DOBRE SVEKRVE

Vec 18 godina skuva,opere,ispegla,ocisti,pocisti,raskloni,cuvala decu,dok su bili mali,daje im procenat od penzije:)dva puta mesecno,za svo vreme zajednickog zivota jedno dva puta smo se sporeckale,u principu jezik ima usta nema sto se tice tog mesanja u zivot njene snajke i sina:)e sad kako cu bez nje od septembra posto se odvajamo ne znam:)
Ruku na srce kad saberem utiske bila mi je velika pomoc i podrska i ima moje apsolutno postovanje.

Ma ne brini, kako život teče, tako se i problemi rešavaju, u hodu naravno.
Tvoj post me podseti na pokojnu tetku mm, stvarno je bila divna svekrva i baka, čim su dobili decu snajka joj predložila da proda svoju kuću u susednom mestu i da kupi drugu u našem gradiću, ona pristala, muž joj već odavno umro, pa što i ne bi. Svoju penziju je njima davala i ni džeparac nije tražila. Oni su plaćali njene dažbine, ona je bila kod njih kad god im je trebalo. Ujutro odlazila u pola šest i vraćala se kući u pola četiri. Kuvala, spremala decu za školu, čistila kuću, sređivala baštu, peglala i svašta nešto. I to se nastavilo sve dok nije pala (imala 80.g.) i slomila kuk. Tada su počeli konačno sami da se snalaze. A kada je tetka napunila 85.g. razbolela se od alchajmerove bolesti, čim je dijagnoza ustanovljena smestili su je u jedan dom za stare, poživela je posle toga još mesec ipo dana.

Verovatno nikad ne bih ni slovo napisala na ovoj temi da ne osecam prema majci moga muza ono sto sam vec napisala,bez foliranja i cistog srca.Pre 17 godina smo igrom slucaja ili Bozjom voljom i sin i ja ostali zivi,dva dana po dolasku kuci ja ponovo odlazim u bolnicu iz koje izlazim nakon mesec i po dana,ona je bila tu,nije spavala,nije jela...ono sto je ona tada cinila za svog sina,mene i svoje unuce ne moze da se zaboravi.Igrom slucaja ostajemo u zajednici razmisljajuci da ce jednom doci dan kad cemo sto bezbolnije da se prosirimo ili odvojimo da svako zivi svoje zivote jer je to normalno.Funkcionisali smo normalno,oni se nisu mesali u nase odluke,mi u njihove,kucni budzet smo krpili svi zajedno,vise muz i jer su nam i primanja veca.Baku kakvu imaju moja deca bih zelela svoj deci ovoga sveta...zmurke,corave bake,covece ne ljuti se,karte...
Ne osecam se manje vrednom od zena koje zive daleko od svojih svekrva,ne osecam se manje vrednom jer me kad ustajem doceka kafa na stolu,vec skoro gotov rucak i rasiren ves>Ne osecam grizu savest jer je ispratila decu u skolu,a ja sam spavala...Radim dva posla,nekad ne sklopim oci ni kroz 48 sati i ponosna sam na sebe i na svojih 10 prstiju,a ponosna je i moja svekrva i ja tu nista ne mogu,volimo se brate i to je to.
Pre tri godine je zaglavila u bolnici sa dve teske operacije jedna za drugom,mesec i nesto dana ja sam bila ta koja je svaki dan odlazila na posao sa posla u bolnicu kupala je od glave do pete i presvlacila,dolazila kuci nekad ostajala sa privatnim poslom do jutarnjih sati budna odlazila na posao i tako redom dok nije dosla kuci,tad sam nastavila da barim seckam prinosim odnosim dok je nisam digla na noge...odvajamo se zato sto su oni sve ove godine zeleli da odu u selo da zive jer tamo imaju kuci,medjutim realna situacija je takva da oni ljudi nisu za selo,treba im prodavnica u blizini,treba im lekar i sve ono sto stariji ljudi treba da imaju pri ruci.Stan postaje tesan za tri generacije i normalno je da smo mi ti koji treba da resavaju svoje stambeno pitanje.
Doci ce dan kad cemo sve ono sto su ucinili za nas morati da vratimo i tad se ne bih bojala boga jer nisam neki veliki vernik,bojala bih se svoje savesti ako im ne bih pruzila do poslednjeg dana ono sto ljudi kao oni zasluzuju.U nekom starackom domu kad im kucne cas mogu da umiru kojecije svekrve,moja sigurno nece.

Daco,ovo je zaista retka zivotna prica sa normalnim odnosima izmedju dve generacije.Ti i tvoja svekrva ste dokaz da moze i tako,ali za takav odnos potrebna je dobra volja sa obe strane,kao i u svakoj vezi,bilo da su prijatelji,rodbina ili kolege u pitanju.Ne kazem da je nemoguce,ali jeste retko.Moj negativan komentar je posledica mog negativnog iskustva,a sarkazam je pak posledica mnogih foliranata kojima sam okruzena!Radila sam dugo u kozmetickom salonu,naslusala se svakojakih i hvala i zalbi,i neretko se kasnije ispostavilo da se vecina onih koji su se hvalili,na kraju ispostavilo da je sasvim suprotna situacija.
Ja sam moju bivsu svekrvu isto nakon operacije karcinoma materice i hranila i kupala i presvlacila,da bi mi sada vracala da vam ne pricam kako!Sadasnja svekrva isto,bila u bolnici iako ima dve cerke i ne zivi sa nama,ja sam je negovala i u bolnici i kada je izasla iz nje,meni su je doveli.A ne moze da me gleda ocima iako joj nikakvo zlo uradila nisam sem sto sam se udala z njenog sina.Nece unuku da pricuva ni 5 min kada je kod nas,ako joj postavim rucak,svoj tanjir nece ni u sudoperu da skloni,jer jasno mi stavlja do znanja da sam ja duzna nju da sluzim!A kod cerke i kuva rucak i cisti po kuci i svasta nesto.
Tako da za dobar odnos mora postojati dobra volja sa obe strane,a ako je neko namcor,tesko da moze biti dobrog odnosa!

Verovatno nikad ne bih ni slovo napisala na ovoj temi da ne osecam prema majci moga muza ono sto sam vec napisala,bez foliranja i cistog srca.Pre 17 godina smo igrom slucaja ili Bozjom voljom i sin i ja ostali zivi,dva dana po dolasku kuci ja ponovo odlazim u bolnicu iz koje izlazim nakon mesec i po dana,ona je bila tu,nije spavala,nije jela...ono sto je ona tada cinila za svog sina,mene i svoje unuce ne moze da se zaboravi.Igrom slucaja ostajemo u zajednici razmisljajuci da ce jednom doci dan kad cemo sto bezbolnije da se prosirimo ili odvojimo da svako zivi svoje zivote jer je to normalno.Funkcionisali smo normalno,oni se nisu mesali u nase odluke,mi u njihove,kucni budzet smo krpili svi zajedno,vise muz i jer su nam i primanja veca.Baku kakvu imaju moja deca bih zelela svoj deci ovoga sveta...zmurke,corave bake,covece ne ljuti se,karte...
Ne osecam se manje vrednom od zena koje zive daleko od svojih svekrva,ne osecam se manje vrednom jer me kad ustajem doceka kafa na stolu,vec skoro gotov rucak i rasiren ves>Ne osecam grizu savest jer je ispratila decu u skolu,a ja sam spavala...Radim dva posla,nekad ne sklopim oci ni kroz 48 sati i ponosna sam na sebe i na svojih 10 prstiju,a ponosna je i moja svekrva i ja tu nista ne mogu,volimo se brate i to je to.
Pre tri godine je zaglavila u bolnici sa dve teske operacije jedna za drugom,mesec i nesto dana ja sam bila ta koja je svaki dan odlazila na posao sa posla u bolnicu kupala je od glave do pete i presvlacila,dolazila kuci nekad ostajala sa privatnim poslom do jutarnjih sati budna odlazila na posao i tako redom dok nije dosla kuci,tad sam nastavila da barim seckam prinosim odnosim dok je nisam digla na noge...odvajamo se zato sto su oni sve ove godine zeleli da odu u selo da zive jer tamo imaju kuci,medjutim realna situacija je takva da oni ljudi nisu za selo,treba im prodavnica u blizini,treba im lekar i sve ono sto stariji ljudi treba da imaju pri ruci.Stan postaje tesan za tri generacije i normalno je da smo mi ti koji treba da resavaju svoje stambeno pitanje.
Doci ce dan kad cemo sve ono sto su ucinili za nas morati da vratimo i tad se ne bih bojala boga jer nisam neki veliki vernik,bojala bih se svoje savesti ako im ne bih pruzila do poslednjeg dana ono sto ljudi kao oni zasluzuju.U nekom starackom domu kad im kucne cas mogu da umiru kojecije svekrve,moja sigurno nece.

Procitala sam post dva puta i zaista sam srecna da ovo postoji....Daco, ti si srce.:heart:

dobra svekrva?! jel to neki novi parfem? :think:

Sasvim je logicno da neko ko voli zivot, voli ljude, mudar je i pun razumevanja, bude takav u svakom segmentu svog zivota. U ulozi svekrve takodje.
Zadovoljstvo je moje sto sam tako divnu osobu upoznala, i sigurna sam da bi nas odnos bio veoma slican nevezano za relaciju svekrva - snaja.

Poslednja izmena:
Sad sam videla da postoji i ova tema.Ja spadam u onu grupu zena koja ima dobru svekrvu.Ne zivimo zajedno,ali se cesto vidjamo,tj dolaze kod nas jer je njima bolesnima lakse da sednu na bus,voze se sat vremena i dodju da vide nas i decu, nego mi mladji sednemo u auto sa dvoje male dece,pa da se klatimo po vrucini :) ali oni bez reci dolaze,redovno posle niihovog rucka,da me ne bi maltretirali pored dvoje dece i torti jos i rucak da im spremam.Ne tako cesto,ali na nasu inicijativu ostanu ponekad da spavaju,ali tada je ustala pre mene,dorucak je vec spreman dok se mi pridignemo,i stvarno nemam problem da joj posaljem decu u dnevnu sobu,ona mi i sama kaze idi vrati se u krevet :) nekad mi bude zao pa ustanem,ali .......cesto se i vratim.Meni moja mama koja je isto svekrva vec 20 godina,i za moj pojam spada u grupu dosadnih,kaze da sam imala mnogo srece :)
A da ne pricam kad sam bila trudna sa drugim detetom,lezala u bolnici dugo na odrzavanju trudnoce,lezala kod kuce,ona se tih nekoliko meseci preselila kod nas,spremala,kuvala,cistila,isla na pijacu,spremala mi hranu za bolnicu,mom detetu je zamenila mene,to ne mogu nikad da joj zaboravim.I ono sto mi je najvaznije,uopste se ne mesa u nas zivot(mislim na zivot mog muza,mene i dece)
Kao sto svakodnevno okrenem mamu da vidim sta radi,tako imam potrebu i nju da pozovem.Ona cesto kaze da se lepse isprica sa mnom nego sa sinom
I kao sto gore Daca rece doci ce dan kad cemo sve ono sto su ucinili za nas morati da vratimo i bojala bih se svoje savesti ako im ne bih pruzila do poslednjeg dana ono sto ljudi kao oni zasluzuju.

Ni ja se ne mogu požaliti.

Stvari koje me nerviraju su većinom sitnice i nebitne. Sve značajne osobine i karakteristike kao majka, baka i svekrva poseduje, što je najbitnije.

Postoji uvek više razloga za one koji se bune ...a jedan je i ovaj -
ono što daješ to i dobijaš!

Dakle potrudite se malo oko njih i biće bar bolje ako ne dobre:)

Biću i ja jednog dana ;)

Sasvim je logicno da neko ko voli zivot, voli ljude, mudar je i pun razumevanja, bude takav u svakom segmentu svog zivota. U ulozi svekrve takodje.
Zadovoljstvo je moje sto sam tako divnu osobu upoznala, i sigurna sam da bi nas odnos bio veoma slican nevezano za relaciju svekrva - snaja.

Vec sam o njoj, tako plemenitoj i mudroj pisala ali danas osecam potrebu da ovde postavim pesmu koja ce me za zivota na nju podsecati :heart:

Poslednja izmena:
ovdje već dugo imamo neiscrpnu temu o svekrvama, na kojoj svi samo kukaju na svoje svekrve. a hajmo da cujemo, ima li neko da je zadovoljan sa svojom svekrvom, pa da počnemo taku temu. pa da i one koje nisu zadovljne sa svojom svekrvom mozda ovdje pokupe koje savjet, kako postupati sa njima i da njihove budu bolje.
Nikad nisam čuo da je neko u sjajnim odnosima sa svekrvom....

Da se pridruzim i ja grupi zena koje su u super odnosima sa svekrvom.:super:

Ja moju svekrvu jako volim ,a i ona mene ... :p
Od prvog dana kad smo se upoznale u sjajnim smo odnosima pi pi da ne kvarim i ne ureknem.:D

Kad sam se porodila otisli smo kod svekra i svekrve jel nam stan jos nije bio gotov-tad smo se bas zblizile.
Svekrva ili kako je mi zovemo BAKA je pre nego sto smo stigle beba i ja iz bolnice olizala od poda do plafona suprugovu momacku sobu.
Organizovala sa mojom sestrom i mamom da se donesu stvari koje su one prale i peglale za bebu .;)
Slozile su stvari,ispebacivale namestaj,ubacile krevetac,sve zajednickim snagama....:zper:
Docekalo nas je sve cisto,fino i lepo.
Kod njih smo ziveli 6 meseci.
Svekar je svako jutro spremao dorucak za mene,a ja bi samo sisla i jela.
Obigravao oko mene ako mi nesto zatreba da bude pri ruci i doda mi da slucajno ne ustajem od stola.Postavljao bi i rasklanjao sto.
Svekrva cim dodje sa posla pravi rucak i isto tako postavlja ,rasklanja itd.Isto bi samo sisla ,jela i otisla kod bebe.
Veceru mi je baka donosila u sobu .Sveze voce me je uvek cekalo na stolu (baka donese dok ja jos spavam).
Prala je i peglala ves moj,suprugov i bebin.Kupala bebu sa mnom ...i jos sto sta...:cmok2:
Sve vreme sam pokusavala da nesto ja uradim ali mi oboje nisu dali apsolutno nista da pipnem ,kako oni kazu ``Ti cuvaj bebu i spavaj ,a ostalo prepusti nama.Kad dodjes kuci sve ces to morati sama,sad odmaraj dok mozes``.I jeste bilo tako,hvala im sto su mi priustili da uzivam ....sad to vise ne mogu ...
Beba je vec velika ,sad ima dve godine .Stan nam je bio gotov kad je bebana napunila 6 - 7meseci pa smo otisli od njih .:(
Baka je bila jako tuzna i nesrecna ali se privikla na to da nismo vise sa njima.:sad2:
I danas pati jel nismo zajedno i uvek kaze ``Bas mi je zao sto niste ovde i ne mogu da gledam Sofiju kako raste ``
Sad se vidjamo svake nedelje .:D
Kad nam se ukaze prilika u toku nedelje da svratimo,svratimo bar na kratko do njih.:D
Zivimo relativno blizu....
Po nekom dogovoru koji datira jos odavno rucak je svake nedelje kod njih.
Dolaze i suprugov brat i deca pa smo svi na okupu .
I dalje mi ne daju da postavljam ,rasklanjam,perem sudove itd...iako ja insistiram -nekad uspem.
Kazu ``Cuvaj se sada,trebaces nam kad ostarimo``,kroz smeh-``Ko ce nas da gleda nego nasa snaja,nece sigurno sinovi``.
Pomazu nam kad god im se ukaze prilika,cuvaju bebu kad god treba...
Sa bakom se cujem svaki ili svaki drugi dan-cesce nego moj suprug.
Uvek imamo tema za razgovor,nikad nam nije dosadno kad smo zajedno,setamo dete,vozimo kolicima kad god nam se ukaze prilika da malo svrcnemo po gradu...

Ne znam sta bi napisala jos ali sve u svemu baku i deku jako volim i nadam se da ce tako i ostati i da ce nam ziveti jos dugo.
A kad oni ostare i kad im bude trebala nasa pomoc mi cemo biti uvek tu za njih , jel se ovo sto rade za nas pamti i ne zaboravlja...

Eto toliko od mene,ako sam udavila izvinite....
:bye:

Poslednja izmena:
Da se pridruzim i ja grupi zena koje su u super odnosima sa svekrvom.:super:
Ja moju svekrvu jako volim ,a i ona mene ... :p
Od prvog dana kad smo se upoznale u sjajnim smo odnosima pi pi da ne kvarim i ne ureknem.:D
Eto toliko od mene,ako sam udavila izvinite....
:bye:
Ništa, Keko, ništa, samo izvoli i drugi put, ako svekrva zalazi na forum, a dil da vam " pozajmi " onih 5000 evara ( što vam fali za novi auto ! ) još uvek važi !!! :lol:

:super:

Moja svekrva je dobra samo sam ja kreten.
Niti je posecujem, niti ikad dobijem zelju da je vidim, niti mi nesto posebno godi kad dodje. Ona je ok, nisam ni ja zla prema njoj, nikad ni do jedne lose reci nismo dosle, ali nekako se nismo nasle u druzenju, u kafi u razgovoru. Valjda smo razliciti tipovi.

Moja svekrva je dobra samo sam ja kreten.
Niti je posecujem, niti ikad dobijem zelju da je vidim, niti mi nesto posebno godi kad dodje. Ona je ok, nisam ni ja zla prema njoj, nikad ni do jedne lose reci nismo dosle, ali nekako se nismo nasle u druzenju, u kafi u razgovoru. Valjda smo razliciti tipovi.

Bez brige nisi jedina, i ja moju postujem ali da se bas druzimo to ne... zna da me iznervira kao i moja majka ali u principu nije zla i ne radi nista iz sebicnih pobuda samo smo razliciti tipovi.... jbg.... trudi se zena a i ja ali nam bas i ne ide :)

Back