DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako ono što se priča nije u skladu sa onim što se praktikuje ili što se stvarno trudimo da radimo , onda slobodno možeš upotrebiti reč "pravimo!".
Čak i kada to nije praktikovano , a upravo se došlo do saznanja koje će se ubuduće praktikovati , opet nije "pravimo" već "otkrivamo".
Medjutim , većina niti praktikuje niti će da praktikuje , već samo iznosi saznanja i poznavanje činjenica kako su to drugi mislili ili kako bi trebalo....
E onda možeš govoriti o tome kao "pravimo se pametni"....

Čisto da razložim pravljenje pametnim od sazrevanja koje se nekima dešava .....

Možda se i u ovakvom opisu neko prepozna......

Zar baš hoćeš da pravimo paralelu generisanja svih ljudskih osećanja iz borbe za preživljavanje...Imaš na patkovim skicama teoriju kako je nastao smeh....

Mislim da može da se dodje do te radosti života upravo evolucijom, ali onda će odmah isplivati da je u toj radosti uključena i sebičnost, ali i mnoge neprirodnosti u duhovnim stavovima koje religija forsira. Ako si stvarno zainteresovan da to razradimo (isključivo svi, ne samo ja) može. Samo pitam da li ovu novu temu tretiramo kao debatnu arenu, ili malu digresiju , koja jeste u vezi teme , jer dobrota se napaja tom viva energijom...
Ovo je ključna stvar u životu ljudi i povezana je sa mnogo osećanja i odnosa, i nisam siguran da li svi koji su uključeni u temu , žele , mogu i imaju sposobnost da budu otvoreni o ovome....

Ko zna , možda i dodjemo do toga da je moguće i božije poreklo ovih osećaja....Nepostojanje dokaza za postojanje boga nije postojanje dokaza za nepostojanje boga.
Možeš da računaš na preispitivanje apsoluta.
Borba za preživljavanje u biljnom svetu ne postoji, a verovatno je nema ni kod životinjskog sveta. Mnogi, pa i najozbiljniji naučnici, olako prelaze preko te činjenice. Postoji nagon za životom, a to nije ni u kakvoj korelaciji sa borbom za opstanak.
Smeh nije nastao. Smeh je dat kao što su date glasne žice, uho, oko, srce... ili bilo koji drugi organ.
Mnogo si se bavio motivima šta čoveka goni na samoubistvo. Evo najjednostavnijeg i, za mene, najistinitijeg odgovora: Ako je sve nastalo samo od sebe, slučajno (dakle - nije moralo ni nastati), onda se samo može steći dojam da je život, ovakav kavim ga znamo, bez svrhe, bez cilja, dakle - besmislen. Mnogi tako rezonuju i automatski postaju skloni suicidu. Nasuprot toga, ako se uzme da život nije slučajno nastao, nego je inteligentno kreiran, onda sama ta inteligentnost čoveku uliva poverenje da je život i te-kako smislen. U takvoj situaciji čovek se neće plašiti smrti, ali nikada neće ni izvršiti samoubistvo, jer bi to automatski priznalo besmislenost života. Tek kad se shvati da ne treba imati sebičnosti, život dobija smisao.
Nismo ostavljeni na milost i nemilost, kako neki tvrde, nego se o nama vodi neprekidna briga. Ja sam potencirao na radosti i neraspoloženju. Oni nam se dešavaju svakog trenutka i, u stvari, su znakovi pored puta koji treba da nas upozore da li ispravno radimo ili ne. Ako smo nemirni, neraspoloženi, mrzovoljni, ako nam sve naopako ide, onda je sigurno da nismo radili dobro i da je krajnje vreme da promenimo lošu praksu. Ako smo smireni, zadovoljni, ako nam sve ide kako treba, onda smo sigurno na pravom.

Nismo ostavljeni na milost i nemilost, kako neki tvrde, nego se o nama vodi neprekidna briga. Ja sam potencirao na radosti i neraspoloženju. Oni nam se dešavaju svakog trenutka i, u stvari, su znakovi pored puta koji treba da nas upozore da li ispravno radimo ili ne. Ako smo nemirni, neraspoloženi, mrzovoljni, ako nam sve naopako ide, onda je sigurno da nismo radili dobro i da je krajnje vreme da promenimo lošu praksu. Ako smo smireni, zadovoljni, ako nam sve ide kako treba, onda smo sigurno na pravom.

o deci se vodi briga. jer nisu sposobni da vode brigu sami o sebi.odrasli ljudi imaju u sebi sve sto im je potrebno. jedino treba da to pronadju.
zasto ljudi smatraju boga dadiljom?:)
i drugo.
ako ti se staklo zabilo duboko u meso, moras raseci, izvaditi, ocistiti...ili ces umreti od gangrene.a to rasecanje i vadjenje i ciscenje nije ni najmanje prijatno.
da li smo trenutno zadovoljni ili patimo, ne govori nista o tome da li smo na pravom putu.:)

Zgodna tema...dobrotom pobediti zlo...
kad smo kod toga, evo baš jedne anegdote..na tu,ovaj..temu...

Otme Suljo Mahatma Gandhi-u 'happy meal' i pojede pola pre nego što ga ovaj lupne maljem po glavi.
Iznenađen, reče Suljo, "Čekaj ba, nisi li ti jednom rekao da je pasivan otpor zakon koji deluje pod svim okolnostima?! "

A Gandhi zagrize hamburger i reče, "Eeee, bila su to druga vremena.

Danas je malj zakon.."

U momentima kada biste nekoga ko vas je povredio najradije ignorisali, što je po meni vrhunac osvete, šokirajte ga dobrotom, pa i po cenu da vas prezire, a najčešće se dešava da vas u svoj svojoj "veličini" prezire.

Dobrota nikada ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Ili kod osobe kojoj je upućena proizvede uzvratnu reakciju ili stid.
Stid, kao posledica našeg delanja,ukoliko se učestalo pojavljuje, kad tad će biti nepoželjni deo nas koji kao strano telo treba proterati.

Dakle dobrota je blagotvorna i za vas i za osobu koja je ne zaslužuje.

Interesantno.
To može da bude neka ''šok'' terapija za ovu drugu stranu.
Mene je otac učio tome, da najbolji način da nekoga pobedim, u nekom ljudskom smislu, moralnom... da u trenucima kada me osoba isprovocira i očekuje da se spustim na nivo rasprave, suza i vike, ja se popnem na nivo ''iznad'' i uputim joj - razumevanje, lepu reč, osmeh...
Možda sam samo jednom do sada uspela da nekog zbunim, da nekog i razoružam osmehom... I nekoliko puta sam odreagovala nelogično za situaciju (suviše smireno), ali ne znam kako je to delovalo na tog nekog... možda čak i da nije primetio...
Problem je što smo mi ipak u tim situacijama previše povređeni, ranjeni, razočarani... a ne toliko jaki i samosavladivi da bismo reagovali suprotno onom što mi smatramo da ''priroda'' situacije zahteva...
Još jedno je pitanje, a to je kakva je osoba kojoj upućujemo dobrotu mesto zasluženog izliva besa, bolne osvete... Ako se radi o osobi visoke svesnosti, onda može kod nje da se proizvede stid, pa i kajanje, nakon prvobitnog zaprepašćenja i čuđenja...
Treba ipak proceniti sagovornika. Koliko zaslužuje da uradimo nešto tako veliko za njega.
Jer za mene i jeste veliko davanje dobrote i onda kada je ''protivnici'' najmanje zaslužuju.
Natčovečanski podvig.

Interesantno.
To može da bude neka ''šok'' terapija za ovu drugu stranu.
Mene je otac učio tome, da najbolji način da nekoga pobedim, u nekom ljudskom smislu, moralnom... da u trenucima kada me osoba isprovocira i očekuje da se spustim na nivo rasprave, suza i vike, ja se popnem na nivo ''iznad'' i uputim joj - razumevanje, lepu reč, osmeh...
Možda sam samo jednom do sada uspela da nekog zbunim, da nekog i razoružam osmehom... I nekoliko puta sam odreagovala nelogično za situaciju (suviše smireno), ali ne znam kako je to delovalo na tog nekog... možda čak i da nije primetio...
Problem je što smo mi ipak u tim situacijama previše povređeni, ranjeni, razočarani... a ne toliko jaki i samosavladivi da bismo reagovali suprotno onom što mi smatramo da ''priroda'' situacije zahteva...
Još jedno je pitanje, a to je kakva je osoba kojoj upućujemo dobrotu mesto zasluženog izliva besa, bolne osvete... Ako se radi o osobi visoke svesnosti, onda može kod nje da se proizvede stid, pa i kajanje, nakon prvobitnog zaprepašćenja i čuđenja...
Treba ipak proceniti sagovornika. Koliko zaslužuje da uradimo nešto tako veliko za njega.
Jer za mene i jeste veliko davanje dobrote i onda kada je ''protivnici'' najmanje zaslužuju.
Natčovečanski podvig.

Drago mi je da si doživela to što želim da kažem. Ako tu osobu izranjavljenu besom, mi (ili ona nas) recimo zagrlimo, osmehnemo joj se i sl. prosto zaceljujemo te rane koje samo bes i mržnja mogu najviše da stvore, ALI postoje ljudi koji žele da budu u konfliktu, prosto se tako hrane, ne žele pomirenje....tu ne treba koristiti dobrotu, nego ignorisati.To su ljudi koji žele da nas izranjave našim gnevom i svaka naša dobrota im smeta.

ALI postoje ljudi koji žele da budu u konfliktu, prosto se tako hrane, ne žele pomirenje....tu ne treba koristiti dobrotu, nego ignorisati.To su ljudi koji žele da nas izranjave našim gnevom i svaka naša dobrota im smeta.

Охохо, виш како за месец дана еволуира почетно становиште:
U momentima kada biste nekoga ko vas je povredio najradije ignorisali, što je po meni vrhunac osvete, šokirajte ga dobrotom, pa i po cenu da vas prezire, a najčešće se dešava da vas u svoj svojoj "veličini" prezire.

За још месец дана на форуму отворићеш тему о томе како су мржња и освета врло делотворне и корисне ствари!

:twisted::lol::lol::lol:

Prosto si divna.:D Kako pomno pratiš moj razvoj koji vodi u tamu i propast, a kako ti divno uzrastaš u dobroti i ljubavi.:D

O Hellen, reci samo i svi ćemo postati preslatke koke i imati puno jaja i pilića i živeti dugo i srećno.:D

Pozdravljam te.

Tvoja mora.:D

Јаоо....а ја се питам зашто не могу да спавам све ово време....кад оно - ти!

Само тако, настави, као што рекох..:D....Биће од тебе добар форумаш једног дана, само када те неко довољно испровоцира да пренебрегнеш сопствене фразе и пустиш на слободу своју праву природу! :wink:

Јаоо....а ја се питам зашто не могу да спавам све ово време....кад оно - ти!

Само тако, настави, као што рекох..:D....Биће од тебе добар форумаш једног дана, само када те неко довољно испровоцира да пренебрегнеш сопствене фразе и пустиш на слободу своју праву природу! :wink:

Ne bi valjalo, gadna mi je priroda, zato se ubih da objasnim kako se borim sa njom!!!:-D
Pišem, probati dobrotom,...., mudrošću....., ne vredi Hellen, borba do poslednjeg pera, pardon , borba bez prestanka.:shock:..dok ti oči ne ispadnu, dok ne zanemiš objašnjavajući prvo sebi a onda i drugima, ako uspeš (ponekad).:D

Znaš šta je Hellen za mene? - Sušta dobrota! Sa njom mi je lako, teško mi je sa mnom! :D
Ali Gljivo, nisam živa ako se pojave Hellen-ine šlihtare ( ničim izazvane), mora se upotrebiti velika količina dobrote.:(:(:(

Ma nije to strashno, ne treba bash puno muke oko toga,.to ti dodje onako ''pri nozi'', malo dobrote bacish i plivash prema obali ...pa bio dobar il' ne bio neko ce te cushnuti, bar radi treninga :D
Samo ne daj srcu jada, Tajso, ne daj se !!!
Al' znash koji je mene fazon muchi :(...znash shto kazu posle shamara okreni i drugi obraz...pa ja pochela posle ''shamara'' da se smejem, pa uzvratim ''shamarchinu'', pa onda se nasmejem i okrenem drugi obraz i kazem ''' 'ajde izvol'te'':D...modifikovana dobrota...znam da nije, al' popravicu se ...jednom... :-)

...mislim, figurativno, ne pravo fizikal-tabanje

Ma nije to strashno, ne treba bash puno muke oko toga,.to ti dodje onako ''pri nozi'', malo dobrote bacish i plivash prema obali ...pa bio dobar il' ne bio neko ce te cushnuti, bar radi treninga :D
Samo ne daj srcu jada, Tajso, ne daj se !!!
Al' znash koji je mene fazon muchi :(...znash shto kazu posle shamara okreni i drugi obraz...pa ja pochela posle ''shamara'' da se smejem, pa uzvratim shamarchinu, pa onda se nasmejem i okrenem drugi obraz i kazem ''' 'ajde izvol'te'':D...modifikovana dobrota...znam da nije, al' popravicu se ...jednom... :-)

Ništa pre dobrog rasuđivanja. Ako će uroditi plodom, žrtvovati se, ako ne, šamarčinu i briši!:D

Podrazumeva se, figurativno, baš.:D

Back