DOKAZI O BOGU

Kad se kaze da je bog svemoguc[ i sveznajuc/B] onda to znaci da sve moze i sve zna.
Ako dopusta nesrece koje covek nije prouzrokovao [poplave, zemljotrese, vulkane i sl] daleko mu lepa kuca.
Ili nije svemoguc ili nije dobar :super:

Искрено се надам да можеш да уочиш разлику између ове реченице, која никога не вређа јер је то твоје мишљење које не обухвата све и сасвим је легитимно, у односу на "To što nemate zdravorazumski odgovor na ova pitanja ne znači da su ona nelogična kao što hoćete da ih predstavite." ? Озбиљно питам да ли видиш колика је разлика у обраћању?
Naravno, postoji razlika u formalnom smislu, ali je bez veze naglašavati da uvek iznosim svoje mišljenje. Nisam primetio da svi koriste prefiks "moje mišljenje" nego jednostavno pišu šta misle.

R.Žiskar:
Аргумент који ти дају верници у вези вере и Бога за тебе никад не може да буде прихватљив јер у Бога не верујеш. Не знам како сликовитије да ти објасним. Ти тражиш аргумент који ће задовољити твој поглед на веру и Бога од људи који другачије посматрају и прихватају тај део људског битисања.
И јасно је да не можеш да прихватиш верски одговор. А верници које питаш су питани о верском погледу, не о твом начину гледања на тематику.
Једноставно, нема ни једног заједничког имениоца, нити ти хоћеш да кажеш "добро, то је верски поглед и ја не учествујем у томе" нити верници хоће да кажу "ето, доказао си нам да Бог не постоји и сви ћемо сад да будемо атеисти". Зато и долази до измицања пристојности, због понављања...

Па ето, ти кажеш да Бог не постоји па те ја питам са аспекта непостојања Бога. Као што ти питаш вернике са аспекта постојања Бога, али ти њихов одговор не одговара јер не верујеш у Бога.
Razumem šta hoćeš da kažeš. Međutim da bismo raspravljali mora se naći neka platforma koja je zajednička i za vernike i nevernike. Ta platforma je razum i fizička realnost. Ako se neko poziva na nešto što je van ovog sveta i nema nikakav dokaz za to osim vere on biva preispitan uz pomoć razuma i upoređujući navode sa realnim svetom jer ne postoji druga pouzdana referenca.
Zato ne razumam šta ne valja u mom pitanju od danas. Pitanje je vrlo logično, suprotstavlja navodnu prirodu boga i realno stanje na Zemlji i postavljano je milion puta, pretpostavljam i na ovom forumu. Jedan član me je danas pitao i koja je namera mog pitanja!? Kao da bi to izmenilo odgovor. Tema je "Dokazi o bogu" i verovatno je zamišljana kao afirmativna, ali pošto je ovo forum a ne crkva možemo valjda izneti i kontra-dokaz.
Verovatno znate koji su uobičajeni odgovori na ovo pitanje - slobodna volja i ljudski gresi. Ako postoji bog za mene to ne bi bilo opravdanje za stradanje nedužnih, a vi kako hoćete, odgovorite ili ne svejedno mi je.

Kad se kaze da je bog svemoguc[ i sveznajuc/B] onda to znaci da sve moze i sve zna.
Ako dopusta nesrece koje covek nije prouzrokovao [poplave, zemljotrese, vulkane i sl] daleko mu lepa kuca.
Ili nije svemoguc ili nije dobar :super:

Adam i Eva su uzeli plod sa drveta znanja. Dakle želeli su znanje. Danas kada ljudi znaju gde su klizišta, gde izbijaju poplave, gde se zemljotresi pojavljuju, grade kuće i nastanjuju se. Zar to nije glupo :ceka:

A gde bi ti to Bole_Ser-u ziveo a da budes apsolutno siguran da nece biti evo npr zemljotresa ?

A rodjen si i zivis npr u Beogradu :cool:

Činimi se da mi već imamo znanje da kda drmne šest sedam Rihtera, drma se samo zavesa i luster. Dok oni koji nemaju znanje grade Beograd na vodi, pa će potonuti :D

Danas dosta njih zamišlja Boga kao madjioničara koji čarobnim štapićem rešava sve stvari. To je pogrešno naravno.

Pazi sada ove dve zapovesti. Ljubi bližnjega svog kao samog sebe. Voli Boga.

To nam je Hrist poručio i to su stvari u koje se on meša. Tu nama Bog pomaže. U ljubavi :)

Vrati se na pitanje brate, vrati se na ono sto si me citirao :cool:

Ma dobro sam odgovorio. Mada ajd da budem malko konkretniji. Čovek je oduvek želeoslobodu i nezavisnost, ka tome je težio. Od Adama i Eve do danas- Svi govore o slobodi, sloboda izražavanja, seksualna sloboda, slobode i prava manjina....itd. Naravno, sve to ima svoj smisao i zato i treba čovek da teži ka slobodi. Al zamisli da čovek nema slobodu i da gga neko neprestalnio vodi, takav čovek bi zapravo bio robot, ne bi bio svestan sopstvenog psotojanja. Ne bi bio svestan mnogo stvari. Takoo da je čovek od Boga dobio slobodu. E sad je veliko pitanje šta mi radimo sa slobodom. Da li je prodajemo, za šta je prodajemo, kome je prodajemo. Mnogo je tu pitanja. Dakle, ako čovek želi da bude slobodan, onda je čovek i odgovoran za svoju slobodu.

Koji bi to parametri mogli dokazati postojanje boga ?

Čime bi se moglo dokazati nepostojeće ?

Mnoooogo je rupa u tim starim jevrejskim spisima, koje vernici svesno ignorišu. I brane se tako što ih ignorišu i skreću temu na drugi kolosek.

Zar nije dovoljan dokaz da je lik izmišljen, kao i cele priča uostalom, činjenica da ovaj svet ni približno ne funkcioniše onako kako stoji u ovim starim spisima.

Poslednjih nekoliko hiljada godina još se nije desilo da ošamareni "okrene drugi obraz" ili da je neko na kamen odgovorio hlebom ?

Ratovi, klanje, ubijanje, silovanje, osvajanje, egzodusi, bežanije, porobljavanje, iživljavanje, trgovina organima, drogom, prostitucija, pedofilija, nekrofilija, sadizam, zelenašenja i td i td, svakodnevno se dešavaju na ovom svetu (realnom svetu).

Ko je gazda ovog vašara koji se odvija na planeti, pitam ja vas braćo vernici ?

Mnoooogo je rupa u tim starim jevrejskim spisima, koje vernici svesno ignorišu. I brane se tako što ih ignorišu i skreću temu na drugi kolosek.

Zar nije dovoljan dokaz da je lik izmišljen, kao i cele priča uostalom, činjenica da ovaj svet ni približno ne funkcioniše onako kako stoji u ovim starim spisima.

Poslednjih nekoliko hiljada godina još se nije desilo da ošamareni "okrene drugi obraz" ili da je neko na kamen odgovorio hlebom ?

Ratovi, klanje, ubijanje, silovanje, osvajanje, egzodusi, bežanije, porobljavanje, iživljavanje, trgovina organima, drogom, prostitucija, pedofilija, nekrofilija, sadizam, zelenašenja i td i td, svakodnevno se dešavaju na ovom svetu (realnom svetu).

Pa jedan od najjacih parametara za Bozije postojanje je ponasanje pojedinih bezboznika.

Čovek. Velo jednostavno.

Čovek upravlja svojim životom a ne neko drugi. Čoveku je i ostavljena poruka od Boga, da će mu se suditi za njegova dela.

!!!PAŽNJA!!!!

Sva ova rasprava bi bila daleko jednostavnija kad bi svi koji veruju u boga ovde jasno izneli u kakvog boga veruju, kako on izgleda i osnovne karakteristike. Svojim rečima.

Jer tek kad imaš nešto definisano, možeš da iznosiš dokaze o njegovom postojanju.

Onda, ovi ostali mogu da krenu sa raspravom o iznetim dokazima.

Koliko sam ja primetio, ovde svaki vernik drugačije vidi boga. Jedino što im je zajedničko je citiranje biblije i skretanje sa teme kad god im se postave logička pitanja.

Pusti ti sad veličinu slova. Ajmo konkretno. Da se koncentrišemo na naslov teme.

Daš svoju definiciju boga, obrazložiš dokaze koje imaš, a mi posle drvlje i kamenje ili pohvale.
Овај...`се ти бавиш чамцима?

Много је забавније овако, кад немате појма о чему се прича, него да сад знате све. У Цркву, колега, па научите.

П.С. Само проверавам

Овај...`се ти бавиш чамцима?

Много је забавније овако, кад немате појма о чему се прича, него да сад знате све. У Цркву, колега, па научите.

П.С. Само проверавам

Izvoli pa dokaži da ti znaš o čemu pričaš, a da ja ne znam.

Jako je prosto. Samo treba da prekineš da skrećeš temu kad god nemaš odgovor.

Одговор? На шта? На тврдњу из уводне поруке да Бог постоји?
Па ето, имаш уводну поруку и тему па изнеси своје мишљење, ко ти брани?

!!!PAŽNJA!!!!

Sva ova rasprava bi bila daleko jednostavnija kad bi svi koji veruju u boga ovde jasno izneli u kakvog boga veruju, kako on izgleda i osnovne karakteristike. Svojim rečima.

Jer tek kad imaš nešto definisano, možeš da iznosiš dokaze o njegovom postojanju.

Onda, ovi ostali mogu da krenu sa raspravom o iznetim dokazima.

Koliko sam ja primetio, ovde svaki vernik drugačije vidi boga. Jedino što im je zajedničko je citiranje biblije i skretanje sa teme kad god im se postave logička pitanja.
Pogrešan ti je pristup i pitanje. Jer pitanje postavljaš vernicima. Ako bi vernik sumnjao u postojanje Boga on onda ne bi bio vernik. Za vernika Bog postoji i ne bavi se dokazivanjem Božijeg postojanja.

Pravo pitanje bi bilo " Da li postoji inteligentni tvorac". Da bi ustanovili da li postoji inteligentni tvorac, nejbolje bi bilo da koristimo nauku u te svrhe.

A da bi koristili nauku u raspravi, mislim da prvo moramo definisati šta je to nauka. Po mojim sazanjima " A ispravite me ako grešim", nauka se bavi posmatranjem, merenjem i beleženjem, kao i pravljenje eskperimenata koji takodje zahtevaju odredjna ponavljanja, merenje, beleženja. Po mojim saznanjima to je nauka. E sad, dal mi možemo da se složimo da je to tačna definicija nauke. Ako možemo, onda možemo nastaviti dalje da koristimo nauku u svrhu dokazivanja inteligentnog tvorca.

Činimi se da mi već imamo znanje da kda drmne šest sedam Rihtera, drma se samo zavesa i luster. Dok oni koji nemaju znanje grade Beograd na vodi, pa će potonuti :D

Danas dosta njih zamišlja Boga kao madjioničara koji čarobnim štapićem rešava sve stvari. To je pogrešno naravno.

Pazi sada ove dve zapovesti. Ljubi bližnjega svog kao samog sebe. Voli Boga.

To nam je Hrist poručio i to su stvari u koje se on meša. Tu nama Bog pomaže. U ljubavi :)

Interesuje me tvoje mišljenje o tome da li je Bog tim čarobnim štapićem radio nekada i za šest dana stvorio sve?

Interesuje me tvoje mišljenje o tome da li je Bog tim čarobnim štapićem radio nekada i za šest dana stvorio sve?

Nema čarobnog štapića. Mnogi msle da je Bog madjioničar. Ne on je inteligentnan tvorac. Koji nam je opsiao kako je kreirao svet i za koliko dana. Ako nam tvorac poručuje da postoji večni život, onda pojam vremena gubi svaki smisao, zapravo vreme ne postoji u večnom životu. Vreme i merenje vremena sa kojim se mi danas koristimo nema nikakve veze sa vrmeneom i izračunavanjem vremena koje je opsiano u svetom pismu. DOk za jednog vernika takvi podaci uopšte nisu važni. niti se osvrće na tako nešto niti se bavi time. Za Hriščanina važna je zapovest koja nam je ostavljena u amanet, " Ljubi bližnjega svog kao sebe samog". Zamisli da ta jedna rečenica sa pet reči, ima toliko snage da je promenula čitavo čovečanstvo u zadnjih 2000 godina. Samo pet reči :)

E, pa da se stvarno nešto promenilo u poslednjih 2000 godina, ja bih postao vernik. na žalost, ja ne primećujem da se promenilo...
Nisam znao da živiš toliko dugo :D

Verovatno zbog takve dugovečnosti nisu ti bitne stvari i dogadjaji koji su se odigrali i uneli promene u civilizacijske tokove. Na primer, pre 2000 godina nije postojalo Hrišćanstvo, nije postojala ni crkva. U medjuvremenu pojavio se mesija Isus Hristos. I zamisli, Hristos nam je ostavio dve zapovesti, jedna od njih " Ljubi bližnjega svoga kao sebe samog", koja sadrži svega pet reči u jednoj rečenici, promenula je čitav civilizacijski tok, gde se pojavilo Hrišćanstvo sa crkvom. Gde danas ima milijardu i petstotina miliona Hrišćana sa neznam koliko crkava. Eto ta mala promena se dogodila.

Back