Tuzni_patak
Elita
- Poruka
- 18.247
HEdonizam.....pročitaj u rečniku šta znači....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zamajavaš...

A koji je željeni cilj željenog cilja... tipa seksa?
Ako recimo ja želim seks radi seksa... ili u prevodu ne zamaram se sa tim razmišljanjem: zadovoljenje tijela, zadovoljenje duše... zatim slušam muziku radi muzike, ljubav radi ljubav i budem dobar prema nekome čisto da bi mu učinio dobro... znači li ti to da sam poremećen?
...a zasto o zlu govorite u formi da ono postaje irelevantno.... zlo se suprotstavlja zivotu - kod zla se radi o bezrazloznom ubijanju, onom koje nije neophodno za biolosko odrzanje...ubijanje ne mora da bude samo telesno - zlo ubija i duh. Dobro je suprotnost zlu - ono podstice zivot
Зато "зло" и "добро" и јесте ирелевантно... 

Hvala Patak... nijesam znao... al pročitah i prosvjetlih se...HEdonizam.....pročitaj u rečniku šta znači....
a taj željeni cilj uvijek, ali uvijek, mora biti neka radnja (vozanje nekih dobrih kola; slušanje neke dobre muzike; seks; plivanje ili šta već)... koji je onda željeni cilj te radnje?све на овом свету се ради због неког циља, дакле, никаква радња није сврха сама по себи
a taj željeni cilj uvijek, ali uvijek, mora biti neka radnja (vozanje nekih dobrih kola; slušanje neke dobre muzike; seks; plivanje ili šta već)... koji je onda željeni cilj te radnje?
Odgovor bi morao biti ili
- da ta radnja nema nikakvi viši cilj... ili što je isto: da je sama sebi cilj; ili
- da bi svaka naredna radnja morala imati novi željeni cilj... iz čega proizilazi da svaka radnja kojom se čovjek bavi ima sa sobom beskonačno veliki niz novih ciljeva... što je žešći apsurd, jer čovjek ili bilo koje misleće biće može da operiše samo sa konačnim veličinama. Zašto? Zato što je ,,+/ -beskonačno" oznaka za konvergenciju niza, a ne neka realna veličina.
U oba slučaja citirano se ispostavlja kao netačno...

...jel` ti to hoces da kazes da je ubistvo i kad macka pojede misa i kad covek ubije komsiju - kao "ubila macka misa" i "pojeo komsija komsiju"![]()

... kod zla se radi o bezrazloznom ubijanju a ubistvo nije apstraktno... From je cak pojam nekrofilije prosirio i na ljude koji zele da kontrolisu druge, da ih potcine...sa druge strane biofili su oni koji podrzavaju razlicite forme zivota i potsticu njihovu individualnost i jedinstvenost
...... na sta bi ovaj svet licio da covek kao dominantna vrsta nije razvijao svest o dobru i zlu - valjda bi se pentrao po drvecu hvatajuci veverice da ih pojede kao i ostali predatori
Ako baš insistiraš...Немаш паметнији одговор?![]()
su potpuno apsurdne je su u suprotnosti sa onim što sam na početku pretpostavio (jer si ti dao premalo informacija za ikakav smislen odgovor s moje strane):- Не може мртав, али жив може.
- Зар миш индиректно не убија мачку у случају да ова не може да га поједе (рецимо да не жели да буде "лоша" према мишу )
i onim što si ti pretpostavio:pod pretpostavkom da ga pojede samo zbog hrane, odnosno bez želje da ga muči čisto radi mučenja...
Znači, prepostavio si da je miš pojeden (mrtav)... nema tu dalje ovo ono, ako tako, trte vrte, cile mile... ne možeš da uvodiš nove pretpostavke koje su u potpunoj suprotnosti sa početnim.да ли је мачка зла зато што поједе миша?
Možeš li mi objasniti na osnovu čega si ti to zaključio?Не, значи само да не размишљаш о томе што радиш.
onda i ovo mora imati neki cilj:све на овом свету се ради због неког циља, дакле, никаква радња није сврха сама по себи
...zlocine cine pojedinci a negiranjem zla ili njegovim relativiziranjem svi zajedno idemo u katastrofu
... ljudi koji cine zlo jesu bolesni i treba ih leciti - mnogima je to tesko da prihvate zato sto bolest u njima budi osecaj sazaljenja i razumevanja a zlo samo mrznju i odvratnost

Ako baš insistiraš...
Ove dvije tvoje rečenice:
su potpuno apsurdne je su u suprotnosti sa onim što sam na početku pretpostavio (jer si ti dao premalo informacija za ikakav smislen odgovor s moje strane):
i onim što si ti pretpostavio:
Znači, prepostavio si da je miš pojeden (mrtav)... nema tu dalje ovo ono, ako tako, trte vrte, cile mile... ne možeš da uvodiš nove pretpostavke koje su u potpunoj suprotnosti sa početnim.
Jer ako bi to "bacio na papir" imao bi sljedeće potpuno kontradiktorne pretpostavke na osnovu kojih bi trebali nešto da tvrdimo:
1) miš je pojeden.
2) miš nije pojeden.
3) mačka je pojela miša radi hrane.
4) mačka nije pojela miša jer se sažalila.

Možeš li mi objasniti na osnovu čega si ti to zaključio?
Na osnovu toga što tačno znam šta hoću a šta neću?
Na osnovu toga što uviđam da ono što sam ja naveo već u sebi sadrži ono što mu ti prepostavljaš kao željeni cilj?
Na osnovu toga što shvatam da ako je ono što si ti rekao tačno:
onda i ovo mora imati neki cilj:
на пример - можеш пустити музику да изнервираш комшије, а можеш је пустити да би уживао.
Pošto ja ne razmišljam o tome šta radim, možeš li mi ti onda objasniti onda koji je željeni cilj uživanja, koje je takođe radnja, i koje po tvojoj teoriji, pošto je radnja, mora takođe imati neki cilj?

Hoćeš da kažeš da bi ti vozao dobra kola radi društvenog statusa i sličnih gluposti koje si naveo?Па није потребно пуно промислити да би се установили циљеви неких радњи... возање добрих кола се не ради "ето онако", већ због друштвеног статуса, сигурности коју пружају и осећаја брзине... музика се слуша јер "храни" душу, даје полет, смирује, потсећа на лепе тренутке или шта већ, у зависности од жанрам, плива се да би се тело ослободило енергије и физички унапредило, секс се одвија ради душевног, телесног задовољења или чисте репродукције итд.![]()
U redu... hajde izbroj do beskonačno i demantuj me... ili zamisli beskonačno veliku kocku... ili zamisli beskonačno dugačak niz i daj ime svakom članu niza.Не знам одакле ти то да човек може да оперише само са коначним величинама? Хоћеш да питамо просечног човека колико би волео да живи?![]()
Da... tvoji apsurdni postovi su moja tužna realnost.Тако да је цитирано тужна реалност палог човека...![]()
I dalje ne shvataš da je to nedovoljno informacija za bilo kakav smislen odgovor, i zato sam već odgovorio unoseći par prepostavki... i već dao odgovor.Миш је поједен. Тачка. Је ли зла мачка зато што га је појела? То је моје питање. "Трте мрте", како ти називаш, нисам започео ја, већ Андреавк, за тебе и даље важи основно питање...![]()
Upoređuješ seks i ručak?Закључио сам на основу чињенице да не постоји "секс ради секса", као што не постоји ни рецимо "ручак ради ручка", довољно је мало дубље погледати на ствар и видети шта стоји као циљ одређене радње.
Nemoj zezat...Да ли ти знаш шта хоћеш а шта нећеш, то већ не могу да знам...
Dostizanje blaženstva je isto vrsta radnje...Наравно, циљ уживања је достизање блаженства![]()
Hoćeš da kažeš da bi ti vozao dobra kola radi društvenog statusa i sličnih gluposti koje si naveo?
Da bi ti slušao muziku razmišljajući o tim glupim stvarima koje joj samo uništavaju čaroliju.

Da bi ti plivao iz tako smarajućih razloga?

Izgleda da ne shvataš da TI nije jednako OSTATAK SVIJETA... možda zvuči strašno al bilo bi dobro da se što prije navikneš na tu nejednačinu.

U redu... hajde izbroj do beskonačno i demantuj me... ili zamisli beskonačno veliku kocku... ili zamisli beskonačno dugačak niz i daj ime svakom članu niza.

Pričaš o nekom glupom vremenu koje se ionako izvodi iz kretanja, a ne obrnuto, što će reći da samo po sebi i ne postoji... i što je žestoki apsurd... ti čak pomišljaš da je moguće misliti u beskonačnom vremenu... evo ti opet prilika da demantuješ ono što sam rekao tako što ćeš zamisliti beskonačno dug niz događaju u budućnosti... što bi bilo ekvivalent tvom beskonačnom vremenu.
Prenesi nam utiske.
Hajde taman da pitamo tog prosječnog čovjeka da nam ispriča svoju viziju beskonačno duge budućnosti... tako što će nam natenane pričati o svakom danu kako ga zamišlja da provede... bez operacije množenja... tipa: ,,e ovako ću svaki dan"... i misliš da će nam uspjeti da ispriča sve?

Da... tvoji apsurdni postovi su moja tužna realnost.

I dalje ne shvataš da je to nedovoljno informacija za bilo kakav smislen odgovor, i zato sam već odgovorio unoseći par prepostavki... i već dao odgovor.
Ti si se zatim nadovezao na moj odgovor i unio svoje prepostavke potpuno kontradiktorne sa početnim, iako po defaultu ni prvog (unošenja pretpostavki) ni drugog (kontradikcije sa početnim) nijesi bio svjesan ... i sa tim Adreavk nema nikakve veze.

Upoređuješ seks i ručak?
Mora da se radi o nekom mnogo dobrom ručku...
Nemoj zezat...

A baš sam pomislio da sve znaš.

Dostizanje blaženstva je isto vrsta radnje...
Koji je željeni cilj te radnje, jer po tvojoj teoriji on mora postojati?

...svi mentalmo zdravi ljudi podredjuju svoju volju zahtevima sopstvene savesti...kod onih drugih kad dodje do sukoba izmedju krivice i volje, krivica je ta koja mora da popusti a volja da pobedi![]()
Koji čovjek?Не, хоћу да кажем да човек вози добра кола из горе наведених "глупости", било неке од њих, било свих заједно...
Pa o kome ti onda pričaš?:shock::shock::shock:... pošto to što pričaš očigledno ne važi za +čovjeka+ iliti za sve ljude.Откуд ти то да ја размишљам о томе док слушам музуику?
O čemu ti to?Е ако ти пливаш да би призвао инвазију ванземаљаца, онда стварно извини...
Zato što ako ne izbrojiš onda operišeš sa konačnim veličinama... konačna je olovka kojom pišeš, konačan je papir na koji pišeš, konačan je znak za beskonačno koji pišeš, konačan je niz koji si uspio da zamisliš tokom 10 sekudni... sve su to konačne veličine.Зашто морам да избројим бесконачно да бих оперисао с њим? Па то не могу ни врхунски математичари (зато што је немогуће), па опет оперишу са том величином...
Nijesam ni rekao da je ,,потребно то "ево овако ћу сваки дан""... ali to je jedini slučaj u kojem bi kao izledalo da si ti u pravu... a pošto si sad i sam isključio tu mogućnost, onda ispada da nijesi u pravu ni u jednom slučaju.Не видим зашто је потребно то "ево овако ћу сваки дан"? Па човек не зна ни шта ће радити за недељу дана, па му опет време пролази...
Ne, to nema nikakve veze sa onim što smo pričali... Da li će doživjeti to što jeste ili nije zamislio je potpuno irelevantno... jer pičali smo o nečem drugom - o tome šta se može zamisliti, a nikakve veze sa tim nema to da li će se ostvariti to što je zamišljeno.да ли то значи да ако не зна шта ће му се сутра десити, темељно, не може то ни да доживи? :-D Е, то је већ апсурд, пријатељу...![]()
Ma kakvi... nego kad si već potegnuo pitanje tužne realnosti, samo rekoh od čega se sastoji ta moja tužna realnost...Јел те неко тера да их читаш?![]()
Očigledno imaš problema sa pamćenjem, jer sam samo na ovoj temi barem dva puta odgovorio na to pitanje.Недовољно информација? Добро, хајде онда да поједноставимо питање - шта једно биће чини злим?![]()
Pa i nije.На ово ти је лепо одговорила Синди :wink:
Koji čovjek?
Ti očigledno nijesi svjesan činjenice da ako kažeš ,,čovjek", tada to mora da važi za sve ljude... jer ako se misli na +čovjek obično+ onda se piše +čovjek obično+ a ne +čovjek+.
To što ti pripisuješ "čovjeku" je kao prvo totalno suprotno od onoga kako ja razmišljam... i još puno ljudi koje lično znam...
Nego, broj nije bitan... bitno je da ono što ti pripisuješ +čovjeku+ očigledno ne važi za sve ljude, recimo mene... i za još dosta ljudi... što će reći da je netačno... ili ne mora da bude tačno.

Takav način razmišljanja meni je najblaže rečeno gnusan... tolika kvazi-proračunatost, kvazi-promišljenost, kvazi-mudrost, kvazi-razmišljanje... ubija mi volju za život... volju za bilo šta... to svođenje svega na neko bijedno uživanje/ zadovoljstvo... ta odvratna filozofija tipa: hajde da u životu uživam, proživim svaki trenutak, dišem punim plućima i slične gluposti... koje valjaju ljudi ispranog mozga čiji je život operisan od bilo kakvog smisla... jer da im život ima nekog smisla, težili bi nečemu određenom... tipa porodici, opstanku, ljubavi, seksu, luksuzu... bilo čemu, a ne tom neodređenom uživanju/ zadovoljstvu: otjelotvorenju izgubljenosti, besmisla, apsurda, slučajnosti, neodređenosti, antimišljenja, antiznanja, antiinteligencije... suprotnosti svega što bi zdrav čovjek trebao da želi.

Priča o hedonizmu/ uživanju/ zadovoljstvo je priča ljudi koji ne shvataju da je za sve to potreban neki cilj koji se postiže... suština hedonizma/ uživanja/ zadovljstva je uspjeh... uspjeh u postizanju cilja... bez nekog cilja koji se postiže, hedonizma/ uživanje/ zadovljstvo je nemoguće.

Sve stvari koje se po defaultu računaju u uživanje/ zadovljstvo... sve one se zdravom čovjeku povremeno zgade i pretvaraju u antiuživanje/ antizadovljstvo i to sve zavisno od raspoloženja... te stoga ta priča o hedonizmu/ uživanju/ zadovoljstvu/ blaženstvu je priča koju niko ko zna o čemu priča ne može uzeti za ozbiljno.

Pa o kome ti onda pričaš?:shock::shock::shock:... pošto to što pričaš očigledno ne važi za +čovjeka+ iliti za sve ljude.
Ја говорим о задовољењу духа кроз музику, а ти ме питаш о коме причам... да се ниси мало погубио? 
O čemu ti to?
Kakvi vanzemaljci?
Kakve to ima veza sa pričom?
Ako ti kažeš da +čovjek+ (što će reći svi ljudi) plivaju iz nekih glupih razloga... a ja kažem da to nije tačno, jer kao prvo ja obično ne plivam iz tih razloga i još + dosta ljudi koje znam... onda ti očigledno nijesi u pravu.

I ne znam odkud ti uopšte pravo da tvrdiš tako nešto o ljudskoj prirodi... jer ti od nekolicine mogućih razloga praviš jedine moguće razloge... što kao prvo nije tačno, ili ne mora da bude tačno, a kao drugo ne znam uopšte na koji način si pomislio da možeš tvrdiš tako nešto.
Inače ja volim da plivam zbog samog plivanja a ne zbog nekih glupih razloga... jer kad bi plivao zbog recimo muvanja cura, to bih zvao muvanje cura_lokacija: more... a ne plivanje.

Vidiš li ti gdje ovdje neku beskonačnu veličinu?
Ja samo vidim uvjek konačan niz koji teži ka + beskonačno... što će reći da teži desno na apcisi.

Nijesam ni rekao da je ,,потребно то "ево овако ћу сваки дан""... ali to je jedini slučaj u kojem bi kao izledalo da si ti u pravu... a pošto si sad i sam isključio tu mogućnost, onda ispada da nijesi u pravu ni u jednom slučaju.
Ne, to nema nikakve veze sa onim što smo pričali... Da li će doživjeti to što jeste ili nije zamislio je potpuno irelevantno... jer pičali smo o nečem drugom - o tome šta se može zamisliti, a nikakve veze sa tim nema to da li će se ostvariti to što je zamišljeno.
Nego, ako ti misliš da ima veze - pokaži tu vezu i pokazaćeš da nijesam u pravu.
Pričali smo da li je moguće zamisliti beskonačno dug niz događaja u budućnosti... i ja tvrdim da nije jer da bi se uopšte nešto zamislilo to mora biti konačno... a to sa ovim što sam citirao nema nikakve veze.

Nego, bez obzira na to - čovjek uvijek doživljava samo konačan broj godina.
Znaš li možda nekog čovjeka da je doživio beskonačan broj godina?
Ma kakvi... nego kad si već potegnuo pitanje tužne realnosti, samo rekoh od čega se sastoji ta moja tužna realnost...

Očigledno imaš problema sa pamćenjem, jer sam samo na ovoj temi barem dva puta odgovorio na to pitanje.

Pa i nije.
I da te zamolim: ako već pričaš sa mnom onda pričaj sa mnom, a ne da me upućeš da čitam odgovore nekog trećeg na pitanja koja sam tebi postavio.
Dostizanje blaženstva je očigledno neka vrsta radnje, jer da bi čovjek doživio to "blaženstvo", on se mora aktivno uključiti u taj doživljaj... ako ništa drugo: mora misliti o njemu... što će reći da mišljenje (koje je nesumnjivo neka vrsta radnje) je "nužan sastojak" blaženstva... znači ako blaženstvo u sebi podrazumjeva mišljenje koje je nesumnjivo radnja ono je i samo radnja.
Nego, pošto ti misliš da "dostizanje blaženstva" nije neka vrsta radnje... zanimalo bi me da čujem šta je onda ako nije radnja.
Po tvojoj teoriji gdje svaka radnja mora imati neki željeni cilj, i dostizanje blaženstva (šta god to značilo) kao radnja mora imati neki željeni cilj.
Koji je taj cilj?
I jedno pitanje unaprijed: pošto bi taj potencijalni željeni cilj opet morao biti neka radnja, koji je željeni cilj te nove radnje?
I one poslije nje...
Dobar ti taj procenat...Нормалан, просечан човек.
Опрости, важи само за ~99% људи...![]()
Vozao bih dobra kola da bih vozao dobra kola.Иначе, баш бих волео да чујем зашто би ти возио добра кола?![]()
Zgaditi se nije jednako umoriti se.Још нисам чуо да се неко уморио од исхране или секса. Али ако ти тако кажеш...![]()
Biće da je to u pitanju...Где о коме причам?Ја говорим о задовољењу духа кроз музику, а ти ме питаш о коме причам... да се ниси мало погубио?
![]()
Pa i ja bih tebe nešto zamolio: da se prožmeš velikom istinom da kada kažeš +čovjek nešto+ to nešto treba da važi za sve ljude, ne samo za većinu, ne samo za što ti kažeš +normalnog čovjeka+.И убудуће бих те молио да пратиш дискусију ако хоћеш да дискутујемо, а не да се правиш као да си пао с Марса![]()
I dalje ispucavaš ta nebulozna i besmislena poređenja.Ма је ли? А што волиш да једеш? Ради јела, вероватно? А да спаваш ради спавања?![]()
Ovo je stvarno biserПа добро, још лакше, једно је оперисати, друго је замишљати, треће је желети.

Može se samo reći da čovjek ne želi da umre... a to nema nikakve veze sa "beskonačnim veličinama".Човек жели вечни живот, одатле сам почео, и стојим иза тога.![]()
Zamisli se...Сам себи упадаш у уста:
Maravilloso: Da li će doživjeti to što jeste ili nije zamislio je potpuno irelevantno
znači, bez obzira na irelevantnost toga što si pomenuo... ipak sam ti čisto redi rada odgovorio.Nego, bez obzira na to
Nema probleeema...Можеш ли да линкујеш, да не испадне да ти имаш проблема са мозгом![]()
Post #572Loše djelo - smanjenje slobode drugih bez obzira na namjere.
Zlo djelo - namjerno smanjenje slobode drugih bez ikakvog drugog/ višeg cilja, do da se taj/ ti drugi muče.
Svako zlo djelo je loše djelo.
Svako loše djelo ne mora biti zlo djelo.
Dakle, kao što više puta rekoh: zlo djelo je mučenje radi mučenja, ili ako je nekom lakše da svari - radi nekog uvrnutog zadovoljstva.Nije zla... pod pretpostavkom da ga pojede samo zbog hrane, odnosno bez želje da ga muči čisto radi mučenja...
Hajde da to odmah demantujem: znači neka radnja ne može čovjeku biti cilj?Достизање блаженства је циљ, а не радња. Циљ је циљ, циљ не може бити радња.
Dobar ti taj procenat...
Kako si doš'o do njega?
Znaš li kol'ko ljudi ima na Zemlji?
Kad prije uspije da ih sve proučiš, i kojom li brzinom to radiš?

Zanimljivo je da si u međuvremenu sa +čovjek+ prešao na +normalan, prosječan čovjek+... mada i to +normalan+ mi je sumnjivo.

Vozao bih dobra kola da bih vozao dobra kola.
Gadi mi se sama pomisao da se vozam zbog nekog nazovi društvenog statusa, toga da se dopadnem ili bilo čega drugog osim vožnje... jer kad bi bio neki drugi razlog to bih zvao recimo biznis_pridobijanje simpatija širokih narodnih masa_sredstvo: dobra kola.

Zgaditi se nije jednako umoriti se.

Prvo pričaš o +čovjeku+, dakle nečemu što bi trebalo da važi za sve ljude, ali onda ja fino pokažem da to nije tačno... pa je onda logično pitanje o kojem ti to čovjeku ili ljudima piračaš pošto je očigledno da to ne važi za sve ljude...
Pitanje je čak i da li važi i za većinu...
Zanimljivo bi bilo čuti otkud tebi sve ove sve ove silne tvrdnje, i što je najbitnije: podaci.
Znači odkud ti podaci da ljudi slušaju muziku i drugo o čemu smo pričali iz tih razloga što si ti naveo?

Pa i ja bih tebe nešto zamolio: da se prožmeš velikom istinom da kada kažeš +čovjek nešto+ to nešto treba da važi za sve ljude, ne samo za većinu, ne samo za što ti kažeš +normalnog čovjeka+.
I još, pošto vidim da te zbunjuju ova moja pitanja: +o kome ti to+ i +o čemu ti to+, na osnovu kojih kao zaključuješ da ne pratim to šta pričamo... a ja priču u stvari savršeno pratim pa baš i zbog toga te i pitam o kome/ čemu ti to pričaš jer se to iz tvoje priče ne može zaključiti... dakle, još bi te zamolio da, pošto si već i sam priznao da to što pričaš ne važi za sve ljude... onda fino kažeš za koje to ljude važi...
ili + pošto kažeš da to važi za prosječnog čovjeka, podjeliš sa nama taj tvoj veličanstveni trik sa kojim si uspio da proučiš čitavu ljudsku vrstu... jer da bi znao šta je prosječan, "normalan" čovjek, moraš znati kakvi su i svi drugi...
Ukratko: da kažeš otkud tebi svi ti podaci... jer ako nešto tvrdiš za +čovjeka+ a to nešto očigledno nije tačno ili ne mora da bude tačno... logično je pitati te ,,o kome ti to" i ,,o čemu ti to".
I dalje ispucavaš ta nebulozna i besmislena poređenja.
Jesam ja možda pričao o tom jelu/ spavanju?
To je jedno...

Drugo je što izvodiš naopaki zaključak da ja u stvari tvrdim da čovjek sve stvari radi zbog njih samih...
Koji je recimo željeni cilj igranja fudbala?
Ili gledanja fudbala?
Zar ti stvarno misliš da ljudi igraju i gledaju fudbal radi nekog cilja?
Ako je odgovor pozitivan, o kom procentu se radi?
Znači možemo operisati sa nekim veličinama bez da ih zamislimo![]()

Može se samo reći da čovjek ne želi da umre... a to nema nikakve veze sa "beskonačnim veličinama".

Zamisli se...
Ovo što si me citirao se odnosilo na tebe... a taj dio odgovorio sam ti čisto redi rada... pri tom sam naravno prije toga napisao:
znači, bez obzira na irelevantnost toga što si pomenuo... ipak sam ti čisto redi rada odgovorio.

Nema probleeema...
Post #526
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=5314374#post5314374
Post #572
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=5332071#post5332071

Dakle, kao što više puta rekoh: zlo djelo je mučenje radi mučenja, ili ako je nekom lakše da svari - radi nekog uvrnutog zadovoljstva.
Hajde da to odmah demantujem: znači neka radnja ne može čovjeku biti cilj?
Smiješno...
Не, не може. Не можеш да "водиш љубав да би водио љубав", него водиш љубав ради задовољства, репродукције итд. (да не улазимо сад у то). Не можеш "да једеш да би јео" већ да би утолио глад итд. То је основна логика. Сад, ако имаш проблема с њом, то је већ друга прича... 
Kažeš da dostizanje blaženstva nije radnja?
Stvarnost te demantuje...

A kome ćeš ono mišljenje (koje je nesumnjivo radnja) kao dio tog blaženstva?
Nego i bez obzira ne sve... sve o čemu se dosad pričalo: takva tvoja teorija od čovjeka pravi robota lišenog slobode volje kojem je kao cilj uvijek neko bijedno blaženstvo/ uživanje/ zadovoljstvo.

Smiješno...
Kako onda objašnjavaš postojanje ljudi koji, između ostalog, žive i za djela?
Tako što će ćeš to objasniti uživanjem/ zadovoljstvom/ blaženstvom stvaranja?
Tužno...

Stvarati radi zadovljstva stvaranja, a ne zbog toga što želim nešto da stvorim?
Scary movie...

Kad bi se svijet sastojao samo od tih ljudi koji stvaraju radi zadovoljstva stvaranja ja bih davno izvršio samoubistvo.

Хоћеш нешто, а не знаш ни сам шта хоћеш...