Dobro došli u forum "Pozorište"!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Proffa:
Neki glumci se predaju zaradi pa zaborave glumu i vise nema nikakve iskrenosti sto je providno i bezosecajno, mozda tu vidim Bjelogrlica,
On po ovom sudu, samo odradjuje posao za pare... i njemu slicni... a gde su osecanja?

То се зове једном речју - тезгарош! А Бјелогрлић је типичан представник овог "жанра". Недавно му је пук'о посао звани "Багдад кафе" у Јовановој улици, тако да ће још више да се баци на "глуму".... :?

ina_90_:
Ljudi da je Bojana toliko losa ne bi bila student generacije...isla sam sa njenom sestrom u skolu, sto posto je normalna i o.k. Nije kriva sto lepo izgleda!

Чула сам од људи који је познају да је ОК. особа, а видела сам да је веома згодна, међутим, оно што сам осим тога видела је да нема везе са глумом и да и поред тога што је објективно згодна, нема ни мало женствености, шарма и сексепила, што је мораш признати јако редак случај, за тако згодну девојку, као што је она.

A ako vas nervira stvarno mi je zao ali neko je smislio daljinski i postoji mnoooooooooogo predstava u kojima ne glumi ona! Nije da se svadjam sa vam ali sam morala da kazem ovo jer nije u redu da je toliko pljujete...a to da li je neko 'gura' ili ne to nije vas problem.Iskreno i vas da neko 'gura' milion posto ne biste rekli a nemojte mene ja bas i nisam za to bolje da prodje neka talentovanija....ako ima vezu nije ona kriva i naravno da ce je iskoristiti.

Не може неко бити "гуран" током целе каријере у овом послу, јер то једноставно, ако је без покрића, ствара анимозитет код колега и што је још горе код публике. Замисли само ко ће њој дати главну улогу у неком скупом пројекту, ако зна да је глумачки "танка" и да је публика не жели!

I ja bih, a sigurna sam da bi i svi!!!Pokusacu sledece godina na FDU-glumu i procicu sigurno...toliko od mene sto se tice nje. Seka Sabljic, Milena Dravic i Ceca Bojkovic najbolje glumice koje postoje!

Прво скочи, па реци - хоп! Затим уколико ниси сто посто сигурна у свој таленат и изглед, немој се упуштати у авантуру звану глума! Веруј ми нема ништа тужније од неуспешног глумца... :cry:

ina_90_:
Ma o.k. upravu si....ali me nervira to sto je svi pljuju....pa nece joj niko dati ali to je njena stvar....sigurna sam milion posto u svoj talenat a to je potvrdila i jedna veoma uspesna glumica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uostalom, sve je stvar ukusa. To što se meni Bojana S. ne sviđa ne znači da objektivno nije dobra.
Evo, ja mislim i da je Ivan Bosiljčić totalni krš od glumca, ali masa ljudi ga obožava, što ovdašnjih forumaša, što ljudi koje poznajem.
Tako da sigurno i Bojana S. ima svoju publiku.

Ево ја сматрам, рецимо за Бориса Комненића полуанонимног глумца да је очајан, а има неких, истина ретких, којима се он допада, чак и такав сав никакав какав је. А да не говоримо о оним анонимусима који се баве јавним послом, каква је глума, а да за њих нико није чуо сем уже родбине и пријатеља... Е то је равно катастрофи у овом послу. Чим се о глумцу нешто прича, па још ако велика већина има позитивно мишљење, то је супер. Мислим да се још није родила особа коју сви једнодушно подржавају. То се није десило ни највећим светским зведама Бранду, Паћину, Де Ниру...

Strela:
Ево ја сматрам, рецимо за Бориса Комненића полуанонимног глумца да је очајан, а има неких, истина ретких, којима се он допада, чак и такав сав никакав какав је. А да не говоримо о оним анонимусима који се баве јавним послом, каква је глума, а да за њих нико није чуо сем уже родбине и пријатеља... Е то је равно катастрофи у овом послу. Чим се о глумцу нешто прича, па још ако велика већина има позитивно мишљење, то је супер. Мислим да се још није родила особа коју сви једнодушно подржавају. То се није десило ни највећим светским зведама Бранду, Паћину, Де Ниру...

Pa šta ga znam... Ima i razlike između biti poznat i biti cenjen. Kome još na nos nisu izašli Milica Milša, Marija Karan, Katarina Radivojević, Stefan Kapidžić... a ako su oni glumci i ja sam. A opet, s druge strane, ima i glumaca koji igraju po pozorištima tipa ''Boška Buhe'' koji su jako dobri glumci, ali se ne eksponiraju dovoljno da bi bili poznati široj publici - primer je Olga Odanović koja je u ''Buhi'' igrala 200 godina i bila sjajna, ali niko pojma nije imao ko je ona dok je Jagoš nije izvukao iz anonimnosti (stavivši je u mnogo gore, ali mnogo popularnije predstave) i sad joj se odjednom svi dive. Na pamet mi pada i Ivan Tomić ili Zorica Jovanović, koje se sećaju verovatno samo još matori šišmiši poput mene, ali je bila divna. Tako da, kada se govori o poznatosti i popularnosti treba uzeti u obzir i to o kojoj generaciji govoriš (nismo mogle iste predstave da gledamo ja i moja mama ili moja najmlađa sestra), o ljudima kakvog obrazovanja (da li idu uopšte u pozorište i šta tamo gledaju) i razne druge faktore. A kad smo već kod izjednačavanja popularnosti i kvaliteta, seti se da i za božanstvenog Bosiljčića i ostatak terazijske ekipe do pre par godina niko u životu čuo nije jer nije bilo fensi ići u ''Teatar T''. Kada sam ranije pominjala ljudima njihove glumce svi su me gledali belo.
E sad baš da je Boris Komnenić poluanoniman...to je već malo neobična tvrdnja. A na kojim njegovim ulogama zasnivaš mišljenje da je očajan? Ja ne mogu da se setim neke u kojoj je bio loš, podseti me.

Mislim da Komnenić uopšte nije loš glumac,naprotiv...Problem je sto kod nas ljudi slabo idu u pozoriste i svoj sud zasnivaju na one uloge koje pojedini glumci ostvare u filmovima i dugackim(dosadnim) serijama...To i jeste problem kad neko igra u seriji sto godina neki lik pa dolazi do poistovecivanja glumca sa likom odnosno karakterom tog lika....Naravno to nije uvek slucaj,ali govorimo o sirokim narodnim masama....Na primer meni se od mladje generacije nekako nikako nije dojmila Iva Strljic,ali sam je gledala u pozoristu i promenila sam misljenje,pa recimo i za N.Jezdica sam tako mislila,pa za D.Tomovica, a svi su po meni bolji u pozoristu nego u epizodnim ulogama na filmu,serijama ili jos gore u reklamama za kafu,banke,loto,pivo..itd...
A recimo pre skoro deset godina gledala sam u Narodnom - Razvojni put Bore Snajdera sa B. Brstinom i jednu od glavnih uloga je imala i Milica Milsa i za divno cudo uopste nije bila losa,naprotiv dobila je sasvim dobar aplauz... Desava se.... :)

Сасвим случајно сам поменула Комненића, као пример безбојног и безличног глумца, иначе уопште не памтим оне ствари и догађаје које ми се не допадају, памтим само лепо, то је ваљда неки одбрамбени механизам од пренатрпаности "хард диска".
Уосталом, Привалова, као што си и рекла у горњем посту, све је ствар укуса, мада у филмском и позоришном свету, звезде постају они глумци које прихвати највећи део публике.
Тако бисмо могли рецимо да дискутујемо да ли је Том Круз велики глумац или не. Међутим, Том Круз је звезда, чије име продаје филмове у којима глуми, према томе такви су му и хонорари.
Код нас се на жалост, размишља још увек у неким социјалистичким категоријама, јер домаћи филм готово уопште не зарађује лову, већ је на буџету. Исто важи и за позоришта и ТВ. А ствари су дотле дошле да је страначка припадност постала одлучујући фактор, приликом добијања посла! На жалост, тако стоје ствари.

Strela:
Тако бисмо могли рецимо да дискутујемо да ли је Том Круз велики глумац или не. Међутим, Том Круз је звезда, чије име продаје филмове у којима глуми, према томе такви су му и хонорари.
.

Apsolutno se slažem, ali ne mislim da je tužno biti glumac za koga je čulo manje ljudi nego što ih je čulo za Toma Kruza, ako si pritom bolji glumac.

Slažem se da itekako postoji razlika između dobrih/sjajnih glumaca i "zvezda."Ovo prvo se postaje isključivo talentom i radom. Ukoliko odličan glumac pored talenta poseduje i lepotu, naravno da je to još jedan plus za njega/nju. Ali, ukoliko je lepota jedina vrlina i njihov jedini adut, onda nek se bave manekenstvom, a gumu nek prepuste glumcima. Etikete "zvezda" i "popularan" često se, nažalost, dobijaju iz mnogih drugih "neglumačkih razloga". Zvezde su danas sve više produkti medijske realnosti.
Mediji određene osobe smatraju posebno istaknutim i stavljaju ih u prvi plan. Takve osobe dobijaju ogroman, a često i neopravdan, prostor u medijima....o njima se piše, redovno se izveštava o njihovom aktivnostima i pretura po njihovom privatnom-intimnom životu. Najbolji primer je Paris Hilton koja sigurno nije postala popularna zahvaljujući svojim pevačkim i glumačkim umećima, već skandalima, aferama i nebuloznim izjavama. Svi znamo koliko mediji,a posebno tabloidi, obožavaju ovakve ličnosti. Oni im donose tiraž, gledanost, slušanost, rejting....tačnije profit.
A mi "obični ljudi" nemamo prilike da često i lično upoznajemo zvezde, tako da mišljenje o njima stičemo na osnovu onoga što se o njima piše i priča u medijima, koji i jeste naš najveći izvor informisanja.

...uh, ja se raspisala... ;)

Холивуд је још почетком 20. века увео "стар систем", јер су увидели да филм може да буде извор великих прихода, а да само звезде могу да им обезбеде профит. Покушали су преко везе да лансирају разне звезде, међутим, уколико их публика није прихватила, такве "звезде" су брзо изгубиле сјај и биле заборављене. Значи нико у Холивуду није опстао, ко није имао подршку најшире публике, јер публика је у Америци и уопште на Западу = профит.

Мерилин Монро је без сваке сумње била звезда која је практично обележила 20-ти век, а о њеним глумачким способностима се може дискутовати, чак је већина филмских зналаца сматра слабом глумицом, али њено име на шпици је продавало филмове. Чак је била инспирација многим уметницима, рецимо Ендију Ворхолу.

Сваки глумац, који је магнет за публику и који је незаменљив у одређеној улози, као рецимо Шварценегер у "Терминатору", Мерилин Монро у "Неки то воле вруће", Џон Вејн у "Поштанским колима", или рецимо млади Клинт Иствуд у шпагети вестернима Сеђа Леонеа, је добар глумац, без обзира шта о њима мислили критичари, за које је једини појам добре глуме - глума по Станиславском! Како је то досадан и превазиђен поглед на глуму...

Sve što su i Maritza i Strela rekle o holivudskim zvezdama i profitu mislim da je na mestu. Ali ne mislim da se to može primeniti na naše pozorište, a i uopšte na većinu svetskih pozorišnih scena, jer pozorište, kada su glumci u pitanju, mahom nema veze sa profitom. Kroz pozorište profitiraju producenti, možda i reditelji i pisci, ali glumci teško, bilo da su u Beogradu ili na Vest Endu. Kod nas glumci profitiraju valjda na reklamama i TV serijama, što i nije baš nešto glamurozno.

Postoji mnogo veoma dobrih glumaca koji rade po provincijskim pozoristima i nemaju sansu da se probiju i da ih upozna sira javnost. Tj., mogli bi da glume u komercijalnim serijicima na Pinku sa Djosom, ali se ne spustaju na taj nivo. Takodje, smatram da se ne moze suditi o nekom glumcima na osnovu toga sto se moze videti u istim tim serijicama... To su komercijalne stvari koje su tu da naprave pare i glumci koji to snimaju ne rade to jer misle da je to nesto kvlitetno i dobro vec zato sto su to ogromne pare, za razliku od pozorista. Zato smatram da niko ne moze da sudi o necijim glumackim mogucnostima na osnovu Pink serija.

Prvo, Boris Komenic je sasvim solidan glumac.
Preporuka svima da sto je moguce vise glumaca pogledaju u pozoristu, nekim glumcima ekran jednostavno ne lezi. Filmsko platno na neki nacin sputava.
Drugo, naravno da za Ivana Bosiljcica i njegove mlade kolege iz Pozorista na Terazijama do pre par godina ljudi nisu culi iz prostog razloga sto su tek bili izasli sa akademije. Mada se i ja slazem da je on prosecan glumac.
Trece, Olga Odanovic je sjajna gde god da igra, a ako su predstave u JDP u kojima Olga igra kao sto je na primer fenomenalna Govornica ili Gospodja ministarka u Narodnom po tvom misljenju neke losije predstave, onda ne znam sta si gledala:-)
Cetvrto, ne znam zasto su se svi uhvatili Kapicica. Ja sam ga gledao u pozoristu i on je jedan vrlo zreo i studiozan glumac za svoje godine.

Прво и основно је да човек једноставно нема никакву потребу да гледа оне глумце који му се не допадају, као што не треба да иде на изложбе оних сликара чије сликарство не цени, или на концерте оних музичара чију музику не воли...
Уметност има сврху да у човеку створи позитивне емоције, да га дирне, узбуди... Уметност није нешто под морање, барем за публику, значи публика има право избора, кога и шта ће да гледа, односно на шта ће да потроши свој новац.
И има овде још једна ствар, свако од нас учесника на форуму, може да говори само у своје име, чак и да се иза неког ника крије рецимо Меденица, који слови за критичара број 1.

Mirka Vasiljevic je nalozeno deriste.Marija Karan mi je antipaticna,ali nije bas totalni ocaj.Bojana mi nekako izgleda nezrelo,naivno...Ivana Mihic i Milica Milsa su "pojave"...Katarina Radivojevic je lepa,ali me iritira...Katarina Zutic je C A R I C A !
Kapicic je nafuran,ali nije los glumac...A Stoimenovic je ko Paja patak...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back