Доктор Несторовић, теоретичар завере или весник истине?

Овом човеку многи верују, јер је дефинитивно то да је врло паметан и да много зна.

Е сад, је ли он онај који стварно говори истину? Или је ипак неко ко узима голем новац да плаши и забавља народ теоријама завере недељним гостовањима на телевизијама?
Pola pola po meni.

Ljudi sa sumnjičavim duhom nemaju ljubavi prema bližnjima a njihovo sumnjičenje dovodi samo do još većeg razdora sa ljudima. Sumnjičavac stalno optužuje druge, optužuje okolnosti, optužuje život na kraju što je tako nesretan. A zapravo je nesretan jer sam nema dobrote i sreće koju bi pružao drugome.

Nasuprot takvom turbnom zaverološkom i sumnjičavom duhu stoji duh vedrine, duh optimizma, duh koji pruža sreću. Jedan od naših naznačajnijih predstavnika tog duha u našoj istoriji je Dositej Obradović. On je poznat kao začetnik prosvetiteljstva kod Srba. Njegova dobrota, vedrina i zdrav duh, pun optimizma je bio poznat naširoko, njegovim savremenicima i nešto kasnijim generacijama. Postavlja se pitanje, kako to da Dositej nema neprijatelje? Zapravo ih je imao baš zbog prosvetiteljskih ideja,ali on ih nije mrzeo niti je njegov um bio okupiran njima. Ali zbog svog karaktera i ljubavi prema svim ljudima on je i neprijatelje pretvarao u prijatelje a prijatelje nikada nije gubio.

Pa recimo Jovan Subotić u jednom natpisu iz 1858 godine govori o Dositeju sledeće: »Ceo ti je život bezlobno i sladko detinjstvo.« ... Tako ljubazan i sladak, sa jednom tako filozofskom blagošću prema ljudima, on će proći toliki svet, provesti gotovo sedamdeset godina, živeti u jednom burnom dobu, a ne će sresti rđavih ljudi i velikih neprijatelja... On se ispoveda: »Po višoj česti savršen uzrok sam imao s ljudima s kojima sam živio zadovoljan biti«, pripisujući to skromno »njihovoj dobroti«, dok je uzrok bio njegova lična dobrota, njegovo jako razvijeno socijalno osećanje i čovekoljubivost."

Dositej je takođe ukazivao na mane naroda koje vode u ovaj duh turobnosti i zaverologije a koji je maska da se prikrije sopstvena odgovornost za neuspeh i propuste:"Srbija, Bosna i Hercegovina izbaviće se s vremenom od Turaka i osloboditi; ali ako narod u ovim zemljama ne počne otresati od sebe sujeverje i bogomrsku vraždu (neprijateljstva), mrzost za zakon, oni će sami sebi biti Turci i mučitelji.",Život i Priključenije, Pismo Haralmpiju

Zaverološki um uvek traži krivca na drugoj strani. Umesto da radi na sebi i svom karakteru pa da onda može prigovoriti nekom drugom, za njegove mane. Tako propušta priliku da postane zrela i odgovrna ličnost jer se ne hvata u koštac sa problemima na pravi način.

Zdrav i prosvećen duh nema sklonosti ka teorijama zavere i sumnjičavosti.

Nasuprot takvom turbnom zaverološkom i sumnjičavom duhu stoji duh vedrine, duh optimizma, duh koji pruža sreću. Jedan od naših naznačajnijih predstavnika tog duha u našoj istoriji je Dositej Obradović. On je poznat kao začetnik prosvetiteljstva kod Srba. Njegova dobrota, vedrina i zdrav duh, pun optimizma je bio poznat naširoko, njegovim savremenicima i nešto kasnijim generacijama. Postavlja se pitanje, kako to da Dositej nema neprijatelje? Zapravo ih je imao baš zbog prosvetiteljskih ideja,ali on ih nije mrzeo niti je njegov um bio okupiran njima. Ali zbog svog karaktera i ljubavi prema svim ljudima on je i neprijatelje pretvarao u prijatelje a prijatelje nikada nije gubio.
Dositej Obradovic je bio mason, a osim toga svako ima razlicit karakter. Nestorovic je popularniji u narodu od ostalih strucnjaka, a i kolege ga cene, sta je tu razlika u odnosu na Dositeja?
Nesto kaze tacno nesto i pogresno, kao svi ostali naucnici i politicari, ne moze se od njih ocekivati bog zna sta.
Zanimljiv covek, deluje ovako relaksirajuce i siri pozitivnu energiju,
Je li relaksirajuc ili turoban sta sad zakljuciti

Poslednja izmena:
Dositej Obradovic je bio mason, a osim toga svako ima razlicit karakter. Nestorovic je popularniji u narodu od ostalih strucnjaka, a i kolege ga cene, sta je tu razlika u odnosu na Dositeja?
Nesto kaze tacno nesto i pogresno, kao svi ostali naucnici i politicari, ne moze se od njih ocekivati bog zna sta.

Je li relaksirajuc ili turoban sta sad zakljuciti

I Vucic je popularan u narodu 😁

Zasto bi raskrinkavali?Ko kaze da su u pravu ti prema kojim je on sumnjicav?

Znamo iz oblasti psihologije da duh sumnjičavosti karakterističan za teoretičare zavera i ostale vodi u paranoju i da proističe iz nezdravog duha lišenog osećanja ljubavi i nespremnog da ljubav pruži. To je osnovna odlika duha sumnjičavosti.

Ovde ne treba mešati duh sumnjičavosti od ispravnog i zdravog kritičkog duha. Kritički duh je slobodan duh,duh spreman da istraži i spreman da se pomiri sa činjenicama koje nije poznavao do tada te spreman uvek da se menja. Ovaj duh sumnjičavosti je zarazan jer ne sluša zdrav razum već se oslanja na osećanja. Osećanja diktiraju istinu a ne istina koja treba da menja nas.

Poslednja izmena:
Znamo iz oblasti psihologije da duh sumnjičavosti karakterističan za teoretičare zavera i ostale vodi u paranoju i da proističe iz nezdravog duha lišenog osećanja ljubavi i nespremnog da ljubav pruži. To je osnovna odlika duha sumnjičavosti.

Ovde ne treba mešati duh sumnjičavosti od ispravnog i zdravog kritičkog duha. Kritički duh je slobodan duh,duh spreman da istraži i spreman da se pomiri sa činjenicama koje nije poznavao do tada te spreman uvek da se menja. Ovaj duh sumnjičavosti je zarazan jer ne sluša zdrav razum već se oslanja na osećanja. Osećanja diktiraju istinu a ne istina koja treba da menja nas.
Eto,meni bas lici da Nestorovic ima zdrav kriticki duh.U knjizi iznosi svoja zapazanja na osnovu dokaza tj. istrazivanja drugih naucnika,i svog vlastitog iskustva.Sta je tu lose?

Eto,meni bas lici da Nestorovic ima zdrav kriticki duh.U knjizi iznosi svoja zapazanja na osnovu dokaza tj. istrazivanja drugih naucnika,i svog vlastitog iskustva.Sta je tu lose?
Sve to sto pise u knjigama je uglavnom tacno jer prepisuju jedni od drugih i iz proverenih izvora :p

Ovako ako govorimo o javnim nastupima.... nisu losi ali u mnogo cemu i preteruje... kao i njegove kolege poput Radovanovica koji je sa suprotne strane, ili pak Danice Grujicic i bilo koga drugog. Sve su to kvazieksperti i politicari a ne pravi naucnici.

I ja takođe znam da je mnogo stvari totalno promašio, posebno oko teme korona virusa. Zastupnik je svih antimedicinskih teorija zavere. I ne samo to, već i oko geopolitike i mnogih drugih stvari.

Sve ove zablude jesu produkt duha zaverologije koju je prihvatio. No, ja ne govorim sada pojedinačno o svim zabludama, već na koren svih zabluda koje on promoviše kao i oni koji imaju takav narativ.

I ja takođe znam da je mnogo stvari totalno promašio, posebno oko teme korona virusa. Zastupnik je svih antimedicinskih teorija zavere. I ne samo to, veći oko geopolitike i mnogih drugih stvari.
Sve ove zablude jesu produkt duha zaverologije koju je prihvatio. No, ja ne govorim sada pojedinačno o svim zabludama, već na koren svih zabluda koje on promoviše.
Nisu zablude neke su tacne a neke preterane kao oko pomenutog virusa.

Zato što mislim da je ovde tema uopštena. Ja sam pisao na forumu religija a postoji i konkretna tema Teorije Zavere pa mislim da ovde je potrebno pisati samo o pokretačkom motivu za zaverologiju. Ne bih se u to udubljivao. Ko želi neka piše o njegovim zabludama konkretnim.

Naravno, ti znaš da on ne veruje da su ljudi umirali od virusa već da je sve to lažirano itd...pa do toga da nas zaprašuju iz aviona, pa HAARP itd...uobičajan narativ.

Naravno, ti znaš da on ne veruje da su ljudi umirali od virusa već da je sve to lažirano itd...pa do toga da nas zaprašuju iz aviona, pa HAARP itd...uobičajan narativ.
Nema njegovih izjava o zaprasivanju na YT

Lekari i korona pa jeste... mnogi su lupetali znamo i iz licnog okruzenja razne primere, prosto neverovatno kako se ti ljudi skoluju decenijama da bi svaki posten seljak i zanatlija mogao da ima zdravije rezone od njih o tome za sta su eksperti. Nije to jedinstven primer ogranicen na medicinu.

Previse se udube u materiju i izgube 'osecaj za postor', preuceni kadrovi

Zato je Milosevic lepo rekao da mu je glas svakog radnika i seljaka jednako vredan kao glas akademika.

Zato je Milosevic lepo rekao da mu je glas svakog radnika i seljaka jednako vredan kao glas akademika.

Da, formalno obrazovanje ne znači da je neko i prosvećen. Mnogo akademika recimo su podržali politiku 90-tih koja je državi donela samo stradanje i propadanje ali pošto njihovo znanje nije bilo u službi zdravog razuma već u službi ideologije niko se nije osmelio da kaže tom čoveku 'stani, čekaj nije dobro ovo što radiš'. Dakle, samo formalno znanje nije dovoljno.

Zato i kada je Nestorović u pitanju, slično je. On ima formalno znanje iz mnogih oblasti ali on je na žalost u službi zaveroloških idelogija i svoj talenat na žalost traći u te teorije. Zato prosveta nije znanje već stanje duha.

Back