Domaća kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Machak69:
Ne znam da li ovo spada pod domace, ja sam Dalmosh pa mi je ovo domace: danas sam pravio za kumove musaku od lignji. Sad, sto se recepata tice, ja vam nisam pouzdan jer ja sve radim odokativno i ne umem da vam kazem kolko cega treba. Ali otprilike za troje:

ociscenih lignji jedno 1/2 kg, plus krompir, plus persun, plus beli luk, maslinovo ulje i belo vino.
Dakle u veci pleh krompir iseci na kolutove (ko za normalnu musaku) i poredjati na dno, lignje iseckati na komadice (ili kolutice ako su cele) pomesati sa belim lukom (3 cesnja sitno seckan) i persunom (svez, sitno seckan, da ga bude dosta) i malo maslinovog ulja, i pobacati po onom krompiru. Prekriti novim redom kolutova od krompira pa ako se ima jos lignji, opet redjati lignje (red krompir, red lignje drugim recima!). Gornji red treba da ostane krompir naravno. Preliti sve sojicom maslinovog ulja i soljicom soljicom belog vina. Peci u zagrejanoj pecnici na 250 oko sat ili malo duze, po potrebi doliti u toku pecenja belog vina (ne treba da deluje presuseno). POslednjih deset minuta prekriti folijom i ostaviti u rerni.

Prijatno vam bilo, mi smo se ubili danas!!
Pozz,
machak

Nije loše, nije loše…red lignji….red krompira….red lignji….red krompira….deluje jednostavno, i ja volim takve recepte gde se samo “baci” na pleh….može da se proba recimo i vaša omiljena riba (rechna ili morska, npr. sharan), sredite je lepo i stavite da se zapeče sa kriškama krompira (ne mora mnogo tanko da bude) odozgo prelijete belim vinom, nabacati malo ulja, limuna, vegete po krompiru, belog luka i bibera….da lepo zamiriše, možete da stavite neki prilog uz to (npr. tvrdo kuvano jaje sa senfom,uljem)…..i obavezno čaša crnog vina! Ništa lepše i jednostavnije! :D :P
A sta bi sa mojim receptom za “MAZANU PITU” :?: :?
A Dalmosh, neka napishe onda kako se pravi ona chuvena dalmatinska chorba od ribe sa pirinchem? :D
Sad cemo da pokrademo sve dalmatinske recepte :lol:

Sad cu da vam odam jednu malu tajnu shta ja stalno pravim, neshto domace, jednostavno je a mnogo zdravo. Ja to stalno mljackam….shta cu kad sam se ”navukla”… :lol:

Skuvate žito i sameljete ga onda ubacite tu 100gr. suvog groždja, zatim mleveni kikiriki 100 gr. (može i orasi uz to-po želji), sve to izmeshate i na to stavite shlag i izrendate malo chokolade. (A može i bez shlaga). :D
To je super poslastica, možete da žito držite u frizu i poslužujete u chasicama-casama kada vam dodju prijatelji i može da bude mali predah (kao užina) jako dobro osvežava kada ste umorni.
Prijatno!!! :D :wink:

KARADJORDJEVA SNICLA

Potrebno je:

500gr odreska
150gr kajmaka
2 jaja
brasno
mrvice
so

Priprema:

Svinjske odreske dobro izlupajte da se istanje i omeknu i na svaki odrezak stavite po malo kajmaka.

Uvijte meso kao rolat i pricvrstite svaki komad cackalicom. Uvaljajte odreske prvo u brasno, zmaocite ih zatim u umucena jaja i na kraju uvaljajte u mrvice.

Przite na vrelom ulju da dobije zlatno-zutu boju, u fritezi najbolje.

Prijatno
:lol:

Nije kolac, nego tako neka grickalica
starinska, mozda sirotinjska,
ukus predratni.
Mozda je necija baka pravila
"poderane gace"?

Testo kao za domace rezance,
dovoljno je jedno jaje, pola ljuske vode, malo soli.
Oklagijom se istanji, isece na rombove, svaki se u sredini malo prosece.
Przi se na vrelom ulju s obe strane,
toplo se obilno posipa secerom u prahu.

smeh:
nena__:
Bundevara je bila super, a da li iko iko sprema neko slano jelo od tikve (bundeve, duleka...)?
Meni se dopada krem-čorba (recept je na temi "čorbe"), a pravim i krompir sa bundevom, napisaću recept čim stignem :wink:
Pošto nikako da spremim taj krompir (i utvrdim bar približne količine materijala), u zamenu pišem recept za Musaku od ludaje (bundeve) koja je stvarno super.

Potrebno je:
1kg ludaje
1/2kg praziluka
1/2kg šampinjona
oko 1dl pavlake
ulje, biber, peršun, so, začin

Izrada:
Ludaju izrendati na tanke listiće, posoliti i ostaviti da odstoji. U međuvremenu propržiti (ulje po izboru - ja koristim maslinovo, može i obično uz dodatak butera) na kolutove isečen praziluk, pa dodati listiće šampinjona. Pri kraju posoliti, pobiberiti po ukusu i začiniti po želji. Dodati umućenu pavlaku i sve lepo sjediniti.
U vatrostalnoj posudi ređati red ludaje, red praziluka i šampinjona. Ređati dok se sav materijal ne utroši, s tim što je poslednji sloj ludaja. Po želji se sve može preliti umućenom pavlakom.
Peći 30-tak minuta u rerni na oko 200C, a pre služenja posuti sitno sečenim peršunom.

Napomena: Pošto je post još uvek aktuelan, sasvim je ukusno i ako se pavlaka izostavi.

Evo nešto konkretno a mnogo dobro

BALKANSKI STEK

Potrebno je: 500 gr. junećeg 2 puta samlevenog, 2 kašike ulja, so, biber, crni luk, začin,šoljica vode,beli sir,ulje za prženje.
1-2 dana ranije mleveno meso zamesiti sa začinom, solju, 2 kašike ulja , biberom i vodom i ostaviti u frižideru da odstoji.Pred upotrebu 1 glavicu crnog luka sitno iseckati i umešati u meso. Podeliti na 4 manje loptice. Svaku rastanjiti u pljeskavicu. Na polovinu svake staviti malo izdrobljenog belog sira i preklopiti. Ivice dobro sastaviti da sir ne iscuri. Tako punjeni stek peći na ulju. Služiti uz prilog po želji.

balkanski-stek.jpg

winnetou:
jel zna neko kako se prave gomboce??
Imaš negde Sanjin recept za "brze knedle sa šljivama" (pokušaj preko pretraživača), što nije loša verzija ako baš žuriš...
Inače, ja ih pravim "otprilike", a to izgleda ovako:
Opereš krompir i skuvaš ga tako sa ljuskom, pa ga oljuštiš i ispasiraš. Dodaš otprilike istu količinu brašna (zapreminski) i 1- 2-3 jaja (zavisi od količine), malo posoliš, malo zasladiš i umesiš glatko testo.
Pazi - lepi se.
Površinu na kojoj mesiš dobro pobrašnaviš i razviješ testo debljine oko 1 cm. Poređaš šljive (ja koristim smrznute - posle lepo puste sok) na takvom odstojanju da imaš dovoljno testa da svaku uviješ, pošećeriš i oštrim nožem isečeš rombove tako da ti šljiva dođe u sredini. Ruke pobrašnaviš, svaki komad testa sa šljivom staviš na dlan i pokupiš krajeve. Dobijene loptice dobro "uvaljaš" između dlanova tako da se testo dobro slepi oko šljive.
Gotove knedle ređaš na brašnom posutu podlogu, zagreješ vodu da proključa (pazi, moraju da se kuvaju u velikoj količini vode), spustiš lagano knedle (najbolje nekom kašikom) i kuvaš dok ne isplivaju na površinu (obično 15-20 minuta).
na tiganju propržiš prezle na masnoići (najlepše je sa puterom) i gotove knedle uvaljaš u to.
valjda nisam ništa zaboravila (recept je iz glave - tako i pravim)
Prijatno!

smeh:
winnetou:
Imaš negde Sanjin recept za "brze knedle sa šljivama" (pokušaj preko pretraživača), što nije loša verzija ako baš žuriš...
Opereš krompir i skuvaš ga tako sa ljuskom, pa ga oljuštiš i ispasiraš. Dodaš otprilike istu količinu brašna (zapreminski) i 1- 2-3 jaja (zavisi od količine), malo posoliš, malo zasladiš i umesiš glatko testo.
Pazi - lepi se.
Površinu na kojoj mesiš dobro pobrašnaviš i razviješ testo debljine oko 1 cm. Poređaš šljive (ja koristim smrznute - posle lepo puste sok) na takvom odstojanju da imaš dovoljno testa da svaku uviješ, pošećeriš i oštrim nožem isečeš rombove tako da ti šljiva dođe u sredini. Ruke pobrašnaviš, svaki komad testa sa šljivom staviš na dlan i pokupiš krajeve. Dobijene loptice dobro "uvaljaš" između dlanova tako da se testo dobro slepi oko šljive.
Gotove knedle ređaš na brašnom posutu podlogu, zagreješ vodu da proključa (pazi, moraju da se kuvaju u velikoj količini vode), spustiš lagano knedle (najbolje nekom kašikom) i kuvaš dok ne isplivaju na površinu (obično 15-20 minuta).
na tiganju propržiš prezle na masnoići (najlepše je sa puterom) i gotove knedle uvaljaš u to.
Prijatno!

e, hvala puno!! pogledacu jos i te sanjine knedle..

Machak69:
Ne znam da li ovo spada pod domace, ja sam Dalmosh pa mi je ovo domace: danas sam pravio za kumove musaku od lignji. Sad, sto se recepata tice, ja vam nisam pouzdan jer ja sve radim odokativno i ne umem da vam kazem kolko cega treba. Ali otprilike za troje:

ociscenih lignji jedno 1/2 kg, plus krompir, plus persun, plus beli luk, maslinovo ulje i belo vino.
Dakle u veci pleh krompir iseci na kolutove (ko za normalnu musaku) i poredjati na dno, lignje iseckati na komadice (ili kolutice ako su cele) pomesati sa belim lukom (3 cesnja sitno seckan) i persunom (svez, sitno seckan, da ga bude dosta) i malo maslinovog ulja, i pobacati po onom krompiru. Prekriti novim redom kolutova od krompira pa ako se ima jos lignji, opet redjati lignje (red krompir, red lignje drugim recima!). Gornji red treba da ostane krompir naravno. Preliti sve sojicom maslinovog ulja i soljicom soljicom belog vina. Peci u zagrejanoj pecnici na 250 oko sat ili malo duze, po potrebi doliti u toku pecenja belog vina (ne treba da deluje presuseno). POslednjih deset minuta prekriti folijom i ostaviti u rerni.

Prijatno vam bilo, mi smo se ubili danas!!
Pozz,
machak
OVO TI JE FANTASTICAN RECEPT ,SAMO JA SMJESU LIGNJE PERSUN I BJ LUK MALO POPAPRIM (POBIBERIM)PROBAJ BOLJE JE.

Ovo, valjda pripada ovde, u domacu kuhinju. :)

Spanac sa kuvanim jajima

Sastojci za 4 porcije
1,5 kg spanaca,
1 kašika masti,
1 manja kasika brasna,
6 kasika kisele pavlake,
so,
biber,
3 kuvana jaja,
dosta struganog sira

Ociscen i dobro opran spanac stavite u lonac sa kipucom vodom i kuvajte.
Kada je spanac kuvan, ocedite ga od vode. Sameljite ga na masini ili sitno iseckajte na dasci kao za pire. U serpu stavite mast da se zagreje i na njoj proprzite brasno da porumeni. Dodajte i spanac i sve zajedno kratko proprzite, posolite, pobiberite i dodajte pavlaku. Sve dobro izmesajte i stavite u vatrostalnu, prethodno podmazanu posudu. Odozgo stavite kuvana jaja isecena na polutke i bogato zaspite struganim sirom.

Ubacite u zagrejanu pecnicu i pecite cetvrt sata.

NJAMI! :P :D

smeh:
winnetou:
Pazi - lepi se.
Prijatno!
Recept dopunjavamo i slikom...
knedleforum3fz.jpg

Ovde u domaćoj kujni i recepti sa kikirikijem, a tradicionalna srpska zatvorena, nije fer! :? Uža Srbija osta bez predstavnika na stolu (evo, silazimo sa stolova) :oops: .

A sad, da izvadim fleke posle kritke Master Chef-a, on izgleda voli ribu :wink: , ali ne znam da li ide i na pecanje. Ovo je recept za pecaroše koji dođu sa reke sa dve-tri kile kedera, umesto ulova! Desi se. :lol: :lol: :lol:
Pošto sam i ja imala to 'zadovoljstvo' u svojoj kući, da ne kažem po celoj kujni, (joj, mesecima je to trajalo dok sam ih odvikla da mi ne donose više kedere :evil:, žao im da bace), ja ih strpala u marinat. Kedere, ne ribolovce. :wink:
Najlakše se čiste kad se prvo protrljaju kroz ruke, ili sa onim mrežastim džakom za luk, krompir. Kad im se tako skine krljušt, tek onda se operu, sa dva prsta se pritisne stomak da izađu creva i otkine glava. Nož je nepotreban.
Stavim ih u duboku šerpu i sipam vode da ih dobro prekrije - dosta soli, biber u zrnu, lorber, ružmarin i solidno sirćeta. Da prenoće. Sutradan u kesu (svejedno da li je papirnata ili najlonska, važno da nema ni rupicu) uspem brašno, soli, mućnem, pa ribu, deo po deo. Svaku novu količinu ribe izmućkam (obuhvati se lepo kesa gore, stegne rukom), pa vadim jednu po jednu, malo pljesnem, unutar ivica kese, otresem, i na vrelo ulje.
E, da, trik ako riba koja se prži mnogo pršti - sipne se malo mleka u tiganj tokom prženja.

e što se tiče zaključane teme tj. tradicionalne srpske kuhinje posavetovaću se sa svojim kolegama etnolozima...
inače kontam da "domaća kuhinja" i "tradicionalna srpska kuhinja" ipak ne moraju da budu isto ali da ne nerviram Smeh i Espanola, neka im bude...

@gurmanci hvala još jednom na dobroj volji i savetima!

Kad pečemo proju, masovno svi pravimo tzv. 'projaru' - mešavina kukuruznog i pšeničnog brašna. Međutim moja tetka je redovno za slave pekla pravu čistu proju; pripremali su je i drugi, ali jedino njena nije bila ni suva, (koliko sam se puta negde zagrcnula s projom, bljak!) ni tvrda!

Srpska proja

- 600gr kukuruznog brašna
- k.k. soli
- 180gr svinjske masti
- 5 jaja
Dobro sve izmešati, i dodati:
- 1 šolju mleka
Pa opet dobro izmešati.

Moja tetka Vita je to pekla u okruglom plehu, tzv. 'tepsiji', podmazanoj mašću, na umerenoj vatri.
Kad proja počne da rumeni, uzme se nož i umače u rastopljenu mast, pa je još nedopečenu seći u male kvadrate. Vratiti u rernu i peći dok sasvim ne porumeni. :P

Sad sam se setila - kačamak! Od sitnog projinog brašna, ne ona expres-palenta, ali to se kuva, i kuva, i kuva, i meša, i meša, i meša...
Pa se proprži crni luk seckan na kockice, posoljen, izmakne sa vatre i umeša aleva paprika (ona pocrni i bude gorka ako je na jakoj vatri), i onda se to prelije preko serviranog kačamaka. A, da, i mleveni crni biber u to, naravno, a paprika ljutkasta. Bez sira!!!Pa ko ima dobar stomak, može onda da uživa u original Srpskom kačamaku! :wink:

Back