Dodik prijeti borcima

BH. Srbin

Domaćin
Poruka
4.074
Finansijski sistem RS pred raspadom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je u srijedu demobilisanim borcima u tom entitetu da ne organizuju protest i blokadu saobraćajnica zbog neisplaćenog boračkog dodatka, jer će u tom slučaju ukinuti boračku nakadu * Isti dan Dodik je odlučio da progovori što je i Dragana Čavića izbacio iz senata, no čini se da je bilo bolje da je šutio

S Boračkom organizijom RS-a (BORS), zaprijetio je Dodik, neće u tom slučaju razgovarati jer smatra da su upozorenja te kategorije stanovništva ''neprimjerena, nekorektna i udar na RS'', javlja FENA. Dodik je kazao da BORS uslovljava vlast u RS, i da je to nedopustivo.

''Ako nismo bili spremni da prihvatimo uslovljavanje međunarodne zajednice, nismo ni njihova. Nismo više spremni da trpimo nekoliko tipova koji pokušavaju da, bez obzira na ovo što smo učinili, sve to prikažu na jedan drugi način'', zaprijetio je Dodik, dodavši da nije koretno to što Boračka organizacija RS tvrdi da je u RS bilo 100.000 boraca prve kategorije.

Na sednici BORS održanoj u utorak, rukovodstvo je upozorilo da će blokirati granične prelaze i glavne saobraćajnice ukoliko Vlada do kraja januara ne isplati kompletne naknade za odlikovanja i medalje u iznosu od 2.650.000 KM, a isplatu boračkog dodatka maksimalno će čekati do Dana boraca, 14. februara.

Dodik je, kako kaže, o pitanju boračkih dodataka već razgovarao sa premijerom u tehničkom mandatu Aleksandrom Džombićem, koji je rekao da je Vlada spremna da nastavi ranije postignuti dogovor sa BORS, ali da nije spremna na pritiske i ucjene. Borcima koji imaju odlikovanja obećano je da će dobiti naknade početkom februara.

Pitanje naknada za penzionisane borce BiH otvoreno je u trenutku kada se ozbiljno govori kolapsu koji preti Penzijsko-invalidskom fondu Republike Srpske. Kako piše portal Buka, Fond već duguje 220 miliona KM, što je prouzrokovalo kašnjenje penzija, a PIO pokušava da obezbjedi redovnost penzija preko pozajmica od Vlade i novih revolving kredita.

Isti dan kad je počeo da prijeti borcima, predsjednik Republike Srpske odlučio je da odgovori i zašto je Dragana Čavića razriješio senatorske funkcije - jer je nakon izbora u Senat "formirao svoju političku partiju i senatorsku poziciju koristio isključivo samo za promociju svojih pozicija i ideja".

Reagovanje Čavića zbog odluke da mu se oduzme senatorska dužnost, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci nazvao "pjenjenjem".

"Vidim da Čavić u zadnje vrijeme mnogo pjeni, pošto je on glavna zvijezda federalnih medija", kaže Dodik i tvrdi da "ne zna šta Čavić priča, ali ponekad nešto čuje".

Tvrdi ni da osim navedenog, nije imao nikakve druge namjere kada je donosio odluku da lideru Demokratske partije oduzme sentorsku funkciju, osim "da mu se omogući sloboda političkog djelovanja", prenosi Buka.

A Senat je, kaže, "ozbiljna institucija i ne dozvoljava zloupotrebe koje je Čavić spreman da radi".

Samovolja novog vožda već je otišla predaleko, a pitanje je da li će narod u RS shvatiti da im opasnost prijeti iznutra, a ne van granica tog entiteta.

http://www.e-novine.com/region/region-bosna/44221-Dodik-prijeti-borcima.html
 

Back
Top