DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da je sada vreme za etapu 2.

Dakle , ja smatram da je dobrota samo sredstvo. Sredstvo za ostvarenje lične koristi i sredstvo za ostvarenje cilja...
A cilj koji vidim je posledica društvene prirode čoveka. Pošto ima društvenu prirodu, čovek može da ima poriv , cilj, da uspostavi vezu, konekciju sa nekom drugom ljudskom jedinkom , ili ako se uključi duhovnost i kvazipatologija (namerno upotrebljavam ružnu reč , jer duhovno tu odvaja čoveka od prirodnosti, baš upravo time što ga usmerava na moguću konekciju i sa drugim bićima i stvarima , ali umereno ima dosta koristi).

Čovek je toliko čežnjiv za kontaktom (vezom , saputnikom u životu,sa kojim zajedno oseća) da vrlo često ne može da odoli sceni ispoljavanja te uvezanosti drugih osoba pred sobom.
Dakle , ne može da odoli sceni ispoljavanja iskrenog prijateljstva, odanosti , poverenja koje se odigrava pred njegovim očima , a da ne poželi da i sam ima takvu povezanost sa nekim.
Povezanost do granice života, do samožrtvovanja.
Ovde uopšte ne mislim na vezu čoveka sa čovekom , već recimo čoveka sa životinjom.
Ali isto je i kod veze čoveka sa čovekom , kada ne postoji velika mržnja i povredjenost čoveka od strane društva, i kad će ta povredjenost i ogorčenje nadjačati osećanje dubine emocija koje izaziva prisustvo u sceni povezanosti dva bića.

E onda se u čoveku javlja svaki poriv koji bi doveo do isto takve povezanosti čoveka sa bilo kojim bićem, težnja ka iskrenosti i u sreći i u bolu. I onda mogu govoriti o dobroti kao sredstvu , sredstvu komunikacije tog unutrašnjeg poriva za iskrenom povezanošću sa drugim bićem , koje je primarno, glavno u odnosu na dobrotu.

Tako i altruizam predstavlja komunikaciju sa "prikrivenim istomišljenicima" sa sinhro osobama i prava je šteta kad demokratija i ispiranja njenih pobornika i lažnih čovekoljubaca dovode do pogrešnog tumačenja dobrote i stoga potpuno neostvarene glavne komponente poriva, a to je povezanost sa drugim bićem.....

Da , rećiće relativisti , nihilisti i ostali modernisti, ta povezanost može postojati kao posledica želje da nam neko duguje , da sebi damo osećaj da smo moćniji od drugih, da sebe sebi predstavimo kao nadgradjene i duhovne....i onda je nešto drugo bilo glavni inicijator dobrote , a ne potreba za povezanošću.

I možda je uvek tako , a možda je ponekad sekundarni (jer nastao je društveni karakter čoveka upravo iz potrebe čoveka kao vrste u prirodi i nepogodama) motiv i osećanja koje je razvio medju ljudima kao nove, osećanja društva , zajednice , kolonije , kao važnijih od lične egzistencije ipak snažniji od njegovog davnog stvaraoca.

Hellen:
А да ли постоји доброта сама по себи, без икакве користи по онога ко је чини?

... МИ осећати добро због њега, и то је корист коју извлачимо...
E, da... Isto to pitanje se postavlja kad se razmatra altruizam (mada, na ovoj temi se bar delom poklapaju ta dva). Recimo, roditelj i dete dožive saobraćajku i ulete kolima u vodu, roditelj da sve od sebe da spasi dete, pri čemu on nastrada. Da li je to altruistično? Sa jedne strane, možda jeste - možda je odreagovao iz čiste ljubavi i žrtvovao se zarad deteta. Sa druge, možda možda mu je u trenutku proletelo kroz glavu da neće moći da ima još dece i da će kroz to dete nastaviti da živi deo njega (ako ništa drugo, dete nosi deo njegovih gena), a detetu je, svakako, ostalo duže da živi.

U tom smislu, u mom sistemu, differentia specifica između (ne)dobrote, (ne)altruizma je upravo motivacija. Da li osoba čini dobro delo da bi se osećala dobro zbog sebe (što nije altruistično), ili je to dobro osećanje u vezi sebe sekundarno u odnosu na činjenicu da smo usrećili drugog (ovo jeste altruistično). Nadam se da je ova poslednja rečenica razumljiva.

A što se tiče samog zadovoljstva zbog usrećivanja drugog, ok mi je to. Čovek je socijalno biće, pa kad ne bi osećao (ne)zadovoljstvo zbog svojih dela, nedostajala bi mu bitna komponenta regulacije ponašanja u interakciji sa drugima.

havalius:
U tom smislu, u mom sistemu, differentia specifica između (ne)dobrote, (ne)altruizma je upravo motivacija. Da li osoba čini dobro delo da bi se osećala dobro zbog sebe (što nije altruistično), ili je to dobro osećanje u vezi sebe sekundarno u odnosu na činjenicu da smo usrećili drugog (ovo jeste altruistično). Nadam se da je ova poslednja rečenica razumljiva.

Da, tačno tako. Samo što mislim da ono sa detetom i majkom nije baš plastičan primer jer u takvim situacijama se obično instinktivno reaguje tako (kako si opisao/la) i nema kontemplacija na temu zašto i zbog koga.

Nisam ni rekla da razmišlja nešto posebno (malo sam i razradila razmišljanja, ilustracije radi :smile: ), već da u trenutku prođe kroz glavu. Ipak, i lični opstanak roditelja je tu u pitanju, pa se i tad može instinktivno reagovati. Mada, ok, možda si u pravu. Nije ni bitno, razumele smo se.

Gljiva zjalelovka:
eh, pa kad si mogla onako majstorski da prokomentarishesh, to je dan !
(tome sam se smejala:komentar na sve,u jednoj rechenici )
ma nisam ja dobra vec mi nije dobro, danas...a ne da imam inspiracijuuuuuu...odoh da skupljam shisharke :smile:

Ti bar znaš šta ideš da skupljaš.Ja sam potpuno zblanuta... kakvu sam ja grešku u koracima napravila..., užas, sada moram da se nosim sa tim... Nemoj da me pitaš šta pričam. Idem, valjda ću naći kuću. :D :D :D Pozdrav za tebe i sve ostale.

havalius:
Nisam ni rekla da razmišlja nešto posebno (malo sam i razradila razmišljanja, ilustracije radi :smile: ), već da u trenutku prođe kroz glavu. Ipak, i lični opstanak roditelja je tu u pitanju, pa se i tad može instinktivno reagovati. Mada, ok, možda si u pravu. Nije ni bitno, razumele smo se.

Да, и ја баш хтедох да кажем да није баш адекватан пример, јер родитељ у тим тренуцима не размишља, и то нема везе са алтруизмом и добротом, инстинкт је нешто јаче од нас... :roll:

havalius:
Da li osoba čini dobro delo da bi se osećala dobro zbog sebe (što nije altruistično), ili je to dobro osećanje u vezi sebe sekundarno u odnosu na činjenicu da smo usrećili drugog (ovo jeste altruistično).
Citat koji se ponavlja, pa evo i ja da se pridružim.
Samo da skrenem pažnju:
"dobro osećanje u vezi sebe sekundarno u odnosu na činjenicu da smo usrećili drugog"
Dakle, to sekundarno osećanje ne isključuje i ne umanjuje ovo drugo čak je i poželjno.
U ovim raspravama se postavlja pitanje da li govorimo o dobrom cilju ili dobrom delu.
Dobro delo je dobro bez obzira na loše namere.
A loše delo je loše bez obzira na dobre namere.
Zato se i kaže da je put do pakla popločan dobrim namerama.

havalius:
Može imati veze. Suprotstavljene su dve težnje - svoj i tuđi opstanak. Situacija je ili - ili, mora se napraviti izbor.

Не знам. Као родитељ - мислим да је тај избор немам (не дај Боже да дођем у ту прилику), а, колико знам, и у животињском свету је опстанак потомства примаран у односу на опстанак родитеља...(јер су родитељи самим чином размножавања већ испунили своју сврху постојања)... :roll:

Hellen:
Не знам. Као родитељ - мислим да је тај избор немам (не дај Боже да дођем у ту прилику), а, колико знам, и у животињском свету је опстанак потомства примаран у односу на опстанак родитеља...(јер су родитељи самим чином размножавања већ испунили своју сврху постојања)... :roll:
Al' mi (ljudi) nismo sasvim svodivi na životinje... Mada, nije sasvim tačno ni za životinje. Ne znam gde sam gledala, ali majka je pustila da mladunče bude ubijeno, jer je odnos snaga bio neravnopravan na njenu štetu, pa bi i ona nastradala.

Ok, situacija je bila krajnje hipotetička. Nema veze - loš primer. Ostatak je, valjda, bio jasan.

Hellen:

Ne nije.
Uzmi mačku koja će da se omaci i kad se omaci ne daj joj dovoljno hrane i da vidiš kako će otići od mačića , jer nema hrane , a oni sisaju.
Majke brane svoje potomstvo sve dok to ima smisla.
A smisao se odredjuje na razne načine...
Recimo od dva ptića , manje će biti izgurano iz gnezda...Od roditelja....

tema Dobrotom pobediti je malo demagogija same reči
Iskorišćavanje dobrote ,,,,,??? malo zbunjuje ali ajd sad
Ja imam princip za moju nebitnu okolinu, gde uvek postoji zavist, bezrazložna mržnja, pa na kraju rezultira jezičarenjem---- takvim direktnim udarcem se obraćam ljudima --"e a zašto si mi sada to rekla?" Ili "nije fer da tako razgovaraš sa mnom" -- recimo takvim načinom se odbranim od daljih sukoba ,,, obično ima efekta kod normalnih ljudi a one koji su bolesni gnevom i zlom i kod kojih ne vredi suprotstavljanje takve vrste onda je najbolje kloniti ih se,

Tuzni_patak:
Ne nije.
Uzmi mačku koja će da se omaci i kad se omaci ne daj joj dovoljno hrane i da vidiš kako će otići od mačića , jer nema hrane , a oni sisaju.
cool...od dobrote do macaka...logican put
bitno je da nije pateticno

Tuzni_patak:
Ne nije.

Aха, ајд видећемо и тебе да ли би бранио своје дете само док ''има смисла''... :roll:

Back