Својевремено сам се мало позабавио остеопорозом (због мајке) и лијеком који јој је преписан. Нађем једну једину студију о њему и, гле чуда, финансирао произвођач. Самим тим је све упитно, али ајде да прочитам...
Студија сва у научној форми, двоструко слијепо, рандомизирано, контролна група... све по протоколу... и пази сад, једна група баба је примала лијек 18 мјесеци (толико се иначе прима као терапија), а друга плацебо, групе не превелике, чини ми се стотињак у свакој. На крају, из плацебо групе двије бабе су пале и сломиле кук, из групе која је примала лијек је једна баба пала и сломила кук. Закључак: Лијек смањује могући лом кука за 50%! Читам пажљиво поново (енглески је, ипак ми није матерњи) и не вјерујем шта читам. Ето, то ти је објављени резултат „научног рада” и то треба да буде мјерило нечег? Може, али само мјерило нашта су се срозали „научни радови”.
Да и не помињем хрпе „научних радова” у којима се само нешто препричава, цитира, почесто и преписује... тек да би се то објавило и да би се тако „затакла значкица научника на ревер”. До мојега.