Dobro došli u forum "Pozorište"!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
24. januar 2008. 20.00

Velika dvorana

Premijera opere

Djuzepe Verdi: Aida
Režija:Karel Dragac/Austrija/, Dirigent:Jochannes Harnajt/Nemačka/, solisti,hor, orkestar i balet Narodnog pozorišta iz Beograda

Cena ulaznica: 600, 800,1.000 dinara

Karta nije mnogo,pa ko voli nek izvoli!

OPERA AIDA U IZVOĐENJU ANSAMBLA NARODNOG POZORIŠTA
KULTURA
- Utorak, Januar 15, 2008 14:25

Opera Đuzepe Verdija 'Aida' u izvođenju ansambla beogradskog Narodnog pozorišta, premijerno će biti prikazana u četvrtak 24. januara u Sava centru, najavljeno je u Narodnom pozorištu.

Direktor opere Narodnog pozorišta Dejan Savić je rekao da je predstava urađena u saradnji tog pozorišta, Sava centra i Makedonske opere i baleta.

Prema njegovim rečima, opera predstava 'Aida' predstavlja veliki projekat koji je angažovao sve kapacitete Beogradske opere i baleta.

'Najbolji solisti Narodnog pozorišta učestvuju u ovoj predstavi, a veliku pomoć dobili smo i od Makedonske opere koja nam je ustupila kompletnu scenografiju za predstavu', rekao je on.

Dirigent predstave Johanes Harnajt rekao je da je 'Aida' jedna od najlepših Verdijevih opera i da je on izuzetno ponosan što ima prilike da učestvuje u takvom spektaklu kakav je planiran za Sava centar.

Reditelj opere, Karel Drgač iz Češke je rekao da postavka opere 'Aida' za svakog reditelja predstavlja veliki i težak poduhvat jer on mora da pretoči na scenu ono što je kompozitor svojom muzikom želeo da kaže.

Za operu su napravljene dve postavke, a ulogu Aide tumače Jasmina Trumbetass i Ana Rupčić, ulogu Amnerise Dragana del Monako i Jelena Vlahović, a lik Radamesa Dušan Plazinić i Hon Li.

U predstavi igraju i Miodrag D. Jovanović, Mika Jovanović, Ivan Tomašev, Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić, Svetlana Bojčević Cicović i drugi.

Scenografiju za predstavu radio je Zoran Kostovski iz Makedonije, koji je radio i scenografiju za Makedonsku operu, kostimograf je Milenka Berberović čiji kostimi su korišćeni i u postavci 'Aide' iz 1990. godine, a koreograf predstave je Konstantin Kostjukov.

Operska pevačica Dragana del Monako rekla je da joj je velika čast što ima prilike da učestvuje u izvođenju 'Aide' i istakla da se ceo ansambl trudi da u Sava centru napravi veliki spektakl.

Sopran Jasmina Trumbetass je je istakla da je 'Aida' jedna od najuspešnijih Verdijevih opera koja se nalazi na 16. mestu najomiljenijih operskih dela u celom svetu.

Ona je rekla da se svaka operska uloga različito tumači i dodala da je opera 'Aida' aktuelana u svim vremenima, jer ima političku notu, ali i večiti ljubavni troguao koji postoji u svakoj operskoj predstavi.

Opera 'Aida' Đuzepe Verdija biće izvedena u Sava centru 24. i 26. januara, a nakon toga, prema rečima Dejana Savića, biće igrana do kraja sezona upravo u velikoj dvorani Sava centra.

http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?IDNews=211289

Aktuelna tema poslednjih meseci je bila izgradnja i lokacija zgrade Opere...

Buduci da nije bilo godinu dana Dramskih premijera na velikoj sceni Narodnog pozorista?A Opera i Balet pored vise premijera i premijernih obnova najavljuje nove projekte,sto sami sto sa stranim partnerima!Postavlja se pitanje da nije pronadjeno kompromisno resenje t.j.da li smo dobili zgradu Opere u Beogradu?

Ne razumem... A i nije tacno. Kako nije bilo dramskih premijera na velikoj sceni?! A i koje su to silne operske i baletske premijere i obnove?! Dve i po godisnje, to je sasvim prosecna produkcija.
By the way, o tom kompromisnmom resenju prica se bar dvadeset godina, a bojim se da ga ni nasi unuci nece docekati...

Olga Malevic Djordjevic je fantasticna.Gledao sam je u Traviati u Madlenianumu. Ali ona nije glas za Aidu.
Ana Rupcic i Jasmina Trumpetas ce bez sumnje dobro otpevati uloge.

Sto se tice Opere, hvala Bogu da se neko napokon stio da nakupi vise od dve premijere ili obnove godisnje.Znalo je da prodje sezona bez ijedne.
Drama radi punom parom.Kao i svake godine izadju bar sa sest ili sedam premijera.Samo ove sezone do sada je bilo cetiri.

Ovde sam cula dosta losih komentara na racun Voje Brajovica, Dragana Bjelogrlica, Zorana Cvijanovica... Kako uopste neko sme da kritikuje takva imene.... To su zaista veliki glumci, mnogi ovde ne smeju dati sebi za pravo da kritikuju jednog Voju Brajovica, ili Dragana Bjelogrlica... A sto se toce dece poznatih glumaca, oni se uglavnom izvlace na slavu svojih roditelja, ali ima izuzetaka. Na primer, Katarina Zutic. Nju sam nekoliko puta gledala u pozoristu, i sjajna je glumica, zaista talentovana, sto je verovatno nasledila od majke.

Hm
Kada se sve uzme u obzir .Slazem se sta je marlen kini rekla za Voju Brajovica,ali nikada nisam video DB-ovca(dragana bjelogrlica )kao glumca.Ja mislim da je on promasio profesiju,kao i Nikola Kojo,Zoran Cvijanovic i Manda.
To su vam glumci za jednu ulogu.
Ipak posle uloge u Cetvrtom coveku popravila se moja slika o Nikoli Koji,ali ne tolliko da bih ga mogao smatrati velikim glumcem.Jednostavno podnosljivim
Meni je Katarina Radivojevic simpaticna,ali to je moje misljenje.
Samo ne razumem zasto toliko mnogo ljudi ona nervira.Uopste nije losa glumica.

Heeeeeeeeeeelp!!! Mislim se mislim!!!! Da li da pokusam da upisem pozorisnu reziju, ili ne!!!? Prosle godine nisam imao hrabrosti, i upisao sam drugi fax. Sada se kajem! Da li su potrebne neke posebne pripreme? Da li mogu da upadnem bez para ili veze, ili i para i veze?

Да се не би доживотно кајао, окушај срећу, али чим се ти на форуму распитујеш око уписа на ФДУ,
значи да не спадаш у оне са везама, јер они тачно знају шта је потребно и како се улази на ФДУ.
Потребно је и једно и друго, а понајбоље је имати адекватне политчке везе.

Да се не би доживотно кајао, окушај срећу, али чим се ти на форуму распитујеш око уписа на ФДУ,
значи да не спадаш у оне са везама, јер они тачно знају шта је потребно и како се улази на ФДУ.
Потребно је и једно и друго, а понајбоље је имати адекватне политчке везе.

ma tako je,
najbolje da poslusas strelu,
uclani se u neku stranku...

da nije glupo, bilo bi smesno.

spremi i izadji na prijemni.

ma tako je,
najbolje da poslusas strelu,
uclani se u neku stranku...

da nije glupo, bilo bi smesno.

spremi i izadji na prijemni.

Да ниси тако циничан и безобразан, био би и занимљив саговорник....

ФДУ је нажалост, политички веома обојена институција, што се драстично одражава на квалитет
рада и на "производе" тог рада. То што излази задњих година са ФДУ-а је чиста конфекција, просек...

Није поента учланити се у било коју странку, чак не мора сам кандидат да се учлани, аку су му мама,
тата или тетка чланови странке (и то не сваке, већ жуте)...

Али ипак да не грешим душу, сасвим је могуће да једног од десет кандидата, примате "само" на
основу талента...

Imao sam priliku da vidim performans devojke koja je na postdiplomskim studijama glume na FDU. Bio sam zabezeknut. Talenat jeste možda 20%, ali ako ga nema u toj meri, sve ostalo postaje klimavo, a i sam rad može biti diskutabilan.

camprasdivan, drage volje bismo prodiskutovali s tobom o tvojim uverenjima, samo kada bi nam pružio priliku i ne zauzimao napadački stav. Ne znam čemu tenzija...

Да ниси тако циничан и безобразан, био би и занимљив саговорник....

ФДУ је нажалост, политички веома обојена институција, што се драстично одражава на квалитет
рада и на "производе" тог рада. То што излази задњих година са ФДУ-а је чиста конфекција, просек...

Није поента учланити се у било коју странку, чак не мора сам кандидат да се учлани, аку су му мама,
тата или тетка чланови странке (и то не сваке, већ жуте)...

Али ипак да не грешим душу, сасвим је могуће да једног од десет кандидата, примате "само" на
основу талента...

Dakle, tvoja teza je da vecinu ljudi na FDU primaju po politickoj podobnosti, kandidata ili njihove familije? Jel se ti drogiras jos necim osim besmislom?

Kada me sada ne bi mrzelo da kucam, naveo bih minimum 20 imena, sa razlicitih katedri, sve ljudi sa FDU iz perioda "vladavine zute stranke" (nadam se da ne mislis na jevrejski lobi ili te radi i ta paranoja), a koja nikako nisu prosek ili konfekcija. To sto se dogodila Nada Macankovic nema nikakve veze sa ostatkom ekipe ili sa fakultetom kao takvim.

Dakle, tvoja teza je da vecinu ljudi na FDU primaju po politickoj podobnosti, kandidata ili njihove familije? Jel se ti drogiras jos necim osim besmislom?

Kada me sada ne bi mrzelo da kucam, naveo bih minimum 20 imena, sa razlicitih katedri, sve ljudi sa FDU iz perioda "vladavine zute stranke" (nadam se da ne mislis na jevrejski lobi ili te radi i ta paranoja), a koja nikako nisu prosek ili konfekcija. To sto se dogodila Nada Macankovic nema nikakve veze sa ostatkom ekipe ili sa fakultetom kao takvim.

То што си лењ и мрзи те да куцаш само доказује да се уклапаш у општу слику начина пријема на ФДУ данас.
Што значи да политички подобни и често корумпирани професори примају исте такве студенте, или барем децу
већ поменутих политички подобних и корумпираних родитеља. Наравно, буде примљен (углавном грешком) и
неки проценат младих који немају такав "педигре".
Једном речју, покушаваш да побијеш чињеницу око пријема на ФДУ о којој већ деценију две певају и врапци
на гранама. Међутим, ти сигурно ниси врабац, али ни орао. Више си нешто као кокошка обузета кокошијим слепилом. Пошто се та болест не лечи, овде завршавам назови полемику с тобом и молим те да у
евентуалном одговору на ово будеш колико толико пристојан, ако је то уопште у твом случају могуће.

То што си лењ и мрзи те да куцаш само доказује да се уклапаш у општу слику начина пријема на ФДУ данас.
Што значи да политички подобни и често корумпирани професори примају исте такве студенте, или барем децу
већ поменутих политички подобних и корумпираних родитеља. Наравно, буде примљен (углавном грешком) и
неки проценат младих који немају такав "педигре".
Једном речју, покушаваш да побијеш чињеницу око пријема на ФДУ о којој већ деценију две певају и врапци
на гранама. Међутим, ти сигурно ниси врабац, али ни орао. Више си нешто као кокошка обузета кокошијим слепилом. Пошто се та болест не лечи, овде завршавам назови полемику с тобом и молим те да у
евентуалном одговору на ово будеш колико толико пристојан, ако је то уопште у твом случају могуће.

3x - smesno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back