Došljaci- Da ili Ne?

svetolik trpkovic:
pa dobro koliko ja mogu da vidim 90% zidara a i preduzimaca po gradu su bosanci pa je mozda na to mislio covek

E sad si odvalio žešće. Imaš li ti uopšte pojma ko se bavi preduzimaštvom u N.Sadu ?

Ako te baš interesuje glede zidara, najbilji su "Srbijanci", lično sam ih angažovao za radove na vikendici, po preporuci malo iskusnijih "naših" preduzimača...

Архангел:
E sad si odvalio žešće. Imaš li ti uopšte pojma ko se bavi preduzimaštvom u N.Sadu ?

Ako te baš interesuje glede zidara, najbilji su "Srbijanci", lično sam ih angažovao za radove na vikendici, po preporuci malo iskusnijih "naših" preduzimača...
Aaaaa, pa ima se za vikendicu, a?

''Odakle ti lova frajeru!!!!'' :lol:

Архангел:

pa znam neke od preduzimaca i uglavnom su bivsi ratni profteri koji su dosli devedestih punih dzepova al imak covek je pricao o zidarma, a ako prodjes pored vecine gradilista, a ima ih fala bogu dosta cuces uglavnom "zapadne naglaske " sto i nije lose da i od njih bude neke korsti .

svetolik trpkovic:
pa znam neke od preduzimaca i uglavnom su bivsi ratni profteri koji su dosli devedestih punih dzepova al imak covek je pricao o zidarma, a ako prodjes pored vecine gradilista, a ima ih fala bogu dosta cuces uglavnom "zapadne naglaske " sto i nije lose da i od njih bude neke korsti .

Vidi komšija...Ovo što si napisao se graniči sa "nekim" stavovima koji liče na stavove SRS-a oko nekih manjinskih naroda, a ti si kao protiv radikala. :roll:

Šta ti znači - "i nije loše da i od njih bude nelke koristi" ?
Zar od njih ima koristi samo ako su "raće"?
Nema koristi ako su na pr. profesori ili doktori?
Nema koristi ako su uspešni u tkzv. malom biznisu, kao fotokopirnice, pekare, marketi?
Nema koristi ako su maš.inžinjeri, dobri u svom poslu?
Nema koristi ako su dobri bankari?

nemam daljih primera, za ovo ti garantujem, jer ih poznajem...

svetolik trpkovic:
Pa zam i ja neke doktore i to odicne koji su bosanci ali generalno najvise se bave zidanjem zgrada i drzanjem stovarsta i pecenjhara po periferiji pa reko da je i to od koristi za grad.

Loše...Aj probaj ponovo...Robuješ predrasudama tipa bosancu daj da zida, crnogorcu da direktoruje, Srbinu da ratuje, stare (glupave) fore...

Misliš da se ja primam na đes ba i sl. ? Fuj.
Ali se isto tako ne primam na novosadsko-beogradsko-šatro-urbane primitivce...

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...

Mislim da bi trebalo teziti da se svi vrate na svoja "VEKOVNA OGNJISTA"

Pijanista:
Слажем се са овим, али... Да ли је нормално да човек који из ''завичаја'' дође у цивилизован град (Београд, Нови Сад...) почне да намеће своја посела, гајде, гусле и остале зај..анције из ''завичаја''? Уместо да се навикава на ''нови завичај'', он покушава да овде направи ''стари завичај''. Да ли је ова појава нормална?

Сва се та посела одржавају како би се сачувала традиција и успомена на завичај. Зар им и ту успомену треба узети?
Мени се чини да ти размишљаш логиком "Београд је центар света".
Распитај се мало где су живели твоји прадедови. Сигуран сам да нису у Беоограду!

AltinaD:
Сва се та посела одржавају како би се сачувала традиција и успомена на завичај. Зар им и ту успомену треба узети?
Мени се чини да ти размишљаш логиком "Београд је центар света".
Распитај се мало где су живели твоји прадедови. Сигуран сам да нису у Беоограду!
Одлично, немам ништа против ако је неко живео у кутији за ципеле у Вукојебинцима, да одржава успомену на завичај, али у својој кући. А не да ме убеђује да су обичаји из његовог завичаја једини исправни, а сви други обичаји не ваљају (а то се управо дешава сада). Што се тиче прадедова знам одакле су, у праву си нису из Београда.

Pijanista:
Одлично, немам ништа против ако је неко живео у кутији за ципеле у Вукојебинцима, да одржава успомену на завичај, али у својој кући. А не да ме убеђује да су обичаји из његовог завичаја једини исправни, а сви други обичаји не ваљају (а то се управо дешава сада). Што се тиче прадедова знам одакле су, у праву си нису из Београда.

Нико не треба тебе да убеђује да су једино његови обичаји исправни. Ту си слажем с тобом! ;)

AltinaD:
Нико не треба тебе да убеђује да су једино његови обичаји исправни. Ту си слажем с тобом! ;)
E видиш убеђују ме појединци. Убеђују ме да је нормално да се баца ђубре под туђ прозор, убеђују ме да је нормално да се свира турска музика на новосадском штранду, убеђују ме да је нормално да се дереш, пљујеш, сереш по улици и сличне ствари. Али да ме не схватиш погрешно то ме не убеђују избеглице које су дошле пре десет година. То ме убеђују примитивци (без обзира на завичај) који су дошли у последњих пет година.

Pijanista:
E видиш убеђују ме појединци. Убеђују ме да је нормално да се баца ђубре под туђ прозор, убеђују ме да је нормално да се свира турска музика на новосадском штранду, убеђују ме да је нормално да се дереш, пљујеш, сереш по улици и сличне ствари. Али да ме не схватиш погрешно то ме не убеђују избеглице које су дошле пре десет година. То ме убеђују примитивци (без обзира на завичај) који су дошли у последњих пет година.

Ha, u poslednjih 5 godina ???? Što baš 5 ?

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...

Cemu rasprava oko teme koju je postavila najobicnija gnjida i cija je poenta ne u tome sto su dosli neki sa strane i sada oni prave probleme vec u tome sto ti koji su dosli ( na zalost ne svojom voljom) su Srbi.Njemu smeta to sto su Srbi dosli da su dosle ustase iz Hercegovine ili Hrvatske i slicno ne bi bilo problema ali ovako smetnje postoje posto su dosli Srbi.

У последњих пет је постало интензивно. Добро, мислим да знам на шта циљаш. Вероватно на турску музику. Ако је то онда си у праву, али до сада барем нису доводили певаљке. Ако се овако настави биће за годину дана посело на штранду.

Torrente BG:
Cemu rasprava oko teme koju je postavila najobicnija gnjida i cija je poenta ne u tome sto su dosli neki sa strane i sada oni prave probleme vec u tome sto ti koji su dosli ( na zalost ne svojom voljom) su Srbi.Njemu smeta to sto su Srbi dosli da su dosle ustase iz Hercegovine ili Hrvatske i slicno ne bi bilo problema ali ovako smetnje postoje posto su dosli Srbi.
Истина је негде између вас двојице.

Torrente BG:

Тако је! Смета му што се повећава удео Срба у становништву Војводине!

Torrente BG:

Bravo Torente...ubo si ga u sred srede, što bi ovdašnje muje rekle, vrh vrhova..! Sve što i na delić dotakne zvanične podatke, poput brojnosti nacionalnih manjina u Srbiji, jer i hrvati su ovde nacionalna manjina, njima bode oči...dok laprdaju gluposti, u svojim od alkohola i droge pogubljenim mozgovima imaju utisak da i pišu nešto...ehhh, hahahahahah :lol: :lol:

I samo da dodam...obratiti pažnju koliko ovakvih tema ovde već dugo egzistira, a bolesne teme o Hrvatima, muslimanima i šiposima se ne zatvaraju, dok tema poput SRAMOTA, a gde se dokumentovano na par diskusija pojavljuju tekstovi koji nisu dobri za ljude sa lošim stomakom, a gde bi i tužilaštvo imalo posla, ukoliko bi neko ( a pitanje je da li i jeste, hahaha) to prijavio, MUNJEVITO SE ZATVARAJU... :roll:

baš se pitam u interesu koga i čega...al' strpljivo, govorim ja sama sebi...vreme već sve pokaže, a tada kom obojci, kom opanci, štono kaže srpski narod... :lol: :oops: :lol:

Original postavio Torrente BG

Bravo Torente...ubo si ga u sred srede, što bi ovdašnje muje rekle, vrh vrhova..! Sve što i na delić dotakne zvanične podatke, poput brojnosti nacionalnih manjina u Srbiji, jer i hrvati su ovde nacionalna manjina, njima bode oči...dok laprdaju gluposti, u svojim od alkohola i droge pogubljenim mozgovima imaju utisak da i pišu nešto...ehhh, hahahahahah

E dakle stvarno više s tom temom o izbeglicama. Malo im je njihove muke, samo još fali da ih mi ovde pljujemo i izigravamo neke ljude iz više kaste u odnosu na njih. Stvarno sramota.

Ovi koji ih tako horski optužuju za nekulturu, običaje koje su doneli sa sobom, neka se ne budu tako osioni, nikad se ne zna da li će i oni doći u situaciju da nekada budu izbeglice. Ni ti ljudi iz Krajine i Bosne pre 20 godina nisu mogli da pomisle da će ih tako nešto snaći.

Stvarno nehumano, bezobrazno, nisko, podlo, jadno, tužno. Stid me je što imam takve sugradjane i stid me je što se svi zovemo Srbima.

Samo neka su iz gradova dosli, samo da nisu iz sela dosli. Ako su dosli iz sela, neka idu u druga sela, samo da ne idu u gradove. Imam ideju! Treba poboljsati uslove poljoprivredne proizvodnje pa svi oni kojima je svejedno da li zive u selu ili u gradu neka nagrnu u sela! To je dobro i za drzavu, imamo mi potencijala za poljoprivredu.

topmodelsica:
Samo neka su iz gradova dosli, samo da nisu iz sela dosli. Ako su dosli iz sela, neka idu u druga sela, samo da ne idu u gradove. Imam ideju! Treba poboljsati uslove poljoprivredne proizvodnje pa svi oni kojima je svejedno da li zive u selu ili u gradu neka nagrnu u sela! To je dobro i za drzavu, imamo mi potencijala za poljoprivredu.

Stvarno bih volela da znam odakle je tvoj pradeda došao?

Registra, lepo si definisala poslednju rečenicu u kojoj kažeš da treba sve nas da bude sramota što sebe nazivamo Srbima, a za sada, ja se iskreno nadam, neki samo opljuvavaju taj NAŠ prognani, izmaltretirani, izmrcvareni narod, beskompromisno OTERAN sa svojih ognjšta i to bos i go, gladan, utučen i tučen... :confused:

Bar ovi što su i uspeli da izbegnu logore, masovne jame i grobnice ili pobegnu iz istih. :cry: :cry: :cry:

Ne pišu tako Srbi, Registra...ne bi imali srca ni duše da se čak i verbalno iživljavaju nad sudbinama takvih ljudi. :cry: :confused:

Registra, to pišu ovi koji pripadaju manjinama, a čije su pretke i same nekada od nekud proterali...isterali i ovi su hleb i uhlebljenje pronašli upravo u Vojvodini...Srbiji.

...zaboravili su oni to, bednici...kompleksi su razorni po mozak. :mad: :roll:

već sam negde ranije, a na ovoj temi pisala kako je reagovao moj brat, a polu-Madjar kada sam ga pitala zašto je došao u Beograd na studije, a ne u Budimpeštu kod rodjene tetke, a više nego dobro situirane i na svu sreću njenu, udate za pravog Madjara. Odgovorio mi je da njih, naše madjare tamo tretiraju gore nego cigane...ovo je ukratko verzija našeg razgovora...mrzi me da ponovo pišem. :?

SANDRINAbg:
Registra, lepo si definisala poslednju rečenicu u kojoj kažeš da treba sve nas da bude sramota što sebe nazivamo Srbima, a za sada, ja se iskreno nadam, neki samo opljuvavaju taj NAŠ prognani, izmaltretirani, izmrcvareni narod, beskompromisno OTERAN sa svojih ognjšta i to bos i go, gladan, utučen i tučen... :confused:

Bar ovi što su i uspeli da izbegnu logore, masovne jame i grobnice ili pobegnu iz istih. :cry: :cry: :cry:

Ne pišu tako Srbi, Registra...ne bi imali srca ni duše da se čak i verbalno iživljavaju nad sudbinama takvih ljudi. :cry: :confused:

Registra, to pišu ovi koji pripadaju manjinama, a čije su pretke i same nekada od nekud proterali...isterali i ovi su hleb i uhlebljenje pronašli upravo u Vojvodini...Srbiji.

...zaboravili su oni to, bednici...kompleksi su razorni po mozak. :mad: :roll:

već sam negde ranije, a na ovoj temi pisala kako je reagovao moj brat, a polu-Madjar kada sam ga pitala zašto je došao u Beograd na studije, a ne u Budimpeštu kod rodjene tetke, a više nego dobro situirane i na svu sreću njenu, udate za pravog Madjara. Odgovorio mi je da njih, naše madjare tamo tretiraju gore nego cigane...ovo je ukratko verzija našeg razgovora...mrzi me da ponovo pišem. :?

Ma strašno, najlakše je iživljavati se nad nekim nesrećnikom, Ma to su ti, Sale, kompleksi - naučno dokazano. Nije teško biti superioran nad izbeglicama (makar nad većinom njih). Kad pročitam postove Topmodelsice, shvatim da je ona najobičnija ćurka. Kladim se da joj je deda došao sa one strane Drine u Srbiju, to ti je onaj sindrom - veći katolik od pape. Ona mora da dokazuje da je prava Srbijanka (ma šta to značilo), a pravo da ti kažem meni je svejedno, kod mene, a verovatno i tebe, se to podrazumeva.

Back