Kafić Dobro jutro, dobar dan, laku noć i dobrodošli vol 10

Dobar dan.
Pravim pauzu od posla i sumiram utiske današnjeg dana.

Zove me ćerka danas, sve neobavezan razgovor i onako usput dodaje samo da znaš rasekla sam palac i krv je liptala pola sata.
Šta se desilo?
Igrali smo fudbal i nešto teško mi palo na nogu. Jako je bolelo, nisam plakala.
Kako je sad palac pitam i zamišljam ko zna kakve scene
Malo bolno, ali mogu da trčim
To se jutros desilo?
Ne, juče uveče.
Gde je baba?
U kupatilu?
Dobro zvaću kasnije.
Posle razgovora razmišljam o svim činjenicama i zaključim da nije tako ozbiljno kako deluje na prvi momenat.
Mama mi je kasnije to i potvrdila.
Posle ručka, u patikama, otišla je da se igra.

Dobro je da nije ništa strašno ali neka povede računa :vzagrljaj:
Ja još malo pa privodim dan kraju, jutros sam kasno počela. Započela sam i jedan važan posao, moram ga završiti do odmora. Konačno mi se vratilo malo volje. Uskoro pravimo spisak za kupovinu na ček, mora se, pa mi treba koncentracija da nešto ne ispustim. Gledam da čekove koristim pametnije, ali ovoga puta je to onaj nužni, za hranu. Sve je to život. Da ta uplata nije odložena sve bi bilo kako treba. Svi lažu bez razlike, to sam se već uverila. Ali mnogo me to ne potresa, ništa novo. Samo znam kome mogu da verujem, a kome ne. Tako da sam sada naučila odakle sve promašaji dolaze, a dolaze sa svih strana, retki su oni koji stoje iza svojih reči, kao nas troje. Stvarno retki. Ja nikada nikog nisam prevarila za pare, ukrala nešto, odlagala, ne poštovala dato obećanje. A kada veruješ nekom i on te lepo ispali, jedno piše a drugo radi, shvatiš da si ti svojim ponašanjem mnogo iznad takvih, jer su ljudi poput nas retkost. To sve maže, laže, odlaže i pravi te budalom, ucenjuje, vređa, vrlo malo poznajem ljudi koji zaslužuju moju pažnju ili će je dobiti. Prijateljastvo nikad.

Uspele smo, ali je došao i muž da nosi. Napunile smo kuću do uplata i imamo svega u kući hvala Bogu. Danas sam pojela nikad više voća, ovoliko voća, 8 vrsta, nismo imali ni o Božiću. I za pse je nabavljena hrana, puno hrane. Lekove sam kupila isto i alkohol, puno toalet papira i osnovnih namirnica, i sve za kompletne obroke, i slatko, i lubenicu, i sladoled, i piće, i baš sve što nam je falilo. Mnogo sam zadovoljna. Sad mogu da biram šta ću jesti, ali sam pojela bananu i popila nes i dosta mi je. Možda uzmem šumsko voće kiselu i borovnice i to mi je večera.
Dosta stvari smo platile jeftinije, limenku koka kole 0.33 običnu 47 dinara, sladoled Aloma karamel 359 din, seoski vrat 1300, duo krem 189. Prilično smo uštedele, 10 % od vrednosti računa u odnosu na pune cene.
Sve je to nebitno. Bitno je da sada ima hrane i svega u kući, i da sam mirna.
Večeras imam vreme samo za sebe. Da slušam muziku, dremam, čitam knjigu. Nije ni vruće u stanu. Milina. Sad odoh da pušim i pijem hladnu kiselu, pa da dremnem i malo slušam muziku.

Otkrila sam još dva nova jela za ručak koja ću isprobati, eto malo izmene ovih dana. Kupovnu pileću karađorđevu koju ću da ispržim, i pečene punjene paprike koje nikad nisam pravila, ja uvek kuvam paprike. Baš bih volela da ova dva eksperimenta uspeju i da uvrstim nova jela na meni. Do sada sam otkrila boraniju, koju su dugo odbijali, jer nisam umela da je napravim kako oni vole. Ako uvrstim i ovo u redovan meni, eto meni dva laka ručka za malo para i uvek dobrodošla. Posle bureka i knedli, koje sam savladala, uvrstila sam i kolač s malinama, malina imam uvek, i ostalog u kući. Otkrila sam i novi doručak s mlekom, čoko kuglice, kao žitarice, to je muž otkrio i meni je super. Tako mic po mic proširujem listu jela. Takođe sam prepisala recept za pitu od krompira bez kora, deluje vrlo slasno. To ću probati prvom prilikom. Za slatko nije problem, toliko ga retko pravim, šta god napravim slatko, oni se
oduševe. Ali ideje za jeftin ručak i večeru treba stalno obnavljati. Puna sam ideja u kuhinji. Neko veče ću da pravim pljeskavice od tikvica, da mi ne propadnu tikvice, neću im reći šta pravim.
Sa mužem sam podelila meni za narednih 8 dana. Rekao je vrhunski, bolje nego u hotelu.
A zabavlja me da spremam nešto novo, sada konačno da malo mašte unesem u kuhinju.
Tako se na kraju naša ishrana nije nikad pretvorila u dosadnu i istu jer kad dođe mršav period izvade se iz fioke svi oni recepti za mešenje, i kačamak, i popara, i prženice, i palačinke, i uštipci, i lepinje, i pituljice, i projice, i kiflice, i pite, te okrenemo jedan dobar krug pre nego što nešto ponovo spremam. Nikada nam moja kuhinja nije postala dosadna. Prošle godine otkrila sam slanu plazmu. Ove godine otkrila sam mortadelu i neke nove sosove. A imam knjigu recepata, ja još nisam pravila ni pola, što slano, što slatko, sve ima. Gastronomija je moja ljubav i ja u tome uživam, to je moj hobi kada imam slobodno vreme, i zato stalno pričam o hrani.

Dobar dan.
Završila sam sa poslom i grejem ručak.
Pravila sam pljeskavice od tikvica po svom receptu, iz glave, od 8 ostale su dve. To će im biti kao dodatak uz večeru. Večeras jedemo prvu lubenicu ove godine.
Danas uradila dosta važnog posla.
Popodne imam neke obaveze, ali ne mnogo. Gledaću da se odmorim koliko mogu. Danas nisam puštala klimu, ima promaje, prijatno je.
Idealno popodne da se ništa ne radi, odmara i uživa.

Dobro veče.
Uskoro ću u krevet.
Tražila sam dugo recept za domaći sladoled, pravila sam ga pre jedno 15 godina, i našla sam ga konačno. Dok potrošimo ove zalihe u kući, pravim domaći sladoled, što ću i svekrvi reći, a imam i plazmu, imaćemo vanilu, čokoladu i plazmu.
Divno je što sam se toga setila.
Inače sam jela sladoled karamel Aloma i baš je lep.
Slušala muziku, neku novu i čitala recepte i razne savete. Malo odremala. Celo popodne sam uživala, a sada sam srećna zbog recepta za sladoled. Za vikend ga pravim. Kad budem svekrvu podsetila na ovaj recept, biće oduševljena.
Kakva sjajna ideja.
To će biti iznenađenje za moje. 🍒

@Zauz ne smatram da sam te uvredila. Ja bih tako uradila da mislim da to treba. Iznosim svoje mišljenje i drugi iznose svoje.
Ne mozes da mi dajes dijagnozu kad nisi lekar nije relevantna vec je uvreda ... zamisli da ja tebi napisem kako si usamljena zato sto kraj savrsenog zivota koji opisujes pises ovde kako bi se osecala jbt.

Ali po tome što pišeš nisi dobro.
Barem ja to tako vidim.
Ja sam se trudila da pomognem onako kako ljudi prilaze takvim stvarima i reše ih, na volju ti.
Dijagnoze daju samo lekari ...oni mogu da imaju razlicita misljenja ... da se ne slazu ...za resenje bilo cega treba svi da ucestvuju zajedno treba sve da bude briga treba svi da hoce ...bukvalno svi...kad nije tako nije...
Umorila sam se od jurenja zubara...dodjem zakazano posle podne nesto ne radi...dodjem zakazano ujutru nije tu ode negde hitno...jbg...nije hitno ...odem da se pomolim tamo opelo...simbolika...

Poslednja izmena:
Ne mozes da mi dajes dijagnozu kad nisi lekar nije relevantna vec je uvreda ... zamisli da ja tebi napisem kako si usamljena zato sto kraj savrsenog zivota koji opisujes pises ovde kako bi se osecala jbt.
Izvinjavam se ako sam te uvredila. Želja mi je bila da pomognem. Sve što pišeš zvuči vrlo loše. Rekla sam da je moje mišljenje tako, ali uvaži izvinjenje.
Definitivno neću više nikom ništa reći, pametnije je, čak i kad imam najbolje namere.
A ti izvini. Zaboravi na moje komentare.

Dobar dan.
Pravim malo pauzu, prilično težak dan danas, mnogo sam uradila i mnogo stresa danas.
Još malo pa vikend ou jea i naspavaću se ko čovek.
Čekam kraj radnog dana, da se popodne opustim.
Noćas nisam nešto spavala i ceo dan mi se spava. Sutra ću nadam se odspavati.
Pravila sam punjenu papriku od šilje u rerni, lepo je ispala, nas dve smo jele. Idem da popijem kafu i zamezim nešto slatko do kraja dana, a posle nadam se potrebni odmor.
A evo i paprika

Prilozi

• IMG-ab882c6c06c21d5dc84b9101544dc01d-V.jpg
    IMG-ab882c6c06c21d5dc84b9101544dc01d-V.jpg
    125,4 KB · Pregleda: 33
Muž je pohvalio papriku, sviđa mu se. Ovo je prvi put da sam pravila punjenu žutu šilju u rerni, i mnogo je lepa, i lakše se pravi od kuvanih babura. Pa nekad one, nekad ove. Probaću i sa crvenim, one su najlepše, to mi je odavno želja. Drago mi je da je moja modifikacija jela uspela, čime imam još jedan lakši način za pravljenje. Dugo sam analizirala recepte po netu dok nisam iskombinovala svoju papriku na svoj način iz rerne, bez pekača. Imamo i za sutra, a imaću i dve da ostavim. Mislim se da odem po neko meso i šlag, treba mi za domaći sladoled, sve imam u kući, ali me trenutno mrzi da pravim, možda kasnije. Treba da operem posude za sladoled, sve sam plastike od sladoleda poslala svekrvi i nijednu nije vratila, moram prati sad od masti posudu i moram ovu sad od sladoleda. Jako se teško pere plastika od masti, a treba mi za domaći sladoled. Praviću pola mere, od toga izađe jedno kilo i po sladoleda za 200 dinara. Ali vrhunski sladoled.
Moja paprika je doživela da je muž omazao tanjir. Kada budem našla crvene paprike, praviću i od njih. Domaći sladoled će mi biti delux, ali prvo da se nakanim da spremim sudove. I ne peru mi se silne vangle posle, dosta sam se umorila danas od posla. Ali praviću ga sigurno, ako ne danas, onda sutra. Sutra imamo paprike za ručak, taman da nešto slatko napravim.
Takođe mi je i pun friz, nemam gde da stavim sladoled u zamrzivač. Pa možda sačekam da utrošimo ovo iz friza od hrane. Svu plastiku i to dobru joj redovno odnesem, a ona pola vrati sa hranom, ali ja ostah bez plastike za sebe. Daj psima novu posudu za vodu, daj da se spakuje pretop i tako sve moje dobre plastične posude odoše kud koje.
Svetla tačka je što je petak popodne, sve obaveze mogu da odložim za sutra i radim šta volim, ćerka nije tu da pravimo zajedno pošto hoću da je iznenadim, a muž nikad ne pita šta pravim dok ne završim. Videću. Ako me uhvati želja da pravim, napraviću. Nisam im rekla za svoju ideju. To će biti iznenađenje.

Napravila sam domaći sladoled, vanila i plazma.
Ćerka kaže da je extra, baš joj se sviđa, i rekla je da ovo stalno pravimo, i pitala me da joj objasnim šta sam radila.
Paprike su drugi dan još lepše, a dve sam zamrzla. Danas je Ognjena Marija, sedimo kući, upalili smo klimu jer je pakleno, i uživamo u mojim đakonijama.
Kuhinju sam sredila tako da sam slobodna, a drugo danas ništa ne radim. Od ručka sam se prejela, paprike su bile nikad lepše. Čekam još da muž da svoje mišljenje o sladoledu.
Inače sledećeg meseca radimo jednu novu tehniku na zidu u dnevnoj, tako da ćemo imati radove. Šta je i kako izgleda ću vam pokazati kad završimo. Meni izgleda luksuzno i podržala sam muža u ideji.
Psi su dobro, čak i mali penzioner.
Popodne sam slobodna, počela sam da čitam Puškina. Slušaću muziku i tražiti neki novi brz recept shodno mom ukusu. Oni će možda da izađu, ja ne idem nigde, ne što ne mogu, nego uživam kod kuće u svemu što volim. Ćerka je juče bila na Adi, a oni su izlazili ovih dana. Muž kaže da mu se drugar na odmoru kod njega proveo savršeno, njih dvojica su uživali, plaža, banja, vikendica, izlasci, utakmica, gostoprimstvo i hrana kod moje svekrve (opšte poznato).
Ovo je iz vikendice, jedno mnogo lepo selo i njegov drug je oduševljen. Šljive rodile.

Prilozi

• IMG-9e55cba08abaa1c3bc1e5365646c6243-V.jpg
    IMG-9e55cba08abaa1c3bc1e5365646c6243-V.jpg
    123,6 KB · Pregleda: 41
  • IMG-e5e87db94eba7b973a447e02b88926fd-V.jpg
    IMG-e5e87db94eba7b973a447e02b88926fd-V.jpg
    112,3 KB · Pregleda: 41
Meni je svekrva rekla, pa danas ništa nismo radili po kući.
Skuvala sam kafu, pojela sladoled. Baš mi se dopada.
Sad smo otvorili širom sve da uđe vazduha. Slušala sam muziku i uživala danas ceo dan.
Osećam se tako fino i opušteno, odmaram se i uživam. Jedan savršen dan vikenda po mojoj meri, i za uživanje i za odmor.
Sad uživam u svežini i idem da završim nes i pušim. Ako oni budu hteli opet sladoled, nestaće ga večeras, vidim ja da ću morati ponovo da pravim :lol:
Ovo mi je danas dočekano sa oduševljenjem, muž se naložio da prodajemo, i misli da se bavimo prodajom hrane, jer je potpuno oduševljen mojim spremanjem. Kakav kompliment. 💖

Ovaj Puškin je lud, uživam u knjizi. Ćerka čita Karamazove, ona kaže Dostojevski je lud.
Možda jednog dana kad odem u penziju otvorimo jedan mali restorančić za svoju dušu. Ako uopšte to budem želela u tim godinama, a verovatno neću. Već sada znam da u penziji neću hteti ništa da radim :lol:
Brate do penzije imam još 20 godina, više nego što imam trenutno staža. Mnogo je kume. Biće dobro ako je dočekam uopšte. Volela bih da budem i krepka i zdrava i sa 65 ali to je u Božijim rukama. Za sada još živim život kao da sam mlada, i zasigurno znam da me moj duh neće napustiti nikad, bez obzira na godine.
Moja ljubav prema kuhinji rodila se spontano, kao neki hobi koji mi je oduvek nedostajao. Već sam pregledala nekoliko recepata danas. Ništa što bi zadovoljilo moje kriterijume.
Počela sam kad imam vremena da smišljam za nas novu hranu i improvizujem način pripreme, odn. da koristim neke svoje finte, i za sada ide dobro.
Nešto što bi me ispunilo kada mi je dosadno, a u isto vreme sreća za celu porodicu.
Tako da posle 24 godine uz šporet mogu svečano da izjavim - ja sam zavolela da kuvam 🙊

Samo da pojasnim moji kriterijumi u kuhinji su sledeći, da ne mislite da sam neka utripovana budala : da se brzo pravi, da je ukusno, da su to sastojci iz kuće, da je po mogućstvu pristupačno ali da se ne pravi sa surogatima i tako nekim stvarima kao gustin i sl. Znači da bude kako ja to kažem original ukus, pun. Eto. Nadam se da ipak ne zvučim kao kompletan idiot.

Poslednja izmena:
Uopšte mi se ne spava.
Slušam muziku i razmišljam se da jedem. Šatro ću da preskočim večeru, ta odluka trajala je do moje prve gladi. Pošto sam pite ispekla samo za njega, meni preostaje da se snađem. Kakva dijeta, kakvi bakrači. Kaže ćerka bila si debela i u Budvi 2015. Reko nisam, jesi, jesi, vidi slike.
Ja tvrdim da uopšte nisam debela ni sad, i da realno koga boli uopšte za to, ja volim da jedem, i nema tu Bože pomozi.
Samo da ne pređem neku svoju zlatnu granicu, bila sam i deblja ranije pa nikom ništa. Živela sam ko i uvek. Zapravo nikako da objasnim ćerki da prestane toliko da se opterećuje linijom, lepota je mnogo više od lepe linije. A zadovoljstvo sobom je presudno. Nadam se da će to uskoro shvatiti.

Spremam se za izlazak. Oprala sam kosu, promenila frizuru. Spremila sam šta ću da obučem. Još samo da završim par poslova po kući pa nas dvoje idemo sami, bez ćerke. Ona je otišla s nekim u grad, doći će večeras. Smislila sam odeću i kozmetiku. Lepo ću da se našminkam. Staviću hajlajter, ne samo karmin i maskaru što je moje inače šminkanje. Staviću i malo senke. I onaj letnji parfem. Ili joj uzmem Libre, videću. Danas će frizura biti drugačija, malo za promenu. Moraću dobro da izvučem sa šminkom to što želim da postignem. Idemo u jedan lep kafić, rekla sam mu da me slika, za razliku od nekih koji jedni drugima šalju slike gde su i šta rade, ja se tešim da sam još normalna te objavljujem samo na društvenim mrežama, tj na forumu i fejsu. Ostalo nemam.
Kanim se da završim to nešto posla, pa da se spremim s mirom, popijem nes, polako u život. Psi neka čekaju. Nije im prvi put.

Veče je bilo divno. Jedan ceo vikend koji sam provela u uživanju. Nas dvoje smo se divno proveli. Baš uživam.
Otkrila sam derfost funkciju na šporetu te sam odledila pite i ispekla. Sladoled je u frizu za sutra. Još samo da izvadim ručak, ćufte u sosu.
Divno sam provela veče, a kosa mi je svetlija, frizuru sam nekako namestila.
Danas sam sve uradila, i izašli smo, i bilo je tako fino.
Uživam i jedva čekam odmor, onda ću da uživam još više.
Tako divno veče s mužem, za pamćenje. 🌷

Oni su otišli da gledaju to što hoćemo da stavimo u dnevnu sobu, a ja odoh do Kineza po šnalu, pikslu, i hoću da malo šunjam da vidim šta ima od tih njihovih kućnih prcaboza.
Idem u samostalan lov na nešto neodređeno. Treba mi neka svuci haljina za ribanje patosa i kuvanje ručka, ali da liči na neki bugarski stolnjak da baš ne zaličim na baba seru sa stajlingom, ako me razumete. Neću da u kući drljam izlazne stvari, gomilu letnjih haljina uskih sam bacila jer ne idu uz moju figuru i sad mi treba nešto jeftino u čemu domaćica u kući izgleda lepo dok mesi. Jbg ja da žrtvujem kombinezon za izlazak ili se kuvam u helankama i brendiranom šortsu ne mogu, tražim neku džoku za spremanje po kući, kakav klizavac, da zaličim na pravu seosku tetku. Jer jebi u kući ležeći ili kuvajući ručak i perući sudove i ribajući šporet ne želim da ništim dobre i skupe stvari, to mi je greška od ranijih godina. Nemam stvari koje izlaze iz mode ili su lošeg kvaliteta, neću moj brižljivozm pun orman da žrtvujem ni sa čim. Idem ali sumnjam da ću to i postići. Bar da uzmem šnalu i pikslu, trake, i tako te stvarčice. Idem sama, da se malo manem i kuće i porodice, jedno popodne.

Poslednja izmena:
Lov je bio neuspešan. Majke mi moje ako nije bilo bolje da sam otišla u Ada mol. Naravno ništa nisam kupila osim šnale njoj. Za te pare što oni prodaju kupiću markiranu haljinu za šetnju, jok za znojenje u kući. Kad primim platu odoh u Ada mol, naći ću nešto sigurno. Sada odoh da kopam po ormanu, možda nađem nešto, i da operem veš te nosim ove dve haljine sa kojima nisam zadovoljna. Naći ću ja sigurno ali i treba više i vremena i ideja gde da tražim. Možda čak i po ulici, videću. Idem prat mašinu da bar ovo što imam osušim.

Danas je veliki praznik. Ko ima u kući treba da uzme med i ako ima lekovitu vodu iz neke naše banje, ali med obavezno. Danas ne valja ići na kupanje.
Da bi vam cela godina bila srećna, uzmite med iz kuće.
Mi smo srećom imali med u kući. To mi je rekla zaova.
A muž je doneo lekovitu vodu iz banje, i to sam popila dve čaše sa medom.
Gospod da čuva i podari svako dobro.

Nas troje smo posle nekih lepih vesti proveli popodne opušteno. Nas dvoje celo popodne u krevetu, a ona je koristila sve vreme da se slika, pravi najbolji selfi i sluša muziku. Ja sada slušam muziku i ranije ću u krevet. Ako me pitate od čega sam umorna - to je tajna :tajna:
Pa tako... Odoh jeli da samozadovoljno dremam, jer nemam snage ni da slušam muziku, samo bih slatko zaspala :zzzz:

Back