DOKAZI O BOGU

Па да си мало боље информисан знао би да инквизиција није била ствар цркве већ државе и интелектуалаца онога времена
Да сам на твом месту небих веровао свему што су ме учили на часовима истирије

Pa crkva je inkviziciju naredjivala a drzava sprovodila.
Ceo mracni srednji vek.
Zver koja bese a sada nije..

Inkvizicijom su pretezno pogonjeni i ubijani neposlusni crkvi ne drzavi...

Poslednja izmena:
Nisi odgovrio na pitanje. Šta je tvoj motiv tog pitanja.

Jeste Edenski vrt raj. Naravno, sada nije više na Zemlji...a da li je Edenski vrt Raj...pa moraš malo da čitaš i upoređuješ. Kada su Adam i Eva morali napustiti taj vrt evo šta kaže Pismo, šta se tamo nalazi:"I reče Gospod Bog, eto čovek posta kao jedan od nas znajući šta jedobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te doveka živi", 1.Mojsijeva 3,22

Vidiš šta se tamo nalazi..drvo života. Hajde sad da vidimo gde je to drvo života iz Otkrivnjenja:"I pokaza mi čistu reku vode života, bistru kao kristal, koja izlažaše od prestola Božijega, i jagnjetova. Nasred ulica njegovih i sa obe strane reke drvo života, koje rađa dvanaest rodova dajući svakoga meseca svoj rod; i lišće od drveta bejaše za isceljenje narodima", Otkrivnje 22,2

Dakle, drvo života je u vrtu edenskom a pojavljuje se na Novoj Zemlji kada Carstvo Božije bude uspostavljeno. Jasno je Hogare da se mora Pismo upoređivati sa Pismom da bi mogao ga razumeti.:)
Opet ti uvrces u spiralu. Rekoh, tvoj problem je u izvoru tvoje edukacije. Pa cak i u tom i takvom izvoru, u Bibliji, tacno je lociran Edemski vrti, iliiti Raj. Cak ima i ulaz na kome jos uvek stoji Heruvim sa plamenim macem ne bi li sprecio povratak Adama i Eve. Sta vise, ta bozija rec je "posavetovala" vernike da u rekama koje ogranicavaju vrt ima mnogo zlata i ostala dobra.

Uzgred, Adam i Eva nisu napustili vrt, oni su odande isterani naa najbrutalniji moguci nacin, a kazne su bile drastice, narocito po Evu. Sta vise, u tom vrtu samo je zmija, pored Eve, Adama i Boga znala da govori i to veoma ubedljivo, ali su, pak, ljubavnici iz Edema znali zmijski jezik.

Isus je bio u paklu pre nego sto je vaskrsao, a rekao je razbojniku razapetom do njega da ce vec danas biti u raju.

Znači da po vašim jevrejskim knjigama, razbojnici, silovatelji i ubice takođe odlaze u raj ?

I svako ko na grudi stavi krst sa mrtvim čovekom na njemu (simbol života ili smrti ?), i pridruži se vašoj bratiji - odlazi u raj ?

Pa makar bio i Džek Trbosek lično ? Hanibal Lektor, pedofil, nekrofil i sl ?

Samo se pokaje, i, pravac rajsko naselje, apartman sa 5 zvezdica ?

Čudna ste vi klika ?

Znači da po vašim jevrejskim knjigama, razbojnici, silovatelji i ubice takođe odlaze u raj ?

I svako ko na grudi stavi krst sa mrtvim čovekom na njemu (simbol života ili smrti ?), i pridruži se vašoj bratiji - odlazi u raj ?

Čudna ste vi klika ?
Да те питам нешто. Имаш ли ти неки проблем са Јеврејима?

Opet ti uvrces u spiralu. Rekoh, tvoj problem je u izvoru tvoje edukacije. Pa cak i u tom i takvom izvoru, u Bibliji, tacno je lociran Edemski vrti, iliiti Raj. Cak ima i ulaz na kome jos uvek stoji Heruvim sa plamenim macem ne bi li sprecio povratak Adama i Eve. Sta vise, ta bozija rec je "posavetovala" vernike da u rekama koje ogranicavaju vrt ima mnogo zlata i ostala dobra.

A drvo života? Ne povezuješ stvari Hogarius..sve bi hteo da ti se nacrta. Gde je drvo života? Tu je Raj tj. Edenski vrt. No, dobro ako te iskreno zanima ova tema koju si pokrenuo ovo ćeš razmotriti. Ako imaš već neko ubeđenje koje želiš pošto poto da promovišeš..onda ti ne mogu mnogo pomoći.

Svako dobro.

A drvo života? Ne povezuješ stvari Hogarius..sve bi hteo da ti se nacrta. Gde je drvo života? Tu je Raj tj. Edenski vrt. No, dobro ako te iskreno zanima ova tema koju si pokrenuo ovo ćeš razmotriti. Ako imaš već neko ubeđenje koje želiš pošto poto da promovišeš..onda ti ne mogu mnogo pomoći.

Svako dobro.
Meni ne treba pomoc, ti si taj kome je potrebna. Ne poznajes ni svoje dogme vec se oslanjac na nekava malogradjanska popovska predanja. A najvecu mogucu glupost koju si izvalio je da se Edenski vrtr vise ne nalazi na zemlji. I da je bilo jos jedno drvo cije plodove nisu smeli jesti. Shvatas li ti kioliko je to velika budalastina? Inace, nemam ja nikakve potrebe da bilo sta promovisem, osim licnog zadovoljstva da te istinom bombardujem i dokazujem da to sto izmisljas nije hriscanska religija, vec nekakvo tvoje napabirceno znanje o hriscanskoj dogmi. Adamu je bog iziricito zabranio da kusa plodove sa jednog jedinog stabla.

Svako dobro i tebi, dragi kolega.

Pa crkva je inkviziciju naredjivala a drzava sprovodila.
Ceo mracni srednji vek.
Zver koja bese a sada nije..

Inkvizicijom su pretezno pogonjeni i ubijani neposlusni crkvi ne drzavi...

Ако хоћеш да верујеш да је било тако онда веруј. Не користи ли и данас држава цркву кад јој затреба, а кад јој не треба иш.
Константин је прогласио хришћанство за државну религију а једва су га пред смрт наговорили да се крсти.

Meni ne treba pomoc, ti si taj kome je potrebna. Ne poznajes ni svoje dogme vec se oslanjac na nekava malogradjanska popovska predanja. A najvecu mogucu glupost koju si izvalio je da se Edenski vrtr vise ne nalazi na zemlji. I da je bilo jos jedno drvo cije plodove nisu smeli jesti. Shvatas li ti kioliko je to velika budalastina?

Da ja koristim Bibliju i ono što tamo piše. Ako hoću da diskutujem o veri onda koristim taj verski priručnik. Ako hoću da mudrujem onda mogu svašta da smislim. Vidiš, opet nisi pročitao napisano..drvo života a ne drvo poznanja dobra i zla. Petljaš se kolega tamo gde nisi na svom terenu. Ok, ali nema vajde.

- - - - - - - - - -

Inace, nemam ja nikakve potrebe da bilo sta promovisem, osim licnog zadovoljstva da te istinom bombardujem i dokazujem da to sto izmisljas nije hriscanska religija, vec nekakvo tvoje napabirceno znanje o hriscanskoj dogmi. Adamu je bog iziricito zabranio da kusa plodove sa jednog jedinog stabla.

Verujem ja da ti imaš želju da obaraš pošto-poto služeći se svakojakim smicalicama:). Ma slobodno..samo ti iznesi koji ti to izvor koristiš za svoje negiranje ako si tako siguran da nešto znadeš!;)

Овај пост је са друге теме али има смисла и овде да се нађе

За мене је сврха вере у Бога његово Спасење. Ја сам спасен човек, мој живот је исцељен , Бог је донео смисао и радост у мој живот који је био на дну.
Пре двадесетак година мој живот је посивео до те мере да га више није било вредно живети. И самоубиство у тим тренуцима делује као добро решење.
А онда сам будући неспособан за рад почео из досаде да читам Нови Завет. Схватио сам да сам за црнило свог живота ја сам одговоран као и да ја сам из божију помоћ могу то да променим.
Библија ме је учила како то да урадим и да исцелим свој живот. Људи толикомсмисла нису мгли да ми дају, Те информације и разумевање је могло да дође само од Бога,
Једноставно: кад се Св. Писмо разуме на прави начин, човек постане свестан да та наука није могла да гдође од људи, То је морало да дође од онога ко је створио човека и зна све његове потребе као и у чему ће грешити.
Човек кад греши греши сам себи и свом животу, Грешећи он свој живот води све дубље и тоне из дана у дан,
Пре четредесет година на телевизији су објављивали кад неко оболи од рака, толико је то била ретка појава.
Шта се променило од онда? Наши Умови више нису као умови оних људи који су онда живели, Са погрешним мислима долазе и лоша осећања, а када је ћелија под стресом она бвранећи се зашертлава ДНК спиралу и више се у њој не обављају процеси који су нужни. и то нас води у разне болести. Плаћамо данак својим погрешним мислима.
А зашто смо под стресом? зато што живимо по принципу: јачи преживљава. Стална борба нема мира нема Наде нема Љубави и радости .
Када је човек радостан његова ДНК је распредена и може да се обави копирање које је услов за велику већину процеса у ћелији.
Богг ме је научио да није важно шта се око мене дешава већ како ја то доживљавам. И лепим доживљајима је живот а у лошим смрт.
Живот без радости није живот , а да би човек био радостан треба да прстане да СУД-и јер судећи себе осуђује на лоша осећања која иду као поледица суда.
Ето каквим све стварима учи Бог човека који хоће да слуша науку и има вере.Созерцавање сам написао да помогнем људима чији живот тражи спасење, да се тргну и спасу из замке смртне.

Ако хоћеш да верујеш да је било тако онда веруј. Не користи ли и данас држава цркву кад јој затреба, а кад јој не треба иш.
Константин је прогласио хришћанство за државну религију а једва су га пред смрт наговорили да се крсти.

Nemam namere da te uvredim.
Ali ko ovo ne zna je isto kao da ne zna da je postojao Tito i komunizam i sada to negira.

Danas su crkva i drzava odvojeni.

Zloupotreba moze da bude uvek.
Ali su odvojeni.

Kroz ceo mracni srednji vek su crkva i drzava bili zajedno.

Nema veceg zla od toga.

To ce doci ponovo i to ce biti ona bludnica koja sedi na zveri iz otkrivenja.

Zasto su crkva i drzava danas odvojeni?

Zbog onoga sto je dovelo do mracnog srednjeg veka.
Zajednica crkve i drzave.

Pouceni time, posle mracnog srednjeg veka su drzavnici u hriscanstvu sproveli odvojenu crkvu i drzavu.
Jer je taj savez drzao svet u mraku.
Crkva je iskoristivsi taj savez pobila preko 100 miliona ljudi.
Od tada ima nesto vise od 200 godina.
Svet je bio u mraku 1260 god.
Za samo nesto vise od 200 godina odvojenosti crkve i drzave, svet je procvetao.

Ali ocigledno sve veci broj ljudi to vise ne zna.

Niti mozes to nekima da objasnis.

Nece da cita istoriju.

Zato ce doci do jos jednog ujedinjenja crkve i drzave.

Takav sistem ce izbaciti zig zveri.

Crkva ce izbaciti zig zveri.

Ali joj treba drzavna sila za to.

Ovog puta ce to biti savez crkava na celu sa bludnicom Vavilon.
Vatikan i drzavama.

U otkrivenju su ostale crkve koje udju sa njima u savez nazvane njenim k cerina.

Sve sto bude u tom savezu pod papstvom su njihove k ceri u otkrivenju.
Kceri velike bludnice Vavilon veliki.

K ceri velike bludnice koja sedi na zveri..
Zver je politicka sila i moc.
Dobicemo jednu svetsku vladu uskoro.

Poslednja izmena:
Само једно ме занима, зашто ти мислиш да сви хришћани треба да верују на исти начин? Да ли сви разумеју неког филозофа на исти начин или свако проналази у радовима и делима нешто што га више потиче од нечег другог?
Zato što imate jednu knjigu, i kako mi se čini da si rekao tumačenje svetih otaca. Ako imate toliko različitih tumačenja te Knjige, onda nešto nije u redu sa njom.
Зашто би моје схватање хришћанства онемогућавало да "чувени форумаш" заиста комуницира са Богом? ;) Капираш шта желим да кажем?
Razumem tvoje stanovište, uostalom i objasnio si ga. Ali ja govorim sa objektivnog stanovišta, a sa tog stanovišta je veoma smešno da neko izjavi da svakodnevno komunicira sa Bogom i da ga On vodi kroz život, a onda u nekom sasvim drugačijem, nereligioznom razgovoru, priznaje kako je imao dva saobraćajna udesa. I ne znam da li si negde pročitao da sam mu izračunao da se nije molio Bogu 20 sekundi pre polaska, on uopšte ne bi bio na mestu, gde je, po njegovim rečima, vozač iz suprotnog smera skrenuo i udario u njega.:D

Свачије виђење Бога је другачије и то није нешто погрешно, то је управо доказ свемоћи Бога. ;)
Slažem se sa tobom da je Bog subjektivna kategorija i da imate različito viđenje Boga, ali to nije dokaz svemoći Boga, već dokaz raznovrsnosti mašte različitih vernika. Šta ko izmašta, tako mu je.
A da Bog stvarno objektivno postoji i da je svemoćan trebao bi da uvede malo reda u hrišćanstvo. Prvo, svi biste imali istu predstavu o Njemu, a i ne bi bilo: jedna vera, jedan Bog a....ne znam broj, pomozi mi, koliko ima različitih tumačenja. Da ja počnem, katolici, protestanti, pravoslavci, JS, mormoni............nastavi ti, da ja ne guglam. Mislim da si i ti pristustvovao žustrim raspravama između ovdašnjih pravoslavaca i JS i setih se uvredljivih rasprave pravoslavaca i jedne mormonke iz naših krajeva. Pa čemu to, a jedna vera i jedan Bog, eto opet da naglasim.

Poslednja izmena:
Zato što imate jednu knjigu, i kako mi se čini da si rekao tumačenje svetih otaca. Ako imate toliko različitih tumačenja te Knjige, onda nešto nije u redu sa njom.

Како је то књига крива ако је свако тумачи на свој начин? :) Разумевање књиге је пут а не циљ. Путујеш цео живот и ако те божија промисао усмери на добар начин, постајеш мудрији и лакше схваташ књигу јер имаш више информација и искуства. Ако те не усмери, имаш свашта друго, од буквалног тумачења до препирке. То је слободна воља ;)

Razumem tvoje stanovište, uostalom i objasnio si ga. Ali ja govorim sa objektivnog stanovišta, a sa tog stanovišta je veoma smešno da neko izjavi da svakodnevno komunicira sa Bogom i da ga On vodi kroz život, a onda u nekom sasvim drugačijem, nereligioznom razgovoru, priznaje kako je imao dva saobraćajna udesa. I ne znam da li si negde pročitao da sam mu izračunao da se nije molio Bogu 20 sekundi pre polaska, on uopšte ne bi bio na mestu, gde je, po njegovim rečima, vozač iz suprotnog smera skrenuo i udario u njega.:D
Извињавам се јер нисам упућен у овај догађај па бих прескочио коментарисање.

Slažem se sa tobom da je Bog subjektivna kategorija i da imate različito viđenje Boga, ali to nije dokaz svemoći Boga, već dokaz raznovrsnosti mašte različitih vernika. Šta ko izmašta, tako mu je.
A da Bog stvarno objektivno postoji i da je svemoćan trebao bi da uvede malo reda u hrišćanstvo. Prvo, svi biste imali istu predstavu o Njemu, a i ne bi bilo: jedna vera, jedan Bog a....ne znam broj, pomozi mi, koliko ima različitih tumačenja. Da ja počnem, katolici, protestanti, pravoslavci, JS, mormoni............nastavi ti, da ja ne guglam. Mislim da si i ti pristustvovao žustrim raspravama između ovdašnjih pravoslavaca i JS i setih se uvredljivih rasprave pravoslavaca i jedne mormonke iz naših krajeva. Pa čemu to, a jedna vera i jedan Bog, eto opet da naglasim.

Знаш, кад сам кренуо на аикидо, један опис тога што сам одабрао ми је привукао пажњу и некако сам повукао паралелу између тога и Хришћанства. Каже : "Аикидо је башта са хиљаду различитих цветова". Односи се на стилове, приступе, личне додатке и измене којима свако прилагођава основи начин деловања.
Тако је и са Хришћанством, башта од само једне врсте цвета је досадна, не даје избор, нити дозвољава поређење и самим тим не води ка мудрости. Води ка униформности и чекању да неко промени боје и одлике цвета па да се обожава нова башта.

Čudna ste vi klika ?

Свако ко се покаје од зла и почне чинити добро иде у рај.
Покајање није кајање: данас се мало кајеш а сутра чиниш исто.
Покајање је чин којим ми престајемо да чинимо зло и почињемо да се учимо добру, учимо да чинимо добро.
Ми можемо да лажемо људе да смо се покајали и да смо сад добри. Али не можемо слагати Бога који живи у нама и зна сваку нашу мисао.
Наш Бог је наша Истина. Скуп уверења, убеђења, искуствава, образовања, васпитања. Све то скупа је наша Истина и Она је наш Бог.
Наша истина је одговорна за то како ћемо доживљавати ствари у свом животу, Па ако наша истина каже да треба да се љутимо ми се љутимо. или смејемо, или беснимо, или се радујемо Недостатак самопоуздања долази од наше истине, разни страхови, стресови, душевне болести све је то од наше Истине која је наш бог јер из ње извире живот,
Када наша истина боји наш живот лошим осећањима онда је време да се упитамо где смо ми то погрешили.
А грешка је у томе да ми више не живимо у истини него живимо у заблуди.
Заблуда је Истина настала после блуда.
Како?
Па наш ум брани мислима оно шта ми радимо од своје воље.
И тако оправдавајући наш блуд наш ум гради заблуду која нам после боји живот у тамне боје пуне гнева, беса, љутње, Патње.
Када човек престане да чини зло и окрене се добру његов ум почиње да гради истину а да брише заблуде и то ће га одвести у рај
Док онај који је цео живот чинио добро па пред крај се окренуо злу , његов ум ће се искварити и избрисаће се истина а створити заблуда и то ће га одвести у пакао где ће се пећи на ватрици својих огњених осећања

Ето, учи се. Као и ти податке о инквизицији које ниси коментарисао али си умео да прилепиш неке опште холивудске "истине"...

Koja inkvizicija ? Sprave za mučenje? Muzeji u kojima su i danas izložene ?

Ma sve je to ateistička propaganda.

A istorijski zapisi, činjenice, ? Ma to su samo legende , i laži .

Jer naša istina je prava i jedina istina. Raspeće je simbol ŽIVOTA a ne simbol SMRTI.

Čovek koji je zakovan za krst nije mrtav, već je samo malo zadremao ? ? ?
........................................................................................................................................

Iskrivljena realnost .

Koja inkvizicija ? Sprave za mučenje? Muzeji u kojima su i danas izložene ?

Ma sve je to ateistička propaganda.

A istorijski zapisi, činjenice, ? Ma to su samo legende , i laži .

Jer naša istina je prava i jedina istina. Raspeće je simbol ŽIVOTA a ne simbol SMRTI.

Čovek koji je zakovan za krst nije mrtav, već je samo malo zadremao ? ? ?
........................................................................................................................................

Iskrivljena realnost .
Није баш да ти је искривљена реалност. Само малко мрзиш. А то ручка само тебе, знаш?

Како је то књига крива ако је свако тумачи на свој начин? :) Разумевање књиге је пут а не циљ

. Путујеш цео живот и ако те
божија промисао усмери на добар начин,

постајеш мудрији и лакше схваташ књигу јер имаш више информација и искуства. Ако те не усмери, имаш свашта друго, од буквалног тумачења до препирке. То је слободна воља ;)
Nije precizno napisana. Ako je jedna knjiga u osnovi neke religije nije dobro da je tumači kako se kome sviđa. Zato i dolazi do sukoba.

Знаш, кад сам кренуо на аикидо, један опис тога што сам одабрао ми је привукао пажњу и некако сам повукао паралелу између тога и Хришћанства. Каже : "Аикидо је башта са хиљаду различитих цветова". Односи се на стилове, приступе, личне додатке и измене којима свако прилагођава основи начин деловања.
Тако је и са Хришћанством, башта од само једне врсте цвета је досадна, не даје избор, нити дозвољава поређење и самим тим не води ка мудрости. Води ка униформности и чекању да неко промени боје и одлике цвета па да се обожава нова башта.
Oooo, aikido, bravo. Neću više da ti se zameram.:D
Nije ti ovo dobro poređenje. Bašta sa više cvetova je lepša za oko ali u njoj nema nikakvih sukoba. A osvrni se malo na religijsku "baštu", ovde na Forumu pa ćeš pronaći verbalne sukobe i uvrede. A to je sitnica u odnosu na realnost, gde je mržnja veoma prisutna, a i ratni sukobi su bili u davnoj a i bliskoj prošlosti.
Nemoj mi samo reći da ti ne mrziš nepravoslavce, jer izgleda da te je
Božija promisao usmerila na dobar način

, ali sam siguran da postoje oni nepravoslavci koji mrze tebe.

Nije precizno napisana. Ako je jedna knjiga u osnovi neke religije nije dobro da je tumači kako se kome sviđa. Zato i dolazi do sukoba.
Најбоље светске књиге нису уџбеници физике и математике, јер они доносе знање које је већ неко оформио.
Књига која тера на размишљање је нешто друго. Не може таква књига да буде прецизна.
Nije ti ovo dobro poređenje. Bašta sa više cvetova je lepša za oko ali u njoj nema nikakvih sukoba. A osvrni se malo na religijsku "baštu", ovde na Forumu pa ćeš pronaći verbalne sukobe i uvrede. A to je sitnica u odnosu na realnost, gde je mržnja veoma prisutna, a i ratni sukobi su bili u davnoj a i bliskoj prošlosti.

Тешко да је религијска башта овде репрезентативан пример баште :). Узорак је веома мали и свако извлачење паралеле није примерено.
Ја говорим о томе зашто постоји могућност да свако разуме Књигу на њему својствен начин и претходно сам објаснио зашто је нама, православцима, битно да поред Библије користимо и поуке светих отаца. Тешко да ћеш наћи неки од њихових текстова који каже "ово је тако и само тако". Али су сви они смернице за размишљање.

Не могу да кажем да мрзим неправославце. Али, рецимо да не волим људе који се крију иза вере да би остварили неки свој лични профит и добит, материјалну или друге врсте. Више је то неки облик сажаљења него мржње.
Слично је и са онима који мене мрзе. Трудим се да ми буде жао због њих, а не због мене, јер мене нечија мржња не може да погоди. Имам јаког савезника :per:.

П.С. Аикидо није ни нападачка ни такмичарска вештина, па немој да те то кочи :)

.
U hriscanstvu nema baste sa vise cvetova, ili je u pitanju nepoznavanje osnove njene dogme. Taj sofizam preuzet iz starogrecke filozovske skole da se moze tumaciti neko pisanje u zavisnosti od individue, je namerno zamagljivanje stvarnosti. Cim se u toj "basti" pojavi novi cvet, odmah nastaje deljenje same baste, ili se plevi na radikalan nacin. Sta to znaci, nedozvoljeno drugacije misljenje od bozijeg tumacenja sveta. Zbog toga je i istorija hriscanstva, ali i drugih religija, veoma nasilna i usmerena ni manje ni vise nego na jednoumlje. Onaj ko razlicito razmislja i tumaci tu dogmu, on je manje ili vise gresan i kao takav zasluzuje pakao i ovde na zemlji i tamo na nebesima. Naravno, postoji opcija - pokajanje i vracanje zalutale ovce u boziji tor.

U hriscanstvu nema baste sa vise cvetova, ili je u pitanju nepoznavanje osnove njene dogme. Taj sofizam preuzet iz starogrecke filozovske skole da se moze tumaciti neko pisanje u zavisnosti od individue, je namerno zamagljivanje stvarnosti. Cim se u toj "basti" pojavi novi cvet, odmah nastaje deljenje same baste, ili se plevi na radikalan nacin. Sta to znaci, nedozvoljeno drugacije misljenje od bozijeg tumacenja sveta. Zbog toga je i istorija hriscanstva, ali i drugih religija, veoma nasilna i usmerena ni manje ni vise nego na jednoumlje. Onaj ko razlicito razmislja i tumaci tu dogmu, on je manje ili vise gresan i kao takav zasluzuje pakao i ovde na zemlji i tamo na nebesima. Naravno, postoji opcija - pokajanje i vracanje zalutale ovce u boziji tor.

Tiletovo doba je bilo nasilno i teralo na jednoumlje al neki i dalje žale za tim :)

Back