Došljaci- Da ili Ne?

U VREME NAJZESCEG RATA U BOSNI OSVANUO U JEDNOM JAVNOM PREDUZECU SRBIN IZ BOSNE PO GABARITU RODJENI MITRALJEZAC.
"VELIKI SRBIN DA VECI NE MOZE BITI"
POSTO SE DOBRO NAJEO I NAPIO POCEO JE I DA PRIMEDBUJE KAKO SMO MI IZ SRBIJE MALO UCINILI ZA NJIH U BOSNI.
NIJE NAM ODGOVORIO STA TRAZI U SRBIJI DOK U BOSNI BESNI RAT .
VALJDA JE MISLIO DA MI IZ SRBIJE TREBA DA IDEMO UMESTO NJEGA U RAT U BOSNI.[/QUOTE]

ово се слажем у потпуност а ја сам свог оца тражила по ратишту да доће на годишњицу смрти свога детета које је умрело због недостатка лекова јер нам је земља била под санкцијама . После када су дошли у Србију сви су редом величали Милошевића и гласали за њега те смо још десет година били у блокади а после се још и буне и жале како смо ми лоши .Носам од оних који тврде како је њима све лепо и како су они супер прошли али стани мало ,немој пљувати по земљи која те је примила .Да видим како би то радио у Немачкој ? Немој те ме погрешпно схватити ја против њих немам ништа али нека ми не дирају моју равницу и серу по њој,

Слажем се са Богартом...Војвођански дух нису уништили дошљаци,него назови лале(војвођанске),аутономаши,лопови и креатуре које теже да народ у Војводини лише идентитета! У задњих сто година је становништво потпуно етнички промењено,тако да ови који данас причају глупости и не знају ко су!

Ови такозвани аутономаши немају везе са истинском аутономистичком идејом код војвођанских Срба.Немојте мешати појмове и оптуживати све Лале за ове појаве.Данашње аутономаше предводе управо Личани,Босанци и Црногорци што на крају крајева није ни битно.Лале су Срби,лојални својој отаџбини што су доказали много пута.У мојој Војводини је свако добродошао и овде има места за све.

Bogart:
Ако ћемо тако, и "праве" Лале су војници граничари, ратници, војничка елита. Па кад је ова земља од нас онаквих дичних јунака направила оно што смо сада, како неће од обичних планинских чобана? ;)
)
CRNI LALA
Nikola Radujković, crnac iz Čuruga, zbog boje kože bio obožavan od žena, ali u ratu umalo da nastrada od "naših" jer su mislili da je strani plaćenik

NOVI SAD - Čuružanin Nikola Radujković bio bi po svemu sasvim prosečan Vojvođanin da nije njegovog neobičnog životnog iskustva. A i to iskustvo, takođe, bilo bi sasvim prosečno da nije Nikoline crne boje kože, jedine stvari koju mu je otac ostavio u amanet kada se davne '66. vratio u Keniju. Zbog toga što je "obojen" Nikola je kao beba ostao bez oba roditelja, a pre petnaest godina umalo i bez života na vukovarskom ratištu, jer su njegovi saborci mislili da je strani plaćenik.

Pored svega, ovaj "Čuruški crnac", kako sebe naziva, iz svoje nesvakidašnjosti izvukao je samo prednost. Upravo zbog boje kože i egzotičnog izgleda Nikoli je nuđen manekenski posao, a bio je i na stalnoj meti devojaka dok je kao srednjoškolac palio i žario po Bečeju.

- Polovinom šezdesetih moj otac je u sklopu programa o razmeni studenata došao iz Kenije u Beograd, gde je studirao stomatologiju. Tu je upoznao moju majku, poreklom Banjalučanku, koja je završavala srednju školu. Iz ljubavi koja je usledila nastao sam ja, Nikola Radujković - kroz smeh priča Nikola.

Tih godina, na ljubav između Srpkinje i Kenijca nije se gledalo blagonaklono, posebno ne u porodici Nikoline majke, koja se odrekla svoje trudne ćerke. Ubrzo posle porođaja ona je duševno obolela, usled čega je završila u specijalizovanoj ustanovi, u kojoj je pre desetak godina i umrla.

Nikola je smešten u dom za napuštenu decu, gde ga je otac svega u par navrata obišao pre nego što se po završetku studija vratio u Keniju. S nepune dve godine donesen je zajedno s još četiri bebe u Čurug, gde su napuštena deca bila usvajana i smeštana u hraniteljske porodice, u kojima su najčešće i ostajala.
- Prve četiri bebe su bile odmah "razgrabljene", dok su mene svi zagledali, ali me niko nije hteo - priča Nikola.

I kad je već bilo skoro sigurno da će malo crnče ostati ponovo bez doma, u Centru se pojavila Jovanka Ivanov, majka dva deteta, koja je odlučila da usvoji još jednu bebu. Uz dogovor sa suprugom, koji je problematiku Nikoline rase rešio logikom "dete je dete", Jovanka je odvela Nikolu u svoj dom, gde je pored roditeljske ljubavi, lepog vaspitanja i školovanja dobio i dva starija brata.

Nikola je ubrzo postao ravnopravni član Čuruga, u kojem i danas živi. Normalno detinjstvo mu nije narušilo ni saznanje da je usvojen, jer se osećao voljenim uz ljude koje je s punim pravom oslovljavao s "mama i tata". Činjenica da je stopostotno "naš čovek" potvrdila se i početkom rata u Hrvatskoj, kad je Nikola uredno mobilisan kao i većina njegovih vršnjaka. Mada je bio svestan rizika, jer "rat je rat", kaže da nije mogao ni da sanja da će umalo stradati od ruke svojih saboraca.

- Vozio sam traktor s prikolicom, u kojoj su sedeli moji saborci, kroz jedno selo u blizini Vukovara. Usput smo sretali tenkove s našim vojnicima, kojima smo salutirali u znak pozdrava. Odjednom se začuo rafal. Stao sam i ugledao jednog kapetana tadašnje JNA, koji je, s uperenim oružjem, vikao: "Ko vam je taj crnac plaćenik, majku li mu njegovu" - priča kroz smeh Nikola, napominjući da su njegovi prijatelji jedva uspeli da objasne dotičnom kapetanu da je Nikola "crnac, ali Srbin".

DA li plaćem?Ne još,ali se bojim da kad tad ne prodje Novi Sad kao i Sarajevo,pa ću onda plakati,a nadam se da neću biti jedina!Više nema ni S od onog Sarajeva koji je nekad bio!Ta dva grada nekad su bila slična,imali su sličnu dušu,gostoprimljivost i otvoreno srce za sve koji dodju!
To Sarajevo mi je ostalo u srcu samo sa jednom posetom,tom nekad divnom i prekrasnom gradu!!!!!!!!!1

dragoslava:
DA li plaćem?Ne još,ali se bojim da kad tad ne prodje Novi Sad kao i Sarajevo,pa ću onda plakati,a nadam se da neću biti jedina!Više nema ni S od onog Sarajeva koji je nekad bio!Ta dva grada nekad su bila slična,imali su sličnu dušu,gostoprimljivost i otvoreno srce za sve koji dodju!
To Sarajevo mi je ostalo u srcu samo sa jednom posetom,tom nekad divnom i prekrasnom gradu!!!!!!!!!1

Da, predivan grad, sjajni ljudi...

bio sam u mnogo evropskih metropola, ali eto od okoline nisam bio u sarajevu zagrebu i sofiji.
za sarajevo cujem uglavnom najbolje stvari sto se tice onoga sto se ima za posetiti i izgleda, e sad neznam za ljudski faktor, tj
koje su mi sanse da naletim na nekog idijota koji ce da napravi problem oko toga odakle sam?

@SIGNATURE 350,
Nemas za cim da zalis...
Zagreb poznajem...imam tamo ujaka...brat i sestra su zbrisali u inostranstvo...klima je bezze, a grad k'o grad...odem retko...eto da se vidimo ako oni ne mogu ovde... :smile:

A Sarajevo...pa i ja slusala i zainteresovala se... :smile:

Odem prosle godine, doduse virtualno i...pa ukratko, vise nemam zelju ni da pridjem tamo.
Prosetaj malo po njihovim glavnim forumima, sajtovima i...kaz'ce ti se samo... :confused:

U stvari zavisi ko si ...odnosno, sta si...valjda tako...ja znam da sam dibidus razocarana i da se sve vreme pitam neke stvari... :roll:

Recimo, zasto se tih par hiljada Srba, kako kazu da ih ima, lepo ne isele odatle...prodaju stanove, kupe ovde i...mirna Bosna...? :?

Strasno je ziveti u nekom gradu, a ne smeti pisnuti ko si i sta si...cak ni na najvecem njihovom forumu nema ni jednog Srbina...ako i ima mora da cuti i aminuje, bar ja nisam primetila da smeju da se oglase... :?

U pocetku mi je bilo cudno, dok nisam otisla nekoliko puta...k'o gost naravno, a vremenom mi je sve postalo jasnije.

Zamisli izjave tipa " Imam jednu drugaricu Srpkinju .."...ili " U mojoj ulici zivi porodica Srba.." ...ili jos jedna od strasnijih " Video sam Srbina u tramvaju i hteo sam da ga napucam..", a onda vidis gomilu postova...junacina, sta bi mu ko radio da ga je isto video ... :?

Ma bezze...a da ne pricam sta sam ja dozivela od 3-4 bosanke, jer sam se na jednom sajtu i registrovala... :roll:

Ukratko, kad sam sebe pocela da hvatam da te dozivljaje pocinjem da prebacujem u RL, prestala sam tamo i da odlazim :?

Ponosna sam sto smo mi ovde tako liberarni i sto se ne pravi pitanje ko je ko i odakle je, a sve dok je ok i normalan...Uostalom, uvek smo takvi i bili ... :smile:

p.s. Dobro, radikali malo zezaju, al' ni oni to ne misle tako... :wink: :smile:

SIGNATURE 350:
bio sam u mnogo evropskih metropola, ali eto od okoline nisam bio u sarajevu zagrebu i sofiji.
za sarajevo cujem uglavnom najbolje stvari sto se tice onoga sto se ima za posetiti i izgleda, e sad neznam za ljudski faktor, tj
koje su mi sanse da naletim na nekog idijota koji ce da napravi problem oko toga odakle sam?

Sarajevo izbegavaj, bosanska zona sumraka ili resident evil 5...

Zagreb je u redu, manje vise, ljudi su vecinom neoptereceni i moderni, ne racunajuci njihove HDZ dosljake.

Ako hoćeš na more slobodno "svrati"do Crikvenice kod Rijeke,a možeš i celu Istru da prodješ!Tamo smo svi dobro došli iako smo odavde.Bićeš sigurno bolje ugošćen i bolje ćeš se osećati nego kod naše "braće"Crnogoraca.
I jedno i drugo znam iz iskustva.U Crikvenici je moja rodjena tetka sa porodicom i ne znam koliko puta sam bila tamo i uvek sam se sjajno provela.A što se tiče drugoga dok sam bila tamo želiš pre da odeš odande nego što si došao.
Rekla sam da Sarajevo više nije ono što je bio baš zbog svega toga što se dešava!Nekad se tamo nije pitalo da li si Srbin ili Musliman,samo je bilo važno da si čovek!

SANDRINAbg:
@SIGNATURE 350,
Nemas za cim da zalis...
Zagreb poznajem...imam tamo ujaka...brat i sestra su zbrisali u inostranstvo...klima je bezze, a grad k'o grad...odem retko...eto da se vidimo ako oni ne mogu ovde... :smile:

A Sarajevo...pa i ja slusala i zainteresovala se... :smile:

Odem prosle godine, doduse virtualno i...pa ukratko, vise nemam zelju ni da pridjem tamo.
Prosetaj malo po njihovim glavnim forumima, sajtovima i...kaz'ce ti se samo... :confused:

U stvari zavisi ko si ...odnosno, sta si...valjda tako...ja znam da sam dibidus razocarana i da se sve vreme pitam neke stvari... :roll:

Recimo, zasto se tih par hiljada Srba, kako kazu da ih ima, lepo ne isele odatle...prodaju stanove, kupe ovde i...mirna Bosna...? :?

Strasno je ziveti u nekom gradu, a ne smeti pisnuti ko si i sta si...cak ni na najvecem njihovom forumu nema ni jednog Srbina...ako i ima mora da cuti i aminuje, bar ja nisam primetila da smeju da se oglase... :?

U pocetku mi je bilo cudno, dok nisam otisla nekoliko puta...k'o gost naravno, a vremenom mi je sve postalo jasnije.

Zamisli izjave tipa " Imam jednu drugaricu Srpkinju .."...ili " U mojoj ulici zivi porodica Srba.." ...ili jos jedna od strasnijih " Video sam Srbina u tramvaju i hteo sam da ga napucam..", a onda vidis gomilu postova...junacina, sta bi mu ko radio da ga je isto video ... :?

Ma bezze...a da ne pricam sta sam ja dozivela od 3-4 bosanke, jer sam se na jednom sajtu i registrovala... :roll:

Ukratko, kad sam sebe pocela da hvatam da te dozivljaje pocinjem da prebacujem u RL, prestala sam tamo i da odlazim :?

Ponosna sam sto smo mi ovde tako liberarni i sto se ne pravi pitanje ko je ko i odakle je, a sve dok je ok i normalan...Uostalom, uvek smo takvi i bili ... :smile:

p.s. Dobro, radikali malo zezaju, al' ni oni to ne misle tako... :wink: :smile:

da da to su te recenice imam ja druga koji je srbin... sad kao vidi postoje i takvi.
ja sam doziveo da na jednoj rodjendanskoj zurci od mog druga, pojavi se neko nepozvano drustvo [banda delikvenata, naravno svi redom patriote ubilo se], i jedan od njih tu kao najmudriji sav taktican i mirotvorac, kaze mom drugu "pazi imam i ja drugove koji nose farmerice" ... :lol::lol::lol: kao nositi farmerice to je obelezje neko:D

da, i ja sam ponosan sto ovde moze da otvoreno da se govori, mene su dva puta najurili sa foruma.hr a svi koji su citali ono sto ja govorim, tokyo moze da potvrdi, da nisam ekstreman u svojim stavovima, smatram da sam prilicno objektivan i otvoren za argumente [ a zatvoren za pokvarene ploce, nacionalizam i demagogiju].
tako da je jasno zbog cega sam ja banovan [u avataru sam imao zastavu srbije]

dragoslava:
tachno! novi sad je slichan sarajevu i treba da bude josh slichniji!
problem su ovi shto su doshli sa planine i shto uskracuju prava vojvodini!

Back