DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hellen:
Таиса, опет улазиш у исту логичку погрешку! Не причамо на личном нивоу, причамо о принципу! Да ли је ''добро дело'' учињено са циљем да понизи противника и да повређеног уздигне - заиста ДОБРО ДЕЛО?!

Moj princip je definitivno da treba uspostaviti ljubavni odnos između njih.

Ali ja ovo ===>
Taisa:
U momentima kada biste nekoga ko vas je povredio najradije ignorisali, što je po meni vrhunac osvete, šokirajte ga dobrotom, pa i po cenu da vas prezire, a najčešće se dešava da vas u svoj svojoj "veličini" prezire.

Dobrota nikada ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ili kod osobe kojoj je upućena proizvede uzvratnu reakciju ili stid.
Nisam drukčije ni razumela nego ovako:
Hellen:
- онај који чини ''добро'' (намерно стављено под знаке навода) често то и чини само зато да би показао колико је ИЗНАД свог непријатеља, чињење доброг дела му даје право да компензује осећање неправде, мржње, беса уздизањем изнад других...што опет није племенити него себични мотив, жеља да се на суптилнији и прикривенији начин повреди друга особа...
Ustvari, Taisa, nisi htela ovo da kažeš? :shock:

Taisa:
Moj princip je definitivno da treba uspostaviti ljubavni odnos između njih.

Хмм...па добро...дај неки пример како да успоставимо тај ''љубавни однос'' између убице и породице убијеног, или између насилника и пребијене жртве, или између власника фирме и безразложно отпуштеног радника...?

Lexa:
Ali ja ovo ===>

Nisam drukčije ni razumela nego ovako:

Ustvari, Taisa, nisi htela ovo da kažeš? :shock:

Naravno da ne , naprotiv, mislila sam na najiskreniju dobrotu (ljubav), jer kao što rekoh najčešće nas povređuju osobe koje volimo i kojima nam nije teško pokazati dobrotu (ljubav).
Svakako bih želela da se takav ne uznese nego zastidi i popravi, da mi uzvrati dobrotom, a na pamet mi ne pada da se ja uznosim.
Moglo bi se reći da će svako o razlozima ove dobrote o kojoj diskutujemo razmišljati iz ličnog ugla.

Hellen:
Хмм...па добро...дај неки пример како да успоставимо тај ''љубавни однос'' између убице и породице убијеног, или између насилника и пребијене жртве, или између власника фирме и безразложно отпуштеног радника...?

To već zalazi u religiju, ja nisam uzrasla do tih mogućnosti, to je već u sferi "lude ("manijačke") ljubavi Božije.

hator:
Upravo tako. Zbog toga smatram da je apsolutno relativno govoriti kako o samoj dobroti i njenoj definiciji tako i o manifestaciji iste, i upotrebi, da ne kazem taktici koriscenja dobrote, odnosno, onoga cime se ova tema bavi.

Ako si pametan sve treba da radis takticki. Taktika je ono sto razlikuje coveka od zivotinje.

To već zalazi u religiju, ja nisam uzrasla do tih mogućnosti, to je već u sferi "lude ("manijačke") ljubavi Božije.

Ух, а како ми онда да знамо на шта мислиш и да ли је то могуће?

Pa ako vas interesuje pitajte me

Па ето, ја већ питала....

Hellen:
Па ето, ја већ питала....

Predpostavljam da si čitala "Idiota", ukoliko jesi seti se šamara koji knez Miškin prima od Ganje i odgovara mu "... o, kako ćeš se ti stideti ovog postupka...". Pritom u njemu nema ni mržnje ni gneva.

Ja se vrlo često družim sa pomenutim knezom, čitajući po ne znam koji put, što na srpskom što na ruskom, ovo delo napisano rukom genija. Moglo bi se reći da ono, mojom voljom u velikoj meri utiče na moj životni princip.

Taisa:
Predpostavljam da si čitala "Idiota", ukoliko jesi seti se šamara koji knez Miškin prima od Ganje i odgovara mu "... o, kako ćeš se ti stideti ovog postupka...". Pritom u njemu nema ni mržnje ni gneva.

Ja se vrlo često družim sa pomenutim knezom, čitajući po ne znam koji put, što na srpskom što na ruskom, ovo delo napisano rukom genija. Moglo bi se reći da ono, mojom voljom u velikoj meri utiče na moj životni princip.

S tim shto je knez Mishkin iskonsko dobro( poput deteta nesvesnog spoljashnje okoline)koje se retko radja, mi ostali smo ipak samozivi i arogatni bilo na ochigledan ili difuzni nachin

Ovo je slučaj jedne mlade osobe, koja bi rado imala samo dobre namere , i jedne starije osobe koja zna koliko ljudi bezrazložno povredjuju i svete se drugima kad počnu da osećaju svoju nemoć....

Važno je reći i sledeće , ko sa djavolom tikve sadi , o glavu mu se razbijaju.

U prevodu za malu Taisu, bez obzira što si bio dobronameran i korektan u nekom odnosu sa prevarantom , mnogi će taj odnos videti kao prikaz i tvoje prevarantske prirode, zatim ćeš ili biti prevaren , ili ostati na nuli , ili prevariti prevaranta, ali ćeš u svakom slučaju biti prevarant....
Kako to?
Pa u slučaju da prevariš prevaranta, jasno je. U slučaju da ste na nuli , nije uspeo da te prevari , pa će morati da te malo pritisne na nekim pozicijama da bi lakše ostvario svoju nameru sledeći put kad budete poslovali, a ako te je prevario, tek onda ćeš ispasti prevarant jer će upravo prevarant da postavi situaciju kao suprotnost onome što se desilo i na taj način ni kod najpoštenijih neće biti ništa drugo nego udario prevarant na prevaranta....

Kad učiniš dobro delo prevarantu (znači ne posao , dil , već davanje čisto) onda će mnogi pomisliti da je to dobro delo samo protiv usluga za nešto , i onda će bilo koje zlodelo prevaranta lako postati samo posledica tog dila , tj postaćeš naručilac zlodela....u očima drugih....

Ma koliko mislila da je tudje mišljenje nebitno i da se lako da popraviti , svako druženje, komunikacija sa prevarantima ti umnogome otežava to....Naravno da je to mnogo teže spoznati kad si tinejdžer , nego kad si malo stariji....

Da li ti Patak znaš koliko mentalne energije (koncentracije) treba da čovek ukapira šta si ti ovde hteo da kažeš? Idem sad da se dobro ispavam pa ću da probam ponovo ujutro. Onako svež, okupan ... i sveže namirisan. ;)

Ja sam, naravno na svoj način razumela šta je Patak hteo da kaže, tako da na to mogu reći da je "đavo" koji misli da neko sa njim tikve sadi, potpuno nemoćan ako mu se suprostavi, dobrota, ljubav, čistota.... Prevarant je tada totalno zbunjen jer mu je to strano i ne želi to, smatra da je naleteo na još opasnijeg prevaranta....
Sve to može delovati i suludo i tinejdžerski neiskusno, ali
kakvu samo moć ima sve ono što je DOBRO.

ИС ХС НИ КА

Mishkin je lik iz knjige…plastelin u rukama svog oca-stvaraoca…mozda je i sam Dostojevski hteo u jednom bicu da skupi svu onu chistu dobrotu, kojom je mozda u potsvijesti i sam zeleo da moze ziveti u realnom zivotu… koja je mozda u dubini srca mnogih ljudi , ali je posustala pod grubim pravilima realnog zivota, nekad morash i pojesti, da ne bi bio pojeden…kao shto reche’’podlaci mnogo vole dobre ljude…
…zato ne mislim da je ok, dobrotu i strategiju meshati…jer mi se opet chini da je Mishkin reagovao u skladu sa svojom istinskom prirodom i da ne bi ni umeo drugachije i da nije zeleo da dramatizuje, jer je malo falilo da bude svashta...a i sama situacija sa shamarom je u okviru prave kucne drame...ljudi se i vole i svadjaju i porodica u raspadu i sludjenost…tako da teshko moze da se zna ko je podlac,prevarant, a ko ochajan chovek…
…zato mislim da nastup dobrote, mora biti iz chistog srca, a ne kao zelja za pobedom i nadmudrivanjem…onda je opasno oruzje, u rukama uzdrzanih, strpljivih i istreniranih ljudi, koji se bore protiv sopstvenih afektivnih stanja…a tom sluchaju nije akcenat na dobroti, vec mozda chak i proceni situacije…
Spustiti loptu u cilju umirivanja agresije, pripitomljavanja zveri i hladjenja usijanja kada je to neophodno…
…kao shto imash psa sa iskezenim zubima koji brani svoju teritoriju…a onda kad mu vlasnik ukaze da nisi opasnost i kad mu prilazish sa puno blagosti i strpljenja zver se ponekad pretvori u ogromnu razmazenu pufnu koja te skoro obori’’mazi me, mazi,me’’….umirila se jer se ne plashi, jer nije ugrozena …tj. dobrota kojom se uliva poverenje…mislim, ovo je neka druga tema, ali sad zurim pa je ovo zbrkano…
…dobrota zeli da ukaze kao se moze ziveti i bez vredjanja i bez nasilja i uvreda i ona se ne plashi posledica , ni odbacivanja, niti gneva dushevno slabijih...

…shto znachi da ne volim kad slusham ljude koji na sav glas prichaju kako su dobri-zrtve i na nechiji atak odgovaraju dobrotom i uzivaju u svojoj pobjedi…ako je sujeta jedini razlog , onda vishe glasam za poshteno cherupanje :smile:

Гљиво, заиста дивно написано!
Ја се, као, нешто мучим да објасним своје становиште, а ти у пар пасуса све рече!

allice:
Tajsa mozesh li postaviti neki konkretan primer( neka zivotna situacija) na osnovu koje mozemo da analiziramo postupak dobrote i kako deluje na ljude?

Ja u svakom slučaju mislim na dobrotu koja nije strategija nego je iz čista srca, na primer razjarena zver koja postaje preslatka, umiljata pufna, kao što reče Gljiva.

ISKLJUČIVO MISLIM NA ISKRENU DOBROTU, AKO DOBROTA MOŽE BITI UOPŠTE NEŠTO DRUGO.
Mislim na Miškina i njegovo čisto dečje srce, za koga sa gnušanjem kažu "idiot". Ja zaista želim i trudim se da budem takav idiot. Na žalost niti sam u stanju niti mogu biti takva, jer F.D. je kroz njega opisao savršenu dobrotu.

Taisa:
Ja u svakom slučaju mislim na dobrotu koja nije strategija nego je iz čista srca, na primer razjarena zver koja postaje preslatka, umiljata pufna, kao što reče Gljiva.

ISKLJUČIVO MISLIM NA ISKRENU DOBROTU, AKO DOBROTA MOŽE BITI UOPŠTE NEŠTO DRUGO.
Mislim na Miškina i njegovo čisto dečje srce, za koga sa gnušanjem kažu "idiot". Ja zaista želim i trudim se da budem takav idiot. Na žalost niti sam u stanju niti mogu biti takva, jer F.D. je kroz njega opisao savršenu dobrotu.

upravo o tome pricham da cak iako zaista mislish dobro i to chinish postoje ljudi koji ce to protumachiti kao strategija i licemerje jer nisu naviknuti na takvo neshto i u najboljem sluchaju ce te nazivati "idiotom".

Predivno je shto imash takvu viziju zivota kao shto ima Mishkin, takva dobrota je neshto najcistije na svetu :D
ali ne mogu sa sigurnoshcu reci da takva dobrota pobedjuje apsolutno sve...

Aj polazimo od realnih crnila koja se dogadjaju u zivotu:
1. silovanje
2.siromashtvo
3.ubistva
4. pedofilija
to sve postoji
kako tu postupiti sa dobrotom? :confused:

allice:
upravo o tome pricham da cak iako zaista mislish dobro i to chinish postoje ljudi koji ce to protumachiti kao strategija i licemerje jer nisu naviknuti na takvo neshto i u najboljem sluchaju ce te nazivati "idiotom".

Predivno je shto imash takvu viziju zivota kao shto ima Mishkin, takva dobrota je neshto najcistije na svetu :D
ali ne mogu sa sigurnoshcu reci da takva dobrota pobedjuje apsolutno sve...

Aj polazimo od realnih crnila koja se dogadjaju u zivotu:
1. silovanje
2.siromashtvo
3.ubistva
4. pedofilija
to sve postoji
kako tu postupiti sa dobrotom? :confused:

Hvala ti Allice na razumevanju.
Na slično pitanje odgovorila sam juče Hellen:
"To već zalazi u religiju, ja nisam uzrasla do tih mogućnosti, to je već u sferi "lude ("manijačke") ljubavi Božije."

Ponavljam da ja nisam uzrasla, samo bih iz ove grupe izdvojila siromaštvo, a dodala još mnoštvo užasa. To prašta samo JEDINI SVETI.

Dobrota je najjače oružje potlačenih, jer ih to povezuje i jača.
To ih uvezuje u grupu, stavlja lične interese u sferu kompromisa i tako ih čini misaono mogućim....
Služi za homogenizaciju grupe....

Tačno je da dobro delo u mračnim vremenima snažnije zasija nego u svetlim vremenima....
Oholost čoveka i okrenutost prema sopstvenom vremenu , čini ga manje ili više slepim prema aktivnostima i trudu ostalih osoba prema nekom dobrom delu , nesebičnom da budem precizniji....

I postoje ljudi kod kojih je to lančana reakcija , i koji imaju potrebu da prenesu dobro delo , nekim drugim dobrim delom bilo kojoj osobi....
Iako je to sve lepo u ideji , strogo sam protiv te lančane reakcije, zato što ona guta energiju dobrih ljudi....jer ljudi su obično razočarani kad vide da neko ne ceni njihovo dobro delo....i da je dobro delo zloupotrebljeno....
Ako ljudi i oni ljudi koji dostignu nivo da im je nebitno kuda je otišlo njihovo dobro delo , onda mogu slobodno govoriti da je njima dozvoljeno činiti lančane reakcije, jer im se ne odražava negativno susret sa zlim i sebičnim ljudima na njihovu ličnost i kapacitet dobrote...
A za ostale , jedini dobar način funkcionisanja je da svoju dobrotu i poriv da lančano šire dobrotu (da učine dobro delo kad su sretni što je neko drugi njima učinio dobro) usmere hitno telefonom , samo prema prijateljima i bližnjima , i da se eventualno povremeno otisnu u humanitarnost , radi proširivanja baze dobrih koje poznaju....

Back