Dobro došli u forum "Pozorište"!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da bi moderator(i) trebalo da otvori/e temu ''primedbe na rad moderatorskog tima'', jer ja ovako ne znam gde svoju primedbu da postujem (pa ću je postovati ovde).
Ne slažem se sa obrazloženjem zašto je moderator zaključao temu o M. karanović, jer to uopšte niue bila senzacionalistička tema. Bila bi senzacionalistička da je autor teme recimo stavio njenu toples sliku i komentar tipa ''vidite poprsje Mirjane Karanović'' ili tako nešto. Tema je potpuno legitimna, jer pokreće raspravu o profesionalnosti naših pozorišta ( i glumaca) - da li je i kada je u redu izaći iz lika? Kakve mere je JDP trebalo da preduzme da spreči da do tog ''incidenta'' uopšte i dođe? (jer M. Karanović svakako nije prva glumica na svetu koja se skinula na pozorišnim daskama i zna se kako se takve situacije regulišu).
Dakle, i dalje mislim da je tema nepravedno zaključana, jer nije imala nikakve veze sa senzacionalizmom koji se navodi kao razlog postupka moderatora.

Ipak, gledajući spisak stiče se utisak da se ovde mešaju dve stvari: ko su zaista zaslužni umetnici, a ko "obični" umetnici za koje se pre može reći - "greota je da jedan glumac/književnik/neko drugi prima tu crkavicu od penzije". U svim profesijama (lekari, profesori) ima onih koji su se daleko više isticali u odnosu na druge i zaslužili dostojanstvenu penziju ali su u istom rangu sa ostalima. Zašto i oni ne bi dobili nacionalnu penziju?
Takođe, mislim da naši najzaslužniji umetnici odavno više nisu među živima. Malo ko sa ovog spiska može da stane rame uz rame sa Duškom Radovićem ili Danilom Kišem, ili sa Danilom Stojkovićem, Zokijem Radmilovićem ili Pavlom Vujisićem.
Za mnoge sa spiska ja, kao neko ko se ne bavi umetnošću, nisam nikad čuo. Tako je verovatno i sa velikom većinom naših ljudi. Da li su oni zaista zaslužni ili su poznati samo vrlo uskom krugu ljudi koji se bave istom umetnošću - zaista ne znam. Njima se uopšte i ne posvećuje pažnja. Ne spominju se u školama kroz obrazovni program, a moguće je da se nakratko, otprilike svake prestupne godine pojave u nekom kulturnom bloku ili dodatku u novinama ili na televiziji.
Pa tako i sama brojka od 258 zaslužnih umetnika prvo natera čoveka da se zapita - da li je moguće da ih imamo čak toliko?

Потпуно си у прву, ту су помешане "бабе и жабе".

Има пар имена који спадају у стварно врхунске уметнике, неки су "локалне величине", појединци медиокритети, а неки спадају у категорију социјале. Значи, пре самог започињања овог посла, нису успостављени јасни критеријуми, за доделу ових материјалних додатака на већ остварену пензију.

Оно што је можда још и горе, цела ова ствар донесена је уредбом и није прошла скуптинску процедуру, а свако ко се иоле разуме у државни апарат, зна да је за свако завлачење руке у буџет, потребна јасна законска регулатива, јер овде није у питању једнократна помоћ, већ доживотна апанажа.

Цифра од 258 уметника је импозантна и за неку државу која има десетоструко више становника и исто толико пута већи буџет, међутим, овде су појединци великодушни, кад је у питању деоба туђег, нашег, свачијег, ничијег, новца...

sta ce njima pod starost 600 ili 800 EU to nije zivot(posle 60,65 i neke ako se nije chuvao kao Micjunovitj na Dichibarama i pio izvorske vode... ) samo muka,zemlja da ih zove sve te .
Vile ,besnilo ludilo...bar da unajme nekog pa i ajde :lol: da ima se radi a imace sigurno - nije to nikakav zivot sto oni imaju ,isao sam i ja na more i u inostranstvo , ,, ne zavidim im bash toliko.

privalova, koleginica gradi ovaj forum, i to je stil kojim pristupa toj izgradnji. Ukoliko Vas uputi na drugu temu, onda to znači da je to sistem po kojem forum funkcioniše, te smatram da nema potrebe za protivljenjem.

Što se tiče teme za ''primedbe na rad Moderatora'', takva tema nikada neće biti otvorena, premda se na rad Moderatora možete žaliti na adresu http://forum.krstarica.com/sendmessage.php , i to tek posle razgovora privatnim porukama sa istim - čisto da biste došli do rešenja, ukoliko je moguće.
Otvorih temu za primedbe, ali tek sada videh da je to nepotrebno. Sasvim komotno se ovde možete konsultovati sa Urednicima, ukoliko postoji neki problem.

Srdačan pozdrav,
Ben_Adam, Urednik Foruma Krstarice

privalova, koleginica gradi ovaj forum, i to je stil kojim pristupa toj izgradnji. Ukoliko Vas uputi na drugu temu, onda to znači da je to sistem po kojem forum funkcioniše, te smatram da nema potrebe za protivljenjem.

Što se tiče teme za ''primedbe na rad Moderatora'', takva tema nikada neće biti otvorena, premda se na rad Moderatora možete žaliti na adresu http://forum.krstarica.com/sendmessage.php , i to tek posle razgovora privatnim porukama sa istim - čisto da biste došli do rešenja, ukoliko je moguće.
Otvorih temu za primedbe, ali tek sada videh da je to nepotrebno. Sasvim komotno se ovde možete konsultovati sa Urednicima, ukoliko postoji neki problem.

Srdačan pozdrav,
Ben_Adam, Urednik Foruma Krstarice

Hvala na informacijama.
Uopšte ne mislim da je lako obavljati posao moderatora i jesam malo bezobrazna, ali čini mi se da koleginica Strela to radi malo previše subjektivno i haotično. Primer za subjektivnost: Strela u svom pravilniku veli ovo:
нема места
сензационалистичким темама
i ovo
Тиме нека се бави жута штампа, ако то још икога занима
(čime opravdava zaključavanje teme o Mirjani Karanović, a zatim ode na drugu temu i napiše (tj. nastavi da piše) ovo:
Позориште на Теразијама нема уметничког директора, а Жељка Јовановића, човека без дипломе,
приученог позоришног критичара, који пише приказе уместо критика, смешно је тако ословљавати
(gde je izvor? novinski članak? dokazi koji pokazuju da ovo nije samo puko čaršijsko ogovaranje?), a sve njene postove o tome koje trudan u Pozorištu na Terazijama, ko je gay, ko se udaje , ko se razvodi.... ne mogu sve ni da citiram (uglavnom su, čini mi se, na temi o Ivanu Bosiljčiću..npr.
П.С.Пошто се многи интересују за балерину Кристину Чанковић, једна информација за њих, од пре пар дана је постала певачица групе "Луна".
..pa ztaim
Добро, а какав је био ђак? А девојке, јесу ли га гањале у гимназији?
(jer Strelu uopšte ne zanima žuta štampa), ...ne , uopšte je ne zanima
Е баш ми је драго што си се одушевила темом о Ивану! Значи ти га познајеш. Испричај нам онда нешто о њему, неки детаљ, неку занимљивост
...ni slučajno
Него, пошто си Ужичанин, јел ти Иван комшија, или школски друг?
...uh, ima toga još koliko hoćete, ali me stavrno mrzi.
Dakle, ja ne želim da napadam Strelu, samo bih volela da bude malo racionalniji i objektivniji moderator koji nema dvostruke aršine (jedne za sebe i teme koje nju zanimaju, a druge za ostale forumaše i teme koje nju ne zanimaju).
Eto, nemam dalje šta da objašnjavam. Ako s eneko složi sa mnom - divno, ako ne onda ću da (konačno) umuknem. :)

Као и у реалном животу, тако и на форуму постоје они који нешто раде и граде, и они који ништа не раде,
осим што критикују оне који раде.

Наравно, они који раде, понекад и греше, а они који само критикују и једино што знају је да разграђују
туђе, не греше, већ су грешка сами по себи.

Деструктивцима је лако, немају никакве обавезе, никакве одговорности, реч их ни на шта не обавезује,
осим да ту и тамо опљуну понеког и понешто, јер у томе налазе смисао свог постојања и лече своје
фрустрације и комплексе.

Онда узму, отргнуте из контекста, цитате који им служе као круцијални доказ, па изведу неки "генијалан"
закључак, да је онај кога нападају и који је предмет њихове пажње такав и такав, чупав и длакав...

А ту су и такојевићи. Они су тек "бисер"! Немају сопствено мишљење и увек иду по туђе мишљење. Увек
су ту кад треба викати – Ура! Тако је! Слажем се...

Често не знају ни о чему је реч, ни кога, ни зашто, ни шта, али згодно је то не мислити и само одобравати....
Мада, код њих се поставља још једно питање, а то је, умеју ли уопште да артикулишу своју мисао у више
од једне простo-проширене реченице?

Da li neko nešto zna o predstavi JDP-a Pravila ponašanja u modernom društvu? Treba da bude premijera 14. marta, ali nemaju ništa o predstavi na sajtu pozorišta. Interesuje me da li je komedija, tragi-komedija, šta li je? Inače, njihov sajt je loše urađen. Da li je moguće da samo BDP ima dobro organizovan sajt? Ili je to samo moj utisak.

sta mislite o ovom velikom dramskom piscu? mislim da su ga ljudi pogresno procenili...
zar ne mislite da vreme kako je opisano u njegovim delima ne odgovara sadasnjici, kao i da je bio sklon vulgarnosti, ali na "fin" nacin?
koje su vam omiljene drame(komedije, tragedije)?

hej, zanimljiva tema!
Jedino što je toliko teško dati odgovor da ću morati malo više da se udubim i razmislim - tj. napisaću ga ove nedelje kad budem radila u popodnevnoj smeni i zabušavala na poslu. :mrgreen:
U svakom slučaju, teško da bih mogla da se složim da je prvaziđen. Ko ono beše rekao ''ne postoji tema koju Šekspir nije obradio''?
Nažalost, nisam radila na Šekspiru onako kako sam želela, ali se sad trudim to da popravim. Preporučujem predavanja i članke Ljiljane Bogoeeve, profesorke engleskog na FDU-u i šekspirologa, jer je ta žena naprosto genijalna! Ne preporučujem predavanja, članke itd. Valdislave Gordić-Petković, profesorke na beogradskom, novosadskom (i ko zna kom još) Filološkom fakultetu.
Toliko za sada, I'll be back. :)

Да почнем од краја, односно од омиљених Шекспирових комада: Краљ Лир, Отело, Магбет, Ромео и Јулија,
Сан летње ноћи...
Касније ћу нешто опширније о Шекспиру.

Сада морам да напоменем само још једну ствар, која ме ужасава када су у питању изведбе Шекспирових
комада, а то су редитељска "виђења"...Редитељи код нас, себи придају толики значај, да се усуђују да
"касапе" чак и Шекспира и да публици нуде потпуно нека скарабуџена и искривљена виђења Шекспира,
често доведена до непрепознавања.... Многе своје комаде, Шекспир да којим случајем васкрсне, не би
препознао.

E slazem se sa Strelom...... Jos uvek nisam pogledala npr. ROMEA I JULIJU, onako kako bi trebalo da izgleda..... ili makar problizno tome..... Neke verzije Sekspirovih dela, su me cak i uplasile i zgrozile... A inace jako volim Sekspira, i nikad mi ga nije dosta..... Toliko odlomaka iz raznih njegovih dela znam napamet.....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back