Ukljucise me na silu na ovu temu, pa da krenemo redom...
Zamolio bih ime jedne crkve za pocetak u srednjevjekovnoj Bosni koja je bila pravoslavna.
Dakle od Vrbasa do Drine, linijom Vrbas Jajce Ivan planina srebrenica do Majevice.
Kad nadjete jednu, onda mi nadjite jos 5 jer toliki narod ne moze da stane u jednu istocnu crkvu.
Kakve to ima veze sa temom..?
Zanimljiva je ova tema. Mislim nisam vidio temu od Srbima sjeverno od Beograda ili ako želite Vojvodine. Niti temu o Srbima istočnije od Srbije.
Skrivena težnja zapadu.

Nije riječ o nekakvim
težnjama.
Tema je nastala kao i potom se dalje u tom smjeru i razvijala kao direktan odgovor na čitavi niz tema koje su u to vrijeme nicale na ovom podforumu. Izrazita srbomržnja ili uopšteno protusrpski antisentimentske težnje bile su podosta široko rasprostranjena pojava ovdje; najvećim dijelom zahvaljujući jednom strašnom trolu koji je imao sijaset klonova (kako po ovom, tako i po svim srpsko-hrvatskim forumima na svjetskoj mreži) - danas je
u penziji i poznat isključivo pod nadimkom DUKLJANIN. Teme o kojima je riječ jesu
atak u svojoj osnovi skoncentrisan na širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, te u suštini, nijekanje nacionalnog identiteta jednog naroda (odnosno, jednog njegovog značajnog dijela). Najekstremniji izraz toga bio je u tvrdnji da zapadno od Drine Srba uopšte nije nikada ni bilo, sve dok nisu
Dekretom uvedeeni na Terazijama u decembru 1918. godine - ni manje ni više. Osnovna težnja je bila da se prikaže kako pripadnici srpskog naroda na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nisu pravi Srbi, već posrbice,
lažni Srbi, te kao takvi uopšte nemaju prava na svoj identitet i nacionalno izjašnjenje.
Tako da, kao što već pojasnih, iako je sasvim moguće da su pojedini učesnici diskusije doprinijeli ispadima (veliko)srpskog nacionalizma, srž ove teme i većeg dijela njenog dosadašnjeg sadržaja usmjerena je protiv mržnje na rasnoj/etničkoj osnovi.
A i nije tačno to što si napisao; bilo je tema i o Srbima sjeverno od Save i Dunava, kao i o Srbima u Bugarskoj (mada ovo posljednje, prirodno, u dosta poređenjem zanemarljivoj mjeri).