DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jbt, moram da se umešam, a kasno je, a ne piše mi se.
Svašta sam se načitao ovde.
Ako na loše uzvratiš dobrotom nisi dobar a ako uzvratiš zlim, opet nisi dobar. ili možda jesi?
Ima puno toga što se može reći, ali sada ne mogu.
Čitajte mi malo misli.

muzjak:
Jbt, moram da se umešam, a kasno je, a ne piše mi se.
Svašta sam se načitao ovde.
Ako na loše uzvratiš dobrotom nisi dobar a ako uzvratiš zlim, opet nisi dobar. ili možda jesi?Ima puno toga što se može reći, ali sada ne mogu.
Čitajte mi malo misli.

To je činjenica da dobar nisi za zlonamerne ni kada si ovakav ni onakav, ali da li je moguće i kako uspeti dobrom pobediti?!

Da bi koristili neki pojam moramo ga prvo definisati i analizirati.
Dakle šta je dobro?
Kant je smatrao da je jedina stvar dobra sama po sebi dobra volja.
Dobro može biti apsolutno i relativno.
Apsolutno (bezuslovno dobro) je teoretska kategorija.
Relativno dobro je realna kategorija jer u svakom dobru postoji i nešto zbog čega je to loše.
Opšte je prihvaćeno da je "dobro" atribut:
dobra ženska se odlikuje različitim kvalitetima od dobrog muškrca. O njima sudimo na osnovu nekih odnosa prema našim ciljevima ili željama.
"Šta god da je objekat bilo kojeg prohteva ili želje čoveka, to je ono što on sa svoje strane naziva dobro.

Sada pročitaj ponovo ovo:
"da li je moguće i kako uspeti dobrom pobediti?!"
Ako je dobro atribut, šta je to što treba da bude dobro?
U svakom slučaju za tebe je dobro ako pobediš (ma šta to značilo).
U slučaju ove teme, pre bi se moglo reći da se radi o neočekivanim, neuobičajenim, reakcijama sa tvoje strane koje fasciniraju drugu stranu, u ovom slučaju u cilju postizanja željenog odziva i svoje "pobede".
Bez obzira što postižeš svoj cilj i neko može zameriti da je to sebično, to uopšte ne mora biti tako jer cilj koji postaviš može biti takav da donosi dobro i drugima i to je idealna situacija.
Suprotno od ovoga su postupci koji donose obostranu štetu - zlo koje podstiče zlo.

Taisa:
U momentima kada biste nekoga ko vas je povredio najradije ignorisali, što je po meni vrhunac osvete, šokirajte ga dobrotom, pa i po cenu da vas prezire, a najčešće se dešava da vas u svoj svojoj "veličini" prezire.

Dobrota nikada ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ili kod osobe kojoj je upućena proizvede uzvratnu reakciju ili stid.
Stid, kao posledica našeg delanja,ukoliko se učestalo pojavljuje, kad tad će biti nepoželjni deo nas koji kao strano telo treba proterati.

Dakle dobrota je blagotvorna i za vas i za osobu koja je ne zaslužuje.

Da DOBROTOM SE POBEDJUJE to je tacno...: ) : ) : )

Dobrota je jaca od zla... :cool:

Dobrota ne ostavlja druge ravnodusnima..... iako ne mora biti uzvracena, samim tim kad cinimo dobro, osecamo se korisnima i srecni smo : ) : ) : )
Radost koju dobijamo nam je unapred nagrada... a i postajemo bolje osobe cineci dobro drugima ( naravno iz dobrog motiva - jer ako nije ispravan motiv to je puko licemerje ili prerusen egoizam - da dobrim delima istaknemo sebe )

Samo se ne bih slozila da treba dobrotu koristiti kao osvetu, u tom slucaju to ni nije dorota, jer prava dobrota podrazumeva i ispravan motiv...
Bilo kakva osveta nije dobra...
Meni je bolja ignoracija od osvete... nije lose ignorisati nekoga ko ne zasluzuje da budemo dobri prema njemu.. .to je pravedno, nekada....

Tako da, nisam za to da dobrotu koristimo kao oruzje, vec da budemo dobri radi dobrote : ) : ) : ) jer to zelimo, jer volimo dobrotu : ) : ) : )
A i to sokira samo po sebi, al je dobro...

:cool:

Možda bi bilo jasnije kad bi postavio ovako stvari....

Dobrota kao čin vezivanja , spajanja ljudi....

Koristoljublje kao čin vezivanja , spajanja ljudi....

Zloba i zajednički interesi, udruživanje, kao čin vezivanja ,spajanja ljudi....

----------------
Čovek se plaši desocijalizacije, jer ljudi kad su na drugoj strani svašta iz zlobe, straha , pakosti , različitosti, oholosti, sujete, gordosti, zlobe počnu da smišljalju prema onome ko nije sa njima....

A opet i ima potrebu da bude član zajednice, jer tako ostvaruje svoje potrebe i osećaj potpunosti (ovo je zasmrdelo) tj mnogobrojne potrebe, reflekse i nagone, koji su sada već toliko uobičajeni da im se stvarni razlog i ne nazire, i prešao je u iracionalno....

Tuzni_patak:
Dobrota je težnja osobe da nekome čini dobro , ali iz vizure svog gledanja na stvari....
Znači pod uslovom da zna šta je za nekoga dobro.
Ne kraju "neko" riknuo od dobrote. :D
Ili si učinio dobro psihopatskom ubici (recimo spasao život) koji te je na kraju zavoleo i poklanja ti lešve svojih žrtava. :twisted:

jaoj, kako smo sad sve upetljali...
'ajd' kad shirimo temu naokolo, da i ja napishem

postoji i momenat kad je chovjek dobro raspolozen, sa i bez razloga..a onda nekad iz nekog razloga, a nekad i zbog neke lude pakosti mozda, nadje se neko ko hoce da te zalije hladnom vodom i na tebe saspe lonac svojih bisera, da ti pokvari radost...i onda reagujesh atipichno''blago'', u smislu''ne dam da mi kvarish raspolozenje-ne chujem-ne vidim-ne dotiche me -crkni ako ti je tako ljepshe-shta da ti radim'' :D , shto nema veze sa dobrotom

jeste , ova preporuka je najbolje''budite dobri, neka je to stanje vasheg duha'', ali nekako meni to okretanje drugog obraza chudno je...nekako meni djeluje, da simbolishe, ne dozvolite da vas slome, ne spushtajte se na nivo kad cete i vi koristiti ljigave metode i nasilje, da se ne biste isprljali...ali mora chovjek da se brani, i preventivno da da do znanja da to umije...josh bolje ako ne bude prinudjen da to koristi...

Gljiva zjalelovka:
jaoj, kako smo sad sve upetljali...
'ajd' kad shirimo temu naokolo, da i ja napishem

jeste , ova preporuka je najbolje''budite dobri, neka je to stanje vasheg duha'', ali nekako meni to okretanje drugog obraza chudno je...nekako meni djeluje, da simbolishe, ne dozvolite da vas slome, ne spushtajte se na nivo kad cete i vi koristiti ljigave metode i nasilje, da se ne biste isprljali...ali mora chovjek da se brani, i preventivno da da do znanja da to umije...josh bolje ako ne bude prinudjen da to koristi...

Ne, nije stvar u tome, na primer čovek, ogorčen, pun mržnje, namršten,... vređa te... Ti mu se osmehneš, kažeš mu nešto lepo (iskreno), recimo da je u pravu..., da ga razumeš..., imala sam prilike da na takvom licu vidim razneženost, nekako se opusti, popušta ti...a često sa njim postaneš veliki prijatelj...
Kažem imala sam prilike i navodim primer. Možda su to za nekoga sitnice koje ne mogu biti pravilo, ali i ovaj primer kada se posmatra na nekom višem nivou je potpuno primenjiv.

Taisa:
Ne, nije stvar u tome, na primer čovek, ogorčen, pun mržnje, namršten,... vređa te... Ti mu se osmehneš, kažeš mu nešto lepo (iskreno), recimo da je u pravu..., da ga razumeš..., imala sam prilike da na takvom licu vidim razneženost, nekako se opusti, popušta ti...a često sa njim postaneš veliki prijatelj...
Kažem imala sam prilike i navodim primer. Možda su to za nekoga sitnice koje ne mogu biti pravilo, ali i ovaj primer kada se posmatra na nekom višem nivou je potpuno primenjiv.

ovaj chovek(u principu i ljudi)je tako reagovao jer upravo mu je sve vreme i falila ta vrsta dobrote, neznosti, saosecanja, neko da ga potapshe po ramenu i da mu potvrdi njegovo postojanje i mozda izgubljeno samopouzdanje.

ima mnogo shtoshta na ovu temu

ovo shto si dala za primjer jeste i najljepshi...kada ljudi postanu prijatelji...shto samo ukazuje, da je i ta osoba koja je ogorchena i namrshtena , mozda dobra, kao i ti...samo sto situacija chovjeka navede na razlichite reakcije
...pa, mogu ja dobrotom uzvratiti, ali priznajem isto tako je bilo situacija, kad bih prasnula vatrometno na neke stvari...ko bi me tad upoznao ko zna shta bi pomislio...ali ne moze se 24h dnevno biti totalno ''dobar''...zato nikada , ali nikada ne sudim o tome kakav je ko na osnovu tako nekih situacija, jer nikad ne znam shta je nekoga priteglo da se tako ponasha...pa najvece fekalne izluchevine, mogu imati osmijeh od uva do uva i da budu obdareni izuzetnom servilnoshcu

a, znash da je mene ova tema nasmejala kad sam je prvi put prochitala, iz dva razloga:
-prvi je shto si nas posavjetovala ovde javno...shto znachi da se podrazumijeva da smo mi dobri (na ulazu pishe ''Paradajz'' :smile: , a da su tamo negdje ko zna gdje ih ima neki ljudi podli, nasilni, pokvareni...
-drugi je bio:aj' kuku otkrila je tajno ''oruzje'', sad ce podlaci da ukapiraju, pa ce da se prilagode i iskuliraju :smile:

ali, ovo je samo shala, naravno

Gljiva zjalelovka:

ovo shto si dala za primjer jeste i najljepshi...kada ljudi postanu prijatelji...shto samo ukazuje, da je i ta osoba koja je ogorchena i namrshtena , mozda dobra, kao i ti...samo sto situacija chovjeka navede na razlichite reakcije
...pa, mogu ja dobrotom uzvratiti, ali priznajem isto tako je bilo situacija, kad bih prasnula vatrometno na neke stvari...ko bi me tad upoznao ko zna shta bi pomislio...ali ne moze se 24h dnevno biti totalno ''dobar''...zato nikada , ali nikada ne sudim o tome kakav je ko na osnovu tako nekih situacija, jer nikad ne znam shta je nekoga priteglo da se tako ponasha...pa najvece fekalne izluchevine, mogu imati osmijeh od uva do uva i da budu obdareni izuzetnom servilnoshcu

a, znash da je mene ova tema nasmejala kad sam je prvi put prochitala, iz dva razloga:
-prvi je shto si nas posavjetovala ovde javno...shto znachi da se podrazumijeva da smo mi dobri (na ulazu pishe ''Paradajz'' :smile: , a da su tamo negdje ko zna gdje ih ima neki ljudi podli, nasilni, pokvareni...
-drugi je bio:aj' kuku otkrila je tajno ''oruzje'', sad ce podlaci da ukapiraju, pa ce da se prilagode i iskuliraju :smile:

Ma kakvi, ja sam često zaprepašćena kako najjednostavnije stvari spolja gledano i reči i priče, nisu tu tek tako, a kada se malo zagrebe to je čitavo blago za otkrivanje.

Znala sam ja i posmatrala reakcije ljudi ne samo na ovoj temi, međutim ako pođeš od toga da niko ne može biti toliko naivan, a ume da čita i piše, onda ukoliko u tebi ima iole mudrosti videćeš da to ima često duboko značenje.
Kakvo tek značenje ima Sv. Pismo, a spolja neke naivne pričice (ne upoređujem se sa autorima S.P., neka mi oproste Boga radi), već samo hoću da kažem da se treba smejati samo duhovitim stvarima (radovati im se jer su pune mudrosti), nikako se i nikada ne podsmevati.
Nemoj da shvatiš ovo kao neku ljutnju ili kritiku, to isto i ja radim.

А да гледамо ставр са ове стране:
Познато је да људи највише уче условљавањем.
За добро дело буду награђени, за зло дело кажњени. Е сад, ако бисмо сваки пут ''окретали и други образ'', и кад нам узму капут давали и кошуљу...какву бисмо поруку слали онима који чине зло? Они би, условљавањем, схватили да су награђени за зло дело, и наставили би са чињењем таквих дела, зар не? Схватили би да чињење лоших дела није ништа кажњиво, да неће трпети никакве последице и да слободно могу да раде шта хоће а да ће бити увек награђени ''добротом''???

(Овде немам на уму само злочине и законске казне, него мислим на све односе међу људима...)

Зар није управо добро дело поставити неком човеку границу, да зна докле сме некажњено да иде, а шта ће друштво осудити, него га ''добротом'' и окретањем другог образа подстицати да истрајава у чињењу лоших дела?

(Јер, имајмо на уму, само онај човек који већ има усађене неке моралне норме и осећај за друге људе ће бити постиђен и можда преобраћен ако му се на зло одговори добротом... код осталих ће ефекат, бојим се, бити управо супротан!)

Hellen:
За добро дело буду награђени, за зло дело кажњени. Е сад, ако бисмо сваки пут ''окретали и други образ'', и кад нам узму капут давали и кошуљу...какву бисмо поруку слали онима који чине зло? Они би, условљавањем, схватили да су награђени за зло дело, и наставили би са чињењем таквих дела, зар не? Схватили би да чињење лоших дела није ништа кажњиво, да неће трпети никакве последице и да слободно могу да раде шта хоће а да ће бити увек награђени ''добротом''???

(Овде немам на уму само злочине и законске казне, него мислим на све односе међу људима...)

Зар није управо добро дело поставити неком човеку границу, да зна докле сме некажњено да иде, а шта ће друштво осудити, него га ''добротом'' и окретањем другог образа подстицати да истрајава у чињењу лоших дела?

(Јер, имајмо на уму, само онај човек који већ има усађене неке моралне норме и осећај за друге људе ће бити постиђен и можда преобраћен ако му се на зло одговори добротом... код осталих ће ефекат, бојим се, бити управо супротан!)

Pa da, možda je naslov preširok za ovo što sam ja htela da istaknem, a to je raditi na mikro planu u svakoj mogućoj situaciji, znači ne u svakom slučaju i svakoj situaciji nego gde je to moguće i na opštu korist, a pre svega na sopstvenu ( ne mislim na činjenje iz koristoljublja, nego postajati plemenit, druge činiti takvima).
Možda je ovo smešno kao borba sa vetrenjačom, ali u svakom slučaju kao što se neko hrani "krvlju", tako je ovo blagotvorna hrana za dušu svih koji su je gladni.
Potpuno se slažem, nikako se ne može primeniti uopšteno, verujem da neki drugi naslov teme ne bi unosio takvu zabunu, recimo SITNE RADOSTI ili DOBROTOM POBEĐIVATI.

allice:
ovaj chovek(u principu i ljudi)je tako reagovao jer upravo mu je sve vreme i falila ta vrsta dobrote, neznosti, saosecanja, neko da ga potapshe po ramenu i da mu potvrdi njegovo postojanje i mozda izgubljeno samopouzdanje.
Njemu je falila komunikacija , društvo , socijalna prihvaćenost....što je definicija koju napisah, da je dobro kao delo akt težnje za komunikacijom.

Hellen:

Jel ovo ti nas zezaš....Pa ti reče uslovljavanje...i tačno je da bi se mnogi osilili upravo nad dobrotom , jer bi njihovo tumačenje dobrote bilo strah.
A onda nigde ne pomenu kaznu?Pa tek posle kazne , čovek krene u osveštenje, gde kazna nije bukvalna, već može biti i izolacija, prezir, usamljenost.....

dobrota kojoj je poenta da upali i nije dobrota

dobrota je kao trava..raste bez cilja, nahrani onog kome je potrebna, cini svet lepsim. a mnogi po njoj gaze, ne primetivsi je, i ne pridavsi joj ikad ikakav znacaj

Gljiva zjalelovka:

:lol: e ti i tajna oruzja..zna se kako gljive ratuju...one otrovne ubiju one koji ih dotaknu..one neotrovne..jbg, one ne ratuju:lol: :lol:
je li, a sta ti znaci to zjalelovka?:)

Tuzni_patak:
Jel ovo ti nas zezaš....Pa ti reče uslovljavanje...i tačno je da bi se mnogi osilili upravo nad dobrotom , jer bi njihovo tumačenje dobrote bilo strah.
A onda nigde ne pomenu kaznu?Pa tek posle kazne , čovek krene u osveštenje, gde kazna nije bukvalna, već može biti i izolacija, prezir, usamljenost.....

Не капирам. Што мислиш да зезам? Да, причам о условљавању.(Казну сам споменула, погледај.)
Ако за зло дело место казне добијемо награду, шта ћемо научити?

Izvini hellen , ok si ti napisala , nego sam ja pogrešno razumeo kondicional....

Ali hajde ti i ja da nastavimo u ovom tonu.
Ovo bi značilo da dobrote nema dok negde neka kazna ne napravi "prostor" za dobrotu, učini dobrotu "vrednom" za nekoga, ili da budem precizan za većinu.
Jer danas dobrota nije kad nekome vratiš izgubljenu olovku....zbog mnogo razloga od kojih je jedan to što je olovci mala novčana vrednost.Baš kao i ključu, ali kad vratiš ključeve desiće se dve stvari , prvo vrednost ključa je jednaka vrednosti brave+vremena+straha.A plus ćeš da podeliš sumnju , jer možda se napravi kopija....

Medjutim , ono što mi je bitnije , je to što dobrote onda nema dok svi ne postanemo sudije....
Baš kao što vaspitanja nema dok svi ne postanemo i sudije i učitelji (bar svojoj deci).
Mada , vidiš , čovek dobije viziju vrednosti dobrote vraćanja i samim promišljanjem o vrednosti izgubljenog , što bi značilo da se bar taj aspekt dobrote , tj poštovanja tudjeg , razvija i bez uloge sudije u drugim ljudima....

Ne bih želeo da mnogo širimo priču, tj da ne povezujemo sa ostalim socio odnosima, već baš malo filozofski da se koncentrišemo na ovaj detalj sudije i dobrote....

P.S. Iako je post primarno upućen Hellen , zato što je dovoljno i potpuno validna da govori o ovome, dobrodošli su i ostali....i baš zato nije pp već post u temi....

I onako usput, naleteo sam na još neke dokaze da je zbog inicijativnosti i odnosa prema komandovanju i primanju komandi bitan i drugi roditelj u vaspitanju....ne neophodan kao kod bipolarnosti shvatanja sveta, ali izuzetno olakšavajući i možda neophodan....

Back