Dokumenti o Srbima kroz istoriju zapadno od Drine

Ukljucise me na silu na ovu temu, pa da krenemo redom...

Zamolio bih ime jedne crkve za pocetak u srednjevjekovnoj Bosni koja je bila pravoslavna.

Dakle od Vrbasa do Drine, linijom Vrbas Jajce Ivan planina srebrenica do Majevice.

Kad nadjete jednu, onda mi nadjite jos 5 jer toliki narod ne moze da stane u jednu istocnu crkvu.

Evo iz glave manastiri: Ozren, Papraća, Lovnica, Gostović, Tavna (Tavna je na obronku Majevice pa je uključujem).

Крени редом од почетка теме и имај на уму да Срби на Балкан и нису дошли као хришћани, о православцима тек нема говора, тако да џабе тражиш неке "српске" цркве у то време.
За твоју информацију ни џамија још увек нема.

Zamolio bih ime jedne crkve za pocetak u srednjevjekovnoj Bosni koja je bila pravoslavna.

Dakle od Vrbasa do Drine, linijom Vrbas Jajce Ivan planina srebrenica do Majevice.

Kad nadjete jednu, onda mi nadjite jos 5 jer toliki narod ne moze da stane u jednu istocnu crkvu.

Kakve to ima veze sa temom..?

Zanimljiva je ova tema. Mislim nisam vidio temu od Srbima sjeverno od Beograda ili ako želite Vojvodine. Niti temu o Srbima istočnije od Srbije.

Skrivena težnja zapadu.

z:) Nije riječ o nekakvim težnjama.

Tema je nastala kao i potom se dalje u tom smjeru i razvijala kao direktan odgovor na čitavi niz tema koje su u to vrijeme nicale na ovom podforumu. Izrazita srbomržnja ili uopšteno protusrpski antisentimentske težnje bile su podosta široko rasprostranjena pojava ovdje; najvećim dijelom zahvaljujući jednom strašnom trolu koji je imao sijaset klonova (kako po ovom, tako i po svim srpsko-hrvatskim forumima na svjetskoj mreži) - danas je u penziji i poznat isključivo pod nadimkom DUKLJANIN. Teme o kojima je riječ jesu atak u svojoj osnovi skoncentrisan na širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, te u suštini, nijekanje nacionalnog identiteta jednog naroda (odnosno, jednog njegovog značajnog dijela). Najekstremniji izraz toga bio je u tvrdnji da zapadno od Drine Srba uopšte nije nikada ni bilo, sve dok nisu Dekretom uvedeeni na Terazijama u decembru 1918. godine - ni manje ni više. Osnovna težnja je bila da se prikaže kako pripadnici srpskog naroda na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nisu pravi Srbi, već posrbice, lažni Srbi, te kao takvi uopšte nemaju prava na svoj identitet i nacionalno izjašnjenje.

Tako da, kao što već pojasnih, iako je sasvim moguće da su pojedini učesnici diskusije doprinijeli ispadima (veliko)srpskog nacionalizma, srž ove teme i većeg dijela njenog dosadašnjeg sadržaja usmjerena je protiv mržnje na rasnoj/etničkoj osnovi.

A i nije tačno to što si napisao; bilo je tema i o Srbima sjeverno od Save i Dunava, kao i o Srbima u Bugarskoj (mada ovo posljednje, prirodno, u dosta poređenjem zanemarljivoj mjeri).

Tema je Srbi u dokumentima kroz istoriju zapadno od Drine a ne pravoslavci.
Ovo što tražiš nema veze sa temom

Tavna je Semberija to me ne interesuje...

Hoces da te rasturam jednu po jednu ili ces sam da napises TACNE izvore sa godinom izgradnje?

Ne zna se tačna godina, ali su sve izgrađene u srednjem vijeku...

Tavna pripada opštini Bijeljina (odnosno sad Gradu Bijeljina), ali nije dio Semberije već Majevice...

- - - - - - - - - -

Naravno da ima jer su pravoslavni postali Srbi.

A u stvari su bili Srbi i prije... i to ne samo pravoslavni ;)

Pročitaj temu, jedna od boljih na cijeloj Krstarici!

Ne zna se tačna godina, ali su sve izgrađene u srednjem vijeku...

Tavna pripada opštini Bijeljina (odnosno sad Gradu Bijeljina), ali nije dio Semberije već Majevice...

- - - - - - - - - -

A u stvari su bili Srbi i prije... i to ne samo pravoslavni ;)

Pročitaj temu, jedna od boljih na cijeloj Krstarici!

Znaci nemas tacnu godinu
Sve te sto si nabrojao su tek od 16 vijeka spominjane sto mi daje za pravo da mislim da od tada postoje,

Dalje, simptomticno je to da su sve u istocnoj Bosni te se moze primijetiti kako se pravoslavlje sirilo na istok.

O posrbljavanju pravoslavnih cemo u drugoj temi.

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno da ima jer su pravoslavni postali Srbi.

Donekle ima smisla to što si rekao, ali je opet suštastveno za temu nebitno, jer ona nije usmjerena uopšteno o nacionalnoj povjesnici Srba, već istorijskim pisanim spomenicima koji dokumentuju srpski etnonim. U tom smislu, krajnje je nebitno ako je riječ o nekim Cincarima, Bugarima, Grcima ili drugim pravoslavcima, čiji su potomci bili izloženi posrbljavanju, jer u vremenu o kojem je riječ nisu ti pojedinci ni bili Srbi tako da se ove teme to nimalo ni ne tiče.

Zbog toga je tvoje pitanje poprilično van konteksta.

Ne zna se tačna godina, ali su sve izgrađene u srednjem vijeku..

Svarozicu, samo je za manastir Dobrun nedvosmisleno da je postojao i u srednjovjekovno vrijeme kao pravoslavna bogomolja...koliko je meni poznato, ni za jednu drugu nije.

Dalje, simptomticno je to da su sve u istocnoj Bosni te se moze primijetiti kako se pravoslavlje sirilo na istok.

Ha? Valjda zapad, a ne istok?

Poslednja izmena:
Ili nema ovde 20 izvora koji kazu da se ti pravoslavci zvali Srbima odkad zive u Bosni i Hrvatskoj.

A ti opet po starom. Stvarno Mujo pravis se lud ili selektivno citas. Nesto jeste.

Ja nemam protiv pravoslavlja nista niti protiv srba po defaultu ali moram da nebuloze pojasnim onima kojibsu historiju ucili uz gusle.

Dakle, samo jedna bogomolja istocnog krscanstva postoji u Bosni koja datira od prije mrskih osvajaca Osmanlija?

Što to vidim- uskrsnula tema.

Dobro, ne da mi se baš pisati na Silvestrovo, no.....

Koliko se sjećam, prije Osmanlija je bilo pravoslavnih/istočnih crkava i manastira u onom što zovemo istočna i jugoistočna Hercegovina, Podrinje, Romanija, i mislim nešto u Semberiji. Osim Dobruna tu je i Zavala u Hercegovini i još poneki. Nije bilo u "jezgrenoj Bosni" koja je ionako mala, ni na zapadu. Mislim da nije bilo pravoslavnih objekata u sadašnjoj sjevernoj i zapadnoj Hercegovini, srednjoj Bosni, Donjim krajevima, a kamoli u budućoj Turskoj Hrvatskoj.

Zaključno, bilo je objekata na odprilike sadašnjih oko 20% BiH, na istoku. Drina je postala mitska granica- prirodna granica jest- no u civilizacijskom pogledu to nije bila, to svatko tko je čitao malo ozbiljniju povijest može reći .....

Što to vidim- uskrsnula tema.

Dobro, ne da mi se baš pisati na Silvestrovo, no.....

Koliko se sjećam, prije Osmanlija je bilo pravoslavnih/istočnih crkava i manastira u onom što zovemo istočna i jugoistočna Hercegovina, Podrinje, Romanija, i mislim nešto u Semberiji. Osim Dobruna tu je i Zavala u Hercegovini i još poneki. Nije bilo u "jezgrenoj Bosni" koja je ionako mala, ni na zapadu. Mislim da nije bilo pravoslavnih objekata u sadašnjoj sjevernoj i zapadnoj Hercegovini, srednjoj Bosni, Donjim krajevima, a kamoli u budućoj Turskoj Hrvatskoj.

Zaključno, bilo je objekata na odprilike sadašnjih oko 20% BiH, na istoku. Drina je postala mitska granica- prirodna granica jest- no u civilizacijskom pogledu to nije bila, to svatko tko je čitao malo ozbiljniju povijest može reći .....

Pobogu, zašto sad i ti o tome?

Koji promašaj teme. :D

zanimljiv je ovaj nacin razmisljanja "nesrpskih" clanova foruma. Za njih je srpstvo=pravoslavlje=srpstvo, dok je hrvatstvo=katolicanstvo=hrvatstvo. Da ne govorim o dodatnoj sizofrenoj varijanti bosnjastvo=atnipravoslavstvo=antikatolicanstvo=islam. Isto tako vazi formula: istorijske granice izmedju naroda=AVNOJ. Sve dok ljudi budu razmisljali u granicama tih vestacki nametnutih ogranicenja tu nema nauke niti istine.

zanimljiv je ovaj nacin razmisljanja "nesrpskih" clanova foruma. Za njih je srpstvo=pravoslavlje=srpstvo, dok je hrvatstvo=katolicanstvo=hrvatstvo. Da ne govorim o dodatnoj sizofrenoj varijanti bosnjastvo=atnipravoslavstvo=antikatolicanstvo=islam. Isto tako vazi formula: istorijske granice izmedju naroda=AVNOJ. Sve dok ljudi budu razmisljali u granicama tih vestacki nametnutih ogranicenja tu nema nauke niti istine.

Bosanstvo podrzava sve a bosnjaci nikad nisu bili protiv hrvata malo u devedesetim je bilo isceniranih konflikta ali u to nesrecno vrijeme je i hvo pucao po hosu a armija rbih po babinim autonomasima i slicno.

Pravoslavlje = srpstvo je vasa ideologija koju svi mi sa starij jugoslovenskih prostora osjecamo, necemo da se lazemo.

Pa ne znam; ti si taj koji je počeo sa nečim što i nema pretjerano veze sa temom, odnosno izgleda da je uopšte i nisi baš shvatio.

Ja sam.poceo od pocetka jer ovdje drma mitomanija, a to sire ovi ovdje razni pravoslavci koji misle da je sve sa podrucja bivse sfrj srpski narod uz podrsku ostalih mitomana koji tvrde da je sve pravoslavno srpsko, pa sam mislio da to rijesimo odmah.

A tema ti je super, ja sam je odlicno shvatio ali ova tema mora da se ispreplice sa temom prvoslavlje preko drine jer to je u glavama mnogih povezano.

Back