Novcic_u_fontani
Aktivan član
- Poruka
- 1.468
Machak69:Ne znam da li ovo spada pod domace, ja sam Dalmosh pa mi je ovo domace: danas sam pravio za kumove musaku od lignji. Sad, sto se recepata tice, ja vam nisam pouzdan jer ja sve radim odokativno i ne umem da vam kazem kolko cega treba. Ali otprilike za troje:
ociscenih lignji jedno 1/2 kg, plus krompir, plus persun, plus beli luk, maslinovo ulje i belo vino.
Dakle u veci pleh krompir iseci na kolutove (ko za normalnu musaku) i poredjati na dno, lignje iseckati na komadice (ili kolutice ako su cele) pomesati sa belim lukom (3 cesnja sitno seckan) i persunom (svez, sitno seckan, da ga bude dosta) i malo maslinovog ulja, i pobacati po onom krompiru. Prekriti novim redom kolutova od krompira pa ako se ima jos lignji, opet redjati lignje (red krompir, red lignje drugim recima!). Gornji red treba da ostane krompir naravno. Preliti sve sojicom maslinovog ulja i soljicom soljicom belog vina. Peci u zagrejanoj pecnici na 250 oko sat ili malo duze, po potrebi doliti u toku pecenja belog vina (ne treba da deluje presuseno). POslednjih deset minuta prekriti folijom i ostaviti u rerni.
Prijatno vam bilo, mi smo se ubili danas!!
Pozz,
machak
Nije loše, nije loše…red lignji….red krompira….red lignji….red krompira….deluje jednostavno, i ja volim takve recepte gde se samo “baci” na pleh….može da se proba recimo i vaša omiljena riba (rechna ili morska, npr. sharan), sredite je lepo i stavite da se zapeče sa kriškama krompira (ne mora mnogo tanko da bude) odozgo prelijete belim vinom, nabacati malo ulja, limuna, vegete po krompiru, belog luka i bibera….da lepo zamiriše, možete da stavite neki prilog uz to (npr. tvrdo kuvano jaje sa senfom,uljem)…..i obavezno čaša crnog vina! Ništa lepše i jednostavnije!
A sta bi sa mojim receptom za “MAZANU PITU”
:? A Dalmosh, neka napishe onda kako se pravi ona chuvena dalmatinska chorba od ribe sa pirinchem?
Sad cemo da pokrademo sve dalmatinske recepte

ops: Nisam obratila pažnju :wink:
, žao im da bace), ja ih strpala u marinat. Kedere, ne ribolovce. :wink: