži u bačvama.

DOBROSTOJECI:
@Bogart
Hvala na zaista lepom odgovoru na moje provokativno pitanje !

Нема на чему, позз. ;)

nesha taxista:
Autonomija može biti nacionalna, ali i ne mora uopšte. Postoje brojni primeri u svetu gde su se države regionalizovale potpuno mimo nekog nacionalnog principa. Vojvođanska autonomija u zadnjih 60 godina uopšte nije bila nacionalna.

Тачно. Оно се односило на питање континуитета војводине (са малим В) у Аустрији и Аустроугарској и Војводине у Србији. У Аустрији она је виђена као национална аутономија српског народа са територијом по имену Србија, која би имала ранг војводине у односу на царевину и која би имала свог војводу. У комунистичкој СФРЈ (ту мислим на на све фазе од ДФЈ преко ФНРЈ до СФРЈ) и у време Другог светског рата, Војводина (овога пута под именом "Војводина") је осмишљена као територијална аутономија због "културних и историјских разлога", структуре становништва и виђења једног броја комуниста да је Војводина игром случаја припала Србији и да се њоме служила највише "великосрпска буржоазија" (о томе сам читао у једној од оних Титових и партијских збирки говора, прогласа и преписки које су се својевремено куповале "на метар").

Због тога је и западни Срем са Вуковаром узет од Србије/Војводина и дат Хрватској, а као компензација за источни Срем још и Барања (такође део Србије и Војводине) на "привремену управу", што је касније постало стално стање. И због тога зезам ове надри-војвођане што само кукају на Србију и причају о некој "историји" Војводине, да траже од Хрватске територијалну аутономију за Барању и западни Срем.

Bogart:
Нема на чему, позз. ;)

Тачно. Оно се односило на питање континуитета војводине (са малим В) у Аустрији и Аустроугарској и Војводине у Србији. У Аустрији она је виђена као национална аутономија српског народа са територијом по имену Србија, која би имала ранг војводине у односу на царевину и која би имала свог војводу. У комунистичкој СФРЈ (ту мислим на на све фазе од ДФЈ преко ФНРЈ до СФРЈ) и у време Другог светског рата, Војводина (овога пута под именом "Војводина") је осмишљена као територијална аутономија због "културних и историјских разлога", структуре становништва и виђења једног броја комуниста да је Војводина игром случаја припала Србији и да се њоме служила највише "великосрпска буржоазија" (о томе сам читао у једној од оних Титових и партијских збирки говора, прогласа и преписки које су се својевремено куповале "на метар").

Због тога је и западни Срем са Вуковаром узет од Србије/Војводина и дат Хрватској, а као компензација за источни Срем још и Барања (такође део Србије и Војводине) на "привремену управу", што је касније постало стално стање. И због тога зезам ове надри-војвођане што само кукају на Србију и причају о некој "историји" Војводине, да траже од Хрватске територијалну аутономију за Барању и западни Срем.
Srem nije nikad ni bio deo Vojvodine nego se ona sastojala od Banata ,Backe i Baranje

svetolik trpkovic:
Srem nije nikad ni bio deo Vojvodine nego se ona sastojala od Banata ,Backe i Baranje
Ma nije tacno:
300px-Vojvodina03.png

@Salvantise, koji ti je djavo? Ti to pokusavas Trpkovicu, da objasnis neke stvari vezane za Vojvodinu..?
Pa nek' ide u svoju zemlju i tamo provocira...kad bi smeo, naravno...tamo se kaznjava svako ko iskace iz gomile na bilo koji nacin :roll:

@Salvantis: То су прокламоване границе Војводине, а не реализоване. Светолик Трпковић је донекле у праву.

svetolik trpkovic:

Територија Војводине од 1849-1860. нажалост није обухватала Барању, али је обухватала цео Банат и Бачку (дакле, са деловима који су данас у Румунији и Мађарској) и један део Срема (ако се не варам, ту је било противљења са хрватске стране), изузев њихових јужних делова који су потпадали под тзв. "Војну Границу".

vojvodina1849do1860no3jb5.jpg

Тежње Срба су ишле у том правцу да у војводину Србију уједине Банат, Бачку, Срем и Барању, одатле и они прокламовани грбови, на основу којих је осмишљен и садашњи грб Војводине, само што је са њега "скинут" грб Барање.

SANDRINAbg:
@Salvantise, koji ti je djavo? Ti to pokusavas Trpkovicu, da objasnis neke stvari vezane za Vojvodinu..?
Pa nek' ide u svoju zemlju i tamo provocira...kad bi smeo, naravno...tamo se kaznjava svako ko iskace iz gomile na bilo koji nacin :roll:
Pa ja sam u svojoj zemlji odakle su mi i svi pretci dakle Srbiji i Vojvodini kao njenom delu i ja u svoj zemlji pricam isto ovo ko i na forumu cak i mojim drugovima radikalima i nemam nikakvih problema sa tijm , nisam ko ti smece bosansko koje je namestilo dupe u Beograd pa sada prdis o ugorozenmosti Srba u BiH kako ih je sve manje naravno da ih je sve manje kad su takvi kao vi gledali da sto pre pobegnu iz rodne vukojebine *ebo vas voz koji vas dono ! :evil: .

Bogart:
@Salvantis: То су прокламоване границе Војводине, а не реализоване. Светолик Трпковић је донекле у праву.

Територија Војводине од 1849-1860. нажалост није обухватала Барању, али је обухватала цео Банат и Бачку (дакле, са деловима који су данас у Румунији и Мађарској) и један део Срема (ако се не варам, ту је било противљења са хрватске стране), изузев њихових јужних делова који су потпадали под тзв. "Војну Границу".

vojvodina1849do1860no3jb5.jpg

Тежње Срба су ишле у том правцу да у војводину Србију уједине Банат, Бачку, Срем и Барању, одатле и они прокламовани грбови, на основу којих је осмишљен и садашњи грб Војводине, само што је са њега "скинут" грб Барање.
Ja sam govorio o Vojvodini koja se 1918 prikljucila kraljevini Srbiji na velikoj narodnoj skupstini u Novom Sadu 25. novembra 1918.a Srem se samostalno priljucio dan ranije .Iako je postojalo formalno vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat ona nikad nije zazivela u praksi i kada je ukinuta 1860. Miletic je napisao "za onakvom kakva je bila Vjvodina ne trebamo ni zaliti "

Mene je jedan bosanski Srbin, inace veliki postovalac lika & dela ratka mladica nazvao "srbijanskim ciganom" . Nije da mi smeta da me zovu ciganom, nemam nista protiv Roma ali kada je to receno u pogrdnom smislu, ne cigan kao Rom vec cigan u najgorem mogucem smislu, po raznim stereotipima... Opet, postoji stereotip o Srbima iz Bosne da su svi isti, kao sto nisu. Ali kao sto rece neko "kad si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin". A inace je pre rata medju Srbima u Hrvatskoj (za Bosnu ne znam) vladalo lose misljenje o Srbima iz Srbije ili kako nas zovu "Srbijancima". Nije da nije.

pazi njega sto je okacio sliku. a da ga pitas nebi znao 3 reci da ti kaze o mladicu, ali vazno je da galami.
kad sam video one idiote na utakmici u Helsinkiju kako mlataraju mladicem, stideo sam se.
mlataraju tim idiotom u moje ime.
mada ako nazivaju bulevare njime, znaci da je bar 2 godine mrtav.
i samim tim sto velica takvog coveka, velica i njegova dela, giovanil i svako ko to radi, time nije nista drugaciji od onih koje kao mrzi i koji su kao njega i ostale hteli da smaknu samo zato sto je srbin.

kako se to lepo kaze u srbiji,
isto sranye drugo pakovanje

svetolik trpkovic:
Ja sam govorio o Vojvodini koja se 1918 prikljucila kraljevini Srbiji na velikoj narodnoj skupstini u Novom Sadu 25. novembra 1918.a Srem se samostalno priljucio dan ranije .

Тачно тако.

Пало ми је на памет да си можда на то мислио, али ме је мрзело да касније едитујем пост, а и овако пишем "надугачко".

Iako je postojalo formalno vojvodstvo Srbija i Tamiski Banat ona nikad nije zazivela u praksi i kada je ukinuta 1860. Miletic je napisao "za onakvom kakva je bila Vjvodina ne trebamo ni zaliti "

Па да. Политичке играрије и лукавства којима је формално и одговорено на неке захтеве, али суштински углавном не.

SIGNATURE 350:
dobro je da sam propustio pivske rasprave buduci da nikakav alkohol ne pijem. niti ista gazirano.

zdrav zivot ;)
Kakav je to zdrav život bez alhohola ?
U pivu i breskvi ima najviše (kompleksa) B - vitamina !
Alhohol (najbolje iz WHISKY-ja WAT 69 :lol: ) sprečava koagulaciju krvi i stvaranje tromba,ubrzava zarastanje rane u postoperativnom periodu .................
Leči telo i dušu.............

Probaj i uveri se !

Back