Dogo Argentino

Sta vi mislite o ovom psu? Ocene od 1 -10

  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

  • 8

  • 9

  • 10


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

tango

Početnik
Poruka
3
Zdravo svima!!!
Odlucili smo da se raspricamo o ovoj divnoj rasi pasa.Vlasnici smo int.ch Deusa,divnog dogo argentino!
Voleli bi da pisemo o rasi i o izlozbama,kako kod nas tako i "preko".Da li i vi mislite da to nedostaje na ovom forumu?
 
Sto se tice kvaliteta-tu i nije dostignut neki nivo!
Mnogi odgajivaci vise gledaju da zarade,nego na kvalitet,pa rasa stagnira,cak i propada jer kod nas nema dovoljno nove krvi!To je bar moje misljenje!
Ako stvarno zelis odlicnu zenku,bolje kupi negde preko,jer ovo sto smo vidjali po izlozbama i nije za neku pohvalu.Opet kazem;nisu psi krivi,nego njihovi vlasnici koji ocigledno nemaju vremena da se bave svojim psima.
 
[/FONT
2006%5C06%5C15%5CSLIKE%5CONLINE_003756-300.jpg


Rasa Dogo Argentino (Argentinski pas ili Argentinska doga) bio je san Dr. Antonia Noresa Martineza i njegovog brata Agustina. Godine 1925. Antonio ima viziju idalnog kompanjona zaštitnika i superiornog velikog lovca - okretnog brzog i dovoljno velikog za proganjanje divljh svinja i velikih mačaka preko grubog argentinskog terena. Važno je istaći da je Borbeni Pas iz Kordobe (kombinacija Mastifa, engleskog Buldoga, Bul Terijera i Boksera) danas izumro. Početak rada na novoj vrsti bio je posvećen eliminisanju borbene žestine i plahovitosti i razvijanju lovačkog instinkta. Trud da se postigne taj cilj bio je veoma bitan i visoko uspešan.
Formula sa kojom je Antonio počeo bila je:
1) Borbeni pas iz Kordobe kojem je dodata krv od;
2) Pointera da bi mu dodao čulo mirisa koje je bitno zbog lova;
3) Bokser dodaje živost energičnost i krotkost;
4) Veliki Danac zbog veličine;
5) Bul Terijer, neustrašivost;
6) Buldog mu daje široke grudi i odvažnost;
7) Irski Vučji Hrt donosi instikt lovca u divljoj igri;
8) Bordoška Doga zbog snažnih čeljusti;
9) Pirinejski Mastif zbog belog krzna;
10) Španski Mastif daje mu srazmernu snagu.

Braća su sakupila deset Kordoba kuja kao njihovo jezgro od kojeg će početi mešanje rasa dok se ne pojave mladunci koji obećavaju željeni smer. U jednom trenutku je pod njihovom negom bilo čak trideset kuja. Ovaj posao ne bi bio moguć za dva mladića koji imaju školske obaveze da nije bilo pomoći njihove rodbine i prijatelja njihovog oca. Senior Martinez unajmljuje čoveka koji se brine za pse dok su Antonio i Agustin u školi. Braća troše sav svoj džeparac na hranu za pse. Takodje su im pomogle donacije hrane koje obezbedjuju očevi prijatelji. Takvu pomoć su braća rado prihvatila ali san i plan kako ga ostvariti u stvarnosti bio je Antoniov. Bio je genijalac koji je vodio program i Agustin je uvek bio na njegovoj strani. Kasnije u životu kada Antonije postaje priznati hirurg njegovo znanje iz medicine pomaže mu da unapredi svoj san. Prvi standard za novu rasu napisao je 1928. Tužno je što nije doživeo da vidi svoj san realizovan u potpunosti jer je ubijen od strane čoveka koji je hteo da ga opljačka tokom lova na divlje veprove 1956. godine. Agustin tada nastavlja njegov san o stvaranju nove rase, spašavajući je od propasti i glavni uzgajivački centar preseljava iz Kordobe u Esquel, koji je smešten u Patagoniji na jugu Argentine. Agustin Nores Martinez bio je argentinksi ambasador u Kanadi i koristi mogučnost putovanja da bi proširio novu rasu po svetu. Lovci na krupnu divljač u Argentini i susednim zemljama koristili su Argentinskog psa za divlje svinje i pume. Ubrzo Dogo Argentino postaje legenda. Dogo Argentino je izdržljiv lovački pas kao i njegov predak Iriski Vučji Hrt. Od njega se očekuje da prati divlju svinju kroz puste pampe, napadne je i satera u čošak držeći je dok se ne pojavi lovac. Sposoban je za iznenađujuće brzi trk na kratkim razdaljinama, ali njegova jača strana je pokrivanje dugih razdaljina kroz galop. Sateravši vepra u ćošak, mora mu ostati dovoljno snage u rezervi da napadne i drži divljeg vepra teškog preko 180 kila. U tradicionalnom lovu na divlje svinje lovac bi skočio na svinju i ubio je nožem u srce dok su psi zakačeni za nju držeči je u smrtonosnom stisku.
Dogo Argentino rasa je priznata od strane Kinološke federacije Argentine i Argentinskog ruralnog društva 1964. i registrovana u zapisniku o poreklu pasa. Tek je trideset i prvog jula 1973 prihvaćena od strane Međunarodne kinološke federacije kao prva i jedina argentinska rasa.
Dogo Argentino poseduje veoma jak lovački instinkt, neverovatnu odlučnost i legendarnu hrabrost. Vrlo je živahan i veseo, poseduje visoku inteligenciju i oštroumnost. Orjentisan je ka ljudima što ga čini društvenim i prijateljskim. Njegovo samopouzdanje ga čini vernim ljudima koji su otvoreni i strpljivi. Ova mnogostrana životinja je sposobna za dobru koncentraciju, veoma brzo uči i pamti naučeno gotovo odmah. Odličan kao pas čuvar, Dogo Argentino je miran oko kuće, ipak spreman i hitar u svakom trenutku. Dogo argentino nije lajav pas, mada je obdaren gromovitim glasom, ritmičnim i konstantnim kada je to potrebno.
To je porodični pas koji obavezno ostvari blizak kontakt sa svim članovima porodice, i nesrećan je kada je odvojen od njih. U ranijem periodu života Dogo Argentino bi trebalo da bude u kontaktu sa domaćim životinjama kako ne bi došlo do bilo kakvih agresivnosti prema njima kasnije
 
Mi imamo njajbolju drugaricu Ciaru
Ona je najbolja drugarica koju jedan mali labrador moze da ima!!!!!!!
Toliko je pazljiva prema njemu da se par puta pobunila sto ga grdim .....
He he kakav lik podriva mi autoritet......
Evo Ciare
 

Prilozi

  • Picture 059.jpg
    Picture 059.jpg
    72,2 KB · Pregleda: 220
Jao, ja ih obozavam. Taaaako su lepi i elegantni psi... Al treba hraniti tolikog psa. Ovaj moj je srednje velicine, pa pojede oko kilo mesa dnevno. Mogu da zamislim koliko tek oni jedu.
 
I da , nije dogA nego DOGO
Bilo kog vlasnika da pitas isto ce ti reci, neki se cak i ljutnu kad kazes doga!!!!!!

E da, to sam i ja htela da napisem - oni se zovu dogo argentino sto u prevodu znaci argentinski pas. Tako da nemaju veze sa dogama (osim sto imaju malo njihove krvi).

A sto se tice pitanja, ocenila sam ih sa 6, jer neki primerci znaju da budu bas lepi i simpaticni dok neki izgledaju bas ruzno. Ne svidja mi se kad im lose iseku usi ili kad su im usne onako predugacke pa vise.
 
E da, to sam i ja htela da napisem - oni se zovu dogo argentino sto u prevodu znaci argentinski pas. Tako da nemaju veze sa dogama (osim sto imaju malo njihove krvi).

A sto se tice pitanja, ocenila sam ih sa 6, jer neki primerci znaju da budu bas lepi i simpaticni dok neki izgledaju bas ruzno. Ne svidja mi se kad im lose iseku usi ili kad su im usne onako predugacke pa vise.
Jel moze u naslovu teme da se promeni naziv ovog psa u DOGO ARGENTINO????
 
Jako lep pas, ima sve moguce kvalitete jednog lovca, cuvara...Sve u svemu svestran je, samo sto su pojedini primerci suvise agresivni, slabije podnose ovu nasu klimu (citaj:smeta im vlaga) i bela boja dlake a ponekad i koze nosi sa sobom i odredjene zdravstvene probleme. Inace, dok sam volontirala u Orki, imali smo jednu kuju doticne rase koja je bila toliko dobrocudna da niko nije morao da mi je pridrzava dok joj dajeem injekciju, i to veliku dozu injekcije koja jako pece. Zvali smo je Dona, dosla je kod nas sa stravicnim tumorima na mlecnim zlezdama, tako strasnim da je pre prve operacije imala oko 50kg a posle druge oko 35. za to kratko vreme smo se svi jako vezali za nju i bilo nam je jako zao kad su se ovi sa interne na faksu konacno smilovali da joj urade UZ pluca. Bila su totalno tumorozna jer, kao sto rekoh u vezi sterilizacije, ml. zl. daje metastaze na plucima. Nisam bila tu kad su je uspavali i drago mi je sto nisam. I pored sve profesionalnosti...
 
Pozdrav svima!

Udomljava se dogo argentino, koji je pronadjen na ulici pre izvesnog vremena. Pas je izuzetno lep, iako trenutno jako mrsav. Temperamentan je, te ce mu trebati cvrst i odlucan vlasnik. Prema ljudima je skroz ok, ali je prema psima veoma neprijateljski nastrojen, mada je moguce da je to posledica uslova u kojima se trenutno nalazi (smesten je u jedan azil). Ukoliko je neko zainteresovan da usvoji ovog lepotana, molim vas javite se privatnom porukom.

Evo i par fotografija.

65219911zr1.jpg


84598798tz0.jpg


31877531vv0.jpg


36251787np9.jpg


90420962cc0.jpg
 
Pozdrav svima!

Udomljava se dogo argentino, koji je pronadjen na ulici pre izvesnog vremena. Pas je izuzetno lep, iako trenutno jako mrsav. Temperamentan je, te ce mu trebati cvrst i odlucan vlasnik. Prema ljudima je skroz ok, ali je prema psima veoma neprijateljski nastrojen, mada je moguce da je to posledica uslova u kojima se trenutno nalazi (smesten je u jedan azil). Ukoliko je neko zainteresovan da usvoji ovog lepotana, molim vas javite se privatnom porukom.

Je li udomljen? Inace, na nekoj temi (nisam sigurna kojoj ali mislim da je S.O.P., pogledacu kasnije punovo) su postavili link na kom ima opis i slika BG doge, mozda je ovaj pas zapravo to a ne dogo argentino. Ili je diskvalifikovani dogo argentino kog je kupio neki totalni laik koji cak i ne voli zivotinje. Bas me zanima sta je s njim. Ja licno nemam uslova a tako volim i tu rasu i molose i molosoide...
 
Da, videla sam link i da budem iskrena misljenja sam da je to izmisljeno. Moguce da se neko zezao pa je krstio nase beogradske mesance. :)

Ovo je cist dogo argentino, doduse nije bas u standardu (ima raznobojne oci), ali je sve jedno prelep pas. Nije jos uvek udomljen, iskreno se nadam da ce se neko zainteresovati za njega.
 
Fleke na dlaci bilo koje boje su diskvalifikaciona mana, kao i plave ili raznobojne oci. Ali koza im je cesto pigmentisana i to nije mana ako si na to mislila. Kad smo kod ociju, Lilium, sta je bilo sa onim deckom, je li udomljen?
 

Back
Top